Norge vant kvartfinalen

Slo Sverige og er klar for semifinale i fotball-EM.

De norske kvinnene jubler etter 1-0-målet.

De norske kvinnene jubler etter 1-0-målet.

Foto: EKSTRÖMER, JONAS / Scanpix

Norge slo Sverige 3-1 i kvartfinalen i fotball-EM for kvinner.

NRKSport.no fulgte kampen

Dermed spiller Norge mot Tyskland i semifinale mandag.

Norge hadde før kvartfinalen i Helsingfors ikke tapt for Sverige i EM- og VM-sammenheng. Likevel var det svenskene som var favoritter på forhånd ettersom svenskene hadde slått Norge i tre av de fire siste kampene lagene i mellom.

Høyt press

Men Norge kastet seg ut fra startblokkene og presset svenskene fra avspark. Særlig Isabell Herlovsen var god og var et viktig oppspillspunkt for Norge.

Likevel ble det ikke skapt de helt store muligheteneden første halvtimen. Svenskene våknet da til live og etter 29 minutter smalt Kosovare Allsani ballen i tverrliggeren. Det så da også ut som Sverige skulle ta over kampen, men i omgangens siste seks minutter var det Norge som gjorde målene.

To før pause

Ingvild Stensland

Ingvild Stensland var som vanlig en viktig spiller på Norges midtbane.

Foto: EKSTRÖMER, JONAS / Scanpix

Først var Elise Thorsnes heldig da hun fra skrått hold skøyt via en forsvarer og over en utspilt Hedvig Lindahl i Sveriges mål.

Og da Anneli Giske fikk stå helt alene i feltet og doble ledelsen etter 45 minutter så det plutselig veldig lyst for Norges del.

Pedersen avgjorde

Sverige gjorde to bytter etter pause og tok over kampen. Etter 52 minutter smalt Jessica Landström ballen i stolpen og Norge var rystet.

Men etter 60 minutter var plutselig 18-åringen Cecilie Pedersen alene med Sveriges målvakt. Ungjenta som til daglig spiller i 2. divisjon var sikkerheten selv og da hadde Norge ett og ett halvt bein i semifinalen.

Sverige traff treverket for tredje gang etter 79 minutter og dette var virkelig ikke svenskenes dag.

Likevel fikk Sverige et trøstemål ved Victoria Svensson ti minutter før slutt.

Landslagsjef Bjarne Berntsen var strålende fornøyd og berømmet laginnsatsen etter kampen.

- Først og fremst var dette en kjempegod laginnsats. Vi sto fram som et lag med stor L, og det gjelder også de som ikke spilte. De gjorde en fantastisk jobb med å bakke opp de andre, selv om noen selvfølgelig er skuffet over ikke å spille, sa han.

Tøff motstand

Nå venter Tyskland i semifinalen for Norge. Tyskerne er store favoritter i dette mesterskapet og har vunnet alle europamesterskap siden Norge vant i 1993.

- Det blir veldig gøy, og jeg er veldig lysten på revansj. Vi skal analysere Tyskland, og ikke minst hva vi selv gjorde feil i første kamp. De har vært turneringens klart beste lag, og det blir veldig vanskelig. Men tyskernes kvartfinale viste at de ikke er helt umulige å ta, sier landslagssjef Bjarne Berntsen til NTB.

Norge og Tyskland har allerede møttes før i mesterskapet. Da vant Tyskland overlegent 4-0.

Les også: NRK prøver å kjøpe rettighetene

Fotball

 • Juventus feilet i ny toppkamp

  Juventus er på full fart mot å miste Serie A-hegemoniet. Mesterlaget tapte 0-2 i søndagens storduell borte mot Inter.

  Arturo Vidal og Nicolo Barella scoret i hver sin omgang i Milano. Seieren tok Inter opp i 40 poeng, som er like mange som byrival Milan på tabelltoppen. Antonio Conte har ferten av nok en ligatittel han kan legge til på sin sterke CV.

  Verre er det for Andrea Pirlo. Spillerlegenden strever med å rade opp seiersrekker Juventus er vant til å ha. Og søndag mislyktes Cristiano Ronaldo og co. i nok en toppkamp. (NTB)

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Luca Bruno / AP
 • Özil forlater Arsenal

  Mesut Özil forteller til tyrkisk TV at han blir Fenerbahçe-spiller. Han forlater Arsenal uten å ha spilt en klubbkamp siden mars.

  Özil snakket om Fenerbahçe-overgangen i et intervju med den tyrkiske TV-kanalen NTV søndag.

  – Jeg er veldig glad, veldig spent. Gud har gitt meg sjansen til å ta på meg Fenerbahçe-drakten. Jeg kommer til å bære den med stolthet og gi alt for laget, sier Özil. (NTB)

  Ôzil
  Foto: Bogdan Maran / AP
 • Scoret praktmål

  Son Heung-min og Harry Kane var toneangivende, men det vakre målet til Tanguy Ndombele ble kampens øyeblikk da Tottenham vant 3-1 over Sheffield United søndag.

  Like etter at David McGoldrick hadde laget ny spenning i Premier League-oppgjøret med sin 1-2-redusering, vartet Ndombele opp med et stykke fotballmagi da han vippet ballen på akrobatisk i mål fra spiss vinkel og sørget for 3-1 til bortelaget etter 62 minutter.

  Tottenham tok tidlig ledelsen da Serge Aurier nikket inn en presis corner fra Son. Deretter la Kane på til 2-0 med et flott skudd. Etter 3-1-målet til Ndombele kunne Tottenham trygge inn tre nye poeng.

  Ndombele
  Foto: Laurence Griffiths / AP
 • Endelig solgt

  Felipe Carvalho har ikke spilt for Vålerenga på to år. Ett år ble det i den kongeblå drakta, før han fikk hjemlengsel og dermed utlånt til Nacional.

  Da han skulle komme tilbake til 2020-sesongen, dukket han aldri opp. Oslo-klubben har prøvd å selge Carvalho over lengre tid, og nå har de endelig lykkes med det.

  Neste steg for Carvalho er Club Bolivar. Det melder Vålerenga på sitt nettsted søndag.

  Carvalho
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Uavgjort for Haaland og Sørloth

  Både Erling Braut Haalands Borussia Dortmund og Alexander Sørloths Leipzig tapte terreng i toppen av den tyske toppdivisjonen lørdag ettermiddag.

  Haaland var på banen hele kampen mot Mainz. Nordmannen bredsidet ballen vakkert i mål etter kun halvannet minutt, men målet ble annullert for en offside i forkant. Nærmere kom ikke Haaland. Thomas Meunier utlignet for Dortmund midtveis i andre omgang, og dermed endte det 1–1.

  Sørloth ble sittende på benken hele kampen da Leipzig spilte 2–2 borte mot Wolfsburg. Sørloths klubb er nummer to i ligaen, ett poeng bak Bayern München. Dortmund følger tre poeng bak der igjen. Begge har én kamp mer spilt enn ligalederen, som spiller søndag.

  Bundesliga - Borussia Dortmund v 1. FSV Mainz 05
  Foto: Ina Fassbender / Reuters