Hopp til innhold

Dette vidunderet har Ødegaard studert på Youtube

MARBELLA (NRK): Martin Ødegaard (16) studerte kometen Aden Halilovic (18) allerede for ett år siden. Nå tror mange at de kan bli de neste El Clasico-rivalene.

Halilovic_Ødegaard

FREMTIDEN: Real Madrids Martin Ødegaard og Barcelonas Aden Halilovic (innfelt) er begge i troppen når Norge møter Kroatia lørdag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

– Det er jo sånn det blir. Folk spekulerer når vi er i Barcelona og Real Madrid, smiler Ødegaard til NRK.

De to tenåringene er blant de aller største fotballtalentene for øyeblikket. Mens Ødegaard gikk veien gjennom Strømsgodset, herjet Dinamo Zagreb-spiller Halilovic så mye i hjemlig serie at han ble signert av Barcelona i mars i fjor.

Karriereveiene har fått Real Madrid- og Barcelona-supportere nærmest til å krangle om hvem som har sikret seg det største talentet.

  • Halilovic ble tidenes yngste debutant i den kroatiske serien: 16 år og 101 dager. 11 dager senere ble han også tidenes yngste målscorer.
  • Ødegaard ble tidenes yngste debutant i eliteserien: 15 år og 117 dager. 33 dager senere ble han også tidenes yngste målscorer.
  • 10. juni 2013 ble Halilovic tidenes yngste landslagsspiller for Kroatia i en privatlandskamp mot Portugal.
  • 27. august 2014 ble Ødegaard tidenes yngste landslagsspiller for Norge i en privatlandskamp mot De forente arabiske emiratene. To måneder senere ble han også tidenes yngste i en EM-kvalifiseringskamp.

– Det har blitt sånn i de to klubbene. Alt skal sammenlignes, sier C Mores La Liga-ekspert Petter Veland.

Laster Twitter-innhold

Han trekker frem at det enorme rivaleriet i stor grad har handlet om hvem som har den største stjernen.

– Sånn var det med Zidane og Ronaldinho. Nå Messi og Ronaldo, og delvis med Bale og Neymar, selv om begge må finne seg i å være nummer to. Det er naturlig at det samme skjer nå. Det er en konsekvens av at supporterne håper de skal bli så gode som mange tror, sier Veland.

Eksperten mener det først og fremst er karriereveien som er den slående likheten mellom Halilovic og Ødegaard. Han trekker frem fotballhodet og overblikket som det ekstreme ved Ødegaard, mens Halilovic har evnen til å gjøre det helt spektakulære.

Det finnes likevel flere likhetstrekk mellom dem også som spillere: Begge er venstrebeinte, begge er offensive midtbanespillere og begge har en ekstraordinær nærteknikk.

Det var også de tekniske ferdighetene Ødegaard beundret ved den daværende Dinamo Zagreb-spilleren.

– Han er en veldig god spiller. Jeg har sett en del av ham på Youtube, faktisk. Allerede for et år tilbake, sier Ødegaard, som ikke hadde debutert for Strømsgodset på det tidspunktet.

– Han er en veldig god dribler. Han er flink til å gå av folk og spille gjennom andre. I tillegg er han en målscorer selv, sier 16-åringen om hvorfor han fikk øynene opp for kroaten.

Neste Messi?

Høgmo

NÆRMER SEG LAGET: Per-Mathias Høgmo fortalte på torsdagens pressekonferanse at han har laget mot Kroatia så godt som klart.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Ett år senere kan de to møtes i EM-kvalifiseringskampen i Zagreb. Det var altså her eventyret startet for Halilovic. Han er født i Dubrovnik, men ble raskt plukket opp i ungdomsavdelingen til storklubben.

18-åringen ble i likhet med Ødegaard sett på som et ekstremt talent allerede i guttealder. Og der Ødegaard reiste rundt fra klubb til klubb i fjor høst, opplevde Halilovic den samme drakampen fra verdens største klubber.

Halilovic skal blant annet ha vært svært nær en overgang til Atlético Madrid. Men til tross for den store interessen, ble prislappen «bare» 22 millioner kroner for Barcelona. Samtidig fikk kroaten en femårskontrakt med katalanerne.

Og: Han har alltid vært Barcelona-supporter.

– Jeg er veldig glad for å få sjansen i verdens største klubb, sa Halilovic til klubbens nettsider da han ble presentert.

Kun dager senere stilte den britiske storavisen The Guardian spørsmålet: Har Barcelona funnet den neste Lionel Messi?

– Kan ikke ham veldig godt

Kroaten står allerede med sju A-landskamper, og 18-åringen fikk spilletid mot både Malta og Aserbajdsjan i EM-kvalifiseringen.

SOCCER-FRIENDLY/ Barcelona's Halilovic shoots the ball next to Napoli's Inler during their friendly soccer match at Stade de Geneve in Geneva

I SKUDDET: Alen Halilovic i en treningskamp for Barcelona i fjor sommer.

Foto: PIERRE ALBOUY / Reuters

Men mye tyder på at jokeren ikke er viet altfor mye oppmerksomhet i Norge-leiren før lørdagens kamp.

– Jeg kjenner ham ikke veldig godt. Dermed blir det vanskelig å trekke bastante paralleller, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo på spørsmål fra NRK om hvilke likheter han ser mellom kroaten og Ødegaard.

Han var imidlertid veldig imponert av sin egen joker, som har blitt drillet som spiss på Marbella. Høgmo mener Ødegaard har tatt tydelige steg siden forrige landslagssamling.

– Han bærer preg av å ha trent på veldig høyt nivå i det siste, sa Høgmo på torsdagens pressekonferanse.

Ødegaard har i likhet med Halilovic fått trene med A-laget de siste månedene. Her måler han altså krefter med stjernespillere som Luka Modric og Cristiano Ronaldo.

– Når du trener på et så høyt nivå som jeg har gjort, venner du deg til det. Du blir tvunget til å være på et høyt nivå hele tiden, sier Ødegaard om effekten av Real Madrid-treningene.

FBL-EURO-2016-CRO-MLT

PÅ LANDSLAGET: Alen Hailiovic er den yngste noensinne til å debutere på det kroatiske landslaget.

Foto: STR / Afp

Både Høgmo og de norske spillerne er samstemte i at Norge må tørre å spille etter sine egne prinsipper – selv om det kan bli tøft mot Kroatias stjernegalleri.

– Jeg tror det blir viktig å holde på det vi er gode til og har vært gode til tidligere i kvalifiseringen. Vi må ikke ha for mye respekt for motstanderne selv om de er gode, sier Martin Ødegaard.

– Vi får vente og se

Halilovic har sluppet til for Barcelona i cupen, hvor han fikk sine første minutter som innbytter mot Elche i januar. Kroaten venter altså på sin seriedebut.

Men til tross for at begge så vidt er i gang med karrieren i storklubbene, er forventningene allerede skyhøye til hva de kan levere – mot hverandre. Petter Veland mener opphausingen blir ekstra stor siden de har valgt nettopp de to klubbene.

– Hvis Halilovic hadde gått til for eksempel Bayern München, hadde det aldri blitt det samme. Likhetene mellom de to gir også en selvforsterkende effekt. Hvis det går som mange forventer, blir de nøkkelspillere i El Clasico om noen år, sier Veland.

Ødegaard har også fått med seg spekulasjonene om ham og lørdagens motstander. Han bryr seg likevel ikke nevneverdig om forventningene til Kroatias og Norges fotballjuveler.

– Vi får bare vente og se, smiler