NRK Meny
Normal

Måltyven Müller tangerte Messi og Neymar

– Et av mine vakreste mål, sa Thomas Müller etter å ha tatt tilbake toppscorertronen.

Thomas Müller

Se høydepunktene fra kampen her.

Laster innhold, vennligst vent..

Thomas Müller åpnet VM forrykende med tre mål mot Portugal og rett til topps på toppscorerlisten. Neymar og Lionel Messi passerte han tidligere i uka, men det rettet Müller opp i kampen mot USA.

Etter å ha stanget mot amerikanernes mål i nesten en time, fant Müller åpningen han trengte. En retur fra Tim Howard kom ut mot 16-meteren. Müller var iskald, og satte ballen kontrollert i mål til venstre for Howard.

– Et av mine vakreste mål, sa Müller etter kampen.

Det ble det eneste målet i kampen, og Tyskland kunne feire gruppeseieren med syv poeng.

– Vi spilte en suveren kamp. Det eneste som manglet var målet som ville punktert kampen, sa Tyskland-trener Joachim Löw etter kampen.

USA videre

Målet kunne i teorien sendt USA ut av VM, men amerikanerne slapp med skrekken etter at Portugal ikke vant med nok mål mot Ghana. Dermed kunne Jürgen Klinsmann og Joachim Löw gi hverandre en god klem etter kampen og konstatere at både USA og Tyskland er videre i VM.

– Det var en gruppe mange trodde vi ikke kunne gå videre fra, men vi klarte det. Vi hadde håpet å avslutte gruppespillet på en bedre måte, men vi er glade for å gå videre, sa Clint Dempsey etter kampen.

USA hadde uten tvil en tøff gruppe, og det var nok ikke mange som trodde at amerikanerne kunne gå videre på bekostning av en fotballnasjon som Portugal. Mikkel Diskerud har ennå ikke fått spilletid i VM, men tok del i feiringen like fullt.

– Og de kalte det «dødens gruppe», skrev Diskerud på Twitter etter kampen.

Laster Twitter-innhold

Dempsey sa at de amerikanske spillerne ikke fulgte med kampen mellom Portugal og Ghana.

– Jeg ante ikke hvordan det gikk der. Vi bare presset på for å få uavgjort siden vi visste at det ville være nok.

Med andreplass er det høyst sannsynlig at USA kommer til å møte Belgia i åttedelsfinalen. Dempsey tar ikke lett på belgierne, men tror amerikanerne kan overraske.

– De er et topplag med mange toppspillere, men det er cup-spill, alle kan videre hvis de presterer på kampdagen. Hvis vi spiller på vårt beste, tror jeg vi kan få et godt resultat.

Dommerkrasj

Tyskland gikk ut i et fryktelig tempo, og presset tidlig amerikanerne tilbake på banen. De store sjansene uteble, USA forsvarte seg godt, og de gangene tyskerne kom seg gjennom forsvarsveggen, var Tim Howard trygg i USA-målet. Özil sto for tyskernes største sjanse etter da han dro seg fri i feltet, Howard var for en gangs skyld ikke patent på avslutningen, men ingen tyskere kom på returen.

USA kom kun på sporadiske kontringsforsøk, og den glatte banen gjorde gjennomspillene vanskelige. Amerikanernes største sjanse sto Graham Zusi for etter 22 minutter da han skjøt fra ventresiden av straffefeltet. Et godt forsøk, men ballen gikk over tverrliggeren.

Omgangens rareste situasjon oppsto mellom USAs Jermaine Jones og dommer Ravshan Irmatov. Jones var på vei inn i feltet for å møte et innlegg, og hadde ikke øyne for noe annet enn ballen. Det hadde tydeligvis ikke Irmatov heller, for de to løp rett inn i hverandre. Jones gikk rett i bakken og ble liggende en liten stund før han kom seg etter taklingen fra dommeren.

– Dommeren er jo i perfekt posisjon for å få et innlegg, men hva har han der å gjøre, oppsummerte NRKs kommentator Tom Nordlie.

Johnson blir spilt frem ned mot dødlinja. Plukker seg ut Jones, som blir kroppstaklet av dommeren(!). USA presser godt nok på til å gjenvinne kula.

Se Jermaine Jones gå i bakken etter å ha krasjet med dommeren.

Amerikanske kjempesjanser

Tyskland gikk ut i samme høye tempo i andre omgang, og fikk tidlig betalt. En heading fra Per Mertesacker ble slått ut i feltet av Howard. Fra kanten av 16-meteren satte Thomas Müller ballen i hjørnet med en nydelig avslutning.

Etter målet roet kampen seg ned. Amerikanerne prøvde å legge mer press på Tyskland, og skapte to store sjanser på overtid.

Først fikk Alejandro Bedoya sjansen fra kort hold, men en heroisk blokkering av Phillip Lahm holdt Tyskland foran. Like etter raget Clint Dempsey høyest på et innlegg, men headingen gikk like over.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.