NRK Meny
Normal

Russland videre

Russland er klare for semifinalen i fotball-EM etter at de slo Nederland 3-1 etter ekstraomganger i Basel lørdag kveld.

Andrei Arshavin
Foto: Sergey Ponomarev / AP

Kampfakta: Nederland - Russland

Russland trakk det lengste strået da to av EMs mest angrepsvillige lag kjempet om semifinaleplass. Etter å ha utklasset de oransje ble seieren sikret etter ekstraomganger.

Den store russiske helten er den nederlandske treneren Guus Hiddink som har gjort underverker med Norges største nabo.

Russerne utklasset et Nederland som har vist storform i mesterskapet. Særlig i ekstraomgangene var de hvitkledde overlegne.

Roman Pavlyusjenko setter inn 1-0
Foto: LUCA BRUNO / AP

Roman Pavlutsjenko satte inn 1-0 etter en flott russisk kontring 10 minutter ut i 2.omgang. Russland spilte ballen raskt oppover på venstresiden og Pavlyusjenko stod på åtte meter og omsatte det flotte innlegget fra Sergej Semak i mål bak Edvin van der Saar.

Etter målet forsøkte Nederland febrilsk å presse på for å få en utlikning, men det førte stort sett bare til nye farlige russiske kontringer.

Ruud igjen

Ruud van Nistelrooy setter inn 1-1
Foto: Laurent Gillieron / AP

Fem minutter før full tid fikk de oransje likevel grunn til å slippe jubelen løs. Ruud van Nistelrooy stod på bakerste stolpe og nikket frisparket i mål.

I ekstraomgangene fortsatte likevel Russland det flotte kontringsspillet og kom til flere store målsjanser. Nærmest var Roman Pavlyusjenko da han dundret ballen i tverrliggeren fra 20 meter.

Arsjavin avgjorde

Dmitri Torbinski setter inn 2-1 med hælen
Foto: Matt Dunham / AP

Med en målgivende og et mål i løpet av to minutter av den andre ekstraomgangen ble Andrej Arsjavin den avgjørende spilleren i kvartfinalen.

Innbytter Dmitrij Torbinskij stod på den borteste stolpen satte Arsjavins høye innlegget i mål med hælen.

Andrei Arshavin setter inn 3-1
Foto: PATRICK HERTZOG / AFP

Bare minuttet seinere gjorde Arsjavin alt selv. Han kom seg fri på høyresiden og satte ballen kontant i målet bak van der Saar.

I semifinalen møter Russland vinneren av søndagens kvartfinalen mellom Italia og Spania.

Russisk gullår ?

Tidligere i år gikk Zenit St. Petersburg til topps i UEFA-cupen. 2008 kan være Russlands gullår i europeisk fotball. Guus Hiddink har gjort det russiske landslaget til en reel gullkandidat.

- Det er helt utrolig det vi gjorde taktisk. Å utspille Nederland er nesten et mirakel. Jeg utfordret guttene. Vi er bedre enn Nederland på alle måter, sa Russlands nederlandske trener Guus Hiddinks.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.