Hopp til innhold

Dropper anke i overgangssaken - Stabæk åpne for søksmål

Påtalemyndighetene har bestemt at de ikke anker frifinnelsen av de fire siktede i den såkalte overgangssaken. Stabæk fotballklubb og Inge Andre Olsen skal vurdere om de vil gå til erstatningssøksmål.

Overgangssak

Tidligere Vålerenga-sportsdirektør Truls Haakonsen (f.v.), Stabæks sportslige leder Inge André Olsen og tidligere Stabæk-styreleder Lars Holter-Sørensen ble alle frikjent i Asker og Bærum tingrett i september. Et tidligere Stabæk-styremedlem, som NRK.no har valgt å anonymisere, ble også frikjent.

Foto: Vegard Grøtt/Eva Groven / NTB Scanpix/Budstikka

Drevland

Ole Petter Drevland forsvarte Inge André Olsen i Asker og Bærum tingrett.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Frifinnelsen at de fire fotballederne som var siktet i overgangssaken blir nå utvilsomt stående etter at påtalemyndigheten valgte å ikke anke saken.

– Det avgjørende i denne vurderingen er at vi ikke er overbevist om at lagmannsretten vil komme til et motsatt resultat, sier politiadvokat Morten Stene i en pressemelding.

– Vi er ikke enig i alle de vurderinger retten har gjort i sin dom, men etter en helhetsvurdering mener vi det ikke er grunnlag for å anke dommen, legger han til.

Kan komme erstatningskrav

Da fotballederne ble frikjent i Asker og Bærum tingrett 12. september, var det en frustrert Inge André Olsen som snakket med NRK.no.

Stabæks sportsdirektør var klar på at den såkalte overgangssaken har vært en enorm belastning for ham de siste to årene. Han var en av de fire siktede.

– Jeg regner med at min tapte livskvalitet i to år vil bli kompensert, sa Olsen til NRK.no.

Onsdag sier hans advokat Ole Petter Drevland at Olsen fortsatt vurderer hvorvidt han skal gå til erstatningssøksmål.

– Det er noe vi skal diskutere, sier Drevland.

Også Stabæk fotballklubb skal vurdere å kreve erstatning nå som alle parter er frifunnet i saken. Klubben mener å ha tapt millioner i prosessen rundt saken, blant annet på grunn av sponsorer som har vendt ryggen til klubben.

– Det har vært en veldig alvorlig sak for oss som klubb. Det har skadet omdømmet vårt, og gitt økonomiske konsekvenser, sier styreleder Espen Moe.

Skal diskutere erstatningssøksmål

Førstkommende tirsdag skal klubben ha styremøte, og Moe bekrefter at det da vil bli diskutert om de eventuelt vil kreve erstatning.

– Vi ska diskutere hvilke grep vi eventuelt skal gjøre. Vi har ikke utelukket noe, og alt er mulig, kan du si. Men vi skal ha en forankring i hele styret først, sier Moe.

Ellen Holager Andenæs, forsvarer for Lars Holter-Sørensen, sier de ikke har diskutert eventuelle søksmål ennå.

– Han er selvfølgelig lettet over at det ikke blir noen anke, men samtidig har han aldri forstått hvorfor han er blitt anklaget for noe i første omgang. Derfor er han ikke spesielt overrasket, sier Andenæs til NRK.no.

Stene sier han har forståelse for om noen vil ha etterspill, og avfeier at saken er endt i et prestisjenederlag for påtalemyndighetene.

– Nei, det er det ikke. Og vi frykter ikke noe etterspill. Vi har et godt regelverk som avgjør sånne krav, sier han til NRK.no.

Hevder å ha tapt millioner

VIF-styreleder Åge Petter Christiansen anslo at klubben har tapt rundt 15 millioner kroner på saken.

Både Olsens forsvarer, Ole Petter Drevland, og de andre frikjentes forsvarere har ikke ønsket å ta stilling til eventuelle erstatningskrav før dommen var rettskraftig.

– Hvis det stemmer at tapet er stort, blir det dyrt for staten og dermed skattebetalerne. Kan klubbene eller enkeltpersonene påvise tap, har de krav på erstatning, sa advokat og jusekspert Christian Lundin da dommen falt.

Samtlige tiltalte i overgangssaken ble frikjent i Asker og Bærum tingrett.

SE VIDEO: Tingrettsdommer Nils Ole Bay og de to meddommerne frikjente de tiltalte i Asker og Bærum tingrett 12. september.

Fotball

 • L'Équipe: Mbappé startar på benken mot Nederland

  Den franske storavisa L'Équipe melder at Frankrike si store stjerne Kylian Mbappé startar på benken EM-kampen mot Nederland i kveld.

  Spissen pådrog seg eit nasebrot i opningskampen mot Austerrike i gruppe D sist måndag. Sidan har det blitt laga ei ansiktsmaske som det er tenkt at han skal bruke resten av meisterskapen.

  Mbappé brukte maska på den siste treninga før kampen mot nederlendarane.

  Dei første 15 minuttane av treninga var open for media, og det var tydeleg at 25-åringen sleit med å få den skikkeleg tilpassa. Han var stadig oppe i fjeset og justerte den. Mbappé var berre med på dei enklaste delane av treninga, skreiv avisa La Parisien.

  Det er venta at Frankrike sitt angrep vil bestå av Antoine Griezmann og Marcus Thuram.

  (©NTB/NRK)

  Mbappe med maske
  Foto: Reuters
 • Sandnesposten: Høiland legg opp etter sesongen

  Fotballspelar og fargeklatt Tommy Høiland (35) er inne i sin siste sesong.

  Sandnes Ulf-spelaren har gjort seg til ein kjend figur i norsk fotball, og har tidlegare vore i klubbar som Viking, Molde og Lillestrøm.

  (©NTB/NRK)

  Tommy Høiland
  Foto: NTB
 • Sandnesposten: Høiland legg opp etter sesongen

  Fotballspelar og fargeklatt Tommy Høiland (35) er inne i sin siste sesong.

  – Eg informerte klubben tidleg om at denne sesongen kjem til å verte min siste. Eigentleg tok eg avgjersla allereie i fjor. Eg har valt å legge opp ved sesongslutt, seier Sandnes Ulf-kapteinen til Sandnesposten.

  Spissen har gjort seg til ein kjend figur i norsk fotball, og har tidlegare vore i klubbar som Viking, Molde og Lillestrøm.

  Denne sesongen har Høiland scora sju mål for Sandnes Ulf, som ligg nest sist i 1. divisjon.

  (©NTB/NRK)

  Tommy Høiland
  Foto: NTB
 • Spania parkerte Italia og sikret EM-avansement

  Spanjolene kjørte over Italia fra start til slutt da de vant 1–0 i Gelsenkirchen torsdag.

  Kun ett minutt var spilt før Spania kom til sin første store sjanse. Den spanske dominansen fortsatte i åpningsminuttene, men det gjorde også missene.

  Pedri, Nico Williams, 16-årige Lamine Yamal og PSG-kollega Fabián Ruiz var alle nære å score kampens første mål. Sistnevntes ball hadde en fart på 118 km/t fra 18 meter. Likevel sto det 0–0 i Gelsenkirchen flere sjanser senere, og det var utrolig nok uavgjort til pause.

  Spanjolene fortsatte presset i 2. omgang, men det gjorde også sjansesløseriet. Det måtte en italiener til for at Spania skulle gå opp i ledelsen. Selvmålet av Riccardo Calafiori kom etter 55 minutter.

  De iberiske spillerne spilte seg til flere gigantiske sjanser, men det ble med det ene målet og italienerne klarte aldri å utligne. Kampen endte 1–0.

  – Vi spilte veldig bra og prøvde å vokse inn i kampen. Jeg føler vi fikk vist at vi ønsker å oppnå noe stort i EM, sier Williams, som ble kåret til banens beste spiller.

  Rodri fikk også sitt andre gule kort i mesterskapet, og må stå over den siste gruppespillskampen mot Albania.

  Den er av liten betydning for Spania, som troner øverst i gruppe B og har sikret seg EM-avansement.

  Høydepunkter fra Spania - Italia.
 • Etterforsker mulig rasisme i EM-kamp

  Det europeiske fotballforbundet Uefa har åpnet undersøkelser av potensiell rasistisk eller diskriminerende oppførsel fra supportere i onsdagens kamp mellom Kroatia og Albania.

  Det skriver Uefa på sine nettsider, og legger til at det vil komme mer informasjon på et senere tidspunkt.

  Det er ikke offentliggjort om supporterne fulgte Albania eller Kroatia.

  EM-kampen ble spilt i Hamburg og endte 2–2.

  Euro 2024 - Croatia v Albania
  Foto: Carmen Jaspersen / Reuters
Høydepunkter fra Spania - Italia.
Euro 2024 Soccer Scotland Switzerland
Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 1: Group D Austria v France