Hopp til innhold

– Styringen er nok ikke så ryddig som i næringslivet

Det er lettere for eiere å få gjennom sakene sine «på bakrommet» i en fotballklubb enn i en ordinær bedrift, tror Dine Penger-redaktør Tom Staavi. Også LSK-onkel Per Berg medgir at pengegavene gir makt.

Solskjær, Røkke, Gjelsten

Ole Gunnar Solskjær bestemte seg tirsdag for å bli værende i Molde. Han skal ha fått lovnader av investorene Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten om en ny spiss om han ble værende.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Tom Staavi

Dine Penger-redaktør Tom Staavi tror eiere lettere kan få gjennomslag for sine syn i fotballklubber enn i andre bedrifter.

Foto: NRK
Per Berg

Lillestrøms 'rike onkel', Per Berg, er åpen på at pengegavene fører med seg innflytelse.

Foto: NRK

– Styringen av fotballklubber er nok ikke så ryddig som i næringslivet ellers, sier Staavi til NRK.no.

Ole Gunnar Solskjær besluttet tirsdag å bli værende i Molde, etter et middagsbesøk hjemme hos klubbens «rike onkel» Kjell Inge Røkke.

Også klubbens andre store investorfigur, Bjørn Rune Gjelsten, var til stede.

Ifølge Dagbladet valgte Solskjær å bli etter at Røkke blant annet lovte å stille med ti millioner kroner til et spisskjøp.

– Sånt blir kritisert

Alt dette skjedde uten at klubbdirektør Tarje N. Jacobsen eller styreleder Øystein Neerland var til stede.

– Selvfølgelig er det sånn at beslutninger oftere tas «på bakrommet» i fotballklubber enn i andre bedrifter, sier Dine Penger-redaktør Staavi.

Han begrunner påstanden med at investorer og eiere i en norsk fotballklubb ikke er ute etter avkastning, og at styringen blir helt annerledes når penger og profitt ikke er det overordnede målet.

– Der alle er enige om å tjene penger blir alt mye enklere og ryddigere. Da kan man kalkulere risiko og få klare tall. Med en gang man blander inn politikk og lignende, får man diskusjoner, sier Staavi, og trekker en parallell til Trond Giskes styring av Telenor.

– Kunne Røkke/Solskjær-saken skjedd i det ordinære næringslivet?

– Det kunne skjedd, og det skjer nok en gang i blant. I profilerte selskaper med profilerte eiere får man gjerne kritikk for sånt, sist sett når Giske på egen hånd trakk i trådene hos Telenor, sier han.

Les videre under bildet!

Senghor

André Senghor er ifølge Dagbladet spissen Ole Gunnar Solskjær har fått midler til å kjøpe. Ifølge Romsdals Budstikke er han imidlertid ikke aktuell for en overgang fra Bani Yas Club, der han nylig har signert en toårskontrakt.

Foto: JOSEPH CAPELLAN / Afp

– Mange hensyn å ta

Grunnen til at det er mer kronglete for eierne å få igjennom sine synspunkt i næringslivet for øvrig, er ifølge Staavi at avgjørelser i større grad må tas i styrene.

I Moldes tilfelle mener han imidlertid ikke at det har skjedd noe kritikkverdig. Staavi legger vekt på at Røkke og Gjelsten er med at uegoistiske grunner, og at det tross alt er de «som holder klubben flytende».

Investor Per Berg, som tidligere har eid 100 % i Lillestrøm SK, men som nå bare «bidrar med litt penger», deler ikke Staavis syn.

– I perioder kan det være sånn. Men stort sett opplevde jeg det som vanskeligere å styre en fotballklubb enn en vanlig bedrift. I klubbene har det ikke satt seg en skikkelig næringslivskultur ennå, og det er mange hensyn å ta, sier Berg til NRK.no.

Var med på Berg-sparking

Per Berg figurerte hyppig i mediene da Henning Berg fikk sparken i Lillestrøm høsten 2011.

Mange mente at Per Berg, som da bare var en «rik onkel», hadde fått avsatt treneren – selv om han ikke hadde noen formell tilknytning til klubbens drift.

Investoren bestrider dette, men legger heller ikke skjul på at han hadde et ord med i saken.

– Jeg ble spurt av styreleder Per Mathisen om jeg var enig i at Henning Berg måtte gå. Jeg sa jeg var enig, og jeg fikk nok også et visst gjennomslag for når dette skulle skje, sier han.

– Om de hadde valgt å beholde Berg som trener, ville det ha fått konsekvenser for dine økonomiske bidrag?

– Det kunne skjedd, ja. Men det blir hypotetisk.

– Jeg har makt

Tom Staavi påpeker at det er et enormt, umettelig behov etter penger i norsk fotball, som fører til at de som bidrar med pengene får mye makt.

– Ingen vil budsjettere med å bli nummer 10. Alle vil bli best, man kan alltid bli bedre, og suksess kan kjøpes, sier han.

Dette kjenner også Per Berg seg igjen i.

– Det er bare tull å late som vi ikke har makt. Jeg ønsker å bidra til framgang i klubben, men jeg får også makt. Det kommer vi ikke utenom, sier han.

– For mye optimisme

Eierskap og investorer i norsk fotball gjorde for alvor sitt inntog da norske klubber ble profesjonalisert på 90-tallet. Mange klubber skilte da elitesatsingen ut som et eget aksjeselskap.

De mange økonomisk skakkjørte klubbene i Norge kan delvis settes på kontoen for nybegynnerfeil, mener Staavi og Berg.

Førstnevnte peker på at følelsene fort tar overhånd når det er snakk om å investere i sin lokale fotballklubb.

– Felles for mange investorer er at de nærmest legger igjen sinøkonomiske kompetanse før de involverer seg i en klubb. Det er for mye optimisme. Se bare på Sparebanken Sør og Start. Banken jobber med lån, risiko og investeringer daglig, likevel gikk de på skyhøye tap, sier Staavi.

Berg er enig.

– Det er mye mer profesjonelt i en bedrift enn i en fotballklubb, slår han fast.

Fotball

  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland