NRK Meny
Normal

Giske kan velte OL-planene

Kulturminister Trond Giske mener idretten må gi noe tilbake dersom Tromsø-OL i 2018 får statsgaranti.

Trond Giske
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Regningen kan i ytterste konsekvens velte OL-planene. På idrettstinget i Skien i mai 2007 vedtok idrettsfamilien at en eventuell OL-søknad ikke skal gå ut over anleggstilretteleggingen for barn og unge.

Men kulturminister Trond Giske (Ap) sier til Aftenposten at idretten må regne med å måtte betale en prosentandel av anleggsprisen tilbake, slik den gjorde da Lillehammer skulle arrangere OL for 14 år siden.

- Hvis det ender med at vi gir statsgaranti, og Tromsø får OL, så må vi legge til grunn samme prosentandel som da Lillehammer skulle arrangere OL i 1994. Det har vært klart hele tiden, sier Giske.

Minst 500 millioner

Ifølge kulturministeren måtte norsk idrett ta 22,3 prosent av regningen for utbyggingen av Lillehammer-anleggene. Tromsøs anleggsbudsjett er foreløpig på 2,32 milliarder kroner og prisen idretten må betale blir da på 517 millioner kroner.

Kilder både i Kulturdepartementet og Norges Idrettsforbund opplyser til Aftenposten at Tromsøs estimat uansett virker å være for lavt. Det vil svi dersom idrettsfamilien må punge ut over en halv milliard kroner. Idretten mener allerede den har et anleggsbehov til 2 milliarder kroner, som ikke er dekket opp.

Regningen strider med idrettens eget vedtak og kan derfor stikke kjepper i hjulene for et nytt OL her til lands, 24 år etter Lillehammer-lekene.

Ikke nok folk

- OL vil sikkert bli veldig flott for Tromsø og distriktet rundt, men med all respekt, det bor ikke nok folk der til at resten av landet skal måtte lide, mener presidenten i Norges Friidrettsforbund, Svein Arne Hansen.

Generalsekretæren i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, ønsker ikke å si noe om idretten har en retrettmulighet for hele OL-søknaden.

I løpet av året blir det klart om Kulturdepartementet mener Norge bør gi statsgaranti til Tromsø 2018, eller legge prosjektet dødt for godt.

Siste nytt

 • Mjelde kåret til tredje beste

  Maren Mjelde ble søndag kveld stemt frem av spillerne selv som den tredje beste spilleren i engelsk fotball.

  Lagveninne fra Chelsea, Fran Kirby, vant prisen. Ji So-yun fra Manchester City tok andreplassen.

  SOCCER-CHAMPIONS-CHE-WOB/WOMEN
  Foto: ADAM HOLT / Reuters
 • Napoli senket Juventus

  De fleste av de store fotballigaene er avgjort, men i Italia er det fortsatt spenning.

  Søndag kveld tapte tittelforsvarer Juventus 0–1 mot Napoli på hjemmebane.

  Dermed er Napoli bare ett poeng bak Juventus på toppen av tabellen.

  FBL-ITA-SERIE A-JUVENTUS-NAPOLI
  Foto: MARCO BERTORELLO / AFP
 • Salah kåret til årets spiller

  Liverpools storscorer Mohamed Salah ble søndag tildelt den prestisjetunge prisen som årets Premier League-spiller av den engelske spillerforeningen PFA, skriver NTB. Egypteren tangerte ligarekorden da han scoret sitt 31. seriemål lørdag.

  FBL-ENG-PR-WEST BROM-LIVERPOOL
  Foto: LINDSEY PARNABY / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal