Tok et års fotballpause – havnet i eliteserien

Etter tre år i 1. divisjon, tok en sliten Michael Stilson et års pause fra fotballen. Nå er NRKs nye fotallblogger eliteseriespiller.

Michael Stilson

BLOGGER FOR NRK: På togturene mellom Oslo og Mjøndalen får Michael Stilson reflektert mye over livet som fotballspiller. Tankene deler han med NRKs lesere.

Foto: Picasa / NRK

– Det har ikke vært en lett overgang. Det har vært et tøft møte med eliteserien, rent personlig, sier Michael Stilson.

I dag lanseres Stilsons blogg på NRK.no. Og i dag sitter han sannsynligvis på benken på Ullevaal stadion når Mjøndalen skal prøve å ta en ny stor skalp, Vålerengas, på fotballens festdag 16. mai.

Mjøndalen er annerledeslaget i eliteserien, som har overrasket og sjarmert de fleste. Stilson har bare spilt en birolle. Han har bare vært på banen i tre av de åtte kampene.

At det er de tre kampene Mjøndalen har vunnet, er mest sannsynlig bare en tilfeldighet.

Laster innhold, vennligst vent..

Var sliten

I motsetning til de fleste av lagkameratene, var ikke Michael Stilson med på opprykket i for. Da var han nemlig under kontrakt med 1. divisjonsrival Ranheim.

Men han spilte ikke for Ranheim. Han spilte faktisk ikke fotball i det hele tatt. Og det skyldtes ikke skade. Det skyldtes rett og slett at strikken var tøyd langt nok.

Michael Stilson gikk til det noe uvanlige skritt å ta et hvileår.

– Det er litt tilfeldig at det skjedde, hevder han.

– Jeg spilte kvalifisering for eliteserien med Ranheim i 2013. Vi røk mot Sarpsborg i opprykksfinalen. Da hadde jeg bestemt meg i forkant for at dersom vi ikke rykket opp, hadde jeg behov for pause fra fotballen. Jeg var litt mettet. Sliten av totalbelastninga, utdyper Stilson.

Han kunne komme hjem fra bortekamp midt på natta. Morgenen etter skulle han på jobb som lærer, helst forberedt, opplagt og motivert. Og så var det trening igjen, etterpå.

Stilson

CUPJUBEL: Michael Stilson (t.h.) har ikke fått mye spilletid etter comebacket. Her gratulerer han Bjarne Kortgård Ingebrigtsen med scoring i cupen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Et års pause

Stilson følte han sluttet å utvikle seg som fotballspiller. Og ikke følte han seg som den læreren han ønsket å være, heller.

– Så flyttet jeg til Oslo fordi jeg hadde kjæreste som jobbet her. Jeg hadde lyst til å prøve å bo et annet sted, få litt andre impulser. Jeg tenkte at jeg tar et års pause, men jeg kan fortsatt ombestemme meg, forteller han.

Allerede før 2014-sesongen meldte Mjøndalen sin interesse. Da var det uaktuelt. Stilson skulle flytte til Oslo og konsentrere seg om jobben som lærer.

På sommeren tok Mjøndalen kontakt igjen. Da var lysten større. Men Ranheim sa nei.

Til slutt bestemte han seg for at han ville bli Mjøndalen-spiller fra 2015-sesongen. At laget i tillegg rykket opp, kom som en overraskende bonus.

Plutselig kunne en gammel drøm – den om å spille fotball på øverste nivå i Norge – realiseres. Da søkte Stilson permisjon fra lærerjobben ved Lønnebakken skole, og fikk det innvilget.

– Tøff vinter

Yrkesendringen innebærer for øvrig et vesentlig inntektstap, hvis noen lurer på det. Man blir ikke rik av å være stallfyll i Mjøndalen. For det er stallfyll Stilson har vært – til nå.

– Det er et høyere nivå enn jeg noen gang har spilt på. Og når jeg i tillegg hadde gått 18 måneder uten kamper på 1. divisjonsnivå. Så ble det en tøff vinter. Det har tatt tid å komme tilbake. Men nå føler jeg det begynner å løsne, sier den raske kantspilleren – som blant annet har vært kjent for sitt høye temperament.

Hans egne sportslige utfordringer får du vite mer om i bloggen utover sommeren. Der får du også bli bedre kjent med livet i annerledesklubben Mjøndalen.

Jeg ønsker å gi et innblikk i hvordan livet er i en fotballklubb i eliteserien.

Gruppemekanismene og alt i og rundt en eliteserieklubb, skaper gode historier. Og så er det ganske mange unike mennesker i et fotballag og i en klubb, og jeg synes det er fint å kunne dele litt fra den innerste sirkelen, sier Michael Stilson.

Den første bloggen leser du her.

Laster innhold, vennligst vent..

Fotballnyheter