NRK har solgt "Tippekampen"

NRK må bruke sparekniven og har solgt rettighetene til lørdagskampen i fotball.

Tippeliga

Ikke lenger 'Tippekamp' på NRK.

Foto: Rainer Prang / NRK

Det var i 2008 at NRK etter lengre tids forhandlinger sikret seg rettighetene til lørdagskampen, cup, og 1. divisjon.

Rune Haug

Sportsredaktør Rune Haug.

Les: NRK i mål med fotballavtale

Etter to sesonger med eliteseriefotball på lørdager er det imidlertid slutt. Fotball koster mye, og NRK må spare penger.

Vises på mindre kanal

Tirsdag ble det derfor klart at NRK har besluttet å selge rettighetene til lørdagskampen tilbake til Norges Fotballforbund (NFF).

Heretter skal lørdagskampen i fotball vises på nisjekanal.

Det er nemlig TV Norge-kanalen Max som nå har kjøpt rettighetene til lørdagskampen fra NFF. Kanalen skal satse på fotball og viser blant annet landskampen mot Irland onsdag.

- En drømmestart for oss. Det treffer vår målgruppe perfekt og sikrer at Max blir en viktig kanal. En stor seier for oss, sier TVN-direktør Harald Strømme til VG.

Saken fortsetter

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Store utfordringer

Redaktør i NRK Sport, Rune Haug, forklarer salget av elitefotballen på TV med sviktende lisensinntekter. Oppslutningen har heller ikke vært som ønsket.

- Det er to årsaker til at NRK har valgt å gå ut av lørdagskampen:

- Det første er NRK har store utfordringer med budsjettet i 2011 knyttet til den begrensa lisensøkningen. Det andre er at NRK ønsker å frigjøre penger til andre idretter enn fotball, sier han i en kommentar.

NRK må spare inntil 100 millioner kroner i 2011 etter at lisensøkningen kun dekker deler av pris- og lønnsveksten.

Vil satse på bredde

Haug forteller at NRK nå ønsker å satse enda sterkere på bredden i norsk idrett.

- I NRK har vi et spesielt ansvar for også å speile bredden i norsk idrettsliv – og det ønsker vi å bli enda flinkere til.

Det vil likevel fortsatt bli mulig å få med seg norsk fotball på NRK.

- NRKs lisensbetalere vil fortsatt få alt av norsk fotball på radio på NRK. I tillegg til cupen og 1. divisjon på TV, presiserer han.

Fotball

Oppsummert

 • 19.00: FIFA kårer verden beste fotballspillere på både herre- og kvinnesiden. Erling Braut Haaland og Caroline Graham Hansen kan havne på årets lag.
 • BBC: Lampard tilbudt jobben som Everton-manager

  Everton har tilbudt Frank Lampard jobben som manager i klubben, melder BBC, som hevder at han fikk tilbudet etter en intervjurunde og et styremøte fredag.

  Lampard har vært uten jobb siden han fikk sparken som Chelsea-manager for ett år siden. Han fikk 18 måneder som sjef i klubben han i mange år tjente som spiller, og der han skaffet seg status som klubblegende.

  Soccer Chelsea Lampard
  Foto: Clive Brunskill / AP
 • Sophie Román Haug blir Roma-spiller

  LSK Kvinner har solgt Sophie Román Haug til Roma, opplyser klubben.

  – Dette var ikke en mulighet jeg ikke kunne la gå fra meg, sier Haug.

  Hun har spilt for LSK siden 2015. I Roma gjenforenes hun med Emilie Haavi, som ble klar for Roma like før jul.

  – Det gleder jeg meg veldig til. Emilie er jo en av de beste spillerne jeg har spilt med, og har blitt en god venn i løpet av årene i Lillestrøm, så det å få dele dette med henne er noe jeg ser veldig frem til, sier Haug.

  Toppserien 2019, fotball kvinner, Vålerenga - LSK kvinner (1-2)
  Foto: Ryan Kelly / NTB
 • Maanum spilte siste ti da Arsenal økte ligaledelsen

  Etter å ha ligget under 0-1 til pause mot Brighton, snudde Arsenal kampen og økte ligaledelsen. Norske Frida Maanum fikk ti minutter da London-laget vant 2-1.

  Arsenal var det beste laget fra start, men havnet under 0-1 hjemme da finske Emma Koivisto sendte Brighton i ledelsen etter 15 minutter. Det var også stillingen til pause. Etter hvilen var derimot London-laget overlegen, og to kjappe mål fra Vivianne Miedema og Bethany Mead i det 55. og 61. minuttet, sikret Arsenal seieren.

  Norske Frida Maanum startet kampen på benken, men ble byttet inn åtte minutter før ordinær tid. Det var hennes 12. ligakamp for Arsenal, siden overgangen fra svenske Lindköpings i juli i fjor. Den 22-årige midtbanespilleren har så langt presterte godt for hovedstadsklubben, med fire mål på 25 kamper.

  Med kveldens seier over Brighton, økte Arsenal-kvinnene ledelsen med fire poeng ned til byrival Chelsea, som har én kamp mindre spilt. Arsenal har etter tolv ligarunder kun ett tap, og står med 29 poeng. (NTB)

  Women's Super League - Arsenal v Everton
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters
 • Iran klar for Qatar-VM

  Iran ble den 14. nasjonen, og den første fra Asia, til å kvalifisere seg til fotball-VM i Qatar etter å ha slått Irak 1-0 hjemme torsdag.

  Porto-spissen Mehdi Taremi ble den store helten da han i det 48. minuttet sendte Iran til sitt sjette VM-sluttspill, foran 10.000 tilskuere på Azadi stadion i Teheran. Med torsdagens 1-0-seier over Irak, har iranerne etter sju kamper tatt 19 av 21 mulige poeng i kvalifiseringen.

  Ifølge nyhetsbyrået AP var 2000 av de 10.000 fremmøtte på tribunen kvinner. Det var første gang på 2,5 år at kvinner fikk gå på fotballkamp med herrelandslaget. VM-kvalifiseringskampen mot Kambodsja i oktober 2019, var det første gang siden 1981 at kvinner i Iran fikk rett til å kjøpe billetter til en fotballkamp. (NTB)

  WCUP Iran Iraq
  Foto: Vahid Salemi / AP