Hopp til innhold

Fourcade, Brandsdal, Bøkko og Haver-Løseth gir seg – disse legger opp etter årets sesong

Det ble en brå avslutning på vinteridretten i 2020, og ikke alle fikk tatt et ordentlig farvel.

Martin Fourcade, Håvard Bøkko, Kaisa Makarainen og Nina Haver-Løseth

LEGGER OPP: Martin Fourcade, Håvard Bøkko, Kaisa Mäkäräinen og Nina Haver-Løseth er noen av stjernene som har gitt seg etter vinteren.

Foto: AFP / NTB scanpix / AP / NRK

Neste år er det VM i nordiske grener og i 2022 blir det olympiske leker i Beijing, noe som medfører at mange utøvere satser videre. Likevel er det flere stjerner som har passert målstreken for siste gang på toppnivå.

Sverige er blant landene som må «bygge nytt»; de har omtrent mistet hele alpinlandslaget når ytterligere to stjerner gir seg etter årets sesong. I tillegg er to av de siste års mest meritterte skiskyttere borte når neste sesong skytes i gang i november.

Martin Fourcade dynkes i leskedrikk etter karriereslutt

SLUTT: Martin Fourcade ble dynket i leskedrikk av sine franske lagkompiser da karrieren var over.

Foto: Jussi Nukari / AFP

Langrenn

Astrid Uhrenholdt Jacobsen (Norge), 33 år

Tok sitt første VM-gull som junior, på sprinten i Sapporo i 2007. Har gjennom hele karrieren vært en tydelig stemme i langrennssporten, men har også hatt en karriere preget av motgang og dramatikk.

Hun står med tre VM-gull i stafett, og har OL-gull på samme distanse. Sprintgullet fra 2007 er hennes eneste individuelle gull.

– Å ta medaljer og prestere bra har alltid vært gøy, men det tror jeg er noe av det jeg ville gitt bort først. Det er sånn jeg tenker på de årene jeg har hatt og måten jeg har drevet toppidrett på, at jeg først og fremst er stolt over at jeg har holdt meg til mitt verdigrunnlag hele tiden, jeg har drevet toppidrett verdibasert, sa Jacobsen da hun la opp 22. april.

Eirik Brandsdal (Norge), 33 år

Langrennssprinteren har bestemt seg for ikke å satse inn mot VM i Oberstdorf, og satte en strek for karrieren etter årets sesong. Dermed stopper han på ni verdenscupseirer, alle på sprintdistanser, og 24 pallplasser i verdenscupen. Han havnet også på pallen i sprintcupen sammenlagt fire ganger, senest med en 3. plass i 2018/19.

Hans siste verdenscuprenn ble sprinten i Konnerud i mars, hvor han fikk en opptur med en 3. plass. Det var i Drammen han opplevde flest oppturer, da tre av hans ni triumfer i verdenscupen skjedde der.

Ski sprint verdenscup finaler

FERDIG: Eirik Brandsdal sitt siste verdenscuprenn i Konnerud ble en opptur. Nå setter 33-åringen en sluttstrek på karrieren.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sondre Turvoll Fossli (Norge), 26 år

Fikk hjerteinfarkt i august i fjor, og har siden da vært gjennom en rekke tester for å undersøke om det er mulig å fortsette som toppidrettsutøver.

2015 ble hans største år i skisporet. Da tok sprinteren sin eneste verdenscupseier, og han tok gull i U23-VM. Han står med fire pallplasser i verdenscupen, den siste i prøve OL i 2017, og har to NM-sølv.

Teodor Peterson (Sverige), 31 år

Har vært med på å prege verdenscupen i sprint i mange år, men denne sesongen ble tyngre for sprinteren fra Umeå. Han har kun kommet seg til én finale, og der endte han helt sist.

Før pila begynte å peke nedover rasket Peterson med seg fem seirer i verdenscupen, alle i sprint. I Sotsji-OL i 2014 tok han bronse på sprinten og sølv på sprintstafett.

Andrew Newell (USA), 36 år

Ettersom det er VM i Oberstdorf neste sesong, er det ingen av de store stjernene som legger opp, men for amerikanske Newell ble prøve-VM i Oberstdorf hans siste renn på toppnivå. Han verdenscupdebuterte i Stockholm i 2004, og har tatt steget opp på pallen tre ganger. De siste årene har vært langt tyngre; det siste toppresultatet kom i prøve-OL i 2017, da han kom seg helt til sprintfinalen i Pyeongchang. Der endte han sist, i et reservepreget startfelt.

WC LANGRENNSPRINT MENN LAHTI

PALLPLASS: Andrew Newell tok tre pallplasser i verdenscupen, her fra Lahti i 2008, der han kom på andre bak Anders Gløersen (i midten). Ola Vigen Hattestad ble nummer tre.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Toni Livers (Sveits), 36 år

Veteranen gir seg etter 183 verdenscuprenn, og blir stående med den ene seieren fra Davos i 2007. Med 11 OL-starter og 18 VM-starter var Livers en av de aller mest rutinerte langrennsløperne i verden.

krDAwruX1iw

DEN ENE SEIEREN: Toni Livers gikk akkurat like fort som Maurice Manificat og delte seieren i Davos i 2007.

Foto: EDDY RISCH

Skiskyting

Martin Fourcade (Frankrike), 31 år

Franskmannen avsluttet karrieren med å gå inn til seier på fellesstarten i Kontiolahti, seier nummer 83 (!) i karrieren. Han er «bare» 31 år, 13 år yngre enn Bjørndalen da han la opp. Likevel har han preget skiskytingen i en årrekke. Franske Fourcade kan se tilbake på fem OL-gull og 13 VM-gull.

– Han er en av de største som har vært, sier Emil Hegle Svendsen om Fourcade.

Martin Fourcade

GULL: Martin Fourcade med ett av sine fem OL-gull.

Foto: Kirill Kudryavtsev / AFP

Kaisa Mäkäräinen (Finland), 37 år

En av Finlands største utøvere de siste årene har flere ganger sagt at nok er nok. Etter målgang på hjemmebane i Kontiolahti trillet tårene da hun innså at karrieren nå er over. Men Mäkäräinen har lagt børsa på hylla før, kanskje lysten melder seg igjen når det nærmer seg november?

Hun har vunnet verdenscupen sammenlagt tre ganger, og står med ett VM-gull. I Finland har hun i en årrekke vært blant de største idrettsprofilene, og derfor var det litt tungt å avslutte karrieren foran tomme tribuner i Kontiolahti.

– Det var ikke slik jeg ville det skulle ende, men akkurat nå har jeg ikke noe valg, skriver Mäkäräinen på Instagram.

Synnøve Solemdal (Norge), 30 år

Solemdal vant to verdenscuprenn, begge kom i jaktstart, begge kom i Hochfilzen, begge kom 8. februar – med nøyaktig ett års mellomrom, i 2012 og 2013.

Solemdal har fire VM-gull i kvinnestafett. Faktisk har Norge tatt gull de fire siste gangene Solemdal var på laget i VM-sammenheng; i 2013, 2016, 2019 og 2020. Solemdal var også på laget da Norge tok VM-bronse i 2012.

Hun har også VM-gull i miksstafett fra 2012 og 2013.

Synnøve Solemdal

STAFETTSTERK: Med «vind mellom ørene» på stafetter, var Synnøve Solemdal aller sterkest gjennom en lang karriere.

Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Dominik Landertinger (Østerrike), 32 år

Østerrikeren deltok i tre OL (Vancouver, Sotsji og Pyeongchang), og tok medalje i alle tre, totalt to sølv og to bronse. I VM-sammenheng har Landertinger fem medaljer, og høydepunktet var VM-gullet på fellesstarten i Pyeongchang i 2019. Landertinger opererte ryggen i 2017, men kom sterkt tilbake og tok bronse på 20-kilometeren under VM i Anterselva sist vinter.

Michal Šlesingr (Tsjekkia), 37 år

Etter 18 sesonger i verdenscupen avsluttet Šlesingr med å hamre fem blinker rett ned på stafetten i Nove Mesto 7. mars. 37-åringen fra Tsjekkia har tre VM-medaljer, hvorav en i edleste valør. Den kom på blandet stafett i Kontiolahti i 2015. De siste sesongene har vært tyngre for tsjekkeren, som står oppført med én individuell seier i verdenscupen. Han vant i Holmenkollen i 2008.

Nadine Horchler (Tyskland), 33 år

Ikke blant de mest markante tyskerne i verdenscupen, men står oppført med en verdenscupseier i Anterselva i 2017.

