Hopp til innhold

Europas nyeste fotballnasjon debuterer

For første gang skal Gibraltar spille offisiell landskamp i fotball. Den spilles mot Slovakia på Estádio Algarve i Portugal tirsdag.

Gibraltar airport

Her ved 'The Cliff' skal det spilles fotball når de bygger stort nok stadion. I kveld debuterer Gibraltar som fotballnasjon - men foreløpig ike hjemme

Foto: Roca Perales/Scanpix

– Nå som vi er blitt UEFA-medlem, vil vi være deltaker i EM-kvalifiseringen for 2016, sier landslagssjef Allen Bula til bbc .

– Folk sier kanskje at det er urealistisk og helt vilt, men jeg ønsker at Gibraltar skal bli respektert. Liechtenstein er også små, men de blir respektert. Så det er mitt mål, sier Bula videre.

Gibraltar har vært under britisk styre siden 1713, selv om det geografisk er del av Spania. Halvøya har bare 30.000 innbyggere. Dermed blir territoriet det minste UEFA-medlemmet. San Marino mister den statusen. Der bor det 32.000 innbyggere.

Spiller i Portugal

Gibraltars fotballforbund ble stiftet allerede i 1895, men veien til UEFA-medlemskap har vært lang og vrien, på grunn av spansk motstand mot medlemskap. Gibraltar søkte i 1997, men fikk nei i 2002. Saken havnet hos Idrettens voldgiftsrett, som ga Gibraltar støtte. I mai ble Gibraltar godkjent som medlemsland .

Det utløste vill feiring i hovedgata i Gibraltar. Aller arbeidere fikk en halv fridag for å ta del i feiringen.

– Det var det største øyeblikket i Gibraltars sportshistorie, sier Desmond Reoch. Han er president i Gibraltars fotballforbund .

Aper i Gibraltar

Apene på klippen er et kjent fenomen i Gibraltar

Foto: ANTON MERES / REUTERS

Hjemmebanen Victoria stadion har en kapasitet på 5000 tilskuere. Det er under UEFAs krav. Derfor må hjemmedebuten spilles i Portugal. Gibraltar har planer om eget stadion med plass for 10.000 seter. Håpet er at anlegget kan stå klart i 2016.

– Vi kan spille privatlandskamper på Victoria stadion, men ikke kvalifiseringskamper, sier Reoch.

Banen i Algarve tar 30.000 tilskuere. Dermed kunne alle innbyggerne på Gibraltar fått plass inne på tribunene. De som tar turen belønnes med gratis adgang.

Gibraltars eliteserie består av amatørlag. Det betyr at Bulas landslagstropp hovedsakelig består av amatører som til daglig jobber i politiet, brannvesenet eller tollvesenet.

Overtalt på Twitter

Danny Higginbotham

Danny Higginbotham er Gibraltars stjerne i debut-landskampen. Han har spilt sammen med flere nordmenn i Premier League, og ble landslagsspiller etter en twitter-melding fra sin onkel

Foto: Jan Kruger / Getty Images

Noen unntak er det. Barnsley-forsvarer Scott Wiseman er med i troppen. Tidligere Stoke- og Sunderland-forsvarer Danny Higginbotham er også tilgjengelig. Han spiller nå for Chester i conferenceligaen i England, men har spilt for større klubber tidligere. Og samme med flere nordmenn:

Fra 1997 til 2000 spilte han i Manchester United sammen med Ronny Johnsen og Ole Gunnar Solskjær, fra 2000 til 2003 i Derby sammen med Lars Bohinen, og fra 2003 til 2006 spilte han sammen med Claus Lundekvam i Southampton.

Higginbothams bestemor har røtter på Gibraltar, hvilket gjør ham aktuell for spill.

Landslagssjef Bula, som er Higginbothams onkel, søkte opp spilleren på Twitter for å overtale ham til spill.

– Jeg er den første til å innse at jeg aldri kommer til å spille for England. Det kommer aldri til å skje med alle kvalitetsspillerne i min posisjon. Helt enkelt har jeg ikke vært god nok. Jeg har egentlig aldri tenkt på landslagsspill, sier Higginbotham.

– At jeg skulle få landslagsspill i en alder av 34, ville jeg aldri trodd. Dette er en spennende utfordring, fortsetter den tidligere Premier League-spilleren.

Det er bare 600 fotballspillere i Gibraltar. Ligaen består av 20 lag fordelt på to divisjoner.

Den historiske åpningskampen i kveld er den eneste det unge UEFA-medlemmet skal spille i år. De har avtalt kamper hjemme på "Klippen" mot Færøyene og Estland i mars, og returkamp mot estlenderne i Tallinn i mai.

Før de skal ut i EM-kvalik i september. Kanskje mot Norge?

Fotball

  • Moyes ferdig i West Ham etter sesongen

    West Ham bekrefter at David Moyes er ferdig som manager i klubben etter sesongen.

    I en pressemelding mandag kveld skriver Premier League-klubben at Moyes og klubben er enige om å avslutte samarbeidet etter fire og et halvt år.

    – Jeg har virkelig likt å jobbe med alle i West Ham, og vil takke styret for å gi meg sjansen til å lede denne fantastiske klubben, sier Moyes.

    I løpet av sin periode i London-klubben, ledet 61-åringen dem blant annet til seier i Serieligaen forrige sesong. Det var West Hams første store trofé siden de vant FA-cupen i 1980.

    – David har vært ansvarlig for en periode i vår historie med stor fremgang og suksess, og vi er ekstremt takknemlige for hans harde arbeid, engasjement og dedikasjon til rollen, sier styreleder David Sullivan.

    Med to kamper igjen av sesongen ligger West Ham på niendeplass i Premier League.

    Lørdag spiller de sesongens siste hjemmekamp mot Luton. Klubben skriver at Moyes vil få den hyllesten han fortjener fra supporterne ved at avskjeden allerede har blitt opplyst om.

    Samtidig som Moyes bekreftes ferdig i klubben, skriver både BBC og The Athletic at spanske Julen Lopetegui blir ny manager i West Ham.

    57-åringen skal være enig om betingelsene, men har så langt ikke signert papirene. Spanjolen har vært uten jobb siden han ble sparket i Wolverhampton i august i fjor. (NTB/NRK)

    David Moyes
    Foto: Maja Smiejkowska / Reuters
  • Brann med skarp advarsel til fansen

    Brann fraråder på det sterkeste supportere om å kjøpe billetter til 16. mai-kampen mot Sandefjord på svartebørsen. Klubben påpeker at dette er ulovlig.

    Branns hjemmekamp på fotballens festdag ble som alltid utsolgt på svært kort tid. Nå har bergensklubben registrert at mange både ønsker å selge og kjøpe til billetter til langt over markedspris.

    På egne nettsider advarer Brann mot å la seg lokke av dette.

    «Kort tid etter at det åpne salget av billetter til 16. mai-kampen mot Sandefjord startet var det utsolgt, og det er mange som prøver desperat å sikre seg billetter. Brann vet også at flere tilbyr seg å selge sin plass til en grov overpris», skriver klubben i en uttalelse.

    Svartebørs-salg omtales videre som uakseptabelt og et brudd på norsk lov.

    (NTB)

    Eliteserien 2023: Hamkam - Brann
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Svein Oddvar Moen gir seg som toppdommer

    Svein Oddvar Moen gir seg som toppdommer og blir ansvarlig for VAR i Norge. Det skriver Norges Fotballforbund i en pressemelding.

    Rollen som VAR-ansvarlig strekker seg ut året. Moen har dømt på toppnivå siden 2003.

    – Det er virkelig en spennende utfordring, og jeg gleder meg til å få være med på å utvikle VAR og norsk fotball. Jeg gir meg som dommer på banen litt tidligere enn jeg hadde tenkt, men det er en tid for alt, sier Moen i pressemeldingen.

    NM fotball cup 2023: Molde - Strømsgodset
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Van Dijk bekrefter: Blir en del av «nye» Liverpool

    To kamper i Premier League gjenstår før manager Jürgen Klopps ni år lange regjeringstid på Anfield er over.

    Virgil van Dijk har ett år igjen av kontrakten med klubben som må igjennom en betydelig forandring når tyskeren forsvinner ut av porten.

    Alt tyder på at van Dijks landsmann Arne Slot blir Klopps erstatter.

    – Fokuset er på de to siste kampene, og deretter må vi konsentrere oss om hvem som blir ny manager og hvordan den overgangen blir. Jeg blir en del av det, sa van Dijk etter søndagens 4-2-seier over Tottenham.

    Det er ikke kjent hvilke spillere som forsvinner og hvem som blir på Anfield, men van Dijk sier at det ikke er noen tvil for hans del.

    – Jeg trives her, og jeg elsker klubben, sier 32-åringen. (NTB)

    Virgil van Dijk
    Foto: AP
  • Fire Reiten-mål (!) da Chelsea knuste Bristol City 8-0

    Guro Reiten scoret fire ganger og la opp til to mål da Chelsea knuste Bristol City 8-0 i siste hjemmekamp under manager Emma Hayes.

    Med sitt målshow sendte hun Chelsea inn i gullkampen igjen for fullt. Laget er tre poeng bak serieleder Manchester City med en kamp mindre spilt, og nå med bedre målforskjell.

    (NTB)

    Britain Soccer Women's Super League
    Foto: Adam Davy / AP
Erling Braut Haaland