Hopp til innhold

Handlet for 4,5 milliarder: – Det er helt «far-fetched»

De 20 klubbene i Premier League handlet spillere for nesten 4,5 milliarder kroner i sommer. Det er enda mer enn i fjor.

Overganger i Premier League

Robin van Persie, Eden Hazard, Santi Cazorla og Hugo Lloris er noen av sommerens store overganger i Premier League. De har kostet flesk.

Foto: NTB scanpix/Bildemontasje NRK

Clint Dempsey

Tottenham, Aston Villa og Liverpool endte i budkrig om Fulhams Clint Dempsey. Han endte i Tottenham.

Foto: Luca Bruno / Ap

Engelske fotballsupportere har kunnet glede seg over storsigneringer som Eden Hazard, Robin van Persie og Santi Cazorla i sommer.

Det har kostet.

Sportsanalytikerne i Deloitte anslår at det ble brukt vanvittige 4.488.000.000 kroner på overganger i Premier League, ifølge BBC.

Enda mer enn i fjor

Det er altså såvidt under fire og en halv milliard, rett under overgangsrekorden fra 2008.

– Den høye pengebruken fortsetter for klubbene på toppen av tabellen, og samtidig har vi sett at nyopprykkedde lag bruker betydelige midler for å etablere seg i Premier League, sier Dan Jones, analytiker i Deloitte Sports Business Group til BBC.

Fjorårets shoppingrunde, som inneholdt store navn som Sergio Agüero, Ashley Young og Samir Nasri, ble overgått med rundt 90 millioner kroner.

– Det er helt «far-fetched» for oss her hjemme å tenke på det. Man må bare anta at klubbene har mulighet for å tjene inn de summene de tar på seg, sier Rune Nordhaug i Norges fotballforbunds ressursgruppe for økonomi, til NRK.no.

Nye økonomiske regler - liten effekt?

Rune Nordhaug

Rune Nordhaug, leder i fotballforbundets ressursgruppe for økonomi, følger pengebruken i europeisk fotball med interesse.

Foto: NFF

Milliardsummen kommer til tross for de nye reglene om økonomisk «fair play».

Formålet med de nye reglene er å begrense kjøpefesten i den internasjonale toppfotballen, men så langt ser det ikke ut som de har fått noen stor effekt i England.

Reglene, som du kan få forklart her, trer i kraft neste høst. De tar hensyn til klubbenes pengebruk helt fra 2011/2012-sesongen, så det er på høy tid for klubbene i faresonen å stramme inn budsjettet.

Rune Nordhaug i Norges fotballforbund, som har satt seg godt inn i de nye økonomiske reglene, tror ikke klubbene tar seg vann over hodet.

– Reglene er godt beskrevet og forankret hos klubbene, alle er klar over hva som kommer. Derfor regner jeg med at alle profesjonelle klubber som ønsker å være med i UEFAs konkurranser har tatt med dette i betraktningen, sier han.

City kom sent, men godt til gildet

Ifølge den normalt velinformerte The Guardian-journalisten Daniel Taylor har Manchester City allerede begynt å ta hensyn til reglene.

– De holder faktisk et godt øye med de økonomiske fair play-reguleringene. Og, tro det eller ei, finansielle restriksjoner er satt til verks i Manchester City, sa han til united.no tidligere i sommer.

På det tidspunktet hadde City handlet relativt lite, men på overgangsvinduets siste dag kom Roberto Mancini og City-sjeikene på banen.

De handlet hele fem spillere: Scott Sinclair, Richard Wright, Maicon, Matija Nastasic og Javi Garcia. De gjorde dermed sitt for at det ble brukt i overkant av en milliard kroner i Premier League på «Deadline Day», den siste dagen før overgangsvinduet stengte.

– Jeg trodde det samme som flere, at de kom til å forholde seg relativt rolig, men nå valgte de å ikke gjøre det. Vi får regne med at de har kontroll på økonomien sin. Jeg som ikke har noen særskilt innsikt i Citys økonomi, kan ikke være overrasket, sier Nordhaug.

Variasjon i forskjellige land

Gaston Ramirez

Southampton kjøpte Gaston Ramirez for 12 millioner pund. Det er klubbrekord, og det kanskje beste eksempelet på at også mindre klubber åpnet lommeboka i sommer.

Foto: MIGUEL ROJO / Afp

I en del andre europeiske land har finanskrise og nye økonomiske regler gjort sitt. En uke før overgangsvinduet stengte, hadde de spanske klubbene brukt 2,2 milliarder kroner mindre på spillerkjøp enn i fjor.

I Italia har det vært mer snakk om overganger ut enn inn.

I Frankrike, derimot, fortsetter sjeikene i Paris Saint-Germain sin spinnville pengebruk. De fløy inn den nederlandske landslagsspilleren Gregory van der Wiel i går kveld. Nettopp slike overganger som Det europeiske fotballforbundet (UEFA) vil stoppe.

– Vi ville revolusjonere fotballen da vi introduserte idéen om økonomisk fair play. Vi kommer aldri ril å snu på dette, sier UEFA-president Michel Platini til The Guardian.

– Jeg vil bare at klubber bruker penger de faktisk har. Jeg har snakket med fotballledere og -eiere over hele verden, jeg har snakket med Manchester Citys eiere i Dubai. Alle har forpliktet seg til dette.

– Selv om ikke alle viser det, sier Platini.

Fotball

  • Djurgården klager på lang Tokmac-utestengelse

    Tokmac Nguen er ilagt fire kampers karantene etter Allsvenskan-dramaet mot Malmö. Nå påklager Djurgården den lange karantenen.

    Det er Aftonbladet som tirsdag skriver om den siste utviklingen i saken mot den norske spilleren.

    Nguen ble utvist etter en duell med Malmös Derek Cornelius i den aktuelle ligakampen i forrige uke. I sekundene som fulgte, skallet han til Pontus Janssons brystkasse.

    (NTB)

    Tokmac Nguen
    Foto: Magnus Lejhall / TT / NTB
  • Lewandowski-hat trick reddet Barcelona

    Barcelona var i trøbbel hjemme mot Valencia, men så slo Robert Lewandowski til og snudde 1-2 til 4-2.

    Polakkens måltrippel kom etter pause mot et Valencia-lag som spilte hele 2.-omgangen med ti mann.

    På to cornere stanget Lewandowski inn 2-2 og 3-2. Han toppet det hele med en utsøkt frisparkscoring på overtid.

    Hat tricket sendte spissveteranen opp i 16 mål i La Liga. Det er tre bak toppscorer Artem Dovbyk (Girona), mens Alexander Sørloth (Villarreal) og Jude Bellingham (Real Madrid) har 17.

    Fermin Lopez scoret kampens første, før Hugo Duro og Pepelu snudde for gjestene. Så ble Valencia-keeper Giorgi Mamardashvili utvist da han stoppet ballen med hendene utenfor boksen.

    Mot ti spillere fikk Lewandowski finere arbeidsforhold og snudde kampen.

    Med fem kamper igjen har Barcelona grepet om 2.-plassen. Laget er to poeng foran Catalonia-naboen Girona. Det skiller elleve poeng opp til Real Madrid på tabelltoppen. (NTB)

    Robert Lewandowski i 4-2-seieren mot Valencia
    Foto: Joan Monfort / AP
  • Vardy-dobbel ga Leicester-gull

    Jamie Vardy (37) dunket inn de to første målene da Leicester slo Preston 3-0 og ble seriemester på nivå to i engelsk fotball.

    Tittelen var i boks få dager etter at klubben rykket opp til toppdivisjonen uten å spille selv.

    Med sine 97 poeng kan ingen ta igjen Leicester på tabelltoppen i mesterskapsserien. Ligamesterskapet kom åtte år etter at blåtrøyene sensasjonelt vant Premier League.

    Som i 2015/16-sesongen har Vardy hatt viktige bidrag på veien. Mandag tok 37-åringen seg opp i 18 seriemål.

    Bak Leicester er det fortsatt spenning om den siste direkte opprykksplassen. Både Leeds og Ipswich har 90 poeng, men sistnevnte har én kamp mindre spilt.

    Lagene som ender på tredje- til sjetteplass skal spille om den siste av de tre opprykksplassene. (NTB)

    Jamie Vardy jubler for scoring mot Preston North End
    Foto: Nick Potts / AP
  • Thorsby med praktfull heading i storseier

    I sin første kamp fra start siden januar, startet Morten Thorsby Genoa-festen med et mesterlig hodestøt i 3-0-seieren over Cagliari.

    Thorsby startet sist mot Lecce 28. januar. Siden hadde det blitt fem innhopp og seks kamper på benken for nordmannen, før han mandag var tilbake i startoppstillingen mot Cagliari.

    Da tok det bare et drøyt kvarter før han steg til værs i feltet og headet ballen kontant ned i hjørnet.

    Det var sesongens andre scoring for Thorsby. Den første kom mot Roma i september i fjor.

    Et par nordiske scoringer til sørget for storseieren. Danske Morten Frendrup doblet ledelsen, før islandske Albert Gudmundsson fastsatte resultatet til 3–0.

    Genoa har allerede sikret plassen i det som er deres første sesong etter opprykket til Serie A. For to år siden rykket klubben ned etter 15 sammenhengene sesonger på toppnivå i Italia.

    Med fire serierunder igjen ligger Genoa på 12.-plass med 42 poeng. Verre er det for Cagliari på 32 poeng, kun tre poeng over nedrykksstreken.

    Morten Thorsby etter scoring mot Cagliari i Serie A
    Foto: Tano Pecoraro / AP
  • BBC: Premier League vil innføre kostnadstak

    En forbruksgrense ligger an til å bli en realitet i Premier League. Forslaget fikk nok støtte blant klubbene på et toppmøte mandag.

    Det melder BBC. Vedtaket betyr at det for første gang skal settes tak på hvor mye PL-klubbene i framtiden kan bruke på overganger, lønninger og agenthonorarer.

    Detaljene er ventet å være på plass før årsmøtet i juni. Man må blant annet bli enige om størrelsen på kostnadstaket.

    Ifølge engelske medier har Premier League-flertallet stilt seg bak prinsippet om at ingen kan bruke mer enn et gitt antall ganger av det beløpet ligaens dårligste lag mottar i TV-penger.

    Formålet med begrensingen er å sikre at Englands øverste divisjon forblir konkurransedyktig. Mange frykter at ligaen vil bli dominert av én eller to superrike klubber om det ikke tas grep.

    Alle forslag på et aksjonærmøte i Premier League krever et klart flertall for å bli vedtatt. Minst 14 av 20 klubber må si ja.

    Fra før har Premier League innført en regel som begrenser klubbene til å bruke opptil 85 prosent av sine totale inntekter på lønninger og overganger. Ordningen gjelder fra 2025/26-sesongen. (NTB)

    Premier League - Manchester City v Chelsea
    Foto: LEE SMITH / Reuters
Erling Braut Haaland
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.