Hopp til innhold

Full uenighet i Fotball-Norge før Glimts skjebnekamp

Bodø/Glimt er én kamp unna Mesterligaen, som vil gi gultrøyene økonomiske muskler få kan matche i Norge. Nå går debatten: Er det bra for norsk fotball om gultrøyene lykkes onsdag kveld?

L

SNART KAMP: Glimt-spillerne står overfor karrierens største kamp onsdag kveld.

Foto: Mats Torbergsen / NTB

Bare for å sette det i perspektiv hva det vil si for Glimt om de lykkes mot Dinamo Zagreb:

Svenske Malmö tjente til sammenligning rundt 327 millioner norske kroner etter deres deltakelse i Mesterligaens gruppespill forrige sesong, ifølge Fotbollskanalen.

Og det til tross for at det kun ble ett poeng på svenskene på seks kamper.

Det sier litt om hvilke premiepenger som ligger i potten dersom Glimt sikrer seg en billett til verdens gjeveste klubbturnering.

Når man i tillegg inkluderer de økonomiske gevinstene nordlendingene allerede har raket inn etter europasuksessen de har hatt i Serieligaen, sier det seg selv at den regjerende seriemesteren begynner å få en økonomi få kan matche i Eliteserien.

Full splid i Fotball-Norge

Det er delte meninger om Glimt-deltakelse i Mesterligaen vil være bra for norsk fotball.

En runde NRK har gjort hos de største Glimt-rivalene i Eliteserien viser at selve klubbene i stor grad håper Glimt skal lykkes, mens supporterne i stor grad håper Glimt ryker ut.

Overfor NRK svarer Kjetil Knutsen slik på spørsmål om han mener det er bra for norsk fotball generelt at laget hans tar seg til Mesterligaen:

– Det var et godt spørsmål. Hvis det er delte meninger om det, tror jeg at de ikke skjønner betydningen av at norske lag deltar i Europa og at vi faktisk sammen utvikler norsk fotball. Det er et ganske enkelt svar på det. De som opplever det som en negativ ting for norsk fotball, de tror jeg må tenke seg om én gang til og kanskje sette seg inn i hva det vil si at norske lag deltar i Europa, sier Knutsen til NRK.

Er det bra for norsk fotball om Glimt kvalifiserer seg til Mesterligaen nå?

Selvsagt håper vi Glimt lykkes

Eirik Bjørnø, daglig leder i Viking, er på bølgelengde med Glimt-treneren. Han krysser fingrene for norsk avansement onsdag kveld.

Selvsagt håper vi Bodø/Glimt lykkes med å kvalifisere seg for Mesterligaen. Det er bra for norsk fotball at vi har lag som går inn i gruppespill, og det å få et lag inn i verdens beste klubbturnering vil bety mye for ligarankingen vår og ikke minst norsk fotballs anseelse, slår Bjørnø fast overfor NRK.

Han mener et av hovedargumentene er at en høyere ligaranking vil bety flere plasser i europeiske turneringer for norske lag i fremtidige sesonger.

– En dag kan det være oss som nyter godt av deres suksess. Verdien på spillere som selges ut av Norge vil nok også øke ved norsk deltagelse i Mesterligaen, så her er det mange synergier som flere enn Bodø forhåpentligvis vil dra nytte av, mener Bjørnø.

Eirik Bjørnø

Viking-leder Eirik Bjørnø.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB

– Vi må slutte med naiviteten

Han får ikke støtte fra egne supportere.

Roar Åkerlund, leder for Vikinghordene, heier så absolutt ikke på Glimt onsdag kveld.

– Vi må slutte med naiviteten om at kollektiv suksess gagner norsk fotball. Norsk fotball trenger folk på tribunene, at det snakkes om i lunsjpausen og at det er drakter av norske lag ungene har på seg i skolegården. Dette får du av å skape tilhørighet, lojalitet og interesse. Ikke ved å heie på hverandre, innleder Åkerlund.

– Er det noen i Norge som tror at Brighton-fansen heier på Manchester City i Europa fordi det er positivt for engelsk fotball at City lykkes? Norsk fotball blir ikke bedre av å heie på hverandre, det blir mindre interessant og det skaper mindre rivaleri, mener han.

Viking-supporterne er ikke alene om å håpe Glimt ryker i onsdagens skjebnekamp.

Også Kanari-Fansen, Klanen, Godsetunionen og Kjernen svarer det samme (se faktaboks).

Men Eirik Bjørnø i Viking får støtte fra klubblederne i de andre eliteserieklubbene.

– Viktig at norske klubber presterer godt

Erik Espeseth, daglig leder i Vålerenga, er enig med sin kollega fra Stavanger i at det vil være bra for norsk fotball om Glimt kvalifiserer seg til Mesterligaens gruppespill.

For norsk klubbfotball er det viktig at landslagene presterer godt og deltar i mesterskap, herunder svært positivt at U-21 landslaget igjen har kvalifisert seg for neste års EM-sluttspill. Videre er det viktig at norske klubber presterer godt i Europa, da det vil gjøre fremtidige kvalifiseringer enklere – hvor Vålerenga har et mål om å være med. Det vil også åpne opp for muligheten til at flere lag får delta i kvalifisering, mener VIF-sjefen.

Erik Espeseth

Erik Espeseth i Vålerenga.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

Ole Erik Stavrum, daglig leder i Molde, og Lillestrøms daglige leder Robert Lauritsen, svarer så å si det samme:

Vi håper alle lag kvalifiserer seg til Gruppespill i Europa. Dette er viktig og positivt for norsk fotball, skriver Stavrum i en e-post til NRK.

Jeg håper at flere lag i Norge kvalifiserer seg for ulike UEFA-sluttspill, dette er bra for norsk fotball, istemmer LSK-Lauritsen.

Forbilledlig klubbdrift

Magne Jordan Nilsen, daglig leder Strømsgodset, mener Glimt-suksess vil skape merverdi og bidra til å gjøre Eliteserien mer attraktiv.

Det genererer dessuten økte inntekter til klubbene gjennom solidaritetsmidler fra UEFA, påpeker Jordan Nilsen overfor NRK.

Han sier Godset lar seg inspirere av det Glimt gjør.

Det viser hva som er mulig å få til med hardt og målrettet arbeid, samt evnen og kunnskapen til å ta gode valg og stå i en tydelig strategi over tid. Forbilledlig klubbdrift som de nå belønnes for, mener Godset-lederen.

Les også Ekspert åtvarar Glimt mot «kjendisdommar»

Copa del Rey - Semi Final First Leg - FC Barcelona v Real Madrid

RBK med diffust svar

Tore Bjørseth Berdal, konstituert daglig leder i Rosenborg, vil ikke svare på om han heier på Glimt i onsdagens kamp.

Men han roser konkurrentene fra Aspmyra om de får det til:

– Glimt har gjort en fantastisk jobb med å komme i posisjonen de er nå. Og de har gjort det med sportslige prestasjoner – på egen hånd – uten betydelige bidrag fra rike investorer. Hvis de klarer å kvalifiserer seg, er det bare for oss å gratulere dem med en fantastisk prestasjon. Så må vi i Rosenborg sørge for at vi presterer godt nok til å få samme mulighet om ikke lenge, sier Berdal til NRK.

Kampen mellom Dinamo Zagreb og Bodø/Glimt har avspark 21.00 onsdag kamp. Den sendes på TV 2 eller kan følges på radio på NRK Sport.

Sportsnyheter

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

Siste nytt

  • Norske seilere viste storform

    Mina Mobekk og Line Flem Høst sørget for norsk 2.- og 3.-plass i OL-klassene brettseiling og laser i verdenscupen i Hyères i Frankrike denne helgen.

    Mobekk konkurrerte i brettseiling og sikret 2.-plass, mens Høst sikret bronsen i laser. Det er årsbeste for Høst denne sesongen.

    – Vi har ett sterkt lag som er godt forberedt til årets høydepunkt, sommer-OL i Paris. Det kommer til å bli noen spennende uker i Marseille der seilingen skal foregå. Verdenscupregattaen i Hyères var svært krevende med skiftende forhold – fra vindstille til Mistral-vind (40 knop). Våre norske seilere taklet det uforutsette godt og er på vei mot sine beste prestasjoner, sier sportssjef i Norges Seilforbund Eirik Verås Larsen.

    Sommer-OL i Tokyo 2021
    Foto: Heiko Junge / NTB
  • Juel og Solbakken sikret femteplass i ro-EM

    Den norske duoen i dobbeltsculler endte på 5.-plass i en finale der rumenske Andrei-Sebastian Cornea og Marian Enache vant suverent.

    Tyskland tok sølv og Italia bronse. Det skilte vel elleve sekunder opp til seierspallen for Juel og Solbakken.

    De forsøker å feste grepet om den norske OL-plassen i dobbeltsculler foran lekene i Paris. Oscar Helvig og Kristoffer Brun kvalifiserte inn den norske båten, og per nå er det et jevnt løp mellom de to roduoene om hvem som skal til OL.

    I verdenscupregattaen i Varese tidligere i måneden var Juel/Solbakken sju tidels sekund raskere enn Helvig/Brun da de norske båtene var i samme oppsamlingsheat.

    (NTB)

    Iuel og Solbakken
    Foto: Norges Roforbund
  • Helseth og Kavlie viste storform før OL: – De seiler opp som en av favorittene

    Thea Helseth og Inger Seim Kavlie sikret historisk EM-gull i dobbeltsculler-klassen i Ungarn.

    – De seiler opp som en av favorittene i OL, kommenterte Pål Thomassen for NRK.

    – Det var strålende, helt utrolig. Jeg sitter med en klump i halsen, dette har vi ventet på i 20 år, sa ekspertkommentator Lars Bjønness.

    Duoen åpnet sterkt og var elleve hundredeler bak Litauen ved 500 meter. Romania fulgte like etter. Disse tre nasjonene fulgte hverandre tett gjennom hele løpet. Norge fikk imidlertid en halv båtlengde ned til Litauen da det nærmet seg 1500 meter.

    De holdt avstanden og rodde inn til historisk seier, 2 sekunder foran Litauen. Romania sikret bronse.

    De norske jentene slo Romania i forsøksheatet og gikk direkte til finalen. Romania har ikke har blitt slått siden 2019.

    Jenny Rørvik, som har rodd sammen med Helseth i to år, måtte imidlertid bli hjemme etter at landslagssjefen bestemte seg for å splitte duoen. Dette ble gjort for å finne den beste båten til OL i Paris.

    – All ære til treneren og de andre som turte å ta den litt tøffe avgjørelsen om å splitte en båt som ble nummer to i verdenscupen, og prøve en ny båt her. Det står det all respekt av, sier Bjønness.

    Roforbundet har ikke tatt ut utøverne ennå. I forkant av EM uttalte forbundet at det skulle sende de utøverne «med størst prestasjonspotensial i form av plassering i OL/PL i Paris»

    Roing
    Foto: NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal