NRK Meny
Normal

Finner ikke Tom Lunds hode – støper nytt

Politiet har ikke kommet nærmere i jakten på Tom Lunds statuehode, men Lillestrøm gir nå kunstneren klarsignal til å støpe et nytt.

Lund

Her tar politiet bilder og tekniske undersøkelser av Tom Lund-statuen etter at noen hadde halshugget kunstverket natt til 27. juni.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Tom Lund

Tom Lund-statuen er nå flyttet til styreleder Per Mathisen i Lillestrøm.

Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB scanpix

– Tom Lund-statuen er så viktig for oss, at vi ønsker å sette i gang prosessen med å støpe hodet på nytt. Det skjer så fort som mulig, sier pressesjef Ole Kristian Bakkene til NRK.no.

27. juni våknet Lillestrøm til en hodeløs Tom Lund utenfor Åråsen stadion. Bronsestatuen var regelrett halshugget, og hodet var sporløst forvunnet.

Politiet satte vandaliseringen umiddelbart i sammenheng med Lillestrøms kamp mot Vålerenga tre dager senere, men etterforskningen har foreløpig ikke gitt resultater.

– Ikke prioritert

– Vi gjorde tekniske undersøkelser på stedet, men analysen er ikke klar ennå. Mannen på videoovervåkningsbildene viste seg å være et avisbud. Vi har også fått noen anonyme tips, men de jobbes det fortsatt med, sier stasjonssjef Stein Brynildsen ved Lillestrøm politistasjon til NRK.no.

Brynildsen kan ikke si noe om hvor nær politiet står et gjennombrudd i saken.

– Siden det er et skadeverk, vil ta analysene ta lenger tid. Det er ikke en sak som blir prioritert av Kripos, sier Brynildsen.

– Men det vi håper på, er at folk får tenkt seg litt om og at hodet dukker opp etter hvert som tiden går. Det er ikke for sent å legge det i en pappeske og sette det på trappa til politiet, legger han til.

Han påpeker samtidig at det ikke er sikkert at straffesaken blir henlagt hvis hodet kommer til rette. Politiet har imidlertid ingen spor som gir tegn på om hodet er helt eller dumpet.

Bjørn Sørvang Hansen

Bjørn Sørvang Hansen er glad for at han får tillatelse til å fullføre Tom Lund-statuen igjen.

Foto: Leif Tangen

– Det er ikke noe som peker seg ut i den ene eller andre retningen, sier Brynildsen.

Kunstneren bruker en knapp måned

Bjørn Sørvang Hansen ferdigstilte bronsestatuen av Tom Lund i 1990, og kunstneren reagerte kraftig da verket ble halshugget.

Men Hansen har fortsatt figurformen av hodet, og tirsdag var han i kontakt med støperiet.

– Vi bruker tre-fire uker på å reparere statuen. Jeg er så fornøyd med statuen, at det blir godt å få den i orden igjen, sier Hansen til NRK.no.

Han har avventet klarsignal fra Lillestrøm fordi både Hansen og støperiet må ha betalt, men det blir ikke noe problem for klubben, ifølge pressesjef Bakkene.

– Lillestrøm bank har sagt seg villig til å ta utgiftene, fordi det er et viktig kunstverk for lokalsamfunnet, sier Bakkene.

Lund-statuen har flere ganger blitt utsatt for hærverk i forbindelse med oppgjørene mot erkerival Vålerenga. Selv om halshuggingen var et kraftig overtramp, ønsker ikke klubben å ha for stor sikkerhet rundt statuen.

– Vi tar nok noen sikkerhetsmessige hensyn, men vi vil ikke gjemme ham bort for publikum. Det er jo derfor den står der. Det er heller ikke mulig å ha videoovervåkning, fordi det er et offentlig område, sier Bakkene.

Statuen står i dag hos styreleder Per Mathisen, men nå vil altså Lillestrøm-symbolet snart være tilbake ved Åråsen stadion.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.