NRK Meny
Normal

NRK-ekspertene bommet på 12 av 16 lag i tabelltipset

Fotballkommentator Arne Scheie og de øvrige NRK-ekspertene tippet rett gullvinner, men bortsett fra det var det langt mellom treffene i tabelltipset som ble satt opp før sesongstart.

Tabelltips eliteserien 2012

NRK-ekspertene tippet nokså riktig i toppen, men nedover på tabellen ble det mange bom. Kun Molde, Rosenborg, Tromsø og Sandnes-Ulf ble plassert i riktig kategori.

Foto: NTB Scanpix

– Vi kan være fornøyd med at vi spådde riktig gullvinner, ellers så er det jo en del ting som er marginalt feil. Vi var kanskje vel optimistiske på Stabæks vegne, sier Knut Nesbø, programleder i NRKs fotballprogram «Bakrommet».

Knut Nesbø

Programleder Knut Nesbø sier seg rimelig fornøyd med årets tabelltips.

Han satt i ekspertpanelet sammen med NRKs fotballkommentator Arne Scheie, NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken og NRK-vaktsjef Erik Strand, som før sesongen påtok seg oppgaven med å spå utfallet av årets eliteseriesesong.

Mange bom tross «helgardert» tabelltips

NRKs fotballeksperter satte opp en nokså helgardert tabell foran årets eliteseriesesong, der lagene ble delt inn i kategorier fremfor rene plasseringer.

Idéen var å heller gi en pekepinn på styrkeforholdet mellom lagene, fremfor svært hypotetiske plasseringstips.

Les tipsene her: Gullvinneren | Medaljekampen | Middelhavsfarerne | Unngår nedrykkstriden | Nedrykkstriden

Sesongen er over - Molde er seriemester - å det er på tid å felle en dom over NRK-ekspertenes tabelltips.

Slik så ekspertenes forhåndstips ut:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mye bom

Foruten tipset om Molde som gullvinner og at Tromsø og Rosenborg kom til å kjempe i toppen, har ekspertene bommet på det meste - riktignok svært marginalt.

Av de største feilene var Strømsgodset, som ble tippet å bli en middelhavsfarer (tok sølv), Stabæk ble tippet til å overleve (rykket ned), det samme gjorde Fredrikstad (rykket ned).

– Heldigvis er det ikke sånn at man treffer helt, det hadde ikke vært bra. Det er en god ting at det er uforutsigbart. Jeg hadde tippet LSK omtrent der de havnet, Lillestrøm er et godt eksempel på at det er vanskelig å spå eliteserien. Med alle spillerkjøpene som ble gjort, kunne de fort ha havnet i toppsjiktet, sier Karl-Petter Løken.

Økonomien ble avgjørende

Karl-Petter Løken

NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken ser på det som positivt at tabelltipset hadde mange feil.

Foto: NRK

FFK og Stabæk er altså klare for 1. divisjon, mens Sandnes-Ulf skal ut i kvalifisering mot overraskelseslaget Ull/Kisa på onsdag.

Sogndal og Hønefoss greide seg med et nødskrik - begge lagene ble tippet på direkte nedrykk av NRK-ekspertene.

Karl-Petter Løken mener tabellen i stor grad avgjøres av klubbenes økonomiske situasjon.

– Rammebetingelser og økonomi spiller en stor rolle. Det er mer uforutsigbart nå enn før. Før kunne man sette opp et tips utifra hvordan de presterte på det gitte tidspunkt - nå er det mye større avvik der. Det gjør det morsommere, synes jeg. Det blir veldig åpent, sier Løken.

– Hadde man forutsett Fredrikstads enorme økonomiske problemer, som tvang dem til å selge flere av sine aller beste spillere i løpet av sesongen, ville FFK vært en naturlig nedrykkskandidat. Men dette visste vi ikke da sesongen startet, sier Nesbø.

Rimelig fornøyd med tipset

Til tross for at hele 12 av 16 lag ble tippet i feil kategori, sier NRKs tabelltipsere seg tålelig fornøyd med forhåndstipset.

At lag som Brann, Vålerenga og til dels AaFK ikke innfridde forventningene, var vanskelig å forutse.

– Det er klubber som normalt burde ha vært i toppsjiktet. Det er store klubber som har tradisjoner for å være helt der oppe. Brann og Vålerenga har underprestert, sier Løken.

– Vålerenga er den største skuffelsen i år. Martin Andresen gikk ut med gull-ambisjoner før sesongen - slik har det ikke gått. Rosenborg, Brann og AaFK har også skuffet. Jeg mener vi gjorde rett i å tippe VIF i medaljekampen, hvorfor det ikke ble slik får Martin Andresen svare på, sier Nesbø.

Gledelig med Strømsgodset

Årets store overraskelse er Strømsgodset. Laget endte på 8.-plass forrige sesong, og NRKs tips var at laget ville kjempe om en lignende plassering også i år. Søndag kunne drammenslaget juble for sølv - bare fire poeng bak seriemester Molde.

I tillegg til en sterk hjemmestatistikk, har den store forskjellen vært prestasjonen på bortebane for Strømsgodset. Laget har gått fra å være eliteseriens tredje svakeste bortelag, til å bli serienes fjerde beste i løpet av en sesong.

– Historien viser at vi skulle hatt mer tro på Strømsgodset. All honnør til Ronny Deila for å ha satt vårt tips til skamme, sier Knut Nesbø.

– Den store forskjellen er at de har tatt mye poeng på bortebane. Skulle de ha vunnet i år, ville det vært en bragd av de sjeldne. Vi burde nok sett at Godset ville gjøre det bedre på bortebane, det kunne vært mulig, sier Løken.

Ronny Deila

Ronny Deilas Strømsgodset ble tippet å havne et sted mellom 6.- og 10.-plass av norske mediehus. Søndag feiret de sølvmedaljen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.