Hopp til innhold

Skjemmes over å ha fotballens rareste tabell: – Alle bør være flaue!

Korrupsjon, trusler og kreative påfunn for å la bortelag lide litt før kamp har vært med på å gi Nigerias eliteserie en tabell du trolig aldri har sett maken til.

FBL-AFR C1- NGA-CGO FBL-AFR C1-NGA-CGO

Enyimba-spiss Josiah Maduabuchi (t.h) i duell med det Davy Diafouka på det kongolesiske laget St. Michel de Ouenze i den afrikanske mesterligaen. Enyimba har i en årrekke vært blant Nigerias beste lag, uten at det betyr at de har vunnet så veldig mange kamper i den hjemlige ligaen.

Foto: PIUS UTOMI EKPEI / Afp

Et velkjent fenomen i fotball er at de fleste lag vinner litt mer på hjemmebane enn på bortebane.

I den nigerianske eliteserien, som ble avsluttet for fire dager siden, virker det imidlertid som om bortebanekomplekset har nådd uante høyder (se tabell under). Der ender mistenkelig mange av kampene med seier til hjemmelaget.

Vinner hjemme - taper borte

Med ett lite unntak står samtlige lag oppført med null til to borteseiere. Ikke scores det særlig mål når lagene reiser bort, heller. Derfor har samtlige lag også vunnet det meste på hjemmebane.

Resultatet er en svært spesiell tabell, der bare 17 poeng skiller topp og bunn. Fenomenet er det samme om man kikker på tabeller fra tidligere sesonger.

Talentspeideren Stig Torbjørnsen har Afrika som spesialfelt. Han blir ikke akkurat overrasket når han hører om den forunderlige tabellen.

– Jeg visste ikke at det var store forskjeller på hjemme og borte, men jeg har ikke vanskelig for å forestille meg hvorfor det er sånn, sier han.

Artikkelen fortsetter under tabellen.

Nigeria-tabell

Slik endte den nasjonale ligaen i Nigeria denne sesongen. (Skjermdump: FIFA.com)

– Har sett en del horribelt

Torbjørnsen forteller at han har sett mye spesielt på sine fotballreiser i området. Blant annet at hjemmelag ofte sørger for at gjestende lag får så dårlig oppladning til kamp som overhodet mulig.

– Det er alt fra maten de får, at de sørger for bråk der laget sover natten før, dårlige hotell, kanskje får de ikke baller til oppvarming, kanskje får de ikke varme opp på banen, plutselig er vannet deres forsvunnet... Jeg har sett en del horribelt, forteller han.

– I tillegg kjører bortelaget gjerne i trange busser uten aircondition, i den varmen som er der. Jeg tror ikke mange ville spilt bra etter syv timer i en sånn buss rett før kamp, legger han til.

Selv om alt dette gjør det vanskelig å spille bortekamp, medgir Torbjørnsen at det ikke forteller hele sannheten om den rare tabellen.

– Det er ingen hemmelighet at Nigeria er et av verdens mest korrupte land, sier talentspeideren.

– Både spillere og dommere får en del tilbud. Når man tjener et par tusen i måneden er det fristende å takke ja om man får muligheten til å tjene tre hundre kroner ekstra på å fikse noen fotballresultat.

– Dommerne trues og bestikkes

De gangene nigeriansk ligafotball har nådd internasjonale medier har det også som regel vært på grunn av kampfiksing.

Fotballforbundet i landet har ikke lagt skjul på at de er maktesløse mot den omfattende juksekulturen som preger ligaene på alle nivå.

Colin Udoh, en profilert nigeriansk journalist, sier til Grantland at det er vanlig at fotballdommere blir bestukket og truet til å dømme i lags favør.

– Vold fra klubbers supportere er vanlig trusselmiddel mot dommere. De truer dem både verbalt og fysisk. Politiet gjør ikke mye for å forhindre det, sier han.

Vant 79-0

Noen av fiksingsforsøkene i landet har vært så åpenbare at det nesten fremstår komiske, som for eksempel det som skjedde da opprykkskampene til ligaens tredje nivå skulle spilles i juli.

Resultatene i de to kampene ble 79-0 og 67-0.

Det ene laget, Plateau United Feeders, scoret 72 av de 79 målene mot Akurba FC i løpet de 45 siste spilleminuttene. I den andre kampen scoret Police Machine på samme måte 61 av sine 67 mål mot Babayaro FC i den andre omgangen.

– En ufattelig skammelig oppvisning, uttalte det nigerianske fotballforbundet i etterkant, og utestengte de fire lagene fra all fotballaktivitet i ti år fremover.

Sportsministeren: – Alle bør være flaue

Problematikken har også havnet på politikernes bord. Etter sesongslutten uttalte landets sportsminister, Bolaji Abdullahi, at det må bli slutt på at lag bare vinner på hjemmebane.

– Vi må gjenopprette integriteten og troverdigheten til den nigerianske ligaen. Fans må få komme til stadion uten å tro at spillet er blitt fikset i hjemmelagets favør på forhånd, sier han til Kickoff.

Ifølge ministeren jobbes det med å sette opp en egen patrulje som skal håndtere kampfiksingssaker.

– Det er uakseptabelt. Alle som er involvert i fotballen bør være flaue!, slår han fast.

Fotball

 • Scoret hat-trick - la press på Sørloth

  Fredag kveld vant Girona 7-0 hjemme mot allerede nedrykksklare Granada. Ukrainske Artem Dovbyk scoret tre for hjemmelaget, hvorav to av Dovbyks scoringer kom på straffespark.

  Dermed har han ett mål mer enn Alexander Sørloth på toppscorerlisten i La Liga.

  Dovbyk har scoret 24 mål, mens Sørloth har scoret 23. Til Sørloths fordel har han fortsatt én kamp til gode, mens Dovbyk er ferdigspilt for sesongen.

  Dermed kan nordmannen ende som ensom toppscorer, dersom han scorer to eller flere mål borte mot Osasuna lørdag.

  Jude Bellingham er nestemann på listen bak de to spissene, men med sine 19 mål, må han score minst fem mål for å ta den gjeve toppscorertittelen.

  Dovbyk
  Foto: AFP
 • KFUM Oslo nære sjokkseier mot Bodø/Glimt

  Nyopprykkede KFUM Oslo sjokkerte borte mot serieleder Bodø/Glimt fredag kveld, men det holdt kun til 2-2.

  KFUM skapte de første farlighetene drøye ti minutter ut i kampen med en heading like over mål.

  Etter 18 minutter fikk hjemmelaget en dobbeltsjanse da de vant ballen høyt oppe på egen banehalvdel. Men dessverre for Bodø/Glimt klarte verken August Mikkelsen eller Håkon Evjen å få skuddene i mål.

  Like før pause tok Bodø/Glimt ledelsen. Jens Petter Hauge forserte ned langs venstrekanten og inne i feltet fant han Albert Grønbæk, som satte inn sitt syvende ligamål fra kort hold.

  På overtid av førsteomgang svarte likevel KFUM. En lang ball i bakrom nådde Petter Nosa Dahl, som er på lån fra nettopp Bodø/Glimt, banket ballen i mål via tverrliggeren. Dermed stod det 1-1 til pause.

  – Det var fantastisk å sette den scoringen der. Få noen til å spise ordene sine litt, sa utleide Nosa Dahl til TV, uten å utdype noe mer.

  – Det er for dårlig over hele linja, sa Bodø/Glimt-kaptein Patrick Berg til TV 2 om førsteomgangen.

  KFUM yppet seg også etter hvilen, og etter 64 minutter sendte Johannes Nunez bortelaget i ledelsen med ett skudd i nærmeste hjørne.

  Da måtte hjemmelaget opp og frem, for å unngå sitt andre strake hjemmetap.

  Nino Zugelj tok ansvar og fosset fremover, før han spilte fri Hauge foran mål. Sistnevnte gjorde ingen feil og utlignet etter 75 minutter.

  Begge lag hadde gode muligheter til å ta alle tre poengene mot slutten, men uten å score. Uavgjort gjør at Bodø/Glimt fortsatt leder serien, mens KFUM befinner seg på 5. plass.

  Eliteseriekampen i fotball mellom Bodø/Glimt og KFUM på Aspmyra stadion i Bodø.
  Foto: NTB
 • The Guardian: Ten Hag får sparken etter FA-cupfinalen

  Uavhengig av hvordan det går i lørdagens FA-cupfinale mot byrival Manchester City, så skal Manchester United ha bestemt seg for å sparke Erik ten Hag som manager.

  Det skriver The Guardian fredag.

  Fremtiden til ten Hag har vært diskutert i lang tid. Denne sesongen ledet han Manchester United til åttendeplass i Premier League, deres svakeste ligaplassering siden 1990.

  Uniteds siste håp for å få en europaplass er ved å vinne FA-cupfinalen på Wembley lørdag. Selv ikke det vil redde ten Hag, skriver The Guardian.

  På torsdagens pressekonferanse ble ten Hag spurt om fremtiden, og begynte da sitt svar med at han hadde ingenting å si.

  – Jeg fokuserer bare på jobben jeg må gjøre. Det er først og fremst å vinne kampen på søndag, og deretter å fortsette å jobbe med prosjektet, sa ten Hag.

  Den nederlandske 54-åringen har vært manager for Manchester United siden sommeren 2022. På sine to år i klubben har han så langt vunnet ett trofé: ligacupen i fjor.

  The Guardian skriver at United har sett på Thomas Tuchel, Mauricio Pochettino, Kieran McKenna, Graham Potter og Thomas Frank som kandidater som potensielt kan ta over for ten Hag.

  FILE PHOTO: Premier League - Manchester United v Newcastle United
  Foto: Molly Darlington / Reuters
 • Xavi sparket i Barcelona

  Xavi får ikke lede Barcelona ut kontraktstiden, og er allerede ferdig som manager i klubben etter sesongen.

  Det bekrefter klubben på sine hjemmesider fredag.

  Barcelona skriver at Xavi fikk beskjeden av klubbpresident Joan Laporta fredag ettermiddag. Xavi hadde en kontrakt som først går ut neste sommer.

  Allerede i januar sa Xavi at han hadde bestemt seg for å slutte som Barcelona-manager etter sesongen, men for en måned siden gjorde han helomvending og ville fortsette i jobben likevel.

  – Jeg endret meningen min fordi jeg følte full tillit fra presidenten, styret og spillerne. Dette prosjektet er ikke ferdig enda, sa Xavi da.

  Nå er klubblegenden med 767 kamper for Barcelona likevel ferdig i jobben han har hatt siden høsten 2021. Forrige sesong ledet han klubben til LaLiga-tittelen.

  Flere medier skriver at tyske Hansi Flick blir Barcelonas nye manager. Klubben skriver at de vil offentliggjøre førstelagets nye struktur i løpet av neste dagene.

  Xavi
  Foto: Isabel Infantes / Reuters
 • FA opprettet disiplinærsak mot Paquetá for kampfiksing

  Englands fotballforbund (FA) har opprettet disiplinærsak mot West Ham-spiller Lucas Paquetá, som er anklaget for å påvirke kamper i veddemålsøyemed.

  Brasilianeren skal ha pådratt seg gule kort med vilje.

  FA peker på hans atferd i Premier League-kamper mot Leicester i november 2022, Aston Villa i mars 2023, Leeds i mai 2023 og Bournemouth i august 2023.

  I tillegg skal han ha forbrutt seg mot gamblingreglementet ved ytterligere to anledninger.

  Anklagene mot Paquetá ble kjent i august i fjor. Han ble avhørt av FA i september og ga etterforskerne tilgang til mobiltelefonen.

  Forbundets gransking av spilleren ble foranlediget av mistenkelige spillmønstre rundt hans gule kort for å dytte Bournemouth-spiller Ilja Zabarnji i sluttminuttene av en 1-1-kamp i serieåpningen i fjor høst.

  Paquetá har frist til 3. juni med å svare på anklagene. På Instagram publiserte han allerede torsdag en benektelse.

  – Jeg er ekstremt overrasket og opprørt over at FA har valgt å opprette disiplinærsak, skriver han.

  – I ni måneder har jeg samarbeidet i hvert steg av granskingen, og gitt all mulig informasjon. Jeg avviser anklagene fullt ut og vil kjempe for å renvaske mitt navn.

  West Ham bekrefter i en uttalelse at det er opprettet disiplinærsak mot Paquetá og legger til at klubben vil støtte spilleren i hans forsøk på å bevise sin uskyld. (NTB)

  Martin Ødegaard. Arsenal-West ham
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters

Politiet knyter valdshendingar til fotballsupporterar: – Ikkje akseptabelt

Rubiales sier opp som fotballpresident: – Jeg kan ikke fortsette