Hopp til innhold

Frustrert etter Iversen-uttak: – For dumt

Til tross for kollapsen i Ruka, får Emil Iversen ny tillit på fristilsdistansen i verdenscupen på Lillehammer. Jan Thomas Jenssen er dypt skuffet, og får full støtte fra NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

F6817xrNvFM

FØLER SEG FORBIGÅTT: Jan Thomas Jenssen skjønner ikke hvorfor Emil Iversen får en ny sjanse i skøyting.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Akkurat dette skjønner jeg ikke så mye av. Det er for dumt å si at Iversen er landslagsløper, så han går før deg uansett, sier Jenssen til NRK.

26-åringen fra Hommelvik er en del av regionlaget Team Elon Midt-Norge. Han har innledet sesongen med en fjerdeplass (tredje beste nordmann) på 10 km fristil i den nasjonale åpninga på Beitostølen og sjetteplass på samme distanse i norgescupen på Gålå, der han bare var 10,9 sekunder bak seirende Sjur Røthe.

Det regnet han med skulle holde til en plass når samme distanse står på programmet under verdenscupen på Lillehammer denne uka, der Norge kan stille med 12 løpere.

Fv5gu6OZEco

SVART DAG: Emil Iversen fikk det ikke til på jaktstarten i Ruka og ble nummer 35 med 39. beste løpstid.

Foto: Terje Pedersen / NTB

I stedet får Emil Iversen fornyet tillit, etter to skuffende fristilsrenn så langt i sesongen. Landslagsløperen endte ti plasser bak Jenssen på Beitostølen. I verdenscupen i Ruka, hadde Iversen bare 39. beste tid på den 20 kilometer lange jaktstarten i fristil søndag.

– Et sted må grensa gå

Jan Thomas Jenssen forteller at han ble oppringt av landslagstrener Eirik Myhr Nossum søndag kveld med beskjed om at han ikke fikk gå på Lillehammer, med henvisning til at sesonginformasjonen fra Norges Skiforbund fastslår at landslagsløpere skal prioriteres i verdenscupen før jul. Da visste ikke Jenssen hvem som faktisk var tatt ut.

Da han mandag fikk se Iversens navn på lista, ble han svært overrasket.

Skal man se på sesonginformasjonen, det er den vi har å forholde oss til, er det tydelig at landslagsløperne har førsteprioritet. Det har jeg ikke noen problemer med å forstå. Men et sted må grensa gå, sier Jenssen, og utdyper:

Det han presterte søndag, var helt natta.

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland gir Jenssen full støtte.

Det er respektløst mot Langrenns-Norge at de tyner dette skrivet så langt og dekker seg bak det, sier Aukland med henvisning til den nevnte sesonginformasjonen, som er skipolitisk vedtak.

– Ødelegger

– Når man får sjansen og ikke leverer, så bør man settes ut slik at andre får sjansen. Ellers ødelegger man for rekrutteringen, utdyper Aukland.

Akkurat det er også Jenssens hovedpoeng. Han sier til NRK at det er frustrerende og demotiverende å ikke få sjansen på det høyeste nivået.

– Det sender et veldig dårlig signal til oss som ikke er på landslaget, fastslår han.

Fredrik Aukland

KRITISK: Fredrik Aukland.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Norge kan stille med 12 løpere i rennet. Johannes Høsflot Klæbo har friplass som regjerende verdenscupvinner, Mattis Stenshagen friplass som regjerende vinner av skandinavisk cup. Sjur Røthe sikret seg en automatisk startplass ved å vinne på Gålå. To av 12 må være U23-løpere, og disse plassene gikk til Iver Tildheim Andersen og Edvard Sandvik.

Skuffet Dønnestad

De sju resterende plassene gikk til Pål Golberg, Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger, Martin Løwstrøm Nyenget, Håvard Moseby, Didrik Tønseth og altså Emil Iversen.

Det betyr at det heller ikke ble plass til Henrik Dønnestad, som ble nummer to på 10 km fristil på Beitostølen, kun slått av Klæbo. Dønnestad ble syk før norgescupen på Gålå, og ble bare nummer 28 på distansen der.

– Jeg er veldig skuffet over at andreplassen på Beitostølen ikke var nok til å få gå verdenscup, men jeg ser at det er mulig å forsvare uttaket, sier Dønnestad til NRK.

– Jeg mene at både Dønnestad og Jenssen burde vært rangert foran Iversen. Det smarteste av Dønnestad, hadde kanskje vært å ikke gå på Gålå i det hele tatt, sier Fredrik Aukland.

Langrennssjef Espen Bjervig forsvarer uttaket slik i en tekstmelding:

«Det er alltid mye følelser i uttak, og jeg har respekt for at utøvere er skuffet hvis de ikke blir tatt ut. Vi mener vi har fulgt uttakskriteriene som er tydelig beskrevet i sesonginformasjonen da vi tok ut troppen til Lillehammer.»

– Det er årets første individuelle start i skøyting i verdenscupen, og vi forholder oss til sesonginformasjonen, sier også Eirik Myhr Nossum til NRK.

– Kniv mot strupen som er eksepsjonelt skarp

Det tidligere storløperen Martin Johnsrud Sundby, som nå er ekspert for Viaplay, forsvarer uttaket av Iversen.

– Det svake løpet til Iversen søndag kan delvis forklares. Det var en jaktstart, han åpent veldig hardt for å knappe inn på teten og gikk seg stiv veldig. tidlig Den syra blir han aldri kvitt, og da ser der fort stygt ut. Om man liker det eller ikke, så er det vanlig at en landslagsløper får sjansen til å bevise at et sånt løp var et arbeidsuhell, sier Sundby til NRK.

0OUdfODK0h0

FORSVARER UTTAKET: Martin Johnsrud Sundby synes det er legitimt at landslagsledelsen gir Emil Iversen en sjanse til å rette opp en svak prestasjon.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Derimot er han usikker på om det er smart av Iversen å faktisk gå løpet.

– Emil hadde jo en svak sesong i fjor også, og med en sånn start i Ruka, går han med en kniv mot strupen som er eksepsjonelt skarp og som ligger veldig nær hovedpulsåra. Hvis jeg hadde vært Emil, hadde jeg kanskje stått over Lillehammer for å forbereder meg til verdenscupen på Beitostølen helga etter for å vise at han er god nok for Tour de Skii, sier Sundby.

Forstår Iversen

Jan Thomas Jenssen understreker at han har full forståelse for at Emil Iversen benytter plassen han faktisk har fått av landslagsledelsen.

– Det hadde jeg gjort også. Som skiløper i Norge, tar man de sjansene man får. Så jeg legger ikke skylda på Iversen, det er systemet jeg kritiserer. Nossum og Bjervig bør være oppegående nok til å se dette, sier trønderen.

Emil Iversen har ikke svart på NRKs henvendelse mandag.

Siste nytt

  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP
  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal