Hopp til innhold

Skjemmes over å ha fotballens rareste tabell: – Alle bør være flaue!

Korrupsjon, trusler og kreative påfunn for å la bortelag lide litt før kamp har vært med på å gi Nigerias eliteserie en tabell du trolig aldri har sett maken til.

FBL-AFR C1- NGA-CGO FBL-AFR C1-NGA-CGO

Enyimba-spiss Josiah Maduabuchi (t.h) i duell med det Davy Diafouka på det kongolesiske laget St. Michel de Ouenze i den afrikanske mesterligaen. Enyimba har i en årrekke vært blant Nigerias beste lag, uten at det betyr at de har vunnet så veldig mange kamper i den hjemlige ligaen.

Foto: PIUS UTOMI EKPEI / Afp

Et velkjent fenomen i fotball er at de fleste lag vinner litt mer på hjemmebane enn på bortebane.

I den nigerianske eliteserien, som ble avsluttet for fire dager siden, virker det imidlertid som om bortebanekomplekset har nådd uante høyder (se tabell under). Der ender mistenkelig mange av kampene med seier til hjemmelaget.

Vinner hjemme - taper borte

Med ett lite unntak står samtlige lag oppført med null til to borteseiere. Ikke scores det særlig mål når lagene reiser bort, heller. Derfor har samtlige lag også vunnet det meste på hjemmebane.

Resultatet er en svært spesiell tabell, der bare 17 poeng skiller topp og bunn. Fenomenet er det samme om man kikker på tabeller fra tidligere sesonger.

Talentspeideren Stig Torbjørnsen har Afrika som spesialfelt. Han blir ikke akkurat overrasket når han hører om den forunderlige tabellen.

– Jeg visste ikke at det var store forskjeller på hjemme og borte, men jeg har ikke vanskelig for å forestille meg hvorfor det er sånn, sier han.

Artikkelen fortsetter under tabellen.

Nigeria-tabell

Slik endte den nasjonale ligaen i Nigeria denne sesongen. (Skjermdump: FIFA.com)

– Har sett en del horribelt

Torbjørnsen forteller at han har sett mye spesielt på sine fotballreiser i området. Blant annet at hjemmelag ofte sørger for at gjestende lag får så dårlig oppladning til kamp som overhodet mulig.

– Det er alt fra maten de får, at de sørger for bråk der laget sover natten før, dårlige hotell, kanskje får de ikke baller til oppvarming, kanskje får de ikke varme opp på banen, plutselig er vannet deres forsvunnet... Jeg har sett en del horribelt, forteller han.

– I tillegg kjører bortelaget gjerne i trange busser uten aircondition, i den varmen som er der. Jeg tror ikke mange ville spilt bra etter syv timer i en sånn buss rett før kamp, legger han til.

Selv om alt dette gjør det vanskelig å spille bortekamp, medgir Torbjørnsen at det ikke forteller hele sannheten om den rare tabellen.

– Det er ingen hemmelighet at Nigeria er et av verdens mest korrupte land, sier talentspeideren.

– Både spillere og dommere får en del tilbud. Når man tjener et par tusen i måneden er det fristende å takke ja om man får muligheten til å tjene tre hundre kroner ekstra på å fikse noen fotballresultat.

– Dommerne trues og bestikkes

De gangene nigeriansk ligafotball har nådd internasjonale medier har det også som regel vært på grunn av kampfiksing.

Fotballforbundet i landet har ikke lagt skjul på at de er maktesløse mot den omfattende juksekulturen som preger ligaene på alle nivå.

Colin Udoh, en profilert nigeriansk journalist, sier til Grantland at det er vanlig at fotballdommere blir bestukket og truet til å dømme i lags favør.

– Vold fra klubbers supportere er vanlig trusselmiddel mot dommere. De truer dem både verbalt og fysisk. Politiet gjør ikke mye for å forhindre det, sier han.

Vant 79-0

Noen av fiksingsforsøkene i landet har vært så åpenbare at det nesten fremstår komiske, som for eksempel det som skjedde da opprykkskampene til ligaens tredje nivå skulle spilles i juli.

Resultatene i de to kampene ble 79-0 og 67-0.

Det ene laget, Plateau United Feeders, scoret 72 av de 79 målene mot Akurba FC i løpet de 45 siste spilleminuttene. I den andre kampen scoret Police Machine på samme måte 61 av sine 67 mål mot Babayaro FC i den andre omgangen.

– En ufattelig skammelig oppvisning, uttalte det nigerianske fotballforbundet i etterkant, og utestengte de fire lagene fra all fotballaktivitet i ti år fremover.

Sportsministeren: – Alle bør være flaue

Problematikken har også havnet på politikernes bord. Etter sesongslutten uttalte landets sportsminister, Bolaji Abdullahi, at det må bli slutt på at lag bare vinner på hjemmebane.

– Vi må gjenopprette integriteten og troverdigheten til den nigerianske ligaen. Fans må få komme til stadion uten å tro at spillet er blitt fikset i hjemmelagets favør på forhånd, sier han til Kickoff.

Ifølge ministeren jobbes det med å sette opp en egen patrulje som skal håndtere kampfiksingssaker.

– Det er uakseptabelt. Alle som er involvert i fotballen bør være flaue!, slår han fast.

Fotball

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland