– «Die mannschaft» har gjort det igjen

RIO DE JANEIRO/OSLO (NRK.no): Tyskland brøt den europeiske «forbannelsen» på søramerikansk jord og er verdensmester i fotball for fjerde gang i landets historie.

Tyskland er verdensmestere

HER HEVES POKALEN: De tyske verdensmestere kunne juble for sitt første VM-gull på 24 år.

Laster innhold, vennligst vent..

– De er verdige vinnere. De har vært best totalt sett gjennom hele VM. Når begge matchvinnerne kommer inn fra benken, viser det at dette laget var mer enn bare de elleve som startet, sier NRKs VM-ekspert Lars Tjærnås.

– Det er også godt å se at laget som spiller den beste fotballen vinner til slutt, legger han til.

 • Se alle høydepunktene fra VM-finalen nederst i artikkelen!

Innbytterne avgjorde

Det måtte to innbyttere til for å avgjøre VM-finalen 2014. Etter en svært jevnspilt 0-0-kamp kom den forløsende scoringen i andre ekstraomgang.

André Schürrles (23) innlegg i det 113. minutt ble foredlet på beste vis av Mario Götze (22) inne foran mål.

Bayern-stjernen tok ned ballen på brystet, før han – på volley – dundret ballen forbi Sergio Romero i Argentina-målet. En nydelig scoring.

VIDEO:Se Mario Götzes vinnermål

(artikkelen fortsetter under videoen)

186591476

VINNERMÅLET: Mario Götze hamrer inn vinnermålet i andre ekstraomgang i VM-finalen mot Argentina.

Lahm: – Dette har vært drømmen

Dermed kan Tyskland smykke seg med sin fjerde stjerne på landslagsdrakta – beviset på at de har vunnet fotball-VM fire ganger. Det er også første gang et europeisk lag vinner VM på søramerikansk jord.

Den tyske kapteinen Philip Lahm var bare seks år sist Tyskland ble verdensmestere. Søndag kveld fikk han endelig sitt første gull.

– Det er helt ubegripelig. Vi kjempet alt vi hadde. Dette har vært den store drømmen min siden jeg så Tyskland bli verdensmestere i 1990. Vi har kanskje ikke de største stjernene, men vi har det beste laget. Det betyr ingenting hvor store stjerner man har hvis man ikke har et godt lag, sier Lahm.

– Hva skal man si? Det er nesten litt komisk. Det er helt utrolig. Vi har kjempet så hardt for dette. Jeg har ikke ord. Måten vi scorer det målet i andre ekstraomgang - det beskriver dette laget. Jeg har hatt en god følelse helt siden vi hadde vår første trening før mesterskapet startet, sier Thomas Müller, som endte med fem VM-mål i Brasil-VM.

– «Die mannschaft» har gjort det igjen, var den korte oppsummeringen til Tyskland-keeper Manuel Neuer.

Ingen av de to spillerne som stod bak vinnermålet var født sist Tyskland ble verdensmestere i 1990.

Les også: Messis gulldrøm ble knust

VIDEO: Her blåser dommeren - Tyskland er verdensmestere:

(artikkelen fortsetter under videoen)

Her vinner Tyskland fotball-VM

Endelig for Löw

Gullet smakte nok særdeles mye bedre enn buser for lagets trener Joachim Löw.

Den tyske sjefen har ledet Tyskland siden VM 2006, men ikke vunnet noe med sitt «mannschaft». Før nå. Etter fire nesten-mesterskap kunne Löw endelig juble for sin første tittel som tysk landslagssjef.

– Han får ut det beste i disse spillerne. Det er ikke lett å få så mange stjernespillere til å spille sammen, men det har Löw klart, sier John Arne Riise.

– Löw har virkelig hentet ut det beste av disse spillerne, sier NRK-ekspert Lise Klaveness.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Mario Götze

GLEDESBRØL: Mario Götze jublet vilt etter å ha sendt Tyskland i ledelsen sju minutter før slutt i andre ekstraomgang.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Intenst og jevnt

I den meget intense og jevnspilte finalen var det Tyskland som til slutt trakk det lengste strået.

Argentina hadde en rekke enorme sjanser i kampen, men mislyktes foran mål. Faktisk hadde ikke Lionel Messi, Gonzalo Higuain og co. et eneste skudd på mål i løpet av kampen.

Kanskje ikke så rart: Etter kampen ble Tysklands keeper Manuel Neuer hedret med «gullhansken» som VMs beste målvakt.

– Samholdet i denne troppen er helt enorm. Vi klarte det. Det er helt utrolig, sier Neuer etter kampen.

– Hvor lenge skal dere feire dette?

Eh.. i fire-fem uker kanskje, jeg vet ikke, smiler den glimrende målvakten.

Men tyskerne var ikke stort bedre foran det andre målet. Argentina gjorde det vanskelig for de tyske stjernene, og tettet igjen bakover. Nærmest scoring var forsvareren Benedikt Höwedes som traff stolpen med en heading i førsteomgang.

Finaledramaet ebbet ut i 0-0 etter ordinær tid, og ekstraomganger måtte til for å skille lagene. Der begynte grisetaklingene å florere.

Da Bastian Schweinsteiger tok telling etter å ha fått en albue fra Agüero, stormet de tyske reservene og støtteapparatet på banen og slo ut med armene. Schweinsteiger ble liggende å vri seg i smerte, men Agüero, som hadde gult kort, slapp unna med tilsnakk.

Noen minutter senere ble Götze den store helten.

Löws lange vei til gull

Joachiim Löw

ENDELIG: Joachim Löw vant VM-gullet etter fire nesten-mesterskap med Tyskland.

Foto: Alex Livesey - FIFA / FIFA via Getty Images

Joachim Löw overtok det tyske landslaget da Jürgen Klinsmann ga seg etter VM-bronsen i 2006.

Allerede da var flere av dagens stjerner med på laget: Bastian Schweinsteiger, Miroslav Klose, Philip Lahm, Per Mertesacker og Lukas Podolski var alle i den tyske VM-troppen i '06.

To år senere ledet Löw det tyske landslaget til EM-finale i Østerrike. Det endte med et knepent 0-1-tap for Spania – i kampen som ble starten på det spanske fotballeventyret.

I VM 2010 skjøt tyskerne seg til semifinale på nytt, etter å ha spilt et glitrende mesterskap. Men i semifinalen mot Spania sa det stopp. Spanjolene vant 1-0 nok en gang.

Det endte med ny tysk bronse etter 3-2-seier over Uruguay i bronsekampen.

I EM 2012 ledet Löw laget til nok en semifinale, men i semifinalen ble et noe overraskende 1-2-tap for Mario Balotelli og Italia.

Tyskland er verdensmestere for første gang siden 1990. Også da vant de 1-0 over Argentina i finalen.

Tyskland (den gang Vest-Tyskland) ble verdensmestere for første gang i 1954, før de tok tittel nummer to i 1974.

VIDEO: Se alle høydepunktene fra VM-finalen 2014:

Komm.: Andreas Stabrun Smith og Erik Solér

Fotball

 • Ledet New York City til finale

  Ronny Deila er én finalekamp unna å gjøre New York City til MLS-mester i fotball. Søndag ble det 2-1-seier mot et hardt koronarammet Philadelphia Union.

  Dette er klubbens første finale noensinne.

  Talles Magno avgjorde semifinalen med sin matchvinnerscoring i det 88. minutt. Dermed vant Deilas lag den østlige avdelingen i MLS-sluttspillet, og førstkommende søndag kan New York City krone det med en tittel i finalen mot Portland Timbers.

  Det var målløst til pause, men etter litt over en time tok Philadelphia Union ledelsen etter Alexander Callens' selvmål. To minutter senere utlignet Maxi Moralez.

  Eliteserien fotball Vålerenga - Brann. 1-0
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Viking sikret bronsemedaljen

  Viking blir nummer tre i årets eliteserie i fotball etter 3-1-seier og tre sterke poeng mot Odd søndag.

  Rogalandsklubben kan ikke bli innhentet av fjerdeplasserte LSK og er sikret bronsemedalje foran siste serierunde. Opp til Molde på sølvplass er det tre poeng, men det skiller mye på målforskjellen mellom lagene.

  Odd startet best og tok ledelsen allerede etter tre minutter spill. Men en sterk snuoperasjon av Viking sørget til slutt for 3-1 og tre poeng. Sebastian Sebulonsen, Veton Berisha og Samuel Fridjónsson scoret Vikings mål.

  Eliteserien i fotball 2021: Viking - Odd
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Chelsea med ny tittel: – Utklassing

  Det ble en norsk duell om FA-cuptittelen i England, men spesielt spennende ble det aldri.

  Chelsea, med Guro Reiten fra start, knuste Arsenal 3-0 i finalen på Wembley. Det var tredje gang London-klubben vant den gjeve turneringen.

  – Det var kjempeartig. Vi starta jo med å tape mot Arsenal i første seriekamp, så vi følte vi hadde litt å revansjere, sier Reiten til NRK.

  Hun viser stolt frem FA-cuptrofeet fra indre bane på Wembley sammen med lagvenninne og norsk landslagskaptein Maren Mjelde. Hun fikk med seg kampen fra sidelinjen etter å ha vært ute med kneskade i lang tid.

  – Vi burde jo ha vunnet den her kampen til pause, men så gjorde vi det litt spennende ved å ikke sette ballen i mål X antall ganger. Vi var ganske sikre på at vi skulle klare det. Etter pausen var det rett og slett utklassing, sier Mjelde.

  For Arsenal og landslagsvenninne Frida Maanum endte kampen i en gedigen skuffelse.

  Fran Kirby snappet ballen foran Maanum og sendte Chelsea i føringen etter bare tre minutter. De kongeblå dominerte stort etter pause, og etter 57 minutter økte Sam Kerr til 2-0.

  – Vi får ikke til alt av spill som vi ønsker, men vi er farlige fremover hver gang og vi skaper så mange store sjanser, så den kampen her burde vært avgjort til pause. Men men, det går greit, vi avgjorde andreomgangen da, sier Reiten og gliser.

  Arsenal var ikke i nærheten av å snu kampen. Istedet punkterte Kerr finalen tolv minutter før slutt. Reiten spilte nesten hele kampen, men ble byttet ut med tre minutter igjen av kampen.

  Mjelde, Kirby og Reiten etter FA-cupseieren
  Foto: John Walton / Pa Photos
 • Tronstad med to perlemål

  Sondre Tronstad hadde virkelig stilt inn siktet da Vitesse vartet opp med en storseier over Cambuur i den nederlandske æresdivisjonen lørdag. Nordmannen smalt inn to langskudd, før han ble byttet ut etter 72 minutter på stillingen 5-1 til Vitesse. Noen minutter senere sto det 6-1 på tavla, og det ble også resultatet.

  Sondre Tronstad, Vitesse
  Foto: JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP
 • Dommerbråk etter Dortmund-tap

  Erling Braut Haaland noterte seg for scoring da Borussia Dortmund tapte 2-3 etter en omdiskutert VAR-straffe til Bayern.

  Haaland forsto svært lite av dommerens avgjørelse.

  – Det er en skandale, sier Haaland om dommerens innsats.

  Dortmund-spilleren følte laget skulle hatt straffe selv, da Marco Reus ble felt tidligere i kampen.

  – Det var en klar straffe. Jeg spurte dommeren om hvorfor han ikke sjekket VAR, men han mente det ikke var nødvendig, fortalte Haaland til Viasat-reporter Jan Åge Fjørtoft etter kampslutt.

  Kampen startet godt for Dortmund, som tok ledelsen etter bare fire minutter ved Julian Brandt. Ledelsen holdt dog bare i fire minutter, da toppscorer Robert Lewandowski utliknet for bortelaget. Like før pause sørget Kingsley Coman for 2-1 ledelse til Bayern.

  Etter hvilen var det Dortmund som åpnet best. Jude Bellingham fant Erling Braut Haaland, som skrudde ballen i lengste kryss med sin antatt svakere høyrefot.

  Det holdt ikke for Dortmund. Etter en klønete hands av Mats Hummels ble Bayern tildelt straffe etter en VAR-sjekk. Straffen ble ekspedert i mål av Lewandowski som også fastsatte sluttresultatet til 2-3. Situasjonen var svært omdiskutert, og Dortmund-trener Marco Rose pådro seg et rødt kort i kjølvannet av situasjonen.

  Haaland etter scoring mot Bayern.
  Foto: Martin Meissner / AP

Messi fikk Gullballen for sjuende gang: – Det er utrolig å være her i kveld

Zlatan Ibrahimovic