Fourcade har aldri vært dårligere i et mesterskap: – Han er som en helt annen person

ÖSTERSUND (NRK): For Tarjei Bø har Martin Fourcade blitt ugjenkjennelig. Selv aner ikke den tidligere skiskytterkongen hvorfor VM er i ferd med å bli en fiasko.

fourcade depper ny

FORTVILET: Martin Fourcade sliter med å forstå hvorfor ikke kroppen responderer som den pleide å gjøre.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

På normaldistansen i VM gikk Martin Fourcade (30) inn til det som er hans dårligste plassering i et mesterskap noensinne. Den tidligere verdenseneren ble nummer 39, og var nesten seks minutter bak vinneren Arnd Peiffer.

– Jeg gav opp etter første skyting, innrømmer Martin Fourcade overfor NRK.

Martin Fourcade

VINNER IKKE: Martin Fourcade har ikke vunnet et renn siden 15. desember 2018.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Det skulle altså ikke mer til enn én bom før franskmannen innså at han var sjanseløs om gullet. For i sporet går det for sakte.

– Det er langrennsformen som knekker ham. Det sier seg selv, når han føler han må skyte fire fulle hus for å kjempe om gullet. Det fremstår som han har gitt opp hele VM, mener NRKs skiskytterekspert Ola Lunde.

– Frykter ham ikke

Fourcade har en merittliste få toppidrettsutøvere kan drømme om: elleve VM-gull, fem OL-gull og han har vunnet verdenscupen sammenlagt hele sju ganger. Men under VM i Östersund har han vært en skygge av seg selv. Franskmannen hadde allerede gitt opp verdenscupen i år, og droppet derfor rennene i Canmore og Soldier Hollow i håp om å være best mulig rustet til mesterskapet i Sverige. Det samme gjorde Tarjei Bø som sikret bronse på normaldistansen.

tarjei bø

BRONSEVINNER: Tarjei Bø ble nummer tre på normaldistansen i VM.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Men i motsetning til Bø har ikke Fourcade klart å toppe formen inn mot VM. I stedet er han såpass langt unna de aller beste, at han ikke engang sees på som en reell trussel.

– Du ser det på han når han går på ski, at han er en helt annen person. På jaktstarten gikk han ut fem sekunder bak meg på siste skyting, men jeg fryktet han ikke. Det er jo litt nytt, forteller Bø.

Fourcade gikk riktignok inn til femteplass på jaktstarten, én plass opp fra sprinten, og virket å være fornøyd med langrennsformen sin etter rennet. For et år siden hadde han neppe vært fornøyd med en femteplass.

– Dette har vært et tøft mesterskap for meg, sier han.

Nå gjenstår det kun herrestafetten og fellesstarten. Torsdagens distanse, singel blandet stafett, er det Antonin Guigonnat og Julia Simon som får gå.

BIATHLON-WC

TRONESKIFTE?: Quentin Fillon Maillet (t.v.) har gått forbi Martin Fourcade i verdenscupen i år og har blitt Frankrikes største gullhåp i VM.

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Finner ikke løsningen

Samtidig som Martin Fourcade har skuffet denne sesongen, har flere av hans landsmenn etablert seg i verdenstoppen. Blant dem er nevnte Guigonnat, Simon Desthieux og ikke minst Quentin Fillon Maillet som allerede har vunnet to bronsemedaljer i VM.

– Han har vært mye lei seg denne sesongen fordi han ikke finner noen løsning på hva som er problemet, forteller Fillon Maillet.

Og er det noe Fourcade har blitt spurt om av franske og utenlandske journalister denne sesongen, så er det hva som har skjedd med han. Hvorfor er han ikke lenger like god?

Svaret er som regel det samme: han vet ikke. Derfor blir situasjonen ekstra frustrerende. Kroppen responderer rett og slett ikke som den pleier.

– Jeg vil gå fort, men klarer det ikke. Jeg bruker mye av energien min på andre ting enn trening, blant annet på mine to døtre, og har vært usikker på motivasjonen min. Men mitt største ønske er å finne tilbake til den fyren som vant verdenscupen sammenlagt syv ganger på rad, fortalte Fourcade tidligere i år.

Ola Lunde

TVILER: Ola Lunde har liten tro på at Martin Fourcade drar fra Östersund med gull i lomma.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Tidligere denne sesongen ville Ola Lunde sagt at man aldri skal avskrive en skiskytter som Martin Fourcade. Etter onsdagens 39. plass er selv han i tvil.

– Jeg tviler på at han vinner noe dette mesterskapet. Han er ikke i balanse mentalt, ikke til stede. Men jeg håper han klarer å finne tilbake motivasjonen til stafetten i alle fall.

Siste nytt

 • Vellykket operasjon for Pedersen

  Skøyteprofilen Sverre Lunde Pedersen ble fredag kveld operert for to mindre brudd i venstrehånden og et brudd i høyre underarm.

  Det opplyser Norges Skøyteforbund i en pressemelding.

  Operasjonen ble gjennomført på Ullevål sykehus. Pedersen har også fått påvist et mindre brudd i kinnbeinet.

  28-åringen har i tillegg en rift i leveren. Han blir liggende på sykehus til videre observasjon. Skaden i leveren er fortsatt under kontroll og stabil.

  Osingen pådro seg skadene i en sykkelulykke ved Nesvatn i Fyresdal kommune i Vestfold og Telemark torsdag ettermiddag.

  Netherlands Speed Skating European Championships
  Foto: Peter Dejong / AP
 • Ventura raste nedover listene

  Kristoffer Ventura fikk PGA-turneringen i Texas ødelagt under første halvdel av fredagens runde. Det blir neppe helgespill på den norske golfproffen.

  Torsdag avsluttet Ventura forrykende med fem strake birdier og én eagle. Det tok ham opp til en delt 19.-plass. Dagen etter så han ut til å fortsette der han slapp, men etter birdien på først hull kom nedturene tett.

  De sju neste hullene ga hele fem bogeyer. Ventura kom aldri helt til hektene igjen etter marerittrekken. 26-åringen gikk fredagens runde to slag over par.

  Cutgrensen ligger an til å være på fem slag under par. Etter to runder er Ventura ett slag unna. Dermed går det mot nok en PGA-helg der han ikke er kvalifisert for videre spill. (NTB)

  Ventura-nedtur
  Foto: Gerald Herbert / AP
 • Verdenseneren ute med skade

  Tennisstjernen Ashleigh Barty får ingen god oppladning til årets andre Grand Slam-turnering. Fredag avbrøt hun kvartfinalen i Roma med en skade i høyrearmen.

  Den australske verdenseneren ledet 2-1 i andre sett da hun valgte å trekke seg. Hun vant første sett 6-4.

  Skaden er ikke et godt tegn to uker før Roland-Garros i Paris. Grussesongens største høydepunkt starter 30. mai. Barty er ikke redd for at deltakelsen ryker.

  – Jeg har tro på laget mitt. Vi vet hvordan man skal håndtere en skaden som denne, sa hun etter fredagens nedtur.

  25-åringen vant Roland-Garros i 2019. (NTB)

  Ashleigh Barty
  Foto: David Gray / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal