EM 2016: Sier nei til statsstøtte

Både den norske og den svenske regjeringen sier nei til fotball-EM.

Anniken Huitfeldt

Kulturminister, Anniken Huitfeldt, innvilger ikke statsstøtte til en norsk-svensk EM-søknad.

Foto: Holm,Morten / SCANPIX

NRK har fått bekreftet at Norge trekker sin EM-søknad med umiddelbar virkning. Dermed blir det ikke fotball-eventyr i Skandinavia i 2016.

Oslo, Lillestrøm, Stavanger og Trondheim var ment som Norges vertsbyer under et eventuelt EM i fotball 2016.

Den norske og svenske regjeringen har i dag hatt et møte med de respektive fotballforbundene og der ble det klart at det ikke blir gitt statsstøtte til en EM-søknad.

- Ut i fra en helheltsvurdering har vi nå meddelt de to fotballforbundene at det ikke er grunnlag for å gi statstilskudd til dette arrangementet, sier kulturminister Anniken Huitfeldt.

Fotballpresident Sondre Kåfjord

Fotballpresident Sondre Kåfjord

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

I Norge ble det søkt om et statstilskudd på 5,7 milliarder kroner, mens det tilsvarende tallet i Sverige var på cirka tre milliarder kroner.

- Veldig skuffet

Fotballpresident Sondre Kåfjord kunne ikke skjule skuffelsen etter at avgjørelsen var tatt.

- Selvfølgelig er jeg skuffet. Jeg må innrømme at jeg er veldig skuffet. Vi har jo jobbet intenst i over et år med siktemål om å få levere en god søknad til UEFA. Vi får ta en fot i bakken og tenke oss litt om nå, sier fotballpresident Sondre Kåfjord til NRK.

EM-søknaden var avhengig av statlig støtte fra både den norske og den svenske regjeringen. Nå har altså begge regjeringer sagt nei til dette.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Slakter EM-søknaden

Onsdag mottok kulturminister Annikken Huitfeldt kvalitetsrapporten vedrørende søknad om fotball-EM i 2016. Rapporten var utarbeidet av konsulentselskapene Econ Poyry og Holte Consulting.

Les mer: Rapport slakter fotball-EM 2016

Rapportens hovedkonklusjon var nådeløs: Den lave grad av modenhet og realisme i Norges Fotballforbunds (NFF) planer gir liten trygghet for at statlige tilskudd og garantier vil sikre suksess for et norsksvensk Euro 2016, het det i rapporten, som konkluderte med en samfunnsøkonomisk nettokostnad på 6,4 milliarder kroner.

Forundret

Fotballforbundet stilte seg undrende til den kritiske rapporten.

- Vi er veldig uenige i veldig mye av det som står i rapporten. Det går ikke så mye på tall, men det går på vurderinger av modenhet og slike ting. Jeg håper ikke den har vært alt for avgjørende i den beslutningen regjeringen har tatt, sier Kåfjord.

Les mer: Overrasket over EM-slakt

Nett-TV: Statsstøtten måtte avgjøres før jul

Fotballnyheter