Innbytter Solli ble cuphelt

Jan Gunnar Solli laget to mål i ekstraomgangene på Ullevaal og sørget for seier 3-1 over Bodø/Glimt i søndagens cupfinale.

Se bildene fra cupfinalen

Så glad var målscorer Stig Johansen etter 1-0. (Foto: Tor Richardsen / SCANPIX )

Et fullsatt Ullevaal var vitne til en frisk og jevnspilt førsteomgang i søndagens cupfinale. Begge lag virket interessert i å satse offensivt og Harald Martin Brattbakk fikk sjansen allerede etter fem minutter. Men heller ikke denne gangen klarte norsk fotballs storscorer å lage mål i cupfinalen.

Kampfakta

Minuttet senere var det Roar Strands tur. Skuddet hans fra 17 meter gikk imidlertid i tverrliggeren. Rett etter fikk vi se brukbare skudd både fra Glimt-veteranen Stig Johansen og Brattbakk.

Så kom Bodø/Glimt litt mer med i kampen og Runar Berg kom til en flott avslutning etter et flott angrep der Kristoffer Paulsen la inn fra høyre og Berg avsluttet over på direkten fra god posisjon inne i feltet. Rett etter var det Christian Bergs tur for Glimt, men skuddet hans ble blokkert av Christer Basma.

Kapteinen tok ansvar

Glimt-kaptein Stig Johansen virket tent i første omgang og var på hugget i både duellspill og foran Rosenborgs mål. Det var da også han som lagde kampens første mål.

Også Frode Johnsen var glad for å lage mål i cupfinalen. (Foto: Foto: Knut Falch / SCANPIX )

Rett før halvtimen slo Christian Berg et frispark fra høyre inn i feltet og der var Stig Johansen hissigst, slo Ørjan Berg i en duell og headet ballen i mål fra syv meter.

Rett etter målet virket det som om Rosenborg ble litt frustrerte og småsure - blant annet fikk Brattbakk gult kort etter en stygg nedsparking av Kristoffer Paulsen. Og når han rett etterpå braket sammen med Cato Hansen var måltyven heldig som fikk fortsette kampen.

Men Rosenborg ristet av seg de dårlige taktene og bragte balanse i regnskapet, og Brattbakk var sentral. Spissen headet et innlegg bakover i feltet der Frode Johnsen skjøt hardt på halvspretten. Ballen var innom Glimts Håvard Halvorsen før det gikk inn i Glimt-målet.

Hør Riseth og Hareide etter gullet.

Før pause var det offside-avvinkningen av RBKs Øyvind Storflor på vei gjennom som var det mest spennende. Avgjørelsen kunne diskuteres, og Rosenborg ble nok snytt for en stor målsjanse der. Men lagene gikk til pause med 1-1 og to gule kort hver.

Tammere andreomgang

Lagene kom på banen til andre omgang uten å ha gjort bytter, men omgangen ble ikke så velspilt og sjanserik som første omgang. Noen diskutable offside-avgjørelser og passe gode skudd var det eneste som er verdt å nevne.

Og det var Bodø/Glimt som har mest skyld i at kampen tapte seg etter hvilen. Nordlendingene virket slitne etter den gode og krevende førsteomgange og slapp opp litt på tempoet i de siste 45 minuttene.

Men Rosenborgs spillemessige overtak førte ikke til spesielt store sjanser. De siste 10-15 minuttene av ordinær tid åpnet imidlertid det hele seg litt opp, og Rosenborg virket farlige hver gang de gikk i angrep mens Bodø/Glimt viste større vilje til prøvde å utnytte sine muligheter de få gangene de kom frem.

Mål ble det imidlertid ikke og dermed var det klart for 2 x 15 minutter med ekstraomganger.

Hissig RBK

Rosenborg startet første ekstraomgang slik de hadde gjennomført andre omgang; ballbesittende, sjanseskapende og farlig.

Før det var spilt ett minutt fikk Ørjan Berg en kjempesjanse, men skuddet hans fra 18 meter gikk like utenfor keepers høyre kryss. Rett etterpå fikk innbytter Azar Karadas en kjempesjanse, men skuddet hans fra en farlig posisjon gikk svakt over.

Rett etterpå var Karadas litt vel hard i kamp med Glimt-keeper Horn og keeperen ble liggende nede i flere minutter. Resultatet av duellen var Karadas fikk tilsnakk av dommeren og tempoet i kampen dalte.

Innbytteren scoret

Da de 15 første minuttene av første ekstraomgang var over, la dommeren til to minutter og den tiden benyttet Rosenborg godt. De bet seg fast på Glimts banehalvdel og nesten to minutter på overtid la Ståle Stensaas inn fra venstrekanten. Der dukket innbytter Jan Gunnar Solli opp og satte ballen i mål via keeper Horn.

Cuphelt Solli.

Bodø/Glimt prøvde virkelig å komme seg høyere opp på banen i andre ekstraomgang, og kom til en farlig sjanse ved Trond Olsen. Men skuddet hans fra 17 meter ble mesterlig slått til corner av RBK-keeper Espen Johnsen.

På slutten gikk det slik som det ofte går når et lag er på desperat poengjakt: Det andre laget får store kontringsmuligheter. Det skjedde også i søndagens cupfinale - Glimt prøvde og prøvde, mens Rosenborg fikk de største sjansene.

Runar Berg om tapet

Og til slutt ble det mål og det nok en gang ved innbytter Solli. Erik Hoftun fintet seg elegant fri inne i straffefeltet og la tilbake til Solli som satte ballen nydelig i krysset fra 14 meter. Det var også det siste som skjedde i kampen.

Dette var Rosenborgs niende cup-mesterskap.

Lyd og video

Lenker

Fotball

• Alle eliteserielagene videre i cupen

Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

– Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

– Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

– Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

776131836
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.