Granerud og kjæresten har mottatt tusenvis av hatmeldinger: – Mye stygt

INNSBRUCK (NRK): Halvor Granerud var frustrert etter 15.-plassen i Innsbruck søndag. Uttalelsene han kom med etter rennet mot polske Kamil Stoch har ført til hatmeldinger, noe som skyldes «kreative oversettelser», ifølge Granerud.

Halvor Granerud

HAR FÅTT HATMELDINGER: Halvor Granerud.

Foto: GEORG HOCHMUTH / AFP

– Det har vært mye stygt. Jeg har klart å holde meg unna det meste av det. Jeg tror jeg har fått noen tusen hatmeldinger. Det har vært mye, sier Granerud da NRK møter skihopperen mandag formiddag.

Granerud er fortsatt frustrert over 15.-plassen i hoppuka søndag. I tillegg har han havnet i en slags konflikt med både polske hoppere, fans og medier etter uttalelser han har kommet med i løpet av konkurransen.

Det startet da Granerud ga uttrykk for at Kamil Stoch hadde hatt flaks med forholdene under hoppuka. Etter det har Granerud opplevd at hatmeldinger har rent inn på sosiale medier.

– Jeg angrer ikke på det jeg sa, men heller måten ting ble sagt på. Det ble ikke sagt i en setting hvor hodet var helt klart. Hvis det er noe, så er det at det ikke er kommet frem hvor god jeg syns Kamil er.

Han innrømmer at de stygge meldingene påvirker ham før den siste konkurransen i årets hoppuke, som arrangeres førstkommende onsdag.

– Jeg har måtte prøve å få forklart meg. Samtidig ikke noe kjekt å få dritt slengt etter meg og mot kjæresten min. Jeg syns det blir langt over streken, sier han.

Får tyn i polske medier

Det var særlig en uttalelse til TV 2 som skal ha fått polakkene til å se rødt. Da gjorde Granerud det tydelig at han ikke føler Stoch er så god som resultatene i hoppuka skulle tilsi. Dette sa Granerud:

– Kamil er så ustabil at det skal gå fint. Eller, det kan gå fint. Jeg tror også at hvis det er jevne forhold i Bischofshofen, så kan jeg hoppe inn ti poeng på ham. Han hopper ikke så jævlig godt, men han har fått gode resultater.

I polsk media ble Granerud omtalt som en dårlig taper.

Hoppuka

JUBEL: Kamil Stoch vant søndagens hopprenn i Innsbruck, og leder Hoppuka sammenlagt. Slovenske Anze Lanisek og polske Dawid Kubacki kom på henholdsvis andre- og tredjeplass.

Foto: GEORG HOCHMUTH / AFP

– Granerud har ikke respekt for sin eldre og mer meritterte rival, skrev avisen Fakt.

– Han diskrediterte seg totalt med pinlige uttalelser og stygt angrep mot Stoch og Kubacki. For en skam! skrev Superexpress.

Skylder på dårlige oversettelser

De sterke reaksjonene skyldes ifølge landslagssjef Alexander Stöckl og Granerud dårlig oversetting hos de polske mediene.

– Jeg føler det kommer som resultat av noe som er blitt kreativt oversatt i polsk media. De har fått ting til å se verre ut enn det egentlig er, sier Granerud.

– De som har oversatt til polsk har skrevet det på en litt annen måte. De oversetter med Google Translate eller noe sånt, sier Stöckl.

Han mener det kan forsvares at Granerud, som ledet hoppuka før konkurransen i Innsbruck, reagerte som han gjorde etter å ha fått dårlige forhold.

– Han mister ledelsen og er 20 poeng bak. Alt skjer på samme tidspunkt. Når man da får en mikrofon i trynet er man ikke så diplomatisk, og det skjønner vel alle.

Før siste konkurranse ligger Granerud over 20 poeng bak Stoch, som kan vinne sin tredje hoppuke.

Har mottatt trusler

Granerud forklarer på en pressekonferanse mandag kveld at det er spesielt truslene som gir mest inntrykk.

– Det mest ubehagelige er de kommentarene som går på at jeg må passe meg når jeg drar til Zakopane om halvannen uke, sier Granerud.

Han tror likevel det ikke kommer til å oppstå noen farlige situasjoner mens han er i Polen.

– Jeg håper det bare er «boter» som bare kommer med kommentarer uten noe mer ved dem. I Zakopane er det uansett god sikkerhet og mye vakter rundt omkring, så det tror jeg blir helt uproblematisk. Det er mer det at det ikke er kule meldinger å se i innboksen, sier verdenscuplederen.

Siste nytt

 • Hviterussiske ledere kastet ut

  To hviterussiske ledere har blitt kastet ut av de olympiske lekene i Tokyo etter at de forsøkte å fjerne utøveren Krystsina Tsimanouskaja fra lekene.

  Saken, som har vakt stor oppmerksomhet, handler om at Tsimanouskaja er en av over 2000 hviterussiske idrettspersonligheter som har undertegnet et brev der det kreves nyvalg i Hviterussland, og at politiske fanger settes fri.

  Tsimanouskaja, som var i Tokyo for å konkurrere for Hviterussland i friidrett, ble tatt med på flyplassen av sine ledere for å sendes hjem til hjemlandet mot hennes vilje.

  Hun fikk nylig innvilget politisk asyl i Polen der hun befinner seg for øyeblikket. Hun har tidligere uttalt at hun frykter for sin egen sikkerhet.

  Nå er det klart at lederne kastes ut av lekene. Det melder IOC (Den internasjonale olympiske komité) på Twitter.

  «Med tanke på sikkerheten til hviterussiske utøvere som fortsatt befinner seg i Tokyo, har IOC valgt å kansellere og frata akkrediteringene til de to trenerne», heter det i meldingen.

  «De to trenerne ble bedt om å forlate Tokyo og har gjort det. De vil bli gitt muligheten til å bli hørt», skriver de videre.

  Hun har søkt og fått asyl i Polen i frykt for fengsling i hjemlandet. NRK skrev om saken i forrige uke.

  Krystsina Tsimanouskaya
  Foto: Czarek Sokolowski / AP
 • Haukenes brøt finalen i kappgang

  Etter at det lenge så ut til at Håvard Haukenes skulle kjempe om edelt metall under 50 kilometer kappgang fredag, brøt han løpet med snaue 15 kilometer igjen.

  Han så svært frisk ut halvveis ut i løpet der han lå kontrollert i tetgruppen sammen med rundt 20 andre utøvere.

  Etter 30 kilometer hadde derimot polske Dawid Tomala rykket fra og skaffet seg en god ledelse. Det var da 50 sekunder ned til Haukenes og resten av gruppen bak.

  Haukenes falt like etter av og så svært tung ut etter 35 kilometer. Han ga seg altså like etterpå.

  – Jeg føler meg fin frem til 30 kilometer, så kjenner jeg smerter i korsryggen, hvor jeg har vært skadet tidligere i år, og i hamstringen i begge bein.

  Han forklarer det med at han fortiden jobber med en ny teknikk som skal minke muligheten for å bli disket:

  – Jeg har bare ikke hatt nok kilometer eller kontinuitet med den teknikken. Det var en stor sjanse å ta, og jeg trodde jeg skulle takle det.

  Han forteller videre at han er fornøyd med løpet taktisk og teknisk, at drikke- og nedkjølingsplanen fungerte optimalt og at han nå ser frem til Paris-OL om tre år.

  Tomala tok til slutt gullet på tiden 3:50:08. 36 sekunder bak ham var tyske Jonathan Gilbert. Det ble kanadisk bronse etter at Evan Dunfee snek seg forbi spanske Marc Tur rett før målgang.

  Håvard Haukenes
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Tap etter tabbekveld

  Bodø/Glimt spilte lenge en solid bortekamp mot Prishtina i Kosovo, men en keeperblemme og kommunikasjonssvikt ga 1-2-tap torsdag.

  Dermed må Bodø/Glimt vinne for å snu oppgjøret i returkampen hjemme på Aspmyra i serieligaens tredje kvalifiseringsrunde.

  Glimt trenger tomålsseier i returkampen i neste uke for å avansere til fjerde og siste runde i kvalifiseringen til serieligaens gruppespill. Der venter i så fall slovenske Mura eller Zalgiris Vilnius fra Litauen. (NTB)

  UEFA Conference League: FC Prishtina - Bodø/Glimt
  Foto: Nikola Krstic / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal