NRK Meny
Normal

Giske kan velte OL-planene

Kulturminister Trond Giske mener idretten må gi noe tilbake dersom Tromsø-OL i 2018 får statsgaranti.

Trond Giske
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Regningen kan i ytterste konsekvens velte OL-planene. På idrettstinget i Skien i mai 2007 vedtok idrettsfamilien at en eventuell OL-søknad ikke skal gå ut over anleggstilretteleggingen for barn og unge.

Men kulturminister Trond Giske (Ap) sier til Aftenposten at idretten må regne med å måtte betale en prosentandel av anleggsprisen tilbake, slik den gjorde da Lillehammer skulle arrangere OL for 14 år siden.

- Hvis det ender med at vi gir statsgaranti, og Tromsø får OL, så må vi legge til grunn samme prosentandel som da Lillehammer skulle arrangere OL i 1994. Det har vært klart hele tiden, sier Giske.

Minst 500 millioner

Ifølge kulturministeren måtte norsk idrett ta 22,3 prosent av regningen for utbyggingen av Lillehammer-anleggene. Tromsøs anleggsbudsjett er foreløpig på 2,32 milliarder kroner og prisen idretten må betale blir da på 517 millioner kroner.

Kilder både i Kulturdepartementet og Norges Idrettsforbund opplyser til Aftenposten at Tromsøs estimat uansett virker å være for lavt. Det vil svi dersom idrettsfamilien må punge ut over en halv milliard kroner. Idretten mener allerede den har et anleggsbehov til 2 milliarder kroner, som ikke er dekket opp.

Regningen strider med idrettens eget vedtak og kan derfor stikke kjepper i hjulene for et nytt OL her til lands, 24 år etter Lillehammer-lekene.

Ikke nok folk

- OL vil sikkert bli veldig flott for Tromsø og distriktet rundt, men med all respekt, det bor ikke nok folk der til at resten av landet skal måtte lide, mener presidenten i Norges Friidrettsforbund, Svein Arne Hansen.

Generalsekretæren i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, ønsker ikke å si noe om idretten har en retrettmulighet for hele OL-søknaden.

I løpet av året blir det klart om Kulturdepartementet mener Norge bør gi statsgaranti til Tromsø 2018, eller legge prosjektet dødt for godt.

Siste nytt

 • Verdensmester mister trolig OL

  Den slovenske alpinisten Ilka Štuhec har røket korsbåndet og mister trolig OL i Pyeongchang. Štuhec tok i fjor VM-gull i utfor og vant også utforcupen for kvinner.

  Laster Twitter-innhold
 • Hauger mester i Tyskland

  Motorsport-talentet Dennis Hauger (14) vant søndag det tyske mesterskapet i gokart. Han er den yngste vinneren gjennom tidene i mesterskapet som er går for å være det tøffeste og største i verden med fører fra et 20-talls nasjoner. Hauger er nå ferdig med gokart og tar steget opp til formelbil neste år.

  Dennis Hauger
  Foto: CRG

Sendeplan

Kl. Program Kanal