Hopp til innhold

Rekdal: – Vi kan tape mot alle

VALLE (NRK.no) Vålerenga-trener Kjetil Rekdal (44) ber supporterne være tålmodige mens han bygger en vinnerkultur på Valle.

Rekdal

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal (t.h.) erkjenner at han fortsatt har en stor jobb foran seg i osloklubben.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Følg kampen: Vålerenga - Tromsø fra kl 18.00!

– Vi kan tape mot alle og vi kan slå alle. Det er så lite som skiller lagene i én enkelt kamp. Vi har ambisjoner om at det ikke skal være sånn, men vi er der nå, og vi har vært der i mange, mange år, sier Rekdal.

SIF

Jostein Flo har vært med på utviklingen i Strømsgodset som spiller, daglig leder og sportssjef.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

NRK.no møter Vålerenga-treneren på treningsanlegget på Valle. Han leder i øyeblikket et hovedstadslag på kvalik-plass etter å ha tapt to jevne kamper i sluttminuttene.

Klanen-leder Christian Kjellsen har allerede slaktet sin egen klubb for manglende innsats, noe både Rekdal og kaptein Christian Grindheim avfeide.

Vil kopiere Strømsgodset

Vålerenga-treneren mener nemlig utfordringene i klubben sitter langt dypere.

– Fra 1985 til 2012 har vi en håndfull medaljer. Da har du ikke hatt den prestasjonskulturen som kreves, og det er dét vi jobber hardt med å få inn i veggene her. Det skal bli naturlig å vinne kamper og prestere godt, sier Rekdal innbitt.

Han trekker en parallell til Strømsgodset, som brukte seks år på å kjempe i toppen etter å ha rykket opp til eliteserien i 2006.

I 2012 tok «Godset» seriesølv. Nå leder de serien med tre poeng.

– Strømsgodset er i en egen liga. De var jevnt over bedre enn oss da vi møtte dem. De er et topplag, sier Rekdal.

Han er tydelig imponert over det Ronny Deila og Strømsgodsets unge lag har fått til med begrensede midler i Drammen.

– Hva har de gjort annerledes?

– For det første har de holdt på en stund, de har et voldsomt trøkk i det de driver med og de har en tanke om hvordan de skal bli bedre. Det har vi óg, men vi må huske på at «Godset» var på bunnen da de startet. Det tok mange år.

– Så det vil ta lang tid før Vålerenga er i toppen?

– Vi skal klare å bruke mindre tid enn «Godset». Det har med beliggenhet, tilgang og økonomi å gjøre. Men vi er nødt til å forandre en del på det som har vært, og det er ikke noen kritikk av Martin (Andresen, journ. anm.). Han har gjort mye bra for Vålerenga, men måten vi ønsker å spille på krever mer av spillerne, svarer Rekdal, som allerede har påpekt at flere spillere er langt unna sin fysiske toppform.

Prøvde og feilet med aldersgrupper

Grindheim

Vålerenga-kaptein Christian Grindheim håper å kunne bli værende på Valle.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Jostein Flo ble daglig leder i Strømsgodset i 2004 etter å ha avsluttet karrieren i drammensklubben.

Dermed har han vært med på hele prosessen med å løfte «Godset» fra midten av 1.-divisjon til toppen av eliteserien. Først som daglig leder, nå som sportssjef.

– Det er veldig hyggelig å høre det, sier Flo om skryten fra Rekdal.

– Men dette handler om å ta seg tid til å bygge opp resultater. I 2006 kjøpte vi et ruitnert lag for å rykke opp, samtidig som vi jobbet med spillerutvikling. Etter hvert senket vi snittalderen i takt med at spillerne fikk mer eliteserieerfaring, sier Flo.

I 2006 var snittalderen i «Godset» 28 år, ifølge sportssjefen. Noen få sesonger senere var den nede i 21-22 år.

– Da fikk vi skryt fordi vi hadde så mange talenter. Men det var for ungt, sier Flo, som mener mye av suksessen kommer av at de fant den riktige sammensetningen av spillere.

– De to siste årene har vi økt alderen litt. Da får vi en balanse mellom yngre og rutinerte spillere. Hvem skal du lære av hvis alle er talenter? Vi har vært opptatt av å videreutvikle talentene, og nå er de i ferd med å bli gode, sier Flo.

Vil styrke hele troppen

Rekdal har også talentutvikling i høysete, og trekker frem utviklingen til keeper Gudmund Taksdal Kongshavn (22).

Kongshavn

Keepertalentet Gudmund Taksdal Kongshavn har danket ut Lars Hirschfeld i Vålerenga-buret.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

«I» har faktisk gitt 22 spillere tillit denne sesongen. Bare Molde (24) har brukt flere spillere, ifølge Infostradasports.

Vålerenga-treneren sier rulleringen blant annet skyldes at han ønsker å styrke hele troppen.

– En del av skiftene er på bakgrunn av fysisk kapasitet, noen er på grunn av slitasje og andre gjøres på grunn av taktiske grep. Vi har også mange kandidater til ulike plasser, og vi ønsker å rullere og bygge en tropp som kan ha dobbel dekning i alle ledd, sier Rekdal.

– Ønsker du forsterkninger?

– Vi har fått en del signaler om at flere ønsker å bli profesjonelle. Men vi får se når vinduet åpner. Spillere kommer og går i alle klubber, sier Rekdal.

Grindheim ønsker å bli

Han legger imidlertid ikke skjul på at han ønsker å få Christian Grindheim til Vålerenga på permanent basis.

Kapteinen, som er på utlån fra FC København til juli, håper også å få til en overgang.

– .Jeg gjør mitt beste i Vålerenga, og forhåpentligvis vil jeg være med på å løfte laget. Men jeg har jo ikke vært helt fornøyd med egen innsats heller, så Vålerenga må jo ønske meg også, sier Grindheim.

– Rekdal sier at han håper på en overgang?

– Jeg vil jo spille fotball, og her får jeg spille fotball. København må først ville slippe meg, og så må Vålerenga ta kontakt. Jeg orker ikke å bruke krefter på det nå, jeg tar det når det kommer, sier Grindheim.

Fotball

  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland