Hopp til innhold

Hvem scorer nummer 10.000?

En av spillerne som er i aksjon denne helga, får etter alt å dømme æren av å runde denne milepælen. Bare 14 mål gjenstår.

Emilie Haavi scorer for Røa

Nettsus i kvinnenes øverste divisjon. Her scorer Emilie Haavi når Røa sikrer seg seriemesterskapet 2011

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Siden Toppserien i fotball for kvinner startet opp i 1987, er det scoret 9986 mål. Nummer 10.000 kommer nesten helt sikkert denne helga, og målscoreren skal hedres med en premie.

  • Her på NRK.no kan du følge utviklingen mål for mål. Vi teller opp mot 10.000 fra kampstart lørdag klokka 15.00.
"Stjerne i mål" av Bjørg Thorhallsdottir

'Stjerne i mål' heter dette bildet av kunstneren Björg Thorhallsdottir. Det skal gå som premie til spilleren som scorer mål nummer 10.000 i Toppserien

Foto: Bjørg Thorhallsdottir

Serieforeningen for kvinnefotball (SKF) skal gi den aktuelle målscoreren et bilde av den islandsk-norske kunstneren Björg Thorhallsdottir. Bildet heter passende nok «stjerne i mål» og er verdt 5000 kroner.

Skulle det bli «close race» med to eller flere mål på omtrent samme tidspunkt, blir det de offisielle kamprapportene fra NFF som avgjør hvem som får æren av scoring nummer 10.000.

Deles ut på neste hjemmekamp

– Vi vurderte hva slags premie vi skulle gi, og vi skulle gi pokaler eller noe sånt. Men vi valgte dette bildet, ikke minst på grunn av motivet, sier daglig leder i SKF, Tone Angeltveit, til NRK.

Hun forteller at premien blir delt ut til vinneren neste gang den aktuelle spillernes lag har hjemmekamp.

Det er så godt som sikkert at milepælen rundes lørdag. I fjor var det bare én av 22 runder som ikke ga minst 14 mål på de seks kampene. Og alle kampene denne runden spilles samtidig, lørdag klokka 15.00.

– Vi var litt heldige der. Det er ikke så ofte at alle seks kampene spilles på nøyaktig samme tid, sier Angeltveit.

cecilie

Cecilie Pedersen leder toppscorerlista etter fire mål for LSK Kvinner i serieåpningen

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
Dette er kampene i 2. serierunde
:

  • Stabæk – Sandviken
  • LSK Kvinner – Røa (vises direkte på NRK.no)
  • Amazon Grimstad – Klepp
  • Kattem – Kolbotn
  • Fart – Trondheims-Ørn
  • Arna Bjørnar – Vålerenga

En landsomfattende serie for de beste kvinnelagene ble etablert i 1987. Den het 1. divisjon fram til 1995, da den skiftet navn til eliteserien. Siden 1999 har den hatt navnet Toppserien.

Det betyr 26 sesonger med en toppserie for kvinner. Den hadde 10 lag (18 serierunder) til 2006, og har hatt 12 (22 serierunder) siden 2007. Og i løpet av disse årene, pluss årets første serierunde, er det scoret 9986 mål.

Over fire mål i snitt

Det gir et snitt på 4,05 mål i hver av de 2466 kampene som er spilt i kvinnenes øverste divisjon siden starten 2. mai 1987. Den dagen slo BUL Troll 2-1, og Setskog spilte 1–1 mot Klepp.

Klepp vant for øvrig straffesparkkonkurransen 5-4, den aller første straffesparkkonkurransen i en seriekamp på norsk toppnivå det året da uavgjortkamper skulle avgjøres med straffer. Men målene i straffesparkkonkurranser teller ikke med i de 9986 offisielle målene...

Da gjenstår det å se hvem som scorer lørdagens mål nummer 14 og toppseriens mål nummer 10.000. Cecilie Pedersen (LSK Kvinner), Ada Stolsmo Hegerberg (Stabæk) og Isabell Herlovsen Lehn (LSK Kvinner) var de mestscorende i serieåpningen. Blir det noen av dem? Eller får noen andre den historiske æren?

Fotball

  • Bild: Rangnick sier nei til Bayern München

    Tyske Ralf Rangnick har avslått tilbudet om å bli ny manager i Bayern München, det melder den tyske avisen Bild.

    Rangnick fortsetter heller som østerriksk landslagssjef, hvor han har kontrakt frem til 2026.

    Han har hatt landslagsjobben i snart to år, og i sommer leder han laget i EM.

    – Jeg vil understreke at dette ikke er en avvisning av Bayern, men snarere en avgjørelse for laget mitt og vårt felles mål. Vi skal gjøre alt for å komme så langt som mulig i EM, sier Rangnick i en uttalelse.

    Thomas Tuchel gir seg i Bayern etter sesongen, og det har lenge blitt spekulert i hvem som vil overta den tyske storklubben.

    65 år gamle Rangnick har vært hovedkandidaten til å overta for Tuchel siden det ble klart at Xabi Alonso fortsetter som manager i Bayer Leverkusen, samtidig som Julian Nagelsmann signerte ny kontrakt med det tyske landslaget i april.

    Rangnick
    Foto: AFP
  • Tyskerne tok innersvingen på Premier League – får en ekstra mesterliga-plass

    Italia og Tyskland er garantert å kunne stille med fem lag i neste sesongs Champions League. Svake europaresultater stoppet England.

    Tidligere i år lå Premier League godt an til å få utvidet kvoten for antall CL-deltakere, men sjansene stupte brått da ingen engelske lag tok seg til semifinale i verken mesterligaen eller europaligaen.

    Der har Tyskland med tre klubber, og onsdag ble Bundesliga sikret å bli blant de to beste ligaene på Uefas ranking for 2023/24-sesongen. Nylig kunne italiensk Serie A juble for det samme.

    Borussia Dortmunds 1-0-seier over Paris Saint-Germain sørget for å ta tyskerne over «målstreken».

    Med resultatet hjalp Dortmund seg selv. Klubben er nummer fem i Tyskland, men er nå sikret CL-spill uansett hva som skjer i de tre siste rundene.

    Til høsten spilles Champions League i et nytt format. Blant nyvinningene er at det deles ut en ekstra plass til de to ligaene som presterte best sesongen før.

    Premier League må som før nøye seg med fire plasser. I øyeblikket innehar Aston Villa 4.-plassen. (NTB)

    Dortmund
    Foto: AP
  • Engelsk dommersjef ønsker VAR-endring: – Vil være nyttig

    Dommerforeningen i England jobber for at VAR-avgjørelser skal forklares over høyttaleranlegget på arenaene i Premier League.

    Det sier PGMOL-sjefen Howard Webb til Sky Sports.

    – Vi ser på det og er åpne for at det kan være noe vi kan ta i bruk. Det vil være veldig nyttig for dommeren å kunne snakke til alle på stadion.

    I dag får tilskuere kun se en tekstplakat på storskjermene. Der står det om det sjekkes for offside, straffe eller rødt kort, men de får ikke flere detaljer. Bilder av situasjoner blir ikke vist.

    – Her er det rom for en forbedring, medgir Webb.

    Fotballens internasjonale lovkomité (Ifab) har klare retningslinjer på at diskusjoner mellom dommere ikke kan kringkastes direkte. Av den grunn ser den engelske dommerforeningen for seg at kamplederne forklarer avgjørelsene når de har vurdert situasjoner på VAR-monitoren.

    En slik kommunikasjon ble benyttet i fjorårets fotball-VM for kvinner. Det er også blitt introdusert i MLS. (NTB)

    VAR
    Foto: AP
  • TV-gigant fortsetter å presse på – ønsker å flytte Premier League-kamper til USA

    Ideen om å spille Premier League-oppgjør på amerikanske arenaer har blusset opp igjen. TV-selskapet NBC jobber for at det blir en realitet.

    Det sier NBC-toppen Jon Miller i et intervju med The Athletic.

    – Vi har hatt samtaler med Premier League. De har vært veldig åpne og mottakelige for å høre på meg.

    Miller er øverste ansvarlig for rettighetskjøp i NBC Sports. Den amerikanske TV-giganten har sendt engelsk toppfotball siden 2013 og skal fortsette å gjøre det i minst fire år til.

    – En gang i framtiden ville jeg elsket å se Premier League starte sesongen her med noen kamper. Dette er noe vi vil fortsette å presse på for å få til. Her er det et amerikansk publikum som gjerne vil se tellende kamper, sier Miller.

    Så sent som i forrige uke sa Premier League-direktør Richard Masters at «døra er på gløtt» når det kommer til å flytte seriekamper til utlandet, men understrekte at det for tiden ikke er noen planer om å gjøre det. (NTB)

    arsenal
    Foto: AP
  • Odd ute av cupen etter «kaoskamp» – ble senket av brassescoring

    Sandnes Ulf sørget for at nok et eliteserielag er ferdigspilt i årets fotball-NM. Odd ble sendt ut med 4-5-tap på bortebane.

    Odd tok ledelsen i en kamp som inneholdt fem scoringer før pause. 1.-divisjonslaget Sandnes Ulf ledet da 3-2, og i annen omgang fortsatte de lyseblå å score. Etter 71 minutter la Vajebah Sakor på til 5–3 for hjemmelaget etter en vanvittig scoring på brassespark.

    Målrushet fikk NRK-ekspert Alexander Schau til å reagere.

    – Det er fullstendig kokos og revning av alt som er normal oppførsel i en fotballkamp. ingen kan forsvare seg, og alle kan score. Her kan du faktisk holde pusten mellom hvert mål og ikke svime av, sa Schau i Cupen Live på NRK.

    (NTB)

Erling Braut Haaland