Rekdal: – Vi kan tape mot alle

VALLE (NRK.no) Vålerenga-trener Kjetil Rekdal (44) ber supporterne være tålmodige mens han bygger en vinnerkultur på Valle.

Rekdal

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal (t.h.) erkjenner at han fortsatt har en stor jobb foran seg i osloklubben.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Følg kampen: Vålerenga - Tromsø fra kl 18.00!

– Vi kan tape mot alle og vi kan slå alle. Det er så lite som skiller lagene i én enkelt kamp. Vi har ambisjoner om at det ikke skal være sånn, men vi er der nå, og vi har vært der i mange, mange år, sier Rekdal.

SIF

Jostein Flo har vært med på utviklingen i Strømsgodset som spiller, daglig leder og sportssjef.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

NRK.no møter Vålerenga-treneren på treningsanlegget på Valle. Han leder i øyeblikket et hovedstadslag på kvalik-plass etter å ha tapt to jevne kamper i sluttminuttene.

Klanen-leder Christian Kjellsen har allerede slaktet sin egen klubb for manglende innsats, noe både Rekdal og kaptein Christian Grindheim avfeide.

Vil kopiere Strømsgodset

Vålerenga-treneren mener nemlig utfordringene i klubben sitter langt dypere.

– Fra 1985 til 2012 har vi en håndfull medaljer. Da har du ikke hatt den prestasjonskulturen som kreves, og det er dét vi jobber hardt med å få inn i veggene her. Det skal bli naturlig å vinne kamper og prestere godt, sier Rekdal innbitt.

Han trekker en parallell til Strømsgodset, som brukte seks år på å kjempe i toppen etter å ha rykket opp til eliteserien i 2006.

I 2012 tok «Godset» seriesølv. Nå leder de serien med tre poeng.

– Strømsgodset er i en egen liga. De var jevnt over bedre enn oss da vi møtte dem. De er et topplag, sier Rekdal.

Han er tydelig imponert over det Ronny Deila og Strømsgodsets unge lag har fått til med begrensede midler i Drammen.

– Hva har de gjort annerledes?

– For det første har de holdt på en stund, de har et voldsomt trøkk i det de driver med og de har en tanke om hvordan de skal bli bedre. Det har vi óg, men vi må huske på at «Godset» var på bunnen da de startet. Det tok mange år.

– Så det vil ta lang tid før Vålerenga er i toppen?

– Vi skal klare å bruke mindre tid enn «Godset». Det har med beliggenhet, tilgang og økonomi å gjøre. Men vi er nødt til å forandre en del på det som har vært, og det er ikke noen kritikk av Martin (Andresen, journ. anm.). Han har gjort mye bra for Vålerenga, men måten vi ønsker å spille på krever mer av spillerne, svarer Rekdal, som allerede har påpekt at flere spillere er langt unna sin fysiske toppform.

Prøvde og feilet med aldersgrupper

Grindheim

Vålerenga-kaptein Christian Grindheim håper å kunne bli værende på Valle.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Jostein Flo ble daglig leder i Strømsgodset i 2004 etter å ha avsluttet karrieren i drammensklubben.

Dermed har han vært med på hele prosessen med å løfte «Godset» fra midten av 1.-divisjon til toppen av eliteserien. Først som daglig leder, nå som sportssjef.

– Det er veldig hyggelig å høre det, sier Flo om skryten fra Rekdal.

– Men dette handler om å ta seg tid til å bygge opp resultater. I 2006 kjøpte vi et ruitnert lag for å rykke opp, samtidig som vi jobbet med spillerutvikling. Etter hvert senket vi snittalderen i takt med at spillerne fikk mer eliteserieerfaring, sier Flo.

I 2006 var snittalderen i «Godset» 28 år, ifølge sportssjefen. Noen få sesonger senere var den nede i 21-22 år.

– Da fikk vi skryt fordi vi hadde så mange talenter. Men det var for ungt, sier Flo, som mener mye av suksessen kommer av at de fant den riktige sammensetningen av spillere.

– De to siste årene har vi økt alderen litt. Da får vi en balanse mellom yngre og rutinerte spillere. Hvem skal du lære av hvis alle er talenter? Vi har vært opptatt av å videreutvikle talentene, og nå er de i ferd med å bli gode, sier Flo.

Vil styrke hele troppen

Rekdal har også talentutvikling i høysete, og trekker frem utviklingen til keeper Gudmund Taksdal Kongshavn (22).

Kongshavn

Keepertalentet Gudmund Taksdal Kongshavn har danket ut Lars Hirschfeld i Vålerenga-buret.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

«I» har faktisk gitt 22 spillere tillit denne sesongen. Bare Molde (24) har brukt flere spillere, ifølge Infostradasports.

Vålerenga-treneren sier rulleringen blant annet skyldes at han ønsker å styrke hele troppen.

– En del av skiftene er på bakgrunn av fysisk kapasitet, noen er på grunn av slitasje og andre gjøres på grunn av taktiske grep. Vi har også mange kandidater til ulike plasser, og vi ønsker å rullere og bygge en tropp som kan ha dobbel dekning i alle ledd, sier Rekdal.

– Ønsker du forsterkninger?

– Vi har fått en del signaler om at flere ønsker å bli profesjonelle. Men vi får se når vinduet åpner. Spillere kommer og går i alle klubber, sier Rekdal.

Grindheim ønsker å bli

Han legger imidlertid ikke skjul på at han ønsker å få Christian Grindheim til Vålerenga på permanent basis.

Kapteinen, som er på utlån fra FC København til juli, håper også å få til en overgang.

– .Jeg gjør mitt beste i Vålerenga, og forhåpentligvis vil jeg være med på å løfte laget. Men jeg har jo ikke vært helt fornøyd med egen innsats heller, så Vålerenga må jo ønske meg også, sier Grindheim.

– Rekdal sier at han håper på en overgang?

– Jeg vil jo spille fotball, og her får jeg spille fotball. København må først ville slippe meg, og så må Vålerenga ta kontakt. Jeg orker ikke å bruke krefter på det nå, jeg tar det når det kommer, sier Grindheim.

Fotball

Oppsummert

 • Fra 22.45 Landslagssjef Lars Lagerbäck og en utvalgt spiller møter pressen etter kampen.
 • Milan-Hauge er koronasmittet

  Den norske Milan-spilleren Jens Petter Hauge har testet positivt for korona, skriver klubben på sin hjemmeside.

  Klubben skriver at Hauge, stjernekeeperen Gianluigi Donnarumma og tre andre fra klubben har testet positivt.

  De fem er blitt sendt i karantene umiddelbart. Ingen av dem har symptomer. AC Milan møter Roma hjemme på San Siro i Serie A i kveld.

  Som følge av de positive testene er alle de andre spillerne testet en gang til, men alle resultatene var negative.

  Hauge scoret sitt første mål for «rossoneri» i mesterligaoppgjøret mot Celtic på bortebane sist uke.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Spada / AP
 • Går mot disiplinærsak

  Det kan gå mot disiplinærsak for Kristiansund-spilleren Flamur Kastrati. Norges Fotballforbund følger standard prosedyrer i slike saker.

  – Vi har begynt å samle sammen opplysninger rundt saken og skal ha et møte ved 12-tiden mandag. Det er standard prosedyre i slike saker, sier konkurransedirektør i NFF, Nils Fisketjønn, til NTB.

  Etter møtet blir det trolig klart om NFF går videre med saken eller ikke, men mye tyder på at det vil komme med en reaksjon, men det er gjennom NFFs disiplinærutvalg.

  Flamur Kastrati
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Ødegaard framleis ute

  Martin Ødegaard er ikkje med i Real Madrid-troppen i meisterligakampen mot Borussia Mönchengladbach. Trenar Zinédine Zidane har tatt ut 21 spelarar til kampen på tysdag. Det er no ti dagar sidan klubben opplyste om at nordmannen hadde pådratt seg ein leggskade. Det er framleis uvisst når han er speleklar igjen.

  Nations league fotball, Norge - Nord-Irland (1-0)
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Sørloth vil legge bråket bak seg

  Alexander Sørloth og landslagssjef Lars Lagerbäck har snakket ut om situasjonen som er oppstått etter forrige landslagssamling, og partene er nå enige om å legge saken bak seg. Det melder Norges Fotballforbund.