Hopp til innhold

Mykjåland vurderte å legge opp - reddet av Pellerud-grep

Lene Mykjåland (27) var så nedbrutt etter skade- og sykdomsplager at hun trodde hun skulle slutte etter én LSK-sesong. Nå har hun fått tilbake motivasjonen i ny landslagsposisjon.

Mykjåland

TØRST: Lene Mykjåland (midten) var i ferd med å legge bort fotballskoene etter 2013-sesongen, men nå er hun motivert for å satse videre på både klubb- og landslag.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Pellerud

IMPONERT: Landslagssjef Even Pellerud er glad Lene Mykjåland klarte å reise seg etter den skuffende fjorårssesongen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– I høst lurte jeg på om jeg skulle slutte, for jeg var veldig langt nede. Da er det ekstra godt å kjenne på fotballgleden igjen, som egentlig alltid har vært der. Det kjennes ekstra godt, sier Mykjåland til NRK.no.

27-åringen har lenge vært en viktig spiller for Norge, og nå nyter hun tillit under Even Pellerud.

Forrige uke fullførte landslaget Algarve Cup, som endte med en skuffende niendeplass etter fire strake tap.

Løste formsvikt med posisjonsbytte

Mykjåland, som er blant Pelleruds mest brukte spillere, ble flyttet ned på høyrebacken i Portugal.

Her spilte hun tre kamper før hun gikk tilbake til vante posisjoner på både midtbanen og spissplassen i avslutningskampen mot Russland.

– Det har vært litt rart. Jeg har vel aldri spilt forsvar noen gang. En veldig annerledes erfaring, og litt annen type ansvar enn tidligere, sier Mykjåland.

Pellerud forteller at det lå en lang og grundig vurdering bak posisjonsbytte.

– Jeg hadde en fin samtale med Lene i fjor høst. Vi kom frem til at en ny utfordring kunne føre henne et hakk opp på prestasjonsskalaen. Etter å ha gjort en analyse, mente jeg at hun hadde en profil til en sideback. Hun har godt blikk, god teknikk, og jeg trodde hun kunne tilføre oss noe offensivt, samtidig som hun greide seg bra defensivt. Hun har blomstret, sier landslagssjefen.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Omskolert til sideback har Lene Mykjåland fått en helt ny rolle på det norske landslaget. Etter et år med mye motgang der hun vurderte å gi seg, har hun nå fått tilbake gleden på fotballbanen.

– Mitt verste år

Mykjåland fikk en vanskelig inngang til 2013-sesongen. Den daværende Røa-spilleren ble først meldt klar for LSK Kvinner, før Røa mente at overgangen var ugyldig.

Etter en måneds forhandlinger kunne Mykjåland endelig slå seg til ro som LSK-spiller, men det tok ikke lang tid før utfordringene også ventet på banen.

Skader og sykdom gjorde at storsigneringen kun fikk spille fem kamper fra start gjennom hele 2013-sesongen. Hun kom inn fra benken fire ganger.

– Fjoråret var mitt verste som fotballspiller. Store deler gikk bort til sykdom og skader. Det er aldri gøy, sier Mykjåland til NRK.no.

Nå håper hun å ta med seg formutviklingen fra landslaget over i sesongstarten med LSK.

– Ambisjonene er å fortsette formstigningen frem mot sesongen. Jeg har lyst til å vinne noe igjen snart. Jeg vil ta serie- og cupgull med LSK, og bidra på landslaget så godt jeg kan, sier 27-åringen.

– Hun hadde et litt trøblete år i fjor, men har kommet veldig sterkt tilbake i år. Vi visste at det bare var snakk om tid. Vi er veldig glad for at hun kom tilbake. Hun har tilført laget vårt mye bra i 2014 så langt, sier Pellerud.

PS! Lene Mykjåland pådro seg en vridning i kneet under Russland-kampen onsdag. Landslagets fysioterapeut Tor Østhagen opplyser til NRK.no tirsdag at hun ikke har pådratt seg skade på menisken, og dermed vil hun være tilbake på banen i løpet av få dager.

Fotball

 • Liverpool-duo ferdig i klubben etter sesongen

  Både Thiago Alcantara og Joël Matip forlater Liverpool og Anfield etter inneværende sesong, opplyser Merseyside-klubben.

  Spillernes kontrakter går ut 30. juni i år. De blir ikke forlenget, bekrefter Liverpool.

  – Jeg er veldig takknemlig for de fantastiske årene jeg har tilbrakt her, med så mange unike folk rundt meg, forteller Matip til klubbens nettsider.

  Avtroppende Liverpool-trener Jürgen Klopp er full av lovord om midtstopperen.

  – I alle årene jeg har drevet med fotball, er jeg usikker på om jeg har møtt så mange spillere jeg har elsket mer enn Joël Matip, sier Klopp til klubbens nettsider.

  32 år gamle Matip, som er født i Tyskland, ble hentet gratis til klubben i 2016. Tre år senere var han en sterk bidragsyter da rødtrøyene vant Champions League.

  Året etter vant klubben Premier League. Da mistet forsvarsspilleren store deler av sesongen med to ulike skader. Også mesteparten av årets sesong har blitt spolert av en alvorlig kneskade.

  Spanske Alcantara er i likhet med Matip ferdig i Liverpool om kort tid. 33-åringen har kun spilt fem minutter med førstelagsfotball denne sesongen.

  (©NTB)

  ncjkN_DbpC8
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters
 • Fifa droppet avstemning om Israel-sanksjon

  Fifa droppet avstemning over forslaget fra Palestinas fotballforbund (PFA) om sanksjoner mot Israels fotballforbund.

  Torsdag gikk Norges Fotballforbund med Lise Klaveness i spissen ut og sa at de ville støtte PFAs forslag om sanksjoner mot Israel.

  Representanter for PFA argumenterte for sitt forslag fra talerstolen på Fifa-kongressen i Bangkok fredag. Palestinerne beskylder Israel blant annet for brudd på menneskerettighetene, diskriminering og rasisme i sin nasjonale liga og brudd på Fifas statutter.

  Det palestinske forbundet oppfordret Fifa til å presse Israels fotballforbund (IFA) på dette og det at Israel inkluderer lag fra de okkuperte palestinske områdene i sin egen liga.

  I forslaget ble Fifa bedt om å ta i bruk artikkel 4 i sine egne vedtekter, som strengt forbyr «enhver form for diskriminering mot et land … eller en folkegruppe». Palestinerne hevdet at ethvert brudd på disse forpliktelsene kan straffes med «suspensjon eller utelukkelse».

  – Fifa har ikke råd til å være likegyldig til disse overtredelsene eller det pågående folkemordet i Palestina, sa PFA-president Jibril Rajoub på talerstolen, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

  Fifas president Gianni Infantino slo fast, etter å ha hørt innleggene fra Palestina og Israel, at politikk ikke skal blandes inn, og droppet avstemming over det palestinske forslaget.

  Han sa at Fifa ikke ønsker splittelse blant medlemmene og varslet at Fifa i stedet skal søke juridisk råd for å se hvordan saken kan følges opp. Fifa skal holde en ekstraordinær konferanse før 20. juli for å gå gjennom den juridiske analysen, sa Infantino.

  Fifa besluttet i februar 2022 å utelukke alle russiske lag fra sine turneringer. Det ble gjort i kjølvannet av Russlands fullskalainvasjon av Ukraina.

  Ifølge danske Ekstra Bladet, gjengitt av TV 2 , skal flere av delegatene ha forlatt salen i protest da Israels fotballpresident Shino Moshe Zuares kalte PFAs forslag «kynisk».

  – Nok en gang står vi overfor et kynisk, politisk og fiendtlig forsøk på å skade israelsk fotball. IFA har aldri brutt noen regler som Fifa eller Uefa har satt, og det kommer heller ikke til å skje i framtiden, sa Zuares.

  (©NTB)

  Infantino
  Foto: AP
 • Fotball-VM i 2027 til Brasil

  Fifa kunngjorde fredag at Brasil blir vertsland for fotball-VM for kvinner, melder Reuters. Dette blir første gang VM for kvinner avholdes i Sør-Amerika.

  Valget sto mellom Brasil og en felles europeisk søknad fra Belgia, Nederland og Brasil. Norges Fotballforbund var blant Fifa-medlemmene som støttet den europeiske søknaden.

 • Seier for FFK – stortap for Sarpsborg 08

  16. mai er fotballens store festdag, men det var ikke alle østfold-byene som kunne juble like høyt i dag.

  På en nesten fullsatt stadion i Fredrikstad endte kampen mellom FFK og Strømsgodset med 4–1 til FFK.

  For Østfolds andre lag i Eliteserien så endte det med stortap for Sarpsborg 08. I Sarpsborg tapte hjemmelaget 1–7 mot HamKam.

  I OBOS-ligaen gikk Moss seirende ut av kampen mot Raufoss. Resultatet ble 0–2 til mossingene på bortebane.

 • Belgierne har stanset billettsalg til nasjonsligakamp mot Israel i september

  Det belgiske fotballforbundet selger ikke lenger billetter til nasjonsligaoppgjøret mellom Belgia og Israel til høsten. Sikkerheten står i høysetet.

  – Sikkerheten kommer alltid først, sier fotballpresident Piet Vandendriessche i en uttalelse.

  Kampen er planlagt spilt på Kong Baudouin-stadion i Brussel. Billettsalget til kampene mot Frankrike og Italia senere i høst fortsetter derimot som planlagt.

  Flere hundre propalestinske demonstranter har delvis okkupert gatene i den belgiske hovedstaden siden krigen mellom Israel og Hamas startet 7. oktober i fjor.

  Belgia har tidligere vært utsatt for ekstremistiske terroraksjoner. I oktober i fjor ble to svenske fotballtilhengere drept foran EM-kvalifiseringskampen mellom Belgia og Sverige i Brussel. (NTB)

  belgia
  Foto: JOHN THYS / AFP

Politiet knyter valdshendingar til fotballsupporterar: – Ikkje akseptabelt

Rubiales sier opp som fotballpresident: – Jeg kan ikke fortsette