Fem stolpetreff tente Didier Drogba

Årets toppscorer i Premier League fornektet seg ikke, og scoret det avgjørende målet da Chelsea kronet en mektig sesong med å vinne «the double» på Wembley.

FA-cupfinalen: Chelsea - Portsmouth 1-0

Kampfakta: Chelsea - Portsmouth

Først skjøt Lampard i krysstanga. Så sendte Kalou ballen i tverrliggeren fra tre meters hold. Deretter headet Terry i tverrliggeren, før et frispark fra Didier Drogba led samme skjebne. To minutter senere pirket Drogba ballen nok en gang i treverket fra skrå vinkel.

Det manglet ikke på sjanser fra det offensive Chelsea-mannskapet. Men scoringen lot vente på seg.

Drogba + Wembley = mål

Etter fem stolpe- og tverrliggertreff løsnet det endelig for de helblå seriemesterne ett kvarter ut i andre omgang.

Anelka ordnet frispark på 20 meters hold, og hvem andre enn Drogba, årets suverene toppscorer i Premier League med 29 seriemål, fikk lærkula i nettet. Og - typisk for kampen - via stolpen og inn.

Det er ingen tilfeldighet at det var nettopp Drogba som scoret det avgjørende målet på Wembley. Den høyreiste angriperen har faktisk scoret i nesten alle kampene han har spilt på Englands nasjonalarena - seks mål på åtte kamper.

Da gjorde det ikke noe at Frank Lampard banket et straffespark en halvmeter utenfor tre minutter før full tid.

Portsmouth misset straffe

Men like før ledermålet var det faktisk årets Premier League-offer Portsmouth som kunne gått opp i ledelsen. Belletti felte Dindane på høyrekanten av sekstenmeteren, og Kevin-Prince Boateng, Portsmouth-spissen med tre mål på 22 kamper i Premier League denne sesongen, gjorde seg klar fra 11-meteren.

Men Petr Cech leste tyskerens svakt plasserte straffespark, og ryddet unna med en rutinert benparade.

Historisk «double» for Chelsea

Dermed sikret Chelsea seg sin andre FA-cuptittel på rad, etter at de slo Everton 2-1 i fjorårets finale.

Med dagens FA-cuptrofé sikret London-laget seg også en historisk dobbelttriumf med seier i både serie og FA-cup, noe klubben aldri tidligere har klart.

Hva synes du om Chelseas dominans denne sesongen? Si din mening!

Fotball

Oppsummert

 • Her får du alt av fotballnyheter.
 • – Tottenham vil bøtelegge Kane

  Sky Sports melder mandag kveld at Tottenham planlegger å bøtelegge superspiss Harry Kane fordi 28-åringen ikke møtte opp til trening i dag.

  England-kapteinen skal angivelig ønske seg bort fra klubben, og ifølge flere engelske medier takket Tottenham nei til et bud på 100 millioner pund fra Manchester City tidligere i sommer.

  Spurs skal ifølge Sky Sports være «skuffet» over at Kane ikke møtte opp til trening i dag.

  Kane
  Foto: Ettore Ferrari / AP
 • Foreslår helsevarsel på fotballar

  Forsvarsspelarar har endå større risiko for demens og andre nevropatiske seinskadar etter karrieren enn andre utespelarar. Men tryggast er det å vere keeper.

  Det går fram av ein studie frå University of Glasgow. Forskarane der har kome til denne konklusjonen etter å ha granska ei rekke tidlegare profesjonelle spelarar.

  Granskinga styrkjer resultata frå tidlegare forsking, som viser ein klar samanheng mellom demens og fotballheadingar.

  Risikoen for målvakter er omtrent som gjennomsnittet i folket. Men for utespelarar er risikoen fire gonger så høg, og for forsvarsspelarar fem gonger, viser undersøkinga.

  Risikoen aukar også med lengda på karrieren.

  – I motsetnad til andre former for slike sjukdomar, veit vi no årsaka. Derfor kan vi også hindre det, seier nevropat og professor Willie Stewart.

  Og kjem med ein brannfakkel:

  – Er heading absolutt nødvendig i fotballen i i framstida? Eller sagt på ein annan måte: Er eksponerting av demens absolutt nødvendig for fotball, eller kan ei anna form for fotballkamp bli vurdert?

  – Vi er komne så langt i å finne årsakene at vi snart bør selje fotballar med helsevarsel: Gjentekne headingar av ein fotball kan gi auka risiko for demens, seier professoren.

  Heading, fotball
  Foto: Franck Fife / AFP
 • Bodø/Glimt henter talent fra Åsane

  Bodø/Glimt har sikret seg 18 år gamle Joel Mvuka Mugisha fra 1.-divisjonsklubben Åsane. Unggutten har signert en fireårsavtale med bodøværingene.

  Det melder klubben selv på egne nettsider mandag.

  Kantspilleren har av flere blitt beskrevet som et av de største talentene i Norges nest øverste divisjon, og spilte mer eller mindre fast for Åsane forrige sesong.

  – Jeg vil gripe muligheten med en gang, men det kommer helt sikkert til å ta tid. Jeg er forberedt på å være tålmodig, sier fotballtalentet om overgangen til Glimt.

  – Jeg er god én mot én, både defensivt og offensivt. Jeg tror det blir mye show på sidene, sier Mvuka, legger han til.

  Joel Mugisha
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB
 • Lille vant den franske supercupen

  En klassescoring fra Xeka sørget for at Lille vant den franske supercupen med 1-0-seier over Paris Saint-Germain søndag.

  Oppgjøret mellom sist sesong serievinnere i Lille og cupvinnere i PSG ble spilt i Tel Aviv i Israel. Der var det Lille som trakk det lengste strået og vant klubbens første supercuptittel. Dermed fikk den nyansatte Jocelyn Gourvennec en drømmestart som Lille-trener.

  Xeka ble matchvinner med sin scoring etter 45 minutter. Portugiseren fikk ballen på 15 meter og hamret til. Sekunder senere lå den i nettmaskene bak Keylor Navas.

  Israel Soccer French Super Cup
  Foto: Ariel Schalit / AP
 • Drømmedebut for Dønnum

  Aron Dønnum fikk en pangstart på sin Standard Liege-karriere da han noterte seg for en målgivende pasning like før slutt. Standard Liege vant 2–1 over Waregem.

  Dønnum kom inn etter 76 minutter og gjorde seg bemerket umiddelbart. Minuttet før full tid fikk landslagsspillerne ballen ute til høyre. Han dro seg inn i boksen og slo ballen hardt inn på bakerste stolpe. Abdoul Tapsoba var på rett plass til rett tid og bredsidet inn 2–1.

  Det ble også sluttresultatet i den andre seriekampen til Standard Liege. De spilte uavgjort 1–1 i første kamp mot Genk og har fire poeng. Det holder til 3.-plass etter de to første kampene.

  Eliteserien fotball 2021: Vålerenga - Odd (1-1)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB