NRK Meny
Normal

Froome tror sykkelbyttet sikret etappeseieren

Sammenlagtleder Chris Froome vant tempoetappen onsdag etter en thrilleravslutning. Briten knuste Alberto Contador på de siste kilometerne etter å ha bytttet sykkel på siste topp.

Froome

Chris Froome tråkket inn til etappeseier på den knalltøffe tempoetappen i Tour de France onsdag.

Foto: JACKY NAEGELEN / Reuters

Artikkelen er flere år gammel.

Contador

Alberto Contador ble nummer to på etappen onsdag.

Foto: Christophe Ena / Ap

Tempoetappen onsdag ble en kamp mellom sammenlagtfavorittene Chris Froome og Alberto Contador.

Contador tok ledelsen fra start og hadde på det meste 20 sekunder å gå på til Froome. Men briten var sterkest på slutten og trakk det lengste strået igjen.

– Jeg kunne ikke tro det da jeg krysset linjen. Målet var å begrense tidstapet, så dette så jeg ikke komme. Været var ikke til min fordel, men heldigvis tørket en del av regnet, sier Froome i vinnerintervjuet.

Byttet sykkel

Briten valgte å bytte til sykkel rett før passeringen ved 20 km. Han byttet til temposykkel, noe blant andre Contador ikke gjorde.

– Det kan ha vært forskjellen, jeg kjente da jeg kjørte gjennom i morges at jeg trengte tyngre gir, sier Froome.

Contador og Kreuziger

Roman Kreuziger (t. h) kjørte seg opp til tredjeplass i sammendraget etter tempoen onsdag. Dermed har Saxo to ryttere rett bak Froome som kan samarbeide mot Sky-rytteren.

Foto: JEFF PACHOUD / Afp

Froome la ut på utforkjøringen elleve sekunder bak Contador, men i mål var han ni sekunder foran spanjolen. Dermed var han 20 sekunder raskere enn spanjolen fra siste stigning og i mål.

Briten leder med 4,34 til Contador på 2. plass i sammendraget.

– Tar tid

Bjarne Riis i Team Saxo-Tinkoff vil ikke spekulere i om manglende sykkelbytte kan ha kostet Contador etappeseieren.

– Det er valget vi tok. Vi følte at det var riktig. Man bruker tid på å bytte sykkel, så vi valgte ikke å gjøre det, sier han til dansk TV 2.

Riis var likevel en tålelig fornøyd mann etter dagens etappe. På plassen bak Contador i sammendraget følger lagkamerat Roman Kreuziger etter at Bauke Mollema tapte mye tid på dagens etappe.

Dermed har Saxo-Tinkoff to ryttere nærmest Froome i kampen om den gule trøya.

Bjarne Riis

Bjarne Riis synes det var ergerlig at etappeseieren glapp for Contador, men gleder seg likevel at laget har to ryttere som kan angripe Froome på de kommende fjelletappene.

Foto: FELIX ORDONEZ / Reuters

– Det gir oss et fortrinn. De er sterke ryttere. På etappen i går fikk vi også se at de er aggressive. Forhåpentlig kan vi angripe i morgen. Vi er klare til å gi gass, sier Riis.

Kanonene våknet

Den 17. etappen av årets Tour de France var en 32 kilometer lang tempoetappe over to 2. kategoriserte stigninger. Jon Izagirre fra Euskaltel var en av rytterne som viste form. Den spanske klatreren syklet inn til 33,58 og satte ny bestetid med fire sekunder.

Men spanjolens ledelse skulle bli kortvarig.

BMC-stjernen Teejay van Garderen har hatt et svakt Tour de France, men på onsdagens tempoetappe viste han fram sine kvaliteter. Amerikaneren slo knockout på de andre og slo Izagirres tid med 34 sekunder.

Rodriguez i toppen

Jean-Christophe Peraud

Jean-Christophe Peraud veltet under en treningstur før dagens etappe og pådro seg brudd i skulderen. Da etappen var i gang veltet han igjen og måtte bryte.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Alejandro Valverde fra Movistar har i likhet med van Garderen skuffet i løpet av Tourens to første uker - men også spanjolen ville vise seg fram onsdag.

Valverde kjørte en kjempeetappe og var i mål 1,21 minutter foran amerikanerens bestetid.

Joaquim Rodríguez var nummer sju i sammendraget før etappen, og Katjusja-rytteren syklet i mål 20 sekunder foran Valverde. Tross en imponerende etappe, men han til slutt se seg slått av både Froome og Contador.

Lars Petter Nordhaug rullet inn til 100.-plass, 6.07 bak Froome, mens Alexander Kristoff også var godt innenfor tidsgrensen på en 144.-plass, 7.03 minutter bak.

Kjørte med brudd

AG2R-rytter Jean-Christophe Péraud var beste franskmann i kampen om den gule trøya med sin niendeplass før onsdagens etappe.

Under trening i tempoløypa onsdag morgen veltet franskmannen og fikk brist i høyre skulder, men godt polstret stilte Peraud likevel til start på etappen.

I siste utforkjøring på etappen smalt Peraud i bakken på nytt - og han måtte bryte rittet.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Prøve-VM fotball 2017: Semifinale Portugal - Chile
Prøve-VM fotball: Semifinale
Prøve-VM fotball: Semifinale
Prøve-VM fotball 2017
Prøve-VM fotball 2017: Semifinale Portugal - Chile