Hopp til innhold

Mener Argentina har funnet vinnerformelen

NRKs fotballekspert Lise Klaveness tror Tyskland får trøbbel med forsvarsspillet til Argentina i VM-finalen.

Argentina

Argentina-jubel. Lise Klaveness tror på flere gledesscener for Argentina i finalen, selv om hun mener Tyskland er det beste laget.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Laster innhold, vennligst vent..

– Løsningen på å slå Tyskland fant Argentina mot Nederland, sier NRKs fotballekspert Lise Klaveness

Lise Klaveness

NRKs fotballekspert Lise Klaveness er imponert over forsvarsspillet til Argentina.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Tyskland sjokkerte en hel fotballverden da de ydmyket Brasil i semifinalen i VM. Argentina måtte på sin side slite mot Nederland, og måtte helt til straffesparkkonkurranse for å gå videre til finalen.

Klaveness tror likevel det Argentina viste av defensiv styrke mot Nederland kan føre dem helt til topps i VM.

– De spilte kanskje ikke en fantastisk kamp mot Nederland, men jeg ble veldig imponert over forsvarsspillet de viste. De sto veldig bra i forsvar, og skapte samtidig tre store sjanser, som vanligvis er nok til å vinne en fotballkamp.

– Det gikk ikke helt mot Nederland, men kampplanen var veldig bra, sier Klaveness.

Messi

- Messi må levere mot Tyskland, sier Klaveness.

Foto: Victor R. Caivano / Ap

Hun tror den samme kampplanen kan fungere mot Tyskland.

– Denne kampen er utrolig vanskelig å spå, men jeg tror Argentina tar dette gullet på grunn av måten de spiller på nå. I tillegg tror jeg ikke Messi går målløs av banen en kamp til. De to tingene gjør at jeg tror Argentina tar VM-tittelen, selv om Tyskland egentlig er et mye bedre lag.

Tysklands sjokkseier hjelper Argentina

Tyskerne går inn i finalen proppfulle av selvtillit. 7-1 mot Brasil ser man ikke hver dag, heller ikke hver mannsalder. Klaveness tror likevel nedsablingen kan ha gitt Argentina en viktig pekepinn på lagets styrke.

– Selvfølgelig har Argentina stor respekt for Tyskland, men den respekten må du ha, det viste kampen mot Brasil. Det at de så Tyskland knuse Brasil hjelper Argentina på den måten. De kommer til å være enda mer nøyaktige i forsvarsspillet, og det må du være mot Tyskland, understreker hun.

Mats Hummels

Hummels' retur til forsvaret har gitt tyskerne trygghet bakover, mener NRKs fotballekspert.

Foto: Martin Meissner / Ap

Klaveness påpeker at tyskerne har en fordel av å komme til finalen etter en av tidenens semifinale-seirer.

– Det er en fordel for tyskerne at de vant som de gjorde mot Brasil, de sitter igjen med både et mentalt og fysisk overskudd.

– Argentina spilte sin semifinale en dag senere og måtte i tillegg ut i ekstraomganger. Alle som har spilt fotball vet hvor hardt det er når du må spille lenger enn de 90 minuttene du er programmert til, forteller NRKs fotballekspert.

I hvor stor grad de argentinske spillerne er i stand til å hente seg inn etter ekstraomgangene er ifølge Klaveness trener Alejandro Sabellas største usikkerhetsmoment.

– Restitusjonen går mye saktere, i tillegg har ikke Argentina en særlig bred tropp. Hvis det er mange som sliter med det slaggstoffet som sitter igjen etter ekstraomganger, vil det slå sprekker i forsvaret.

Må få i gang angrepsspillet

Argentina har alltid vært kjent som et lag som briljerer offensivt.

Javier Mascherano

Javier Mascherano har storspilt i det argentinske forsvaret.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

I forkant av dette fotball-VM var det trioen Agüero, Higuaín og Messi som skulle levere varene. Slik har det ikke gått, Argentina har ikke scoret mange mål, men har til gjengjeld vært usedvanlig dyktige defensivt.

– De har innsett i løpet av mesterskapet at de tre på topp ikke er i god nok form til å dominere. Argentina har måttet satse på det defensive, og den kampen de gjennomførte mot Nederland viste dem at de er gode nok defensivt til å holde ut mot gode angrep. Det var nok et stort løft for dem, sier Lise Klaveness.

Hun mener samtidig Argentina må få i gang angrepsspillerne sine for å kunne slå Tyskland.

– Det er ikke nok med en smart trener og et godt forsvar, de må ha en spiller som Messi som kan levere. Hvis Di Maria i tillegg er tilbake, tror jeg Argentina har nok skyts til å straffe Tyskland.

– Tyskland vil føre kampen

Brasil satset svært offensivt i åpningsminuttene mot Tyskland, og ble knallhardt straffet. Klaveness tror ikke det samme kommer til å skje i finalen.

– Mot Brasil var Tyskland ganske forsiktige i starten, men i finalen tror jeg Argentina kommer til å gi Tyskland initiativet, og det tror jeg tyskerne bare må finne seg i.

– Argentina er sjanseløse hvis de legger om taktikken fra Nederland-kampen. Jeg tror Sabella kjører på med nøyaktig samme lag som mot Nederland, han har tidligere brukt fem bak, men så lenge Mascherano er i den formen han er i nå, trenger du ikke det.

Den komplette midtbanen

Tyskernes angrep, anført av midtbanetrioen Müller, Kroos og Özil, blir tyskernes nøkkel for suksess i finalen, mener Klaveness.

– Tyskland har lykkes utrolig godt med det offensive spillet i nesten alle kampene sine. I en 4-2-3-1-formasjon har de en komplett midtbane som kommer til å få lite rom mot Argentina, men som ved å male på kan bryte gjennom midtbaneblokken til argentinerne. Argentina er vanskelig å få hull på, men er det noen som kan klare det, så er det Tyskland.

Tyskland har imidlertid ikke alltid sett like solide ut i dette mesterskapet.

2-2 mot Ghana og et Algerie som virkelig ga tyskerne trøbbel er eksempler på dette. Klaveness tror likevel Hummels' tilbakekomst i forsvaret har gitt tyskerne den nødvendige tryggheten bakover.

De slet med bakrommet mot Algerie, men nå som Hummels er tilbake og Neuer er så flink på å dekke det rommet, klarer jeg ikke å se noen svakheter i det tyske laget, oppsummerer Klaveness.

Se alle målene i den elleville semifinalen mellom Brasil og Tyskland.

SE VIDEO: Se alle målene i oppgjøret mellom Brasil - Tyskland.

Straffesparkkonkurranse Nederland - Argentina

SE VIDEO: Straffesparkkonkurransen mellom Nederland og Argentina.

Fotball

  • Schjelderup-perle hjalp Nordsjælland til seier

    En frisparkperle fra Andreas Schjelderup ble vinnermålet da Nordsjælland slo AGF 3-1 borte. Laget henger med i gullkampen i dansk fotball.

    Farum-laget inntok 2.-plassen tre poeng bak Brøndby, men ett foran FC København og Midtjylland før de tre andre topplagene skal i aksjon søndag.

    Halvparten av målene i kampen ble scoret av banens to nordmenn, for på overtid reduserte Magnus Knudsen for AGF, som torsdag spiller cupfinale mot Silkeborg.

    Søndag er det storkamp mellom Midtjylland og Brøndby, mens FC København gjester nettopp Silkeborg. (NTB)

    Z9MpMJjlMEg
    Foto: NTB
  • Marco Reus ferdig i Dortmund: – En av klubbens beste

    Marco Reus forlenger ikke kontrakten med Borussia Dortmund. Kontrakten utløper ved slutten av sesongen. Det bekrefter klubben selv på sin nettside.

    34-åringen har spilt for førstelaget til Dortmund siden 2012, da han kom fra Borussia Mönchengladbach. Reus ble født i Dortmund, spilte nesten ti år i akademiet før han forlot klubben for første gang i 2006.

    – Jeg er utrolig takknemlig og stolt over denne spesielle tiden i klubben. Jeg har tilbrakt mer enn halvparten av livet mitt i denne klubben og har nytt hver dag, selv om det selvfølgelig har vært vanskelige øyeblikk også, sier Reus selv.

    Reus legger ikke opp, og planen er nå å finne en ny klubb, melder klubben.

    – Marco Reus er en av klubbens beste spillere. Hans tilknytning til Borussia Dortmund er ekstraordinær. Vi ønsker Marco alt godt for fremtiden, sier Borussia Dortmunds administrerende direktør Hans-Joachim Watzke.

    Reus har så langt spilt 424 kamper for klubben. Han har scoret 168 mål og 128 målgivende pasninger. I tillegg har han vunnet den tyske cupen to ganger med Dortmund.

    Reus
    Foto: Reuters
  • Mjelde forlater Chelsea etter sesongen

    Norges landslagskaptein Maren Mjelde (34) er ferdig i Chelsea etter sesongen. Det bekrefter klubben på sin nettside fredag.

    Hun har spilt syv sesonger i klubben etter at hun ankom fra Avaldsnes i 2017. Der har hun blant annet vunnet den engelske toppdivisjonen fem ganger, fire FA-cuper og to ligacuper.

    – Når jeg ser tilbake på alle årene mine her, har det vært både opp- og nedturer – men det har vært flere oppturer enn nedturer. Det har vært litt av en reise, sier Mjelde til klubbens nettside.

    Mjelde har spilt 140 kamper i blått og scoret 23 mål, og har figurert både i forsvar og midtbanen til London-klubben.

    Maren Mjelde
    Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters
  • Norsk fotball oppretter eget VAR-utvalg – klubbene kan melde inn situasjoner

    Eliteserieklubbene kan framover be et uavhengig utvalg vurdere episoder som kan forberede videodømmingen i norsk toppfotball.

    Det er en tidligere dommer, en tidligere trener og en tidligere spiller som skal utgjøre det nye VAR-utvalg i NFF.

    Det opplyser generalsekretær Karl-Petter Løken på en pressekonferanse torsdag.

    – Klubbene kan etter hver serierunde melde inn VAR-situasjoner de vil diskutere nærmere, forteller Løken.

    Grepet blir gjort på initiativ fra interesseorganisasjonen Norsk Toppfotball.

    – Dette er et godt tiltak som vil bidra til økt forståelse for både bruken av VAR og dommerrollen. Det er fint å få andre perspektiver på vår rolle og bruken av VAR, sier dommersjef Terje Hauge.

    – Så håper jeg at klubbene er flinke til å melde inn, slik at vi får en diskusjon og en åpenhet rundt hvordan både spillere, trenere og dommere tenker rundt gitte situasjoner, legger han til (NTB).

    VAR Norge
    Foto: NTB
  • Bild: Rangnick sier nei til Bayern München

    Tyske Ralf Rangnick har avslått tilbudet om å bli ny manager i Bayern München, det melder den tyske avisen Bild.

    Rangnick fortsetter heller som østerriksk landslagssjef, hvor han har kontrakt frem til 2026.

    Han har hatt landslagsjobben i snart to år, og i sommer leder han laget i EM.

    – Jeg vil understreke at dette ikke er en avvisning av Bayern, men snarere en avgjørelse for laget mitt og vårt felles mål. Vi skal gjøre alt for å komme så langt som mulig i EM, sier Rangnick i en uttalelse.

    Thomas Tuchel gir seg i Bayern etter sesongen, og det har lenge blitt spekulert i hvem som vil overta den tyske storklubben.

    65 år gamle Rangnick har vært hovedkandidaten til å overta for Tuchel siden det ble klart at Xabi Alonso fortsetter som manager i Bayer Leverkusen, samtidig som Julian Nagelsmann signerte ny kontrakt med det tyske landslaget i april.

    Rangnick
    Foto: AFP
Erling Braut Haaland