NRK Meny
Normal

Toppfotballsjef Semb: – Det var feil å fjerne kvaliken

Men nå jubler spillere og trenere for at kvalifiseringen er tilbake i norsk toppfotball.

Nils Johan Semb

Toppfotballsjef Nils Johan Semb er glad for at kvalifiseringen er tilbake i norsk toppfotball. Her er han på mandagens kick off for eliteserien på Ullevaal Stadion. Bak generalsekretær i NFF, Kjetil Siem.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

– Det var feil å fjerne den, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til NRK.no.

Avgjørelsen om fjerne kvaliken ble tatt før han ble toppfotballsjef. Nå vil han kjempe for å beholde kvaliken videre.

– Kvalifiseringen sikrer spenning helt til siste serierunde. I fjor ble eliteserien avgjort altfor tidlig og det var mange kamper som ikke betydde noe, sier han.

2011-sesongen ble spilt uten kvalifiseringsplassen. I stedet rykket to lag rett ned til 1. divisjon og to rett opp.

Nå er den sagnomsuste plassen tilbake og det skal sikre mer spenning i toppen av norsk fotball.

Tett rundt 14. plassen

I fjor kjørte Sarpsborg 08 og Start seg fast i nedrykksgjørma flere runder før serieavslutningen og ribbet bunnstriden i eliteserien for spenning.

Rundt 14. plassen - som nå gir kvalifisering - var det derimot uhyre jevnt. Bare tre poeng skilte til slutt 11.- og 14.-plassen og hadde det vært kvalifisering kunne ingen av lagene vært sikre før etter siste serierunde.

Alt å tape

NRK.no har snakket med flere spillere og trenere i de to øverste divisjonene og de er alle enige: Kvalifiseringen må være der for å sikre spenningen.

– Som eliteserielag føler du at du har alt å tape. Alle mener du bør vinne, men så enkel er ikke fotballen, sier Hønefoss-kaptein Frode Lafton.

I 2010 endte han og Hønefoss på 14. plass i eliteserien og måtte ut i kvalik. Det endte med tap for 1. divisjonslaget Fredrikstad i den siste kvalifiseringskampen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Per Joar Hansen

Kvalifiseringskampene er en følelsesmessig berg-og-dalbane. Her depper Ranheims Martin Grønning (t.v.) og trener Per Joar Hansen etter tapet mot Hønefoss i 2010.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

– Det holdet også på å gå galt i den først kampen, mot Ranheim, husker Lafton.

– Ranheim hadde rykket opp til 1. divisjon samme år og vi følte preset.

Ranheim tok ledelsen, men HBK utlignet i 2. omgang og kampen gikk til ekstraomganger. Ikke før i siste minutt i siste ekstraomgang klarte eliteserielaget å score. Madiou Konate reddet kvelden for Hønefoss.

– Det er tøft å spille kvalik for eliteserielagene, men det er sånn det skal være. Vi må tørre å ha en kvalik, sier Lafton.

Eliteserielag snubler

Det er flere eksempler på eliteserielag som har snublet i kvalifiseringen. Fredrikstads tap mot Sarpsborg i 2009 er ett av dem.

Tom Nordlie var mannen som ledet Fredrikstad den skjebnesvangre novemberkvelden. Nordlie er i dag Kongsvinger-trener og har vært med i flere kvalikker enn de fleste. Som regel har han tapt.

– Men kvaliken må vi holde på, sier han til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Fredrikstad og Sarpsborg

Sarpsborg-spillerene ( i bakgrunn) jubler etter scoring mot Fredrikstad i 2009.

Foto: Olsen, Linn Cathrin / SCANPIX

«Umulig» å finne kvalikdato

Nordlie mener han forstår hvorfor det ble en kjedelig pause fra kvalifiseringen i fjor.

– Det er vanskelig å finne kampdager, sier han.

– Jeg husker hvordan vi slet for å plassere kvaliken mot Sarpsborg. Det endte med en fredagskveld der jeg egentlig skulle delt ut en pris og kanskje fått en på Fotballgallaen i Operaen, sier Nordlie.

Da sluttet serien 1. november, i fjor var siste runde en måned senere.

Europacup

Dersom NFF skal være lojale mot regelverket kan det ikke, på grunn av tv-avtaler, spilles fotball i Norge på en dag med europacup. Dermed forsvinner mange tirsdager, onsdager (mesterligaen) og torsdager (Europaligaen) utover høsten.

Siden eliteserien ikke sluttet før 27. november i fjor, ble det rett og slett ikke tid til å spille kvalifiseringskamper, det er mye av grunnen til at NFF droppet kvaliken.

Før cupfinalen

På fotballtinget i starten av mars i år ble det så vedtatt at kvalifiseringen skal gjeninnføres.

Toppfotballsjefen forklarer hvordan man løser det:

– Kvalifiseringen i 1. divisjon spilles samtidig som eliteserien avsluttes. Deretter møter 14. plassen i eliteserien vinneren av kvalifiseringen i 1. divisjon over to kamper som spilles før cupfinalen.

Siste eliteserierunde er 18. november og cupfinalen spilles 25. november.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.