Lukrativt fotball-EM

Et eventuelt fotball-EM i Norge i 2016 kan gi store inntekter til arrangørstedene.

Spansk jubel i 2008
Foto: FRANCK FIFE / AFP

1,1 millioner fotballturister kan legge igjen sju 7 milliarder kroner, viser en en fersk rapport utarbeidet av blant andre Dag Morten Dalen, Professor ved Handelshøgskolen BI.

- Når det gjelder utlendingers forbruk har vi regnet det til i størrelseorden sju milliarder kroner. Det inkluderer overnattinger, restaurantbesøk og andre varer og tjenester mens de er her, sier Dag Morten Dalen til NRK.

I dag legger Fotballforbundet fram sin søknad om statsstøtte for kultur- og kirkedepartementet. De vil trolig be om ca. sju milliarder kroner i statsstøtte for å kunne arrangere EM-sluttspillet i fotball i 2016.

Et av elementene i denne søknaden er en fersk rapport utarbeidet på oppdrag fra Fotballforbundet som viser store samfunnsøkonomiske gevinster ved et eventuelt EM.

1,1 millioner fotballturister vil strømme til Norge i følge rapporten. Når de har drukket, spist og sovet og kostnadene er trukket fra vil nettogevinsten være på ca 1.8 milliarder kroner, men økonomiprofessoren innrømmer at overskuddet først og fremst havner lokalt.

- Det får mye å si for det lokale næringslivet i de byene som har arrangementet Oslo, Lillestrøm, Stavanger og Trondheim. Når det gjelder næringslivet generelt, så tror jeg ikke at det vil han noen stor betydning i det hele tatt, sier Dalen.

Fotballnyheter