Farvel til en stjerne

Lørdag er karrieren over for det NRK-ekspert Karl-Petter Løken kaller norsk kvinnefotballs største profil gjennom tidende.

Solveig Gulbrandsen

Solveig Gulbrandsen jubler etter sin 3-2-scoring mot Sverige i semifinalen i fotball-EM 2005. Gulbrandsen var kampens store spiller i det som er et av karrierens store høydepunkter.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Solveig Gulbrandsen

Det har blitt både opp- og nedturer for Solveig Gulbrandsen på landslaget. Her fortviler hun etter at Norge røk ut i kvartfinalen under OL i Beijing.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Stabæk er allerede seriemester, og en av lagets beste spillere, Solveig Gulbrandsen avslutter nå en lang karriere.

Hun har spilt 154 landskamper og scoret 47 mål for Norge. Gulbrandsen har vært en av stjernene i norsk kvinnefotball i en årrekke.

- Det skal bli godt å få fri i helgene. Det er slitsomt å være mye borte fra familien, forteller Gulbrandsen til NRK.

Takk Solveig Gulbrandsen for en fantastisk karriere i kommentarfeltet nederst i saken!

Stor karriere

Hun debuterte på landslaget allerede i 1998. Siden den gang har Gulbrandsen blitt olympisk mester, og spilt både VM og OL for Norge. I semifinalen i EM 2005 var hun banens beste spiller. Gulbrandsen scoret to mål, og oppgjøret mot Sverige i semifinalen er et høydepunkt i karrieren.

- Hele mesterskapet var en opptur. Forventningene var små i forkant av turneringen, men EM ble en suksess. Norge tapte mot Tyskland i finalen i Blackburn, sier hun.

EM var Solveig Gulbrandsens internasjonale gjennombrudd som fotballspiller.

(saken fortsetter under bildet)

Solveig Gulbrandsen

Solveig Gulbrandsen feirer et av sine to mål i EM-semifinalen mot Sverige i 2005. Kampen ble et av karrierens store høydepunkt.

Foto: MARTYN HARRISON / AFP

- Største profil

Gulbrandsen har bidratt både på og utenfor banen. Hun har vært teknisk god, løpssterk og veldig god offensivt. Hun er norsk kvinnefotballs største profil gjennom tidende, sier NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken.

Spilleren med kallenavnet "Sola" avsluttet karrieren på landslaget tidligere i høst mot Ukraina. Kampen sikret deltakelse i VM neste sommer. Gulbrandsen scoret ett av målene da Norge vant 2-0 på Nadderud stadion.

Gulbrandsen er blitt 29 år gammel, og i tillegg til en lang karriere på landslaget har hun vært viktig i norsk klubbfotball. Hun ble seriemester med Kolbotn og Stabæk. Solveig ble også seriemester med FC Gold Pride i USA i år, og cupen vant Gulbrandsen med Kolbotn. Det var også klubben hun spilte lengst for.

(saken fortsetter under bildet)

Solveig Gulbrandsen

Gulbrandsen jubler sammen med blant annet Trine Rønning etter 4-2-seier over Asker og NM-pokal i 2007.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Vil bli trener

Hun har lyst til å prøve seg som trener i fremtiden, og kanskje vi etterhvert får se Gulbrandsen som sjef for et av lagene i toppserien. Gulbrandsen har klare meninger om fotball, og er spent på hvordan fremtiden blir.

- Vi har gode spillere i Norge, men det er liten bredde i toppen, sier hun til NRK.

Lørdag avsluttes toppserien. Det er høyst usikkert om Gulbrandsen blir med Stabæk til bortekampen mot Amazon Grimstad. Veteranen har slitt med sykdom og skade den siste tiden. Uansett er karrieren nå over.

Takk Solveig Gulbrandsen for en fantastisk karriere i kommentarfeltet!

Solveig Gulbrandsen

Solveig Gulbrandsen har hatt en lang landslagskarriere. Her forsøker hun et skudd mot Brasil i bronsefinalen under VM i 1999.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Fotball

Oppsummert

 • Cirka 20.05: Pressekonferanse med Ståle Solbakken og en utvalgt spiller etter kampen mot Tyrkia.
 • Hevder Kane vil vekk fra Spurs

  Tottenhams stjernespiss Harry Kane skal ha fortalt klubben at han ønsker seg vekk, ifølge Sky Sports.

  Den britiske TV-stasjonen melder at Kane på nytt har bedt Spurs-ledelsen om å bli solgt. Også tidligere i sesongen kom det rapporter om at 27-åringen vil til en ny klubb.

  Storscoreren skal ha et ønske om å bli værende i Premier League. Av den grunn blir han koblet til den pengesterke trioen Manchester City, Manchester United og Chelsea.

  Kane har tre år igjen av kontrakten med Tottenham. En kjøper må regne med å måtte bla opp en betydelig overgangssum.

  Harry Kane, Tottenham
  Foto: MATTHEW CHILDS / AFP
 • Bournemouth tok første stikk

  Et kontringsmål ga Bournemouth 1-0 og et overtak i semifinalen mot Brentford i opprykkskvalifiseringen til øverste nivå i engelsk fotball.

  Arnaut Danjuma scoret kontrollert i høyre hjørne med et lavt skudd i det 55. minutt.

  Returmøtet med Brentford spilles i Vest-London lørdag. Barnsley og Swansea er opp mot hverandre i den andre semifinalen. Opprykksfinalen går på Wembley lørdag 29. mai.

  Bournmouth-scoring
  Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters
 • Kroos mister spansk gullthriller

  Real Madrids midtbanestjerne Toni Kroos har fått påvist korona og må dermed stå over kommende helgs sesongavslutning i La Liga.

  Real er to poeng bak byrival Atlético Madrid på tabelltoppen før siste La Liga-runde.

  Atlético er sikret sin første serietittel siden 2014 om laget slår Valladolid på bortebane lørdag kveld. Ved poenglikhet forsvarer Real Madrid ligagullet på innbyrdes oppgjør.

  Toni Kroos
  Foto: Bernat Armangue / AP
Europa League - Semi Final Second Leg - AS Roma v Manchester United