NRKs eksperter: Dette er tidenes danske landslag

Danmarks Radio kåret tidligere denne uken tidenes norske landslag. Arne Scheie og Knut Nesbø har tenkt tilbake og funnet danskenes beste ellever fra de siste 50 årene.

Danmark XI

Danmark er en merittert fotballnasjon. Vi har valgt ut våre ultimate danske ellever.

Foto: Scanpix

Michael Laudrup

– Michael hadde alt utenom en ting, han var ikke egoistisk nok (Michel Platini).

Det er liten tvil om hvilken fotballnasjon i Skandinavia som har opplevd mest suksess.

At Danmark vant EM i Sverige i 1992 var forbløffende nok i seg selv, at de ikke var kvalifisert for mesterskapet gjorde det enda mer imponerende.

Danmark fikk plassen til Jugoslavia, som ble utestengt fra mesterskapet på grunn av borgerkrigen som herjet i landet. Danskene lå på plassen bak Jugoslavia i kvalifiseringsgruppen.

Stammen av laget under er hentet fra landslagene som dro til EM i 1984 (nådde semifinalen) og VM i 1986 (nådde åttendedelsfinale), en periode hvor Danmark virkelig satte sitt preg på internasjonal fotball.

Danskene kan i tillegg fryde seg over fem OL-medaljer, blant annet en gullmedalje fra Athen-OL i 1906. Siste OL-medalje kom i 1960 da de tok sølv i Roma.

 • Ingen fra dagens Danmark-lag har fått plass på laget. Hvem er nærmest en plass på «tidenes danske landslag»? Kommentér nederst i saken.

Spillere i verdensklasse

Og utover de sportslige suksessene til landslaget, har også Danmark fostret flere spillere i verdensklasse. Spillere som Laudrup-brødrene og Peter Schmeichel er kjent verden over.

Arne Scheie og Knut Nesbø har fått det ærefulle oppdraget med å velge tidenes danske førsteellever.

De har valgt en utradisjonell 4-1-3-1-1-formasjon for å få plass til de vi mener er tidenes danske spillere. I vårt forsvar skal det sies at DR valgte en 4-2-4-formasjon for Norge .

Startoppstilling:

 • Peter Schmeichel er et enkelt valg. 129 landskamper og ett mål for Danmark, samt 292 kamper og tre mål for Manchester United, taler sin klare tale. Når man i tillegg vet at han ble kåret til verdens beste målvakt i 1992 og 1993, er saken klar.
 • Thomas Helveg var en «potet» i verdensklasse. 108 kamper og to mål for Danmark er imponerende, det samme er en klubbkarriere som inkludere lag som AC Milan, Inter og Udinese. Holder landslagsrekorden for flest gule kort (15 stykk).
 • Lars Olsen spilte som midstopper og fikk 84 kamper og fire mål for Danmark. Hans 69 kamper som lagkaptein, blant annet da de tok EM-gull, for Danmark er en rekord. Han vant også den danske serien hele seks ganger med Brøndby. Er i dag trener for OB.
 • Morten Olsen er nåværende landslagstrener. Som spiller fikk han 102 kamper og fire mål for Danmark. Han spilte som forsvarsspiller og libero, og vant blant annet UEFA-cupen og tre ligatitler med Anderlecht.
 • Søren Lerby spilte på midtbanen og fikk 67 kamper og ti mål for landslaget. I Æresdivisjonen vant han fem ligatitler med Ajax, i PSV vant han to ligatitler til, i tillegg til Europacupen i 1988. To ganger seriemester ble han også i Tyskland da han spilte for Bayern Munchen.
 • Jan Mølby var vel først og frem en Liverpool-legende. Han fikk 33 kamper og 2 mål for Danmark, for Liverpool ble det 292 kamper og 61 mål, hvorav 42 kom på straffe. Han vant to både ligaen og FA-cupen to ganger. Før Liverpool var han i Ajax og vant også der ligaen og cupen.
 • Frank Arnesen er i dag kjent som en ettertraktet sportsdirektør (tidligere Chelsea og Tottenham, nå Hamburg). Som spiller vant han seks ligatitler og to ganger cupen i Nederland, delt broderlig mellom Ajax og PSV. For sistnevnte vant han også Europacupen i 1988. For landslaget fikk han 52 kamper og 14 mål.
 • Allan Simonsen var en driblefant som kunne spille midtbanen og som spiss. Han fikk 55 landslagskamper og bidro med 20 mål. Klubbkarrierens høydepunkt var nok oppholdene i Barcelona og Borussia M'gladbach. For Barça ble det en cuptriumf og en påfølgende triumf cupvinnercupen. I Gladbach ble det tre ligatitler, en ligacup og to ganger vant de UEFA-cupen.
 • Brian Laudrup fikk 82 landslagskamper og scoret 21 mål. Blant klubbene han spilte for finner vi Bayern Munchen, Fiorentina, Milan, Rangers, Chelsea og Ajax. Han vant EM med Danmark, ble årets danske spiller fire ganger og vant ligatitler med Brøndby, Milan, Rangers, samt UEFA-supercupen med Chelsea.
 • Michael Laudrup fikk 104 landskamper og 37 mål. Som klubbspiller dro han på seg draktene til både Real Madrid og Barcelona, samt Juventus, Lazio og Ajax. Han vant fem ligatitler i Spania, en i Italia og Nederland. Europacupen vant han med Barcelona og årets danske spiller ble han to ganger. Nå trener for Mallorca.
 • Preben Elkjær var spiss og fikk 69 landslagskamper og scoret 38 mål. Han preget både EM i 1984 og sammen med Michael Laudrup dannet han VM i 1986 mest effektive angrepsduo. I Køln fikk han ni kamper, men fikk allikevel en ligatittel og vant cupen to ganger. Han vant Serie A med Verona i 1984-85.

Han ble en legende i Danmark da trener i Køln, Hennes Weisweiler, hadde fått vite at Elkjær var blitt observert på nattklubb med en flaske whiskey og en dame. Det var en løgn, forklarte Elkjær, det var en flaske vodka og to damer. (Kilde: Det' Høyer av Per Høyer Hansen)

Les hvem som er på benken under bildet.

Norge - Danmark 1985

Oslo 16. oktober 1985. Ullevaal Stadion. Norge - Danmark 1 - 5. Danmarks Preben Elkjær (10) i en farlig situasjon foran det norske målet. T.v. Jørn Andersen (9).

Foto: Owesen, Paul / Scanpix

Benken:

 • John Sivebæk, forsvarer. Fikk 87 landslagskamper og ett mål. Spilte blant annet for Manchester United, Monaco og Pescara. Var med på å vinne EM-gullet i 1992.
 • Ivan Nielsen, forsvarer. Han fikk 51 landslagskamper, og spilte for blant annet Feyenoord, PSV og FC København. Vant cup- og ligatitler i Nederland, samt europacupen med PSV.
 • John «Faxe» Jensen, midtbanespiller. Fikk 69 kamper for landslaget og puttet fire mål. Spilte for blant annet Brøndby, Hamburger SV og Arsenal. Vant ligaen i sju ganger i Danmark, liga- og FA-cupen i England og cupvinnercupen med Arsenal.
 • Klaus Berggreen, midtbanespiller. 46 landslagskamper og fem mål. Spilte for Pisa, Roma og Torino i Italia. Karrieren ble startet og avsluttet i Lyngby.
 • Henning Jensen, angriper. Fikk 21 kamper for landslaget og scoret ni mål. Spilte for Borussia M'gladbach, Real Madrid og Ajax. Han vant ligaen i Tyskland, Spania og Nederland, i tillegg til å løfte UEFA-cupen med Gladbach.
 • Jesper Olsen, venstreving. Fikk 43 landslagskamper på seg til å score fem mål. Spilte for Ajax, Manchester United, Bordeaux og Caen. Han vant FA-cupen med United, og Æresdivisjonen to ganger med Ajax.
 • Ebbe Sand, spiss. En sjeldent lojal spiller som kun spilte for to klubber, Brøndby og Schalke 04. For landslaget spilte han 66 kamper og puttet 22 mål. Vant ligaen i Danmark tre ganger og cupen en gang. Ble også cupvinner ved to anledninger i Tyskland.
 • Jon Dahl Tomasson, spiss. Man vet at et lag har mange bra spillere, når man må lage en ekstra plass på benken for Jon Dahl Tomasson. 112 landskamper og 52 mål er imponerende. En klubbkarriere i Feyenoord, Milan, Stuttgart og Villareal er imponerende. Hittil i karrieren har han vunnet UEFA-cupen og mesterligaen, cup og liga i både Italia og Nederland.

Fotball

 • Benzema reddet Real Madrid

  Det lå lenge an til at Luis Suárez ble matchvinner for Atlético Madrid i byderbyet mot Real Madrid. Han satte 1-0 etter kvarteret spilt, og de virket å ha brukbar kontroll.

  Benzema ville det derimot annerledes, og han satte inn 1-1 få minutter før slutt. Det ble sluttresultatet, og det er godt nytt for spesielt Barcelona. De er nå tre poeng bak Atlético, men sistnevnte har en kamp til gode.

  Benzema
  Foto: Javier Soriano / AFP
 • Liverpool med nytt sjokktap

  I flere sesonger var Anfield et fort der Liverpool nesten ikke avga poeng. Nå har de ikke vunnet hjemme siden 16. desember, etter at de tapte 0-1 for Fulham.

  0-1-tapet gjør at Liverpool nå har tapt seks strake ligakamper på eget gress. De har ikke vunnet på Anfield siden 16. desember. Det er åtte kamper siden. tliv

  Etter en fartsfylt omgang med flere gode muligheter til begge lag, tok gjestene ledelsen like før pause. Den tidligere Juventus-spilleren Mario Lemina stjal ballen fra Mohamed Salah og banket den i lengste hjørne, utakbart for Alisson Becker.

  Sadio Mané var bare centimeter unna utligning etter halvspilt 2. omgang. Headingen fra senegaleseren gikk i stanga og ut.

  Utenom det førte Liverpool hele 2. omgang, uten at de klarte å skape all verdens mot et tett og kompakt Fulham-lag, som med 1-0-seieren tok sin femte seier denne sesongen.

  Seieren var meget viktig for Scott Parker og Fulham sin del. De er nå på 18.-plass, à poeng med Brighton, som ligger på trygg grunn.

  Liverpool har nå fire poeng opp til Chelsea på mesterligaplass. London-klubben har i tillegg en kamp mindre spilt enn Jürgen Klopp og co. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Clive Brunskill / AP
 • Ødegaard anonym i uavgjortdrama

  Arsenal brant enorme sjanser, fikk en straffe omgjort fra VAR og en ropte på nok en straffe i sluttminuttene mot Burnley, men maktet ikke få med seg alle poengene fra Turf Moor.

  Martin Ødegaard fikk 62 minutter, men var lite involvert for Arsenal. Gjestene tok ledelsen tidlig ved Pierre-Emerick Aubameyang, men Chris Wood utlignet da han ble truffet i hofta av et grusomt pasningsforsøk av Arsenal Granit Xhaka.

  Premier League - Burnley v Arsenal
  Foto: Jon Super / Reuters
 • – Zlatan gjør landslagscomeback

  Svenske Fotboll direkt melder at Zlatan Ibrahimovic (39) gjør landslagscomeback for Sverige, og at han skal spille i den kommende VM-kvalifiseringen.

  Comebacket for «blågult» kan komme mot Georgia allerede 25. mars, ifølge fotballnettstedet.

  – Troppen tas ut 18. mars. Så får vi se hvordan det ser ut da, sier det svenske landslagets administrative sjef Stefan Pettersson.

  Ibrahimovic er for tiden ute med en lårskade. Ifølge flere medier kan veteranen gå glipp av åttedelsfinalen i europaligaen mot Manchester United.

  Han har hatt en svært god sesong for AC Milan, som kjemper i toppen av italiensk Serie A.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Daniele Mascolo / Reuters
 • Ber om Qatar-avstemning senere i år

  Spørsmålet om boikott av Qatar-VM skal i utgangspunktet tas opp i fotballtinget. Men Norsk Toppfotball håper at en beslutning kan avvante og kan i stedet tas senere i år.

  – Vi mener at denne problemstillingen er for viktig til å risikere at det skal komme et benkeforslag på forbundstinget om en uke, som ender med at vi vedtar en boikott av Qatar-VM, sier Cato Haug, leder i Norsk Toppfotball til VG.

  NFF har tidligere sagt at de er imot en boikott. Flere toppklubber, med Tromsø først ut, har bedt dem å boikotte VM i Qatar, som arrangeres i 2022.

  Qatar
  Foto: - / AFP