Kan bli rekordmange utlendinger

Det kan bli flere utenlandske spillere enn noen gang før i cupfinalen mellom Brann og Aalesund søndag.

Mame Biram Diouf

Utlending høyt oppe: Moldes Mame Biram Diouf header Molde i ledelsen i ekstraomgangene mot Aalesund i 2009. Aldri før har flere utlendinger vært på banen i en norsk cupfinale enn da. Men rekorden kan bli slått i år

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove, Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX

  • Du kan se søndagens cupfinale i fotball gratis på NRK1 eller i nett-TV. Kampen er tilgjengelig på nett fra hvor som helst i verden. Sendingen starter klokken 12.00, avspark er klokken 13.15. Følg kampen spark for spark her.
  • Du kan også høre cupfinalesendingen på P1 eller i nettradio fra klokken 12.03 på søndag.

Basert på de siste oppstillingene til de to finalelagene, kan vi vente sju utenlandske spillere på hvert av lagene på banen i løpet av finalekampen.

Rekorden hittil skriver seg fra finalen mellom Molde og Aalesund i 2009 . Da var 13 spillere med utenlandske pass på banen - ni av dem fra start. På det meste var det 11 utlendinger på banen samtidig.

Kan bli 14 utlendinger

Søndagens lag er naturlig nok ikke tatt ut ennå, men det er sannsynlig at vi får se disse 14 utlendingene på Ullevaal:

Brann: Rodolph Austin, Kim Ojo, Diego Guastavinho, Birkir Sævarsson, Zsolt Korczmar, Piotr Leciejewski og Max Bajter.

Aalesund: Michael Barrantes, Jason Morrison, Solomon Okoronkwo, Enar Jääger, Johan Arnefjord, Ville Jalasto og Sander Post.

Det er også all grunn til å tro at flere av dem vil sette sitt preg på finalen. Branns Ojo og Guastavinho og AaFKs Barrantes kan alle bli matchvinner, og Arnefjord (Aalesund) og Austin (Brann) er også menn som kan dominere kampen.

105 år siden første utlending

Det har ikke alltid vært mange utlendinger i cupfinalene. Så seint som i 2003 spilte Rosenborg og Bodø/Glimt finale med bare norsk spillere.

Men samtidig er det 105 år siden den første utlendingen spilte NM-finale. Hugh William Kennworthy spilte finale for Sarpsborg som tapte 0-1 for Odd i 1906.

- Dette betyr bare at den tendensen som vi har sett ute i Europa en stund, nå er kommet til Norge med full tyngde, sier NRK-veteran Arne Scheie, som har sett alle cupfinalene i mer enn 50 år, og kommentert mange av dem for TV.

- Et paradoks

Olivier Occean

Utlending med cupfinale-suksess: Olivier Occean scoret begge da Lillestrøm slo haugesund 2-0 i 2007

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

- Det er et paradoks, egentlig: Fotballens øverste ledere internasjonalt prøver å begrense antalle utlendinger, likevel blir det bare flere og flere, legger han til.

- Er det en heldig eller uheldig utvikling?

- Så lenge utlendingene hever et lag, er det positivt. Det er først når middelmådige utlendinger tar plassen fra unge norske spillere at dette blir et problem. Alle utlendingene som er aktuelle for årets finale, hever lagene sine, sier Scheie.

Fotballnyheter