NRK Meny
Normal

Overrasket over EM-slakt

NFF slår tilbake mot den kritiske kvalitetssikringsrapporten vedrørende søknad om fotball-EM i 2016.

Erik Loe
Foto: Scanpix

Konsulentselskapene Econ Poyry og Holte Consulting har utarbeidet kvalitetsrapporten som ble levert kulturminister Anniken Huitfeldt tirsdag.

Les mer: Rapport slakter fotball-EM 2016

Rapportens hovedkonklusjon var nådeløs: Den lave grad av modenhet og realisme i Norges Fotballforbunds (NFF) planer gir liten trygghet for at statlige tilskudd og garantier vil sikre suksess for et norsksvensk Euro 2016, het det i rapporten, som konkluderte med en samfunnsøkonomisk nettokostnad på 6,4 milliarder kroner.

- Det vil medføre et betydelig samfunnsøkonomisk tap hvis arrangementet ikke blir noen suksess, sa Jan Høegh, som presenterte rapporten.

Kulturminister Anniken Huitfeldt

Seniorkonsulent Jan Høegh i Econ Pöyry og Eilif Holte fra Holte Consulting (bak) overleverte rapporten til kulturminister Anniken Huitfeldt.

Foto: Scanpix

Konsulentene mente at det blir vanskelig å imøtekomme behovet for innkvartering og transport under et EM-sluttspill. De pekte også på det de oppfattet som uavklarte tomte- og kostnadseffektive løsninger. De tvilte også på at en ny nasjonalarena kunne bli ferdigstilt innen UEFAs frister.

- Tiden er knapp. Allerede 15. februar skal en eventuell søknad leveres Det europeiske fotballforbundet (UEFA).Vi er realister og håper og tror at politikerne jobber og ser etter et større helhetsbilde enn det tallknuserne presenterte i dag, sa Erik Loe, visepresident og konstituert generalsekretær i NFF.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Lite høyde

Loe reagerte på flere forhold som rapporten ikke tok hensyn til
etter hans mening.

- For det første opplever vi at de ikke har tatt høyde for de kortsiktige effektene av entusiasme og begeistring. Dernest er det ikke tatt med noe om de langsiktige effektene for eksempel folkehelsen. Den er satt til null. Og det er ikke satt noen effekt av nybygde arenaer over tid. Effekten av bydelsutviklingen i Groruddalen er heller ikke nevnt, sa Loe.

Ordet umodent ble nevnt opp til flere ganger?

- Det tar vi til etterretning. Jeg opplever at vi skal heve oss over det. Vår rapport var en rapport om søknad til statstilskudd og ikke en søknad til UEFA. Det er nettopp derfor at vi inviterte tallknuserne til dialog. Kostnadene som har bekymret folk har gått ned og i riktig retning.

- Derfor er jeg overrasket over at prosjektet blir kalt umodent. Vi vet hva entusiasme og begeistring kan bety for barn og unge. Drømmer er en samfunnsverdi i seg selv, sa Loe.

Knapt med tid

Kulturministeren hadde denne kommentaren.

- Rapporten vil inngå som ett av flere element i vedtaksgrunnlaget når vi nå skal ta stilling til om Euro 2016 skal få tilskudd. Nå må vi arbeide fort. Dette for at NFF skal få de nødvendige avklaringene før søknadsfristen til UEFA går ut 15. februar neste år, sa Anniken Huitfeldt i en pressemelding.

- Dette tar vi med oss til neste styremøte. Den største utfordringen blir det tidsmessige og forholdene knyttet til innkvartering. Det er en jobb som skal gjøres, sa idrettspresident Tove Paule, som også fulgte overlevering av rapporten i kulturdepartementet.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.