Gendoping kan bli avslørt i Rio

Dopingjegerne står foran et et avgjørende gjennombrudd i kampen mot genmanipulerte «superutøvere». Tester kan bli gjennomført allerede i OL i Rio i august.

Doping

FRYKTET DOPING-METODE: Gendoping har stått på dopinglista siden 2003.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

Dopingjegerne har i over ti år fryktet at såkalt gendoping er første steg på veien mot å designe en perfekt idrettsutøver. Ved å sette inn kunstige gener i kroppen kan man få cellene til å produsere for eksempel EPO eller veksthormon.

Den avanserte dopingmetoden har stått på WADAs dopingliste siden 2003, men har vist seg svært vanskelig å kontrollere.

Nå er imidlertid forskere i ferd med å få til et avgjørende gjennombrudd – i tide til å teste under OL i Rio i august.

 Richard Budgett

Richard Budgett i Den internasjonale olympiske komité.

Foto: Vincent Thian / Ap

– De er svært nær en løsning. Om de kommer i mål i tide, kan vi få dette til, sa IOCs medisinske direktør Richard Budgett på en pressekonferanse denne uka.

Uklart hvor utbredt det er

Genterapi har siden 1990-tallet vært brukt i behandling av alvorlig genetisk sykdom, men kan i teorien også brukes til å bygge en idrettskropp. Forsking viser at det finnes mer enn 200 ulike gener som kan knyttes opp mot «superutøvere».

– Det er uklart hvor omfattende gendoping er i dag, sier Yvette Dehnes, leder av Norges laboratorium for dopinganalyse. Da Wada satte metoden på dopinglista i 2003, trodde mange at gendoping skulle bli svært utbredt.

– På den tid trodde man at gendoping kunne komme til å øke kraftig i løpet av få år. Men det har ikke skjedd, sier Dehnes.

– Utvalget av mulige produkter er begrenset, så det er ingen grunn til å tro at gendoping er veldig utbredt i dag. Men vi vet at dette raskt vil kunne endre seg ved økt tilgjengelighet, sier hun.

Farlig doping

Yvette Dehnes

Yvette Dehnes, leder av Norges laboratorium for dopinganalyse.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Dehnes tror en av grunnene til at gendoping ikke har eksplodert slik som ventet, er at det er farligere å bruke enn man opprinnelig trodde.

– Hvis vi tar EPO-gendoping som eksempel, vil en vedvarende høy EPO-produksjon raskt kunne bli livsfarlig, grunnet faren for blodpropp, sier Dehnes.

Men hvis det blir utviklet et tryggere produkt for juksemakerne, kan bruken øke. Derfor har det vært regnet som avgjørende i kampen mot «designede» superutøvere å få på plass en testmetode mot gendoping.

Kan teste i ettertid

Det er et forskningsteam fra Australia som sammen med med antidopingorganisasjonen Wada nå har utviklet en testmetode. Foreløpig er ingen prøver testet, men det skal skje med det aller første.

Laboratoriet som skal analysere dopingtestene i Rio er allerede i ferd med å få nødvendig ekspertise og utstyr til å gjennomføre gendoping-tester.

– Og om vi ikke får det til i tide, kan vi analysere Rio-prøvene senere. Vi vil også kunne teste prøver fra tidligere OL etterhvert som metodene blir bedre, sier Budgett.

Siste nytt

 • KFUM vann kvalik-drama

  KFUM er klar for vidare eliteseriekvalifisering etter 3-3 og 5-4 på straffespark mot Fredrikstad i kampen som hadde alt.

  Snuoperasjon, ekstraomgangar, scoring langt på overtid, to raude kort, og straffespark - det blei drama i snøveret i Fredrikstad.

  FFK hadde sigeren i lomma, men på overtid av overtida av den siste ekstraomgangen sikra Bilal Njie KFUM 3-3 og straffesparkkonkurranse mot Fredrikstad.

  Olav Øby sette den aller første straffen i tverrliggaren. Deretter scora alle på sine straffer, med Johannes Humelvoll Nunez som matchvinnar.

  Før det hadde heimepublikummet fått sjå sitt lag hente inn 0-2 til 2-2 i ordinær tid.

  KFUM leia nemleg 2-0 ved pause etter ein omgang med klart overtak. Alagie Sanyang og Bilal Njie scora for gjestene.

  Så bytte FFK ut tre midtbanespelarar frå starten av andre omgang, og tok kommandoen.

  Henrik Kjelsrud Johansen reduserte etter 64 minutt og utlikna to minutt før ordinær tid var ute. På overtid smelte FFKs Nicolay Solberg ballen i tverrliggaren.

  Dermed gjekk kampen til ekstraomgangar, og det var den spanske innbytaren Maikel som på den etter kvart snødekte bana smelte inn det som såg ut som sigersmålet åtte minutt før slutt.

  Men tre minutt på overtid vippa Njie inn utlikninga.

  KFUMs Tore Andre Sørås fekk sitt andre gule kort like før slutt og måtte gå av bana. Langt på overtid av ekstraomgangane fekk også FFKs Ayoub Aleesami

  KFUM skal møte Jerv i Grimstad søndag. Vinnaren der skal møte det tredje siste laget i eliteserien i avgjerande kamp.

  Bilal Njie, KFUM
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Manchester United får PL-motstand

  Den tredje runden av FA-cupen er trukket, og her er noen utvalgte oppgjør:

  Swansea City – Southampton

  Chelsea – Chesterfield

  Liverpool – Shrewbury Town

  Leicester City – Watford

  Hull City – Everton

  Tottenham Hotspur – Morecambe

  Millwall – Crystal Palace

  Swindon Town – Manchester City

  Manchester United –Aston Villa

  Wolverhampton – Sheffield United

  Newcastle – Cambridge United

  West Ham – Leeds United

  Chartlon Athletic – Norwich

  Nottingham Forest – Arsenal

  Maguire
  Foto: Rui Vieira / AP
 • Tre positive tester i håndball-VM

  Kroatia må stille uten Ćamila Mičijević, Ivana Dežić og Dora Krsnik i kveldens kamp mot Japan i håndball-VM, da trioen har testet positivt for korona. Resten av troppen har mottatt negative prøvesvar, og kampen går som normalt. Du kan høre den på radiokanalen NRK Sport.

  Dora Krsnik
  Foto: Bo Amstrup / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal