NRK Meny
Normal

«Drillos» gjør som Thorkildsen for å yte maks mot Danmark

Bare i løpet av det siste halvannet året har landslaget endret treningsopplegget radikalt. Nå skal ny forskning gi dem et ess i ermet før Danmark-kampen.

hangeland thorkildsen

Brede Hangeland og resten av fotballandslaget har tilpasset treningene mer opp mot kampene, for å kunne yte best når det gjelder. Slik som spydkaster Andreas Thorkildsen.

Foto: SCANPIX / Reuters

Egil "Drillo" Olsen

HAR LÆRT: Egil Drillo Olsen trener laget på en annen måte mellom kampene enn han tidligere har gjort.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix
Thor Einar Andersen

SAMMENLIGNER MED THORKILDSEN: Landslagslege Thor Einar Andersen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX
wæhler

Kjetil Wæhler under Island-kampen. Søndag drev han fortsatt restitusjonstrening for å være i best mulig slag til tirsdagens kamp i København.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Riktig restitusjon etter 1-0-seieren mot Island fredag er nøkkelen til suksess i den avgjørende bortekampen mot Danmark.

Drillo: – Vi har lært

Ny forskning på dette skal hjelpe landslaget med å sikre EM-plassen.

– Du skal ta det roligere mellom tette kamper enn vi trodde tidligere. Vi har lært fra noen år tilbake at det er veldig fort gjort å ta ut for mye og det tapper spillerne for energi, sier landslagssjef Egil Olsen til NRK.no.

Les også: Overgangene som skal gi danskene boost

Han ekspert på området, landslagslege Thor Einar Andersen, drar en parallell til en av våre aller største idrettsutøvere.

– Andreas Thorkildsen risikerer å yte mindre eller å bli skadet dersom han kaster for mange kast i en konkurranse, sier han, og legger til:

– I dag er det også litt sånn med en fotballspiller som løper mye og har mange spurter i løpet av en kamp, spilleren må styre belastningen på en helt annen måte enn man gjorde tidligere for å være klar til kamp og unngå skader.

Tilpasset opplegg

På den siste landslagstreningen før avreise til København søndag ble resitutsjonstreningen tydelig illustrert av midtstopper Kjetil Wæhler, som jogget rolig for seg selv mens de andre spillerne kjørte fellessekvenser.

– Dette er normal prosedyre for meg to dager etter kamp, sier Wæhler til NRK.no.

Egil Olsen forteller at de i denne kvalifiseringen har god erfaring med restisjonstreningen de praktiserer.

– Det var kort tid mellom Island- og Portugal-kampene i fjor også, men vi har god erfaring med de restitusjonsøktene vi gjennomførte da.

Norge vant 2-1 mot Island og sensasjonelt 1-0 over Portugal på Ullevaal fire dager senere.

Mer slitne før

– Det har blitt en forskjell i treningen. Det var nok mer intenst tidligere og man hadde flere slitne kropper inn mot kamp. Da jeg debuterte på landslaget i 2005 hadde vi ikke de samme kontrollene som vi har i dag. Nå regulerer man alt fra start til mål og jeg tror alle er hundre prosent til kampstart, sier Wæhler til NRK.no.

Et ledd i denne reguleringen var innføringen av pulsmåler på trening for to år siden. Hver spiller trener nå med et pulsbelte slik at det medisinske apparatet hele tiden har kontroll på om en spiller trener for hardt når han egentlig skal restituere seg.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Stor forskjell

Landslagskaptein Brede Hangeland er en av dem som har merket endringen i restitusjonstrenignen godt.

– For ti år siden var det mye mindre fokus på at man må ha mindre belastning mellom kampene. Det har vært en stor forskjell både på klubb og landslag.

Har det hjulpet deg til å bli bedre?

– Dette er helt sikkert en del av grunnen til at spillere og lag blir bedre, sier Hangeland.

Sammenligner fotballspiller med Thorkildsen

Landslagslegen er ikke i tvil, endringen i restitusjonstreningen har vært avgjørende for spillernes prestasjoner.

– Vi merker at spillerne har mer å gå på. Vi merker for eksempel at en midtbanespiller som løper mye og som spiller to kamper på rad ikke går tom den siste halvtimen i kamp nummer to, sier Thor Einar Andersen til.

Ifølge landslagslegen er restitusjonstreningen blitt viktigere ettersom tempoet i fotballen er blitt større.

– Sammenlignet med 90-tallet er det en stor forskjell, men vi har gjort endringer underveis med Egil (Olsen) som bare er halvannet år gamle. Bevisstheten rundt dette med restitusjon har vært her en stund, men det er først de siste årene jeg tror vi har blitt klar over hvor krevende en fotballkamp faktisk er, sier Andersen.

VIDEO: Optimisme i danskenes tropp

Video Danmarks landslag

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.