Hopp til innhold

Kvinnelige stortalenter slutter før de er i sin beste fotballalder

Talentene Janne Stange (25) og Ingrid Thorbjørnsen (21) kunne preget norsk kvinnefotball i mange år fremover. I stedet gir de seg – akkurat som svært mange av sine fotballsøstre.

Fotball

Ingrid Thorbjørnsen (21) har lagt opp, og Janne Stange (25) legger opp etter årets sesong.

Foto: Scanpix

– Jeg tror jentene sliter litt med å rettferdiggjøre overfor seg selv, familie og venner at de bruker så mye tid på fotballen, sier Røa-spiller Janne Stange (25) til nrk.no.

Ifølge Serieforeningen for kvinnefotball er snittalderen i Toppserien bare 22,5 år. Kun 26 prosent av spillerne er 25 år eller eldre. Med andre ord gir mange seg før de når sin beste fotballalder, som regnes å være etter fylte 25.

TOPPSERIEN FOTBALL TOPPSERIEN ARNA-BJØRNAR

Morten Kalvenes i Arna-Bjørnar tror det blir viktig å få med eldre spillere om Norge skal lykkes i fremtidige mesterskap.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Morten Kalvenes er trener for Arna-Bjørnar, der laget har en gjennomsnittsalder så vidt over 21 år. Tre andre lag i Toppserien har lavere aldersgjennomsnitt.

– Det er i alle fall kjekt å høre at vi ikke er yngst lenger, sier han til nrk.no.

Trenger eldre spillere på landslaget

Norge har akkurat opplevd et skuffende VM, der de røk ut allerede i gruppespillet.

Eli Landsem hadde plukket ut rutinerte spillere som Ingvild Stensland (29), Trine Rønning (29) og Ingrid Hjelmseth (31), men fremover på banen ble yngre krefter tatt i bruk.

Emilie Haavi (19) avgjorde for Norge i første kamp. Cecilie Pedersen (20) og Elise Thorsnes (22) fikk også mye ansvar offensivt.

Sammensetningen ga en snittalder i Norges tropp på 24,8 år, ifølge Serieforeningen for kvinnefotball. Dette aldersgjennomsnittet er lavere enn samtlige fire semifinalelag i VM, som alle har en snittalder over 25,5 år.

– Det har sikkert flere årsaker, men det er klart at skal vi heve nivået på den norske serien og kunne konkurrere med toppnasjonene i fremtidige mesterskap må vi få spillerne til å spille lenger. Vi tror vi må få dem til å spille til de er i sin beste alder, sier han.

– Fotball handler om å utvikle seg videre. Fra 25 år og oppover har man mange kamper i beina, mye erfaring og forutsetninger for å være på sitt beste, mener han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

vmtropp

Norges startellever i VM-kampen mellom Norge og Australia. Bak f.v.: Cecilie Pedersen (20 år), Ingrid Hjelmseth (31), Gry Tofte Ims (25), Elise Thorsnes (22) og Lene Mykjåland (24). Foran f.v.: Emilie Haavi (19), Maren Mjelde (21), Ingvild Stensland (29), Trine Rønning (29), Hedda Gardsjord (29) og Guro Knutsen Mienna (26).

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

20-årig keepertalent ga seg

Ingrid Thorbjørnsen (21) banket på A-landslagsdøra og var et av Norges største keepertalent, men la opp i fjor i en alder av 20 år. Hun ble rett og slett lei fotball etter å ha oppnådd mye i ung alder.

Å legge opp var likevel et vanskelig valg for 21-åringen, men forteller at hun allerede i noen år hadde vurdert å legge opp.

– Det var ikke lett, men jeg angrer ikke. Jeg var ikke like motivert lenger. Fotball tar mye tid, i tillegg var det skole ved siden av. Man mister en del frihet, sier hun til nrk.no.

– Ikke alle var helt fornøyd, men familien støttet meg. Jeg skjønner at noen var litt skuffet når jeg la opp som 20-åring.

Hvorfor mange kvinnelige fotballspillere slutter tidlig forklarer hun slik:

TOPPSERIEN

Janne Stange har vært på J19 og U23 landslaget, men etter endt sesong er det slutt for Røa-spilleren.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Det har vel mye med at man ikke har noe særlig betalt for å spille, man må studere og jobbe i tillegg.

Fornøyd når egne ambisjoner er nådd

Å gi seg i ung alder er ikke Thorbjørnsen alene om. Mange kvinnelige fotballspillere legger opp før de når 25 år, og Janne Stange (25) legger opp til høsten. Da skal jobb, familie, venner og reise prioriteres.

– Det er så mye som kribler til å drive med andre ting. Jeg er sikker på at mange legger opp tidlig fordi de har lyst til å bruke tiden på andre ting enn fotball, det går rett og slett for mye tid til det mange bare har som en hobby, mener Stange, som har vært på både J19 og U23 landslaget.

– Hvordan skal man da få spillere til å fortsette?

– Det viktigste er at de må ha lyst. Det hjelper ikke å være eldre uten å være dedikerte. Man må finne nøkkelen til hvordan man er villig til å ofre enda mer for å bli enda bedre, nå er det bare egne ambisjoner som teller. Når de er nådd stagnerer det litt.

Utdanning fremfor fotball

Jarl Torske, landslagstrener for U-19, tror studier er mye av grunnen til at jentene slutter såpass tidlig.

– Mye av forklaringen ligger nok i at jentene satser på skole. Jeg pleier å si at jenter har et realistisk forhold til livet. De vet at de ikke vil kunne leve av fotballen i lengre tid. Derfor satser de på utdanning, sier han og fortsetter:

– Ni av ti spillere er skoleflinke og ambisiøse. Å kombinere det med fotball blir krevende, i alle fall om du skal henge med i toppen internasjonalt.

Torske

Jentene har et mer realistisk forhold ti livet, de vet de ikke kan leve av fotball i lengre tid, mener U19-landslagstrener Jarl Torske. Her er han sammen med Marit Breivik under VM i Tyskland.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Økonomisk vanskelig

Øyvind Nordtveit er hovedtrener for Sandviken, og styrer med det den yngste troppen i Toppserien med et aldersgjennomsnitt på 20,8 år.

– Ja, jeg synes aboslutt det er et problem. Jeg skulle gjerne ønske at det var flere som ble med lenger. Ofte er det på grunn av studiet at de forsvinner. 20,8 år er veldig lavt, sier Nordtveit.

På de to årene han har vært trener har seks spillere i 25-årsalderen lagt opp. Han forteller at klubben har gjort forsøk på å få kvinnene til å holde på lenger.

– Det er alltid et økonomisk perspektiv på det, men vi har gjort et forsøk på økonomisk støtte slik at de må jobbe litt mindre. Hadde vi hatt flere penger kunne vi lagt ting enda litt bedre til rette, sier han.

Fotball

  • Djurgården klager på lang Tokmac-utestengelse

    Tokmac Nguen er ilagt fire kampers karantene etter Allsvenskan-dramaet mot Malmö. Nå påklager Djurgården den lange karantenen.

    Det er Aftonbladet som tirsdag skriver om den siste utviklingen i saken mot den norske spilleren.

    Nguen ble utvist etter en duell med Malmös Derek Cornelius i den aktuelle ligakampen i forrige uke. I sekundene som fulgte, skallet han til Pontus Janssons brystkasse.

    (NTB)

    Tokmac Nguen
    Foto: Magnus Lejhall / TT / NTB
  • Lewandowski-hat trick reddet Barcelona

    Barcelona var i trøbbel hjemme mot Valencia, men så slo Robert Lewandowski til og snudde 1-2 til 4-2.

    Polakkens måltrippel kom etter pause mot et Valencia-lag som spilte hele 2.-omgangen med ti mann.

    På to cornere stanget Lewandowski inn 2-2 og 3-2. Han toppet det hele med en utsøkt frisparkscoring på overtid.

    Hat tricket sendte spissveteranen opp i 16 mål i La Liga. Det er tre bak toppscorer Artem Dovbyk (Girona), mens Alexander Sørloth (Villarreal) og Jude Bellingham (Real Madrid) har 17.

    Fermin Lopez scoret kampens første, før Hugo Duro og Pepelu snudde for gjestene. Så ble Valencia-keeper Giorgi Mamardashvili utvist da han stoppet ballen med hendene utenfor boksen.

    Mot ti spillere fikk Lewandowski finere arbeidsforhold og snudde kampen.

    Med fem kamper igjen har Barcelona grepet om 2.-plassen. Laget er to poeng foran Catalonia-naboen Girona. Det skiller elleve poeng opp til Real Madrid på tabelltoppen. (NTB)

    Robert Lewandowski i 4-2-seieren mot Valencia
    Foto: Joan Monfort / AP
  • Vardy-dobbel ga Leicester-gull

    Jamie Vardy (37) dunket inn de to første målene da Leicester slo Preston 3-0 og ble seriemester på nivå to i engelsk fotball.

    Tittelen var i boks få dager etter at klubben rykket opp til toppdivisjonen uten å spille selv.

    Med sine 97 poeng kan ingen ta igjen Leicester på tabelltoppen i mesterskapsserien. Ligamesterskapet kom åtte år etter at blåtrøyene sensasjonelt vant Premier League.

    Som i 2015/16-sesongen har Vardy hatt viktige bidrag på veien. Mandag tok 37-åringen seg opp i 18 seriemål.

    Bak Leicester er det fortsatt spenning om den siste direkte opprykksplassen. Både Leeds og Ipswich har 90 poeng, men sistnevnte har én kamp mindre spilt.

    Lagene som ender på tredje- til sjetteplass skal spille om den siste av de tre opprykksplassene. (NTB)

    Jamie Vardy jubler for scoring mot Preston North End
    Foto: Nick Potts / AP
  • Thorsby med praktfull heading i storseier

    I sin første kamp fra start siden januar, startet Morten Thorsby Genoa-festen med et mesterlig hodestøt i 3-0-seieren over Cagliari.

    Thorsby startet sist mot Lecce 28. januar. Siden hadde det blitt fem innhopp og seks kamper på benken for nordmannen, før han mandag var tilbake i startoppstillingen mot Cagliari.

    Da tok det bare et drøyt kvarter før han steg til værs i feltet og headet ballen kontant ned i hjørnet.

    Det var sesongens andre scoring for Thorsby. Den første kom mot Roma i september i fjor.

    Et par nordiske scoringer til sørget for storseieren. Danske Morten Frendrup doblet ledelsen, før islandske Albert Gudmundsson fastsatte resultatet til 3–0.

    Genoa har allerede sikret plassen i det som er deres første sesong etter opprykket til Serie A. For to år siden rykket klubben ned etter 15 sammenhengene sesonger på toppnivå i Italia.

    Med fire serierunder igjen ligger Genoa på 12.-plass med 42 poeng. Verre er det for Cagliari på 32 poeng, kun tre poeng over nedrykksstreken.

    Morten Thorsby etter scoring mot Cagliari i Serie A
    Foto: Tano Pecoraro / AP
  • BBC: Premier League vil innføre kostnadstak

    En forbruksgrense ligger an til å bli en realitet i Premier League. Forslaget fikk nok støtte blant klubbene på et toppmøte mandag.

    Det melder BBC. Vedtaket betyr at det for første gang skal settes tak på hvor mye PL-klubbene i framtiden kan bruke på overganger, lønninger og agenthonorarer.

    Detaljene er ventet å være på plass før årsmøtet i juni. Man må blant annet bli enige om størrelsen på kostnadstaket.

    Ifølge engelske medier har Premier League-flertallet stilt seg bak prinsippet om at ingen kan bruke mer enn et gitt antall ganger av det beløpet ligaens dårligste lag mottar i TV-penger.

    Formålet med begrensingen er å sikre at Englands øverste divisjon forblir konkurransedyktig. Mange frykter at ligaen vil bli dominert av én eller to superrike klubber om det ikke tas grep.

    Alle forslag på et aksjonærmøte i Premier League krever et klart flertall for å bli vedtatt. Minst 14 av 20 klubber må si ja.

    Fra før har Premier League innført en regel som begrenser klubbene til å bruke opptil 85 prosent av sine totale inntekter på lønninger og overganger. Ordningen gjelder fra 2025/26-sesongen. (NTB)

    Premier League - Manchester City v Chelsea
    Foto: LEE SMITH / Reuters
Erling Braut Haaland
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.