Hopp til innhold

NRKs eksperter: Dette er tidenes danske landslag

Danmarks Radio kåret tidligere denne uken tidenes norske landslag. Arne Scheie og Knut Nesbø har tenkt tilbake og funnet danskenes beste ellever fra de siste 50 årene.

Danmark XI

Danmark er en merittert fotballnasjon. Vi har valgt ut våre ultimate danske ellever.

Foto: Scanpix

Michael Laudrup

– Michael hadde alt utenom en ting, han var ikke egoistisk nok (Michel Platini).

Det er liten tvil om hvilken fotballnasjon i Skandinavia som har opplevd mest suksess.

At Danmark vant EM i Sverige i 1992 var forbløffende nok i seg selv, at de ikke var kvalifisert for mesterskapet gjorde det enda mer imponerende.

Danmark fikk plassen til Jugoslavia, som ble utestengt fra mesterskapet på grunn av borgerkrigen som herjet i landet. Danskene lå på plassen bak Jugoslavia i kvalifiseringsgruppen.

Stammen av laget under er hentet fra landslagene som dro til EM i 1984 (nådde semifinalen) og VM i 1986 (nådde åttendedelsfinale), en periode hvor Danmark virkelig satte sitt preg på internasjonal fotball.

Danskene kan i tillegg fryde seg over fem OL-medaljer, blant annet en gullmedalje fra Athen-OL i 1906. Siste OL-medalje kom i 1960 da de tok sølv i Roma.

  • Ingen fra dagens Danmark-lag har fått plass på laget. Hvem er nærmest en plass på «tidenes danske landslag»? Kommentér nederst i saken.

Spillere i verdensklasse

Og utover de sportslige suksessene til landslaget, har også Danmark fostret flere spillere i verdensklasse. Spillere som Laudrup-brødrene og Peter Schmeichel er kjent verden over.

Arne Scheie og Knut Nesbø har fått det ærefulle oppdraget med å velge tidenes danske førsteellever.

De har valgt en utradisjonell 4-1-3-1-1-formasjon for å få plass til de vi mener er tidenes danske spillere. I vårt forsvar skal det sies at DR valgte en 4-2-4-formasjon for Norge .

Startoppstilling:

  • Peter Schmeichel er et enkelt valg. 129 landskamper og ett mål for Danmark, samt 292 kamper og tre mål for Manchester United, taler sin klare tale. Når man i tillegg vet at han ble kåret til verdens beste målvakt i 1992 og 1993, er saken klar.
  • Thomas Helveg var en «potet» i verdensklasse. 108 kamper og to mål for Danmark er imponerende, det samme er en klubbkarriere som inkludere lag som AC Milan, Inter og Udinese. Holder landslagsrekorden for flest gule kort (15 stykk).
  • Lars Olsen spilte som midstopper og fikk 84 kamper og fire mål for Danmark. Hans 69 kamper som lagkaptein, blant annet da de tok EM-gull, for Danmark er en rekord. Han vant også den danske serien hele seks ganger med Brøndby. Er i dag trener for OB.
  • Morten Olsen er nåværende landslagstrener. Som spiller fikk han 102 kamper og fire mål for Danmark. Han spilte som forsvarsspiller og libero, og vant blant annet UEFA-cupen og tre ligatitler med Anderlecht.
  • Søren Lerby spilte på midtbanen og fikk 67 kamper og ti mål for landslaget. I Æresdivisjonen vant han fem ligatitler med Ajax, i PSV vant han to ligatitler til, i tillegg til Europacupen i 1988. To ganger seriemester ble han også i Tyskland da han spilte for Bayern Munchen.
  • Jan Mølby var vel først og frem en Liverpool-legende. Han fikk 33 kamper og 2 mål for Danmark, for Liverpool ble det 292 kamper og 61 mål, hvorav 42 kom på straffe. Han vant to både ligaen og FA-cupen to ganger. Før Liverpool var han i Ajax og vant også der ligaen og cupen.
  • Frank Arnesen er i dag kjent som en ettertraktet sportsdirektør (tidligere Chelsea og Tottenham, nå Hamburg). Som spiller vant han seks ligatitler og to ganger cupen i Nederland, delt broderlig mellom Ajax og PSV. For sistnevnte vant han også Europacupen i 1988. For landslaget fikk han 52 kamper og 14 mål.
  • Allan Simonsen var en driblefant som kunne spille midtbanen og som spiss. Han fikk 55 landslagskamper og bidro med 20 mål. Klubbkarrierens høydepunkt var nok oppholdene i Barcelona og Borussia M'gladbach. For Barça ble det en cuptriumf og en påfølgende triumf cupvinnercupen. I Gladbach ble det tre ligatitler, en ligacup og to ganger vant de UEFA-cupen.
  • Brian Laudrup fikk 82 landslagskamper og scoret 21 mål. Blant klubbene han spilte for finner vi Bayern Munchen, Fiorentina, Milan, Rangers, Chelsea og Ajax. Han vant EM med Danmark, ble årets danske spiller fire ganger og vant ligatitler med Brøndby, Milan, Rangers, samt UEFA-supercupen med Chelsea.
  • Michael Laudrup fikk 104 landskamper og 37 mål. Som klubbspiller dro han på seg draktene til både Real Madrid og Barcelona, samt Juventus, Lazio og Ajax. Han vant fem ligatitler i Spania, en i Italia og Nederland. Europacupen vant han med Barcelona og årets danske spiller ble han to ganger. Nå trener for Mallorca.
  • Preben Elkjær var spiss og fikk 69 landslagskamper og scoret 38 mål. Han preget både EM i 1984 og sammen med Michael Laudrup dannet han VM i 1986 mest effektive angrepsduo. I Køln fikk han ni kamper, men fikk allikevel en ligatittel og vant cupen to ganger. Han vant Serie A med Verona i 1984-85.

Han ble en legende i Danmark da trener i Køln, Hennes Weisweiler, hadde fått vite at Elkjær var blitt observert på nattklubb med en flaske whiskey og en dame. Det var en løgn, forklarte Elkjær, det var en flaske vodka og to damer. (Kilde: Det' Høyer av Per Høyer Hansen)

Les hvem som er på benken under bildet.

Norge - Danmark 1985

Oslo 16. oktober 1985. Ullevaal Stadion. Norge - Danmark 1 - 5. Danmarks Preben Elkjær (10) i en farlig situasjon foran det norske målet. T.v. Jørn Andersen (9).

Foto: Owesen, Paul / Scanpix

Benken:

  • John Sivebæk, forsvarer. Fikk 87 landslagskamper og ett mål. Spilte blant annet for Manchester United, Monaco og Pescara. Var med på å vinne EM-gullet i 1992.
  • Ivan Nielsen, forsvarer. Han fikk 51 landslagskamper, og spilte for blant annet Feyenoord, PSV og FC København. Vant cup- og ligatitler i Nederland, samt europacupen med PSV.
  • John «Faxe» Jensen, midtbanespiller. Fikk 69 kamper for landslaget og puttet fire mål. Spilte for blant annet Brøndby, Hamburger SV og Arsenal. Vant ligaen i sju ganger i Danmark, liga- og FA-cupen i England og cupvinnercupen med Arsenal.
  • Klaus Berggreen, midtbanespiller. 46 landslagskamper og fem mål. Spilte for Pisa, Roma og Torino i Italia. Karrieren ble startet og avsluttet i Lyngby.
  • Henning Jensen, angriper. Fikk 21 kamper for landslaget og scoret ni mål. Spilte for Borussia M'gladbach, Real Madrid og Ajax. Han vant ligaen i Tyskland, Spania og Nederland, i tillegg til å løfte UEFA-cupen med Gladbach.
  • Jesper Olsen, venstreving. Fikk 43 landslagskamper på seg til å score fem mål. Spilte for Ajax, Manchester United, Bordeaux og Caen. Han vant FA-cupen med United, og Æresdivisjonen to ganger med Ajax.
  • Ebbe Sand, spiss. En sjeldent lojal spiller som kun spilte for to klubber, Brøndby og Schalke 04. For landslaget spilte han 66 kamper og puttet 22 mål. Vant ligaen i Danmark tre ganger og cupen en gang. Ble også cupvinner ved to anledninger i Tyskland.
  • Jon Dahl Tomasson, spiss. Man vet at et lag har mange bra spillere, når man må lage en ekstra plass på benken for Jon Dahl Tomasson. 112 landskamper og 52 mål er imponerende. En klubbkarriere i Feyenoord, Milan, Stuttgart og Villareal er imponerende. Hittil i karrieren har han vunnet UEFA-cupen og mesterligaen, cup og liga i både Italia og Nederland.

Fotball

  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
  • Viking stoppet av FFK – tre kamper uten seier

    Poengfangsten går trått for Viking. Søndag ble laget holdt til 1-1 hjemme mot Fredrikstad.

    Ikke siden åpningskampen har Viking stått igjen som vinner i Eliteserien. Nicholas D'Agostinos hodestøt fikset poenget mot FFK.

    Før det hadde Morten Bjørlo gitt gjestene ledelsen på fantastisk vis. I det åttende minutt snappet han opp en svak Viking-pasning, tok seg oppover i banen og knallet inn 0-1 fra 20 meter.

    (©NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Viking - Fredrikstad
    Foto: Carina Johansen / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden