Hopp til innhold

VM-beslutning utsatt til 2014

Avgjørelsen om å flytte Qatar-VM i 2022 fra sommer til vinter blir først tatt etter Brasil-VM sommeren 2014.

Sepp Blatter

FIFA og president Sepp Blatter utsetter avgjørelsen om å flytte fotball-VM i Qatar fra sommer til vinter til etter fotball-VM i Brasil sommeren 2014.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

På grunn av ekstrem hete i Qatar i juni og juli kan VM for første hang bli flyttet til vinterhalvåret. En avgjørelse var ventet da FIFA holdt pressekonferanse i hovedkvarteret i Zürich.

Men FIFA utsetter vedtaket til etter fotball-VM i 2014. I stedet blir det satt ned en kommisjon som skal gå gjennom alle sider i saken før en avgjørelse blir tatt.

– Vi kommer til å søke råd hos alle som har med fotball-VM å gjøre. Vi kommer til å inkludere spillere, klubber og ligaer over hele verden, samt nasjonale fotballforbund i tillegg til FIFA. Det skal skape grunnlag for å ta en god beslutning, sa FIFA-president Sepp Blatter på pressekonferansen.

– Hensyn må tas

FIFA møter på flere dillemmaer ved en eventuell flytting av mesterskapet. Det er den ekstreme varmen i juni og juli som skaper problemer for arrangørene.

FIFA-president Sepp Blatter ønsker at VM skal spilles i november og desember. Mens UEFA-president Michel Platini går inn for januar.

Uansett hva FIFA kommer fram til vil en flytting skape omfattende endringer i ligaer i en rekke land. Også mesterligaen i Europa vil bli rammet. At det også blir arrangert vinter-OL i februar 2022 gjør det også problematisk for FIFA.

– Vi må også ta økonomiske hensyn. Vi har forpliktelser som vi må holde overfor sponsorer, media og fjernsynskanaler, sa Blatter.

– Vi er nødt til å gå grundig gjennom alle sider ved en flytting. Vi må utøve klokskap og være diplomatiske i denne prosessen, forsikret presidenten.

– Uaktuelt å omgjøre vedtaket

FIFA-styremedlem Theo Zwanziger sa tidligere i år at det var en tabbe å tildele VM i 2022 til Qatar.

– Det var et stort feilgrep. Å flytte VM til vinteren vil rokke dypt ved hele strukturen i europeisk fotball. Hvis avgjørelsen var en tabbe, bør den bli omgjort. Man bør ikke skape mer byrde ved å arrangere et vinter-VM, sa Zwanziger til Sportbild.

Blatter har også innrømmet at det kan ha vært en feil å gi fotball-VM til Qatar, men avfeide i dag muligheten for omgjøre tildelings-vedtaket.

– VM i 2022 vil bli spilt i Qatar. Det er helt sikkert, forsikret den mektige presidenten.

Kritikk av arbeidsforholdene

Søkkrike Qatar har også fått sterk kritikk for å misbruke arbeidere fra det fattige landet Nepal i forberedelsene til fotball-VM.

Ifølge en rapport som den britiske avisen The Guardian la frem hadde 44 arbeidere omkommet i løpet av to måneder. Dødsårsaken var blant annet hjertestopp og arbeidsulykker.

Den 61-årige emiren av Qatar annonserte i sommer at han overførte makten til sin 33-årige sønn, prins Tamin. Blatter sier han kommer til å ta opp temaet om misbruk av arbeidere når han snart besøker den nye emiren.

– FIFA kan ikke påvirke

– Jeg vil ta opp opplysningene som er kommet frem om arbeidsforholdene i landet. Dette har bekymret mange mennesker. Men FIFA kan ikke endre arbeidsforholdene, sa Blatter og fortsatte:

– Men det er ikke kun Qatar som sitter på ansvaret. Også entreprenørselskapene er ansvarlige. Og mange av selskapene har base i Europa.

– Vi kan ikke snu det blinde øyet til, men vi har heller ikke direkte påvirkningskraft. Men regjeringen i Qatar har lovet at de skal se på arbeidsforholdene, sa Blatter.

Fotball

 • Scoret hat-trick - la press på Sørloth

  Fredag kveld vant Girona 7-0 hjemme mot allerede nedrykksklare Granada. Ukrainske Artem Dovbyk scoret tre for hjemmelaget, hvorav to av Dovbyks scoringer kom på straffespark.

  Dermed har han ett mål mer enn Alexander Sørloth på toppscorerlisten i La Liga.

  Dovbyk har scoret 24 mål, mens Sørloth har scoret 23. Til Sørloths fordel har han fortsatt én kamp til gode, mens Dovbyk er ferdigspilt for sesongen.

  Dermed kan nordmannen ende som ensom toppscorer, dersom han scorer to eller flere mål borte mot Osasuna lørdag.

  Jude Bellingham er nestemann på listen bak de to spissene, men med sine 19 mål, må han score minst fem mål for å ta den gjeve toppscorertittelen.

  Dovbyk
  Foto: AFP
 • KFUM Oslo nære sjokkseier mot Bodø/Glimt

  Nyopprykkede KFUM Oslo sjokkerte borte mot serieleder Bodø/Glimt fredag kveld, men det holdt kun til 2-2.

  KFUM skapte de første farlighetene drøye ti minutter ut i kampen med en heading like over mål.

  Etter 18 minutter fikk hjemmelaget en dobbeltsjanse da de vant ballen høyt oppe på egen banehalvdel. Men dessverre for Bodø/Glimt klarte verken August Mikkelsen eller Håkon Evjen å få skuddene i mål.

  Like før pause tok Bodø/Glimt ledelsen. Jens Petter Hauge forserte ned langs venstrekanten og inne i feltet fant han Albert Grønbæk, som satte inn sitt syvende ligamål fra kort hold.

  På overtid av førsteomgang svarte likevel KFUM. En lang ball i bakrom nådde Petter Nosa Dahl, som er på lån fra nettopp Bodø/Glimt, banket ballen i mål via tverrliggeren. Dermed stod det 1-1 til pause.

  – Det var fantastisk å sette den scoringen der. Få noen til å spise ordene sine litt, sa utleide Nosa Dahl til TV, uten å utdype noe mer.

  – Det er for dårlig over hele linja, sa Bodø/Glimt-kaptein Patrick Berg til TV 2 om førsteomgangen.

  KFUM yppet seg også etter hvilen, og etter 64 minutter sendte Johannes Nunez bortelaget i ledelsen med ett skudd i nærmeste hjørne.

  Da måtte hjemmelaget opp og frem, for å unngå sitt andre strake hjemmetap.

  Nino Zugelj tok ansvar og fosset fremover, før han spilte fri Hauge foran mål. Sistnevnte gjorde ingen feil og utlignet etter 75 minutter.

  Begge lag hadde gode muligheter til å ta alle tre poengene mot slutten, men uten å score. Uavgjort gjør at Bodø/Glimt fortsatt leder serien, mens KFUM befinner seg på 5. plass.

  Eliteseriekampen i fotball mellom Bodø/Glimt og KFUM på Aspmyra stadion i Bodø.
  Foto: NTB
 • The Guardian: Ten Hag får sparken etter FA-cupfinalen

  Uavhengig av hvordan det går i lørdagens FA-cupfinale mot byrival Manchester City, så skal Manchester United ha bestemt seg for å sparke Erik ten Hag som manager.

  Det skriver The Guardian fredag.

  Fremtiden til ten Hag har vært diskutert i lang tid. Denne sesongen ledet han Manchester United til åttendeplass i Premier League, deres svakeste ligaplassering siden 1990.

  Uniteds siste håp for å få en europaplass er ved å vinne FA-cupfinalen på Wembley lørdag. Selv ikke det vil redde ten Hag, skriver The Guardian.

  På torsdagens pressekonferanse ble ten Hag spurt om fremtiden, og begynte da sitt svar med at han hadde ingenting å si.

  – Jeg fokuserer bare på jobben jeg må gjøre. Det er først og fremst å vinne kampen på søndag, og deretter å fortsette å jobbe med prosjektet, sa ten Hag.

  Den nederlandske 54-åringen har vært manager for Manchester United siden sommeren 2022. På sine to år i klubben har han så langt vunnet ett trofé: ligacupen i fjor.

  The Guardian skriver at United har sett på Thomas Tuchel, Mauricio Pochettino, Kieran McKenna, Graham Potter og Thomas Frank som kandidater som potensielt kan ta over for ten Hag.

  FILE PHOTO: Premier League - Manchester United v Newcastle United
  Foto: Molly Darlington / Reuters
 • Xavi sparket i Barcelona

  Xavi får ikke lede Barcelona ut kontraktstiden, og er allerede ferdig som manager i klubben etter sesongen.

  Det bekrefter klubben på sine hjemmesider fredag.

  Barcelona skriver at Xavi fikk beskjeden av klubbpresident Joan Laporta fredag ettermiddag. Xavi hadde en kontrakt som først går ut neste sommer.

  Allerede i januar sa Xavi at han hadde bestemt seg for å slutte som Barcelona-manager etter sesongen, men for en måned siden gjorde han helomvending og ville fortsette i jobben likevel.

  – Jeg endret meningen min fordi jeg følte full tillit fra presidenten, styret og spillerne. Dette prosjektet er ikke ferdig enda, sa Xavi da.

  Nå er klubblegenden med 767 kamper for Barcelona likevel ferdig i jobben han har hatt siden høsten 2021. Forrige sesong ledet han klubben til LaLiga-tittelen.

  Flere medier skriver at tyske Hansi Flick blir Barcelonas nye manager. Klubben skriver at de vil offentliggjøre førstelagets nye struktur i løpet av neste dagene.

  Xavi
  Foto: Isabel Infantes / Reuters
 • FA opprettet disiplinærsak mot Paquetá for kampfiksing

  Englands fotballforbund (FA) har opprettet disiplinærsak mot West Ham-spiller Lucas Paquetá, som er anklaget for å påvirke kamper i veddemålsøyemed.

  Brasilianeren skal ha pådratt seg gule kort med vilje.

  FA peker på hans atferd i Premier League-kamper mot Leicester i november 2022, Aston Villa i mars 2023, Leeds i mai 2023 og Bournemouth i august 2023.

  I tillegg skal han ha forbrutt seg mot gamblingreglementet ved ytterligere to anledninger.

  Anklagene mot Paquetá ble kjent i august i fjor. Han ble avhørt av FA i september og ga etterforskerne tilgang til mobiltelefonen.

  Forbundets gransking av spilleren ble foranlediget av mistenkelige spillmønstre rundt hans gule kort for å dytte Bournemouth-spiller Ilja Zabarnji i sluttminuttene av en 1-1-kamp i serieåpningen i fjor høst.

  Paquetá har frist til 3. juni med å svare på anklagene. På Instagram publiserte han allerede torsdag en benektelse.

  – Jeg er ekstremt overrasket og opprørt over at FA har valgt å opprette disiplinærsak, skriver han.

  – I ni måneder har jeg samarbeidet i hvert steg av granskingen, og gitt all mulig informasjon. Jeg avviser anklagene fullt ut og vil kjempe for å renvaske mitt navn.

  West Ham bekrefter i en uttalelse at det er opprettet disiplinærsak mot Paquetá og legger til at klubben vil støtte spilleren i hans forsøk på å bevise sin uskyld. (NTB)

  Martin Ødegaard. Arsenal-West ham
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters

Politiet knyter valdshendingar til fotballsupporterar: – Ikkje akseptabelt

Rubiales sier opp som fotballpresident: – Jeg kan ikke fortsette