NRK Meny
Normal

Slik trener de beste

BLOGG: Her er litt inspirasjon til debatten om hvordan Norge kan bli gode i fotball igjen.

Fotballakademi

ER DU GOD NOK, ER DU GAMMEL NOK: I Nederland hentes fotballspillere til akademier før de starter på barneskolen. Dette bildet er hentet fra et fotballakademi i Tunisia.

Foto: FETHI BELAID / Afp

Fotball-Norge koker etter den norske fiaskoen i europacupene. For første gang siden 2004/2005 står Norge uten lag i den siste kvalifiseringsrunden til europaligaen.

Vi klarer altså ikke å kvalifisere oss til kvalifiseringen til den svakeste av de to europacupene. Bunnen er nådd.

Forslagene til hvordan vi kan bli bedre i fotball, og spesielt hvordan vi kan bli like gode som vi var før, er mange. Noen mener vi bør få færre lag i toppdivisjonene, at vi trener for lite, at kunstgressbanene gjør oss dårligere, at norske fotballspillere har det for godt og er for lite profesjonelle.

Uansett løsning: Andre små nasjoner får det til. Eksemplene er mange. Og arbeidet som gjøres i kulissene er ganske annerledes enn her på berget.

Slik trener de i Feyenoord – i det som har blitt kåret til Nederlands beste fotballakademi:

  • Feyenoord har speidere som følger med på barn helt ned i femårsalderen i et større område rundt byen. De henter inn de største talentene til akademiet sitt allerede fra de er seks år gamle. Her gjelder «er du god nok, er du gammel nok»-prinsippet. En femåring kan altså få innpass på akademiet selv om han egentlig er for ung. Filosofien er at dersom de beste barna får optimal fotballtrening fra de er seks år gamle til de fyller 18, vil de ha gjennomgått 12 år med god trening den dagen de blir myndige.

  • Fra 12-13-årsalderen henter Feyenoord inn spillere fra hele landet. Dette avhenger at foreldrene er villige til å flytte på seg. Alle spillerne bor hjemme hos foreldrene sine og går på skole i nærmiljøet mens de er en del av fotballakademiet.

  • For å lette jobben til foreldrene, blir barna plukket opp av minibusser før trening, og kjørt hjem etter trening. Noen foreldre ønsker imidlertid å kjøre barna selv.

  • Fra barna er 7 til de er 10 år, trener de to ganger i uka pluss kamp. Når de blir 11-12 år trener de tre ganger i uken pluss kamp. Fra 13-årsalderen gjelder fire treninger i uka. Dette vedvarer helt frem til 19-årsalderen. Fire treninger ansees som nok.

  • Barna som får sjansen i akademiet, hentes ikke bare inn på bakgrunn av fotballferdigheter. Barna blir også vurdert utifra initiativ, generell motorikk, koordinasjon og motivasjon. Barna må selv ville satse på fotballen.

  • Nederlandske barn spiller sjuerfotball frem til de er 10 år. Etter det går de over til elleverfotball og full banestørrelse. I Norge starter barna med elleverfotball fra de er 13 år. Mange mener dette er for tidlig.

  • Seriespillet er satt opp etter nivået på lagene, ikke etter alder. På den måten kan for eksempel et godt lag fra 2002-kullet møte et lag som er ett og to år eldre. Alt for å skape best mulig matching for spillerne. «De beste må spille mot de beste», er filosofien.

  • I Norge kan et lag som ligger under med tre mål, sette innpå en ekstra spiller i barnefotballen. Slik gjør de ikke i Nederland. Dette fordi nivåforskjellen mellom lagene er såpass liten at stor målforskjell sjelden inntreffer (nettopp fordi seriespillet inndeles etter nivå og ikke alder).

Her er det kanskje noe vi kan la oss inspirere av? Det er ikke ulovlig å lære av de beste.

Kilde: Aftenposten, Fredrikstad Blad, Feyenoord Academy

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.