Skjemmes over å ha fotballens rareste tabell: – Alle bør være flaue!

Korrupsjon, trusler og kreative påfunn for å la bortelag lide litt før kamp har vært med på å gi Nigerias eliteserie en tabell du trolig aldri har sett maken til.

FBL-AFR C1- NGA-CGO FBL-AFR C1-NGA-CGO

Enyimba-spiss Josiah Maduabuchi (t.h) i duell med det Davy Diafouka på det kongolesiske laget St. Michel de Ouenze i den afrikanske mesterligaen. Enyimba har i en årrekke vært blant Nigerias beste lag, uten at det betyr at de har vunnet så veldig mange kamper i den hjemlige ligaen.

Foto: PIUS UTOMI EKPEI / Afp

Et velkjent fenomen i fotball er at de fleste lag vinner litt mer på hjemmebane enn på bortebane.

I den nigerianske eliteserien, som ble avsluttet for fire dager siden, virker det imidlertid som om bortebanekomplekset har nådd uante høyder (se tabell under). Der ender mistenkelig mange av kampene med seier til hjemmelaget.

Vinner hjemme - taper borte

Med ett lite unntak står samtlige lag oppført med null til to borteseiere. Ikke scores det særlig mål når lagene reiser bort, heller. Derfor har samtlige lag også vunnet det meste på hjemmebane.

Resultatet er en svært spesiell tabell, der bare 17 poeng skiller topp og bunn. Fenomenet er det samme om man kikker på tabeller fra tidligere sesonger.

Talentspeideren Stig Torbjørnsen har Afrika som spesialfelt. Han blir ikke akkurat overrasket når han hører om den forunderlige tabellen.

– Jeg visste ikke at det var store forskjeller på hjemme og borte, men jeg har ikke vanskelig for å forestille meg hvorfor det er sånn, sier han.

Artikkelen fortsetter under tabellen.

Nigeria-tabell

Slik endte den nasjonale ligaen i Nigeria denne sesongen. (Skjermdump: FIFA.com)

– Har sett en del horribelt

Torbjørnsen forteller at han har sett mye spesielt på sine fotballreiser i området. Blant annet at hjemmelag ofte sørger for at gjestende lag får så dårlig oppladning til kamp som overhodet mulig.

– Det er alt fra maten de får, at de sørger for bråk der laget sover natten før, dårlige hotell, kanskje får de ikke baller til oppvarming, kanskje får de ikke varme opp på banen, plutselig er vannet deres forsvunnet... Jeg har sett en del horribelt, forteller han.

– I tillegg kjører bortelaget gjerne i trange busser uten aircondition, i den varmen som er der. Jeg tror ikke mange ville spilt bra etter syv timer i en sånn buss rett før kamp, legger han til.

Selv om alt dette gjør det vanskelig å spille bortekamp, medgir Torbjørnsen at det ikke forteller hele sannheten om den rare tabellen.

– Det er ingen hemmelighet at Nigeria er et av verdens mest korrupte land, sier talentspeideren.

– Både spillere og dommere får en del tilbud. Når man tjener et par tusen i måneden er det fristende å takke ja om man får muligheten til å tjene tre hundre kroner ekstra på å fikse noen fotballresultat.

– Dommerne trues og bestikkes

De gangene nigeriansk ligafotball har nådd internasjonale medier har det også som regel vært på grunn av kampfiksing.

Fotballforbundet i landet har ikke lagt skjul på at de er maktesløse mot den omfattende juksekulturen som preger ligaene på alle nivå.

Colin Udoh, en profilert nigeriansk journalist, sier til Grantland at det er vanlig at fotballdommere blir bestukket og truet til å dømme i lags favør.

– Vold fra klubbers supportere er vanlig trusselmiddel mot dommere. De truer dem både verbalt og fysisk. Politiet gjør ikke mye for å forhindre det, sier han.

Vant 79-0

Noen av fiksingsforsøkene i landet har vært så åpenbare at det nesten fremstår komiske, som for eksempel det som skjedde da opprykkskampene til ligaens tredje nivå skulle spilles i juli.

Resultatene i de to kampene ble 79-0 og 67-0.

Det ene laget, Plateau United Feeders, scoret 72 av de 79 målene mot Akurba FC i løpet de 45 siste spilleminuttene. I den andre kampen scoret Police Machine på samme måte 61 av sine 67 mål mot Babayaro FC i den andre omgangen.

– En ufattelig skammelig oppvisning, uttalte det nigerianske fotballforbundet i etterkant, og utestengte de fire lagene fra all fotballaktivitet i ti år fremover.

Sportsministeren: – Alle bør være flaue

Problematikken har også havnet på politikernes bord. Etter sesongslutten uttalte landets sportsminister, Bolaji Abdullahi, at det må bli slutt på at lag bare vinner på hjemmebane.

– Vi må gjenopprette integriteten og troverdigheten til den nigerianske ligaen. Fans må få komme til stadion uten å tro at spillet er blitt fikset i hjemmelagets favør på forhånd, sier han til Kickoff.

Ifølge ministeren jobbes det med å sette opp en egen patrulje som skal håndtere kampfiksingssaker.

– Det er uakseptabelt. Alle som er involvert i fotballen bør være flaue!, slår han fast.

Fotballnyheter