Célia Aymonier (Frankrike), 28 år

Startet karrieren som langrennsløper, der det ble sølv i U23-VM i 2014. Det ble ingen stor seniorkarriere i langrennssporet, så før 2015/2016-sesongen tok hun «en Stina Nilsson», og meldte overgang til skiskyting. Etter fem sesonger som skiskytter er karrieren over, og Aymonier tar med seg én mesterskapsmedalje. I VM i 2017, som var hennes beste mesterskap, var hun med på det franske bronselaget på stafetten.

Alpint

Nina Haver-Løseth (Norge), 31 år

Har vært en av de største profilene i norsk alpint i en årrekke, tross en del skader. Kan se tilbake på seks pallplasser og to seirer i verdenscupen, samt OL-bronse i lagkonkurransen i Pyeongchang i 2018.

– Du kjenner når det er riktig tidspunkt, det har jeg visst i hele år. Jeg har aldri kost meg så mye på ski som i år. Jeg føler meg mettet og fornøyd, sa Haver-Løseth til NRK da hun offentliggjorde at karrieren er over.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Medaljeseremoni.

OL-BRONSE: Nina Haver-Løseth (neste til venstre) sammen med laget som tok bronse i 2018-OL. Med seg på laget hadde hun Jonathan Nordbotten, Leif Kristian Nestvold-Haugen, Sebastian Foss-Solevåg, Maren Skjøld og Kristin Lysdahl.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Tina Weirather (Liechtenstein), 30 år

Står med VM-sølv, OL-bronse og ni verdenscupseirer. Debuterte i verdenscupen som 16-åring, og slet mye med skader i starten. Fikk etter hvert fart på skiene i fartsdisiplinene, og tok 41 pallplasser og ni seirer. I premieskapet har hun også to «kuler», som bevis på å ha vunnet verdenscupen i super-G to ganger.

André Myhrer (Sverige), 37 år

Sammen med svenskene var han en pioner i parallellslalåm, da den nye øvelsen kom på programmet. Ved å bokse ned portene kjørte han inn til VM-bronse med Sverige under lagkonkurransen i 2017.

Den lange svensken er blitt 37 år, men karrieren sluttet litt bråere enn han hadde sett for seg. Totalt ble det 30 pallplasser og åtte seirer. Karrierens høydepunkt kom i Pyeongchang-OL, der han tok gull i slalåm.

Pyeongchang 2018 Winter Olympics

BLÅGULT GULL: André Myhrer på toppen av pallen etter OL-gullet i Pyeongchang.

Foto: Leonhard Foeger / Reuters

Matts Olsson (Sverige), 31 år

Ikke like merittert som Myhrer, men står med VM-bronse i lagkonkurransen fra 2017. I tillegg har han én verdenscupseier i parallellslalåm og ytterligere tre pallplasser.

– Sulten er borte, og motivasjonen til å gjøre jobben har forsvunnet, sier Olsson til SVT.

Det er et stort tap for Sverige, som omtrent må bygge et helt nytt lag. De mistet Frida Hansdotter og Mattias Hargin etter forrige sesong.

Peter Fill (Italia), 37 år

Vant verdenscupen i utfor to år på rad i 2016 og 2017, foran henholdsvis Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud. Tok sin første pallplass i verdenscupen i 2006, og har siden tatt steget opp på pallen 21 ganger. Totalt tre verdenscupseirer og tre «kuler» – to i utforcupen og én i kombinasjonscupen.

Fritz Dopfer (Tyskland), 32 år

Har forsøkt å kjøre seg opp i verdenstoppen de siste sesongene, men aldri klart å komme seg tilbake til nivået han hadde fra 2012 til 2016. Da tok han åtte pallplasser i verdenscupen, men han fikk aldri en verdenscupseier. I VM i 2015 tok han sin eneste individuelle VM-medalje, som kom i slalåm.

Skøyter

Håvard Bøkko (Norge), 33 år

Tok OL-gull på lagtempo i 2018, og har båret norsk skøytesport i en årrekke. Har kjempet mange dueller mot Sven Kramer, og står med åtte sølv i VM. I 2011 tok han karrierens eneste individuelle gull, etter en fenomenal 1500 meter.

Video 059d1417-2016-492a-b1ad-0b89ca80a66c.jpg

GULL-LØPET: Håvard Bøkko vant 1500 meter under skøyte-VM i Inzell.

I 2010 tok Bøkko OL-bronse på samme distanse. Etter VM i Vikingskipet i mars var Håvard Bøkko plutselig blitt skøytepensjonist, og da trillet tårene.

Hege Bøkko (Norge), 28 år

Står uten mesterskapsmedaljer, men har vært den største profilen på kvinnesiden i en årrekke. Høydepunktet kom i 2017, da hun ble nummer fem i allround-VM. Junior-VM i 2010 endte med sølvmedalje, og i OL samme tok den daværende junioren en oppløftende 10. plass på 1500 meter.

Karrieren har vært preget av opp- og nedturer, og hun tok nylig en pause fra skøytesporten. I januar var hun tilbake på is, uten de helt store resultatene.

– Det er et vemodig og tøft valg, men det føles helt riktig nå, skriver Hege Bøkko.

Ingen hoppere eller kombinertløpere har foreløpig annonsert at de legger opp.

Sportsnyheter

UEFA Euro 2024 Qualifiers - Group H - Kazakhstan v Denmark

Hareide om Danmark-smell: – Et sjokk for danskene

Alt så ut til å gå mot en oppskriftsmessig seier for Danmark, men så kollapset gjestene fullstendig mot Kasakhstan.

Siste nytt

 • Northug mister NM-comebacket grunnet sykdom

  Petter Northug skulle etter planen gjøre comeback under NM på Tolga, men må melde avbud grunnet sykdom, melder Adresseavisen.

  – Petter er forkjølet og stiller ikke på lagsprinten i NM på onsdag. Strindheim stiller da med Håkon Skaanes og Even Northug, sier Morten Bostad til avisen.

  Bostad er ansvarlig for seniorløperne i Strindheim IL.

  I utgangspunktet skulle Northug gjøre NM-comeback på Tolga under lagsprinten for Strindheim. Det blir nå altså ikke noe av. (NTB)

  Tour de ski 2022/23
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Saka-magi etter stor Ukraina-markering

  Bukayo Saka scoret kampens andre og fineste mål da England slo Ukraina 2-0 på hjemmebane i EM-kvalifiseringen. Det ble en emosjonell markering før kampstart.

  England fikk en pangstart på kampen da kaptein Harry Kane sendte britene i ledelsen etter å ha blitt spilt opp av Bukayo Saka, før Arsenal-stjernen doblet ledelsen med et drømmeskudd i krysset.

  Kane gjorde seg også toneangivende i 2-1-seieren over Italia tidligere i uken. Da scoret han sitt 54. landslagsmål og passerte Wayne Rooney som tidenes toppscorer for England.

  England og Ukraina spiller i gruppe C. I tillegg til Italia skal de også møte Nord-Makedonia og Malta.

  Før avspark var det en stor markering mot invasjonen av Ukraina, hvor de oppmøtte supporterne veivet med ukrainske flagg mens spillerne stile opp side om side foran et ukrainsk flagg med påskriften «fred» på engelsk.

  Russland invaderte Ukraina i februar i fjor. Søndagens bortekamp var Ukrainas første i EM-kvalifiseringen. Deres første hjemmekamp kommer mot Malta 19. juni. Det er ikke oppgitt hvor den skal spilles enda.

  England Ukraine Euro 2024 Soccer
  Foto: Alastair Grant / AP
 • Syk Holund dropper NM – Klæbo står over femmila

  Hans Christer Holund er fortsatt syk og reiser ikke til NM på Tolga denne uken. Johannes Høsflot Klæbo står over den avsluttende femmila, skriver Adressa.

  Holund har slitt litt med sykdom etter VM, og søndag opplyser landslagstrener Eirik Myhr Nossum at Lyn-løperen ikke blir å se i NM del to på Tolga denne uken.

  – Alle reiser i utgangspunktet, men «HC» blir hjemme. Han er fortsatt ikke helt frisk, sier Nossum til Adresseavisen.

  Klæbo har levert en kjempesesong og avsluttet den med å vinne verdenscupen sammenlagt. Sprinttrener Arild Monsen sier til Adressa at Klæbo planlegger å gå lagsprinten og 10-kilometeren på Tolga, men at trønderen dropper femmila fredag.

  Det er lagsprint onsdag, 10 kilometer klassisk torsdag før NM rundes av med femmil. (NTB)

   Ski-VM 2023: 4x10 km stafett for menn
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste