Hopp til innhold

Denne genistreken gjorde at Henriksen kunne slå tilbake: – Veldig viktig for meg

Han gjorde sitt livs konkurranse og lå an til OL-medalje. Så ble han plutselig dyttet med på fjerdeplass. Mental styrke – og et smart grep – gjorde at Eivind Henriksen klarte å slå tilbake på en måte han knapt hadde trodd selv.

Tokyo 2020 Olympics, day 12, Athletics

HOLDT HODET KALDT: Eivind Heriksen kjølte seg ned i Tokyo-varmen

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

– Han har kraft som en bjørn. Han har balanse som en linedanser. Og han er elegant som en ballettdanser der han svinger i ringen, sier Jann Post etter at Eivind Henriksen særdeles overraskende tok OL-sølv i slegge onsdag kveld.

Etterpå hylles han for systematisk, hard og tålmodig jobbing over lang tid.

Men kanskje var det en liten detalj som ble helt avgjørende. Spesielt interessert la kanskje merke til at nordmannen på én måte skilte seg fra konkurrentene allerede da han ble presentert og kom inn på stadion.

På seg hadde han en kjølevest. Det hadde ingen av de andre. Vesten tok han på seg mellom hvert kast i sin historiske kastserie, som ble levert i rundt 30 graders varme på Olympiastadion i Tokyo.

– Mange av de som har kasta langt tidliere slet veldig i dag. De svetta og svetta, mens jeg nesten ikke svetta, sier Henriksen til NRK.

Tokyo 2020 Olympics, day 12, Athletics

ISKALD SØLVVINNER: Eivind Henriksen ankom OL-varmen i en kjølevest han brukte mellom alle kast.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Kjølte seg ned

Han klinket til med norsk rekord på 79,18 og topp tre-plassering allerede i den første av de seks rundene. I tredje runde økte han til 80,31 og med det så bronseplassen relativt trygg ut.

Men da polske Pawel Fajdek fikk opp 81,53 i sitt femte kast, var Henriksen plutselig nede på en fjerdeplass. Skulle han ta OL-medalje, måtte han rett og slett sette enda en norsk rekord.

Da gikk Eivind Henriksen i ringen og slengte slegga 81,58 meter. Det ga sølv i OL.

– Jeg skrek mye mindre på det kastet, jeg begynte å bli litt sliten, forteller han.

Uten systematisk bruk av isvesten, hadde han kanskje vært for tom til å slå tilbake.

– Jeg følte at jeg var veldig profesjonell der og fikk kjølt meg ned mellom hver eneste omgang, og det tror jeg var veldig viktig for meg, bekrefter 30-åringen overfor NRK.

Ler av Henriksens kjølevest

Polske Wojciech Nowicki og Pawel Fajdek, som trok gull og bronse, ler imidlertid når NRK spør om ikke de også burde

Wojciech Nowicki of Poland and bronze medallist Pawel Fajdek

BAMSEKLEM: Wojciech Nowicki og Pawel Fajdek tok gull og bronse, og ser ikke helt poenget med Eivind Henriksens kjølevest.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

– Jeg trenger ikke det, for jeg føler meg veldig bra i slikt vær og har ingen problemer med kroppen min, sier Nowicki til NRK

– Vi er ikke så unge som vi ser ut. I vår alder er det veldig bra når det er sånn vær for musklene våre er ømme, så varme var er godt for kroppen vår, sier Pawel til latter fra de andre medaljevinnerne.

Mental styrke

NRKs ekspertkommentator Vebjørn Rodal mener femtekastet viste hva Henriksen er laget av også mentalt.

Eivind Henriksen

SØLVBRØL: Eivind Henriksen opplevde sin største kveld i sleggeringen.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Det var mesterlig. Der viste han virkelig stor mental kraft når han taklet å bli dyttet ned på fjerdeplass og så går rett i ringen og svarer med 81,58 og rett opp på sølvplass. Det viste styrke, sier Rodal, som tørket en tåre da medaljen var sikret.

– Det er helt fantastisk. Han har kastet to-tre meter lenger på trening i år enn a han satte norsk rekord for to år siden. Men at han klarer å få det ut i en OL-finale, det er en utrolig prestasjon, sier sportssjef Erlend Slokvik i friidrettsforbundet til NRK.

Han har opplevd den norske sleggekjempen som ekstremt trygg etter ankomsten til Tokyo.

– Han skulle f... meg ha denne medaljen, hadde jeg nær sagt. Han gikk til kvaliken og sa han skulle sette norsk rekord på ett kast. I dag ble det snakket om at han kunne kaste over 81. Det gjør han og han ville ha denne, fastslår Slokvik.

Henriksen visste han var god fort kast over 80 meter.

– Men at det skulle gå 81,5, det hadde jeg aldri i verden trodd, fastslår han

Sportsnyheter

Havertz

Hardt ut etter Arsenal-seier: – Her feiler VAR igjen

Arsenal tok sin fjerde strake seier lørdag, men dommeren og VAR ble nok en gang den store snakkisen.

Siste nytt

  • Verstappen med sin syvende strake kvalifiserings-seier

    Max Verstappen i Red Bull-bilen overbeviste nok en gang under kvalifiseringen i Miami Grand Prix. Dermed ble det syvende strake start fra første startposisjon for Verstappen.

    – La oss fortsette denne gode trenden, sa Verstappen over lagradioen på Viaplay-sendingen.

    Ingen av førerne klarte å forbedre rundetiden sin på siste runde i Q3.

    Charles Leclerc var den som var nærmest nederlenderen. Etter første sektor var han bare åtte tusendeler bak, men etter en voldsom skrens i sving 15 måtte han nøye seg med andreplass i kvalifiseringen. Lagkamerat i Ferrari, Carlos Sainz, ble nummer tre.

    For Daniel Ricciardo ble det en skuffende kvalifisering. Han endte på 4. plass på sprintløpet tidligere lørdag, men røk ut etter Q1 sammen med Valtteri Bottas, Logan Sargeant, Kevin Magnussen og Guanyu Zhou. I Q2 røk disse ut: Lance Stroll, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Alex Albon og Fernando Alonso.

    CUKXnB20R1A
    Foto: AFP
  • Graham Hansen med mål og assist – Barcelona ett poeng fra seriegullet

    Caroline Graham Hansen bidro med mål og assist da Barcelonas kvinnelag slo Granada 4-1. Nå er laget ett poeng fra et nytt seriegull.

    Real Madrid er 15 poeng bak med fem kamper igjen å spille. Ett Barcelona-poeng på lagets fire gjenstående kamper, eller et poengtap for Real Madrid, vil bety at Barcelona er mester for niende gang.

    Den norske landslagsstjernen scoret sitt 26. mål for Barcelona i ulike turneringer denne sesongen.

    Rop1_HGpc_o
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Thomsen klarte EM-kravet

    Marcus Thomsen er i form og vant kulekonkurransen i Stora Turebergskastet i Sverige lørdag formiddag med 21.05.

    Thomsen leverte jevnt over en sterk serie der han åpnet med sesongbeste 20.94, før det lengste støtet kom i andre omgang, ifølge friidrett.no.

    – Jeg er ekstremt glad for 21.05. Fire år med trening og tålmodighet for endelig å få en ny personlig rekord utendørs. Jeg er glad, men langt fra fornøyd, sier Marcus Thomsen til NRK.

    Han forbedret sin personlige rekord utendørs fra 2020 med to centimeter og var bare fire centimeter bak innendørspersen. Utøveren fra Norna-Salhus klarte EM-kravet og fikk opp det lengste kulestøtet av en nordmann utendørs på 38 år, Lars Arvid Nilsen satte den norske rekorden på 21.22 det året.

    Thomsen er foreløpig kvalifisert til OL i Paris på ranking. Der er kravet er 21.50.

    – Det er digg å få tatt EM-kravet og slippe å bekymre seg over om man ryker ut av topp 30. Nå skal jobben fortsettes for å sikre en plass i OL, sier Thomsen.

    Marcus Thomsen klarte lørdag 4. mai EM-kravet i kulestøt. Her støter han 21.05.
    Video: Arwid Koskinen, Swethrows

Sendeplan

Kl. Program Kanal