NRK Meny
Normal

Hoppmeteorolog Gislefoss melder rekordforhold i Vikersund

VIKERSUND (NRK.no): – Det blir gunstig vind for lange hopp, sier den hoppinteresserte meteorologen Kristen Gislefoss, som er på plass i Vikersundbakken.

Gislefoss i Vikersund

Kristen Gislefoss har vært i flere hoppbakker som meteorolog. Nå er han tilbake i Vikersund, der det ser ut til å bli lite vind og få skyer i helgen.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Kristen Gislefoss

Kristen Gislefoss har værprognosene klare for hopphelga i Vikersund. Han håper på lange hopp.

Foto: Marit Kolberg / NRK
Espen Bredesen

NRKs hoppkommentator Espen Bredesen tror juryen må bli tatt på senga av vinden om det skal bli rekordhopp i Vikersund.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX
Tom Hilde

Tom Hilde sa først at han ikke turte, men våget seg ut på bommen i Vikersund likevel.

Foto: Mads Støstad / NRK

Kristen Gislefoss er nok en gang på plass i Vikersund for å melde om vær og vind når verdens beste skiflygere gjør sitt beste for å nå bunn av bakken.

– Det er heldigvis ikke meg som bestemmer om det blir rekordhopp, men værforholdene vil være gunstige for lange hopp, sier han til NRK.no.

Han kan melde om gode værprognoser for helgen.

– I øyeblikket er det glimrende. I dag er det nesten vindstille, men et lite trekk i variabel retning. Det kan føre til at enkelte hoppere får oppdrift og enkelte bakvind, sier han.

Tross gode hoppforhold, er han usikker på om det betyr verdensrekord.

– Det kommer an på hvor mye fart juryen velger å gi hopperne, sier den hoppinteressert meteorologen.

– Bare juryen kan stoppe kjempehopp

Også hoppsjef Clas Brede Bråthen tror det i stor grad er opp til juryen om det blir muligheter for verdensrekord.

– Det er optimalt forhold og gutta er i storform. Bakken er fantastisk bra preparert, så det ligger til rette for hopp i hvert fall ned mot 240 meter. Det eneste som kan stoppe det er en ekstremt konservativ jury, sier hoppsjefen til NRK.no.

Han skrøt av Vikersundbakken i timene før fredagens kvalifisering.

– Jeg har sjelden vært i en hoppbakke med bedre forhold og bedre preparering. Det erlitt kaldt, men for å fly er det optimalt. Og når du er i lufta har du andre ting å tenke på enn at du fryser, sier Bråthen.

– Juryen må bli tatt på senga

NRKs hoppkommentator Espen Bredesen tror muligheten for verdensrekord er større om det blåser mer.

– Det er større sjansen for rekord når det er mer vind i området. Juryen må bli tatt litt på senga av vinden slik at de ikke rekker å sette ned farten. Da kan vi få rekordhopp, mener Bredesen.

Han påpeker at det uansett er vanskelig å slå Johan Remen Evensens rekord fra 2011.

– 246,5 meter er langt. Det er ikke mange som klarer det. Det er vanskeligere å nå den lengden når man hopper mer rett ut en tidligere, og det er vanskelig å stå på en slik lengde, sier Bredesen.

Vinden tiltar

Bredesens ønske om mer vind blir delvis oppfylt lørdag. Da skal vinden bli litt sterkere, men Gislefoss sier at det fortsatt ikke er mye vind å snakke om. Det blir litt mildere temperaturer og noe mer skyet.

– Er en litt heldig får en litt mer dominant vind inn mot bakken, men hvilken vindretning som dominerer er ikke lett å si når den er såpass svak, sier Gislefoss, og legger til at det blir mildere og noe mer skyet lørdag.

Søndag er det fare for nedbør, men først etter konkurranseslutt. Det blir vind og noe skyet. Temperaturen blir mildere, dermed er det en liten fare for tåke.

– Det kommer litt mer varmluft i høyden og kaldt på bakken, da kan det danne seg tåkeflak. Om det gjør det i Vikersund er ikke godt å si, sier Gislefoss.

(Artikkelen forsetter under bildet.)

Vikersund

Det er kaldt og klart vært i Vikersund fredag ettermiddag. Gislefoss melder om lite vind og gode hoppforhold.

Foto: Mads Støstad / NRK

Vinden skal ikke skape problemer for gjennomføringen av konkurransen, og Gislefoss gleder seg til å overvære de lange svevene i Vikersund.

Espen Enger Halvorsen

Espen Enger Halvorsen fikk sin debut i verdenscupen på Lillehammer i vinter, men skiflygning har han lite erfaring med. Likevel strakk han seg over 200 meter i Vikersund torsdag.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Hoppsport er morsomt å se på. Det er passe lengde på konkurransen, og du ser alle utøverne i aksjon. De lange langrennløpene blir litt for lenge etter min smak, sier han lattermildt.

Tre testhoppere over 200 meter

Torsdag ble det gjennomført tre testomganger i Vikersund. Det resulterte i fire hopp over 200 meter.

22 år gamle Espen Enger Halvorsen var en av dem som kom seg over den magiske 200 metergrensa. Han landet på 207, 5 meter i sitt lengste hopp.

– Det var det jeg håpet på, det er som en drøm. Jeg er ingen erfaren skiflyger. Jeg hoppet sist for en fire, fem år siden, det er det eneste, sier han til NRK.no.

Men at han som uerfaren skiflyver hopper over 200 meter, gir ingen automatikk i at det blir ny verdensrekord i Vikersund denne helga.

– For at det skal bli rekord må det være gode forhold og man må rett og slett hoppe godt. Ting må være på stell for å kunne klare landing og stå etter et så langt hopp, sier han.

Siste nytt

 • Modrić VMs beste spiller

  Luka Modrić tapte VM-finalen, men vant prisen som mesterskapets beste spiller. Eden Hazard ble nummer to, og Antoine Griezmann ble nummer tre.

  World Cup - Final - France v Croatia
  Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters
 • Mbappé kåret til beste unge spiller

  Kylian Mbappé fikk prisen som VMs beste unge spiller. 19-åringen vinner prisen etter fire scoringer i mesterskapet for verdensmester Frankrike. Den siste kom i finalen, da han satte inn 4-1-scoringen.

  Mbappe
  Foto: Alexander Nemenov / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal