Aalesund er cupmester

Sunnmøringene vant på første forsøk i cupfinalen.

Aalesund vant cupfinalen 7-6 på straffer (2-2 etter ekstraomganger).

Det ble en høydramatisk cupfinale. 1-1 etter ordinær tid, 2-2 etter ekstraomganger og det hele måtte avgjøres på straffer - for første gang i historien.

Nrksport.no fulgte cupfinalen spark for spark

Der var Aalesund best og scoret på alle sine straffer. Når Aalesund-keeper Anders Lindegaard i tillegg reddet straffen fra Jose Mota (Moldes første straffe) var det klart: Sunnmøringene fra Aalesund var bedre enn romsdalingene fra Molde og de oransjekledde kunne feire cupgull for første gang i klubbens historie.

- Jeg er uvirkelig stolt. Det var en kanonprestasjon av hele laget, sa Aalesund-trener Kjetil Rekdal til NRK like etter han hadde sett Amund Skiri sette den siste Aalesund-straffen i mål - via stolpen.

Se intervju med Rekdal:

Video nsps_upload_2009_11_8_18_14_20_5775.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Taktikeren Rekdal lyktes med taktikken etter at Aalesund fikk Fredrik Carlsen utivst like etter pause. De oransje kom sterkt tilbake og utlignet bare minutter etter utvisningen.

- Det var en bra strategi, samtidig hadde vil noen tilfeldigheter på vår side, blant annet at vi utligner fem minutter før slutt i 2. ekstraomgang.

Det var Amund Skiri som fikk æren av å sette inn den siste og avgjørende straffen. Skiri har spilt det meste av karrieren i Aalesund, med unntak av et kort gjesteopphold hos Vålerenga.

Foran svingen som var tettpakket med oransjekledde supportere smalt han straffen via stolpen og i mål.

Se intervju med Skiri:

Video nsps_upload_2009_11_8_19_1_4_5782.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Burde holdt på ledelsen

Molde-trener Kjell Jonevret var skuffet over at laget hans ikke klarte å holde på ledelsen.

- Det er klart det er bittert. Dette var en kamp vi burde ha vunnet. Vi leder to ganger og burde scoret flere mål. Straffesparkkonkurranse er lotteri, sa Jonevret.

Se video: Intervju med Kjell Jonevret

Video nsps_upload_2009_11_8_18_17_41_5776.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Det sto 1-1 etter ordinær tid etter scoringer av Moldes Mame Biram Diouf og Aalesunds Glenn Roberts, dermed gikk cupfinalen til ekstraomganger der Diouf nok en gang sendte Molde i føringen med sin andre scoring. Men så kom Tor Hogne Aarøy inn og utlignet for Aalesund til 2-2.

Molde åpnet best

Det var Molde som åpnet best og Mame Biram Diouf kriget romsdalingene i ledelsen etter 27 minutters spill i cupfinalen mot Aalesund.

Det var etter frispark fra Makhtar Thioune Diouf kunne kjempe inn 1-0 etter duell med Amund Skiri. AaFK-spilleren skulle muligens hatt frispark i den duellen, men dommeren godkjente scoringen.

Mame Biram Diouf scorer 1-0 for Molde under cupfinalen.

Mame Biram Diouf scorer 1-0 for Molde under cupfinalen.

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

Aalesund med ti mann

Molde var litt bedre enn naboene fra Sunnmøre i 1. omgang, men like etter pause startet dramatikken i cupfinalen.

Det kokte over for Aalesunds unggutt Fredrik Carlsen. Han rev ned Moldes Vegard Forren som var på vei inn i feltet og Carlsen pådro seg sitt andre gule kort og ble sendt i dusjen.

Det var ingenting å si på utvisningen og situasjonen så mer eller mindre håpløs ut for Aalesund. Men akkurat da Kongepokalen virkelig begynte å skinne i øynene på Molde-fansen slo Aalesund tilbake og utlignet.

Diego Silva ble spilt alene gjennom med Molde-keeper Lillebakk, men Silva kastet seg litt for lett ned og ropte på straffe da Lillebakk forsøkte å stoppe ham.

Dommer Kristoffer Helgerud lot imidlertid spillet gå, og ballen havnet hos Glenn Roberts som utlignet. Bra dømming, spesielt med tanke på at Silva så ut til å filme.

Glenn Roberts jubler.

Glenn Roberts jubler

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix

Mame Biram igjen

Da sto det 1-1 ved fulltid. Noe som var utrolig skuffende for Molde som hadde hatt kontroll på det meste ute på Ullevaal.

Men Mame Biram Diouf var ikke ferdig for kvelden. For andre gang i kampen traff en dødball fra Makhtar Thioune senegaleseren og han headet Molde i ledelsen på kontant vis. På tribunen satt Ole Gunnar Solskjær og han gleder seg helt sikkert til Diouf er klar for Manchester United etter nyttår.

Se video: Biram Diouf: - Hadde lyst til å vinne for Molde

Video nsps_upload_2009_11_8_18_54_22_5781.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Molde hadde store sjanser til å punktere kampen også etter at laget tok ledelsen i første ekstraomgang. Dommer Helgerud, som ellers var meget god, gjorde nok feil da han nektet Jose Mota straffespark da han ble felt av Jonathan Parr på et kontringsløp noen minutter før Aalesunds utligning.

- Med utvisning og straffe ville Aalesund fått det vanskelig, sa Molde-trener Kjell Jonevret.

Men Molde falt etterhvert sammen selv med en mann mer. Makhtar Thioune orket knapt å løpe og Aalesund var friskest.

Derfor var det ikke ufortjent at Tor Hogne Aarøy utlignet etter 115 minutter.

Se intervju med Aarøy:

Video nsps_upload_2009_11_8_18_30_23_5778.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Hva synes DU om cupfinalen? Si DIN mening her:

Fotballnyheter