NRK Meny
Normal

Mener Argentina har funnet vinnerformelen

NRKs fotballekspert Lise Klaveness tror Tyskland får trøbbel med forsvarsspillet til Argentina i VM-finalen.

Argentina

Argentina-jubel. Lise Klaveness tror på flere gledesscener for Argentina i finalen, selv om hun mener Tyskland er det beste laget.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Laster innhold, vennligst vent..

– Løsningen på å slå Tyskland fant Argentina mot Nederland, sier NRKs fotballekspert Lise Klaveness

Lise Klaveness

NRKs fotballekspert Lise Klaveness er imponert over forsvarsspillet til Argentina.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Tyskland sjokkerte en hel fotballverden da de ydmyket Brasil i semifinalen i VM. Argentina måtte på sin side slite mot Nederland, og måtte helt til straffesparkkonkurranse for å gå videre til finalen.

Klaveness tror likevel det Argentina viste av defensiv styrke mot Nederland kan føre dem helt til topps i VM.

– De spilte kanskje ikke en fantastisk kamp mot Nederland, men jeg ble veldig imponert over forsvarsspillet de viste. De sto veldig bra i forsvar, og skapte samtidig tre store sjanser, som vanligvis er nok til å vinne en fotballkamp.

– Det gikk ikke helt mot Nederland, men kampplanen var veldig bra, sier Klaveness.

Messi

- Messi må levere mot Tyskland, sier Klaveness.

Foto: Victor R. Caivano / Ap

Hun tror den samme kampplanen kan fungere mot Tyskland.

– Denne kampen er utrolig vanskelig å spå, men jeg tror Argentina tar dette gullet på grunn av måten de spiller på nå. I tillegg tror jeg ikke Messi går målløs av banen en kamp til. De to tingene gjør at jeg tror Argentina tar VM-tittelen, selv om Tyskland egentlig er et mye bedre lag.

Tysklands sjokkseier hjelper Argentina

Tyskerne går inn i finalen proppfulle av selvtillit. 7-1 mot Brasil ser man ikke hver dag, heller ikke hver mannsalder. Klaveness tror likevel nedsablingen kan ha gitt Argentina en viktig pekepinn på lagets styrke.

– Selvfølgelig har Argentina stor respekt for Tyskland, men den respekten må du ha, det viste kampen mot Brasil. Det at de så Tyskland knuse Brasil hjelper Argentina på den måten. De kommer til å være enda mer nøyaktige i forsvarsspillet, og det må du være mot Tyskland, understreker hun.

Mats Hummels

Hummels' retur til forsvaret har gitt tyskerne trygghet bakover, mener NRKs fotballekspert.

Foto: Martin Meissner / Ap

Klaveness påpeker at tyskerne har en fordel av å komme til finalen etter en av tidenens semifinale-seirer.

– Det er en fordel for tyskerne at de vant som de gjorde mot Brasil, de sitter igjen med både et mentalt og fysisk overskudd.

– Argentina spilte sin semifinale en dag senere og måtte i tillegg ut i ekstraomganger. Alle som har spilt fotball vet hvor hardt det er når du må spille lenger enn de 90 minuttene du er programmert til, forteller NRKs fotballekspert.

I hvor stor grad de argentinske spillerne er i stand til å hente seg inn etter ekstraomgangene er ifølge Klaveness trener Alejandro Sabellas største usikkerhetsmoment.

– Restitusjonen går mye saktere, i tillegg har ikke Argentina en særlig bred tropp. Hvis det er mange som sliter med det slaggstoffet som sitter igjen etter ekstraomganger, vil det slå sprekker i forsvaret.

Må få i gang angrepsspillet

Argentina har alltid vært kjent som et lag som briljerer offensivt.

Javier Mascherano

Javier Mascherano har storspilt i det argentinske forsvaret.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

I forkant av dette fotball-VM var det trioen Agüero, Higuaín og Messi som skulle levere varene. Slik har det ikke gått, Argentina har ikke scoret mange mål, men har til gjengjeld vært usedvanlig dyktige defensivt.

– De har innsett i løpet av mesterskapet at de tre på topp ikke er i god nok form til å dominere. Argentina har måttet satse på det defensive, og den kampen de gjennomførte mot Nederland viste dem at de er gode nok defensivt til å holde ut mot gode angrep. Det var nok et stort løft for dem, sier Lise Klaveness.

Hun mener samtidig Argentina må få i gang angrepsspillerne sine for å kunne slå Tyskland.

– Det er ikke nok med en smart trener og et godt forsvar, de må ha en spiller som Messi som kan levere. Hvis Di Maria i tillegg er tilbake, tror jeg Argentina har nok skyts til å straffe Tyskland.

– Tyskland vil føre kampen

Brasil satset svært offensivt i åpningsminuttene mot Tyskland, og ble knallhardt straffet. Klaveness tror ikke det samme kommer til å skje i finalen.

– Mot Brasil var Tyskland ganske forsiktige i starten, men i finalen tror jeg Argentina kommer til å gi Tyskland initiativet, og det tror jeg tyskerne bare må finne seg i.

– Argentina er sjanseløse hvis de legger om taktikken fra Nederland-kampen. Jeg tror Sabella kjører på med nøyaktig samme lag som mot Nederland, han har tidligere brukt fem bak, men så lenge Mascherano er i den formen han er i nå, trenger du ikke det.

Den komplette midtbanen

Tyskernes angrep, anført av midtbanetrioen Müller, Kroos og Özil, blir tyskernes nøkkel for suksess i finalen, mener Klaveness.

– Tyskland har lykkes utrolig godt med det offensive spillet i nesten alle kampene sine. I en 4-2-3-1-formasjon har de en komplett midtbane som kommer til å få lite rom mot Argentina, men som ved å male på kan bryte gjennom midtbaneblokken til argentinerne. Argentina er vanskelig å få hull på, men er det noen som kan klare det, så er det Tyskland.

Tyskland har imidlertid ikke alltid sett like solide ut i dette mesterskapet.

2-2 mot Ghana og et Algerie som virkelig ga tyskerne trøbbel er eksempler på dette. Klaveness tror likevel Hummels' tilbakekomst i forsvaret har gitt tyskerne den nødvendige tryggheten bakover.

De slet med bakrommet mot Algerie, men nå som Hummels er tilbake og Neuer er så flink på å dekke det rommet, klarer jeg ikke å se noen svakheter i det tyske laget, oppsummerer Klaveness.

Se alle målene i den elleville semifinalen mellom Brasil og Tyskland.

SE VIDEO: Se alle målene i oppgjøret mellom Brasil - Tyskland.

Straffesparkkonkurranse Nederland - Argentina

SE VIDEO: Straffesparkkonkurransen mellom Nederland og Argentina.

Fotballnyheter