Hopp til innhold

Frida Maanum kollapset på banen – så løftet Arsenal pokalen: – Ville vinne for hennes skyld

Den norske landslagsspilleren Frida Maanum (24) kollapset på banen under søndagens ligacupfinale. Norges landslagssjef er veldig trist etter nyheten.

FA Women's League Cup - Final - Arsenal v Chelsea

DRAMATISKE BILDER: Her ligger Frida Maanum mens bekymrede lagkamerater og motstandere hastet til.

Foto: Peter Cziborra / Reuters

Nøyaktig hva som har skjedd er foreløpig ikke kjent, men TV-produsentene valgte å ikke vise noen nærbilder av den norske landslagsspilleren. Maanum ble trillet av banen på båre med en oksygenmaske over ansiktet.

Like etter kom Arsenal med beroligende nyheter.

– Frida er ved bevissthet, snakker og er stabil, skriver Arsenal i en melding på X.

– Hun vil fortsatt bli fulgt tett opp av vårt medisinske apparat. Vi er alle med deg, Frida, skriver klubben videre.

NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp ønsker ikke å si for mye før han vet hva som har skjedd, men likte ikke det han så.

– Det er forferdelig å se sånne bilder. Man håper på det beste, sier han.

Mens ballen var et annet sted på banen ble Maanum plutselig liggende på gressmatta.

Mens ballen er et annet sted på banen blir Maanum plutselig liggende på gressmatta.

Foto: David Davies / AP
Svenske Stina Blackstenius var første medspiller som kastet seg over Maanum.

Lagvenninnen, svenske Stina Blackstenius, er første person som kommer frem til Maanum etter kollapsen.

Lagvenninnene hastet seg bort til Maanum da hun gikk i bakken etter 95 minutter av kampen.

De andre spillerne haster bort til Maanum.

Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
Frida Maanum ligger på gresset etter å ha kollapset i ligacupfinalen.

Frida Maanum ligger på gresset og får behandling etter å ha kollapset i ligacupfinalen.

Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
Frida Maanum trilles ut av banen iført oksygenmaske og omkranset av medisinsk personell.

Frida Maanum trilles ut av banen iført oksygenmaske og omkranset av medisinsk personell.

Foto: Peter Cziborra / Reuters
Arsenal la ut følgende melding på X drøye ti minutter etter at Maanum ble båret ut av banen.

Arsenal la ut følgende melding på X drøye ti minutter etter at Maanum ble båret ut av banen: Frida er bevisst, snakker og tilstanden er stabil.

Behandlet i ni minutter

Det var fem minutter på overtid i ligacupfinalen mellom Arsenal og Chelsea den dramatiske situasjonen oppsto. Maanum, som verken hadde ballen eller var i duell med noen, gikk plutselig i bakken og ble liggende i fosterstilling.

Stina Blackstenius var første lagvenninne som kom løpende etter Maanum-kollapsen. Hun avgjorde senere finalen og sørget for Arsenal-seier. Bildene fra seansen viser at hun forsøker å få kontakt med den norske landslagsspilleren.

– Hun er lagvenninne og en venn for alle her. Vi bryr oss så utrolig mye om henne, og man blir så bekymret når slike ting skjer, sa Blackstenius til den britiske kringkasteren BBC.

– Vi sa at vi ville gjøre det for henne. Vi ville vinne for hennes skyld når hun ikke kunne være med lenger, sier Blackstenius.

Arsenal vant 1–0 etter at nettopp Stina Blackstenius scoret kampens eneste mål etter 116 minutter.

Stina Blackstenius løfter trofeet etter ligacupfinalen.

LØFTET POKALEN: Stina Blackstenius feirer ligacupseieren.

Foto: David Davies / AP

– Hjerteskjærende

Ifølge BBC-journalisten Emma Smith, som fulgte kampen fra tribunen, fikk Maanum tilsyn av begge lags klubbleger samt flere ambulansearbeidere på stadion.

– Det er hjerteskjærende å se en lagvenninne gå ned på den måten, sier Arsenal-spissen Alessio Russo, som erstattet Maanum, til BBC.

– Vi håper det går bra med henne. Frida er en viktig spiller og spiller med alt hun har. Det gjorde hun i dag også, så vi håper bare det går bra, sier Russo videre.

FA Women's League Cup - Final - Arsenal v Chelsea

BÅRET AV: Frida Maanum ble, etter flere minutter med behandling, båret av banen med oksygenmaske.

Foto: Peter Cziborra / Reuters

Landslagssjefen: – Trist

Frida Maanum scoret to mål i Norges siste landskamp, da Kroatia ble slått 5-0 i februar. Landslagssjef Gemma Grainger ble trist da hun fikk søndagens nyhet om Maanum.

Vi er veldig triste. Det medisinske apparatet vårt er i dialog med Arsenal og kommer til å følge henne tett opp. Vi sender henne varme tanker og våre beste ønsker, sier hun i en melding til NRK.

Landskamp fotball kvinner Norge - Kroatia (5-0)

LANDSLAGSSJEF: Gemma Grainger.

Foto: Carina Johansen / NTB

Midtbanespilleren står med 77 landskamper for Norge og 14 mål.

Maanum har vært i Arsenal siden 2021 og er en av nøkkelspillerne på laget. Det samme er hun på det norske landslaget. Hun har fått 77 landskamper siden landslagsdebuten i 2017.

null
Spiller nå
Lyon snudde kampen fra 0-2 til 3-2 på få minutter 01:13
Neste

Siste nytt

 • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

  Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

  Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

  Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

  City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

  Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

  Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
  Foto: Carl Recine / Reuters
 • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

  Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

  Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

  Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

  Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

  Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

  Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

  Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

  Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

  Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

  – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

  Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

  Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

  Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

  En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

  Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

  Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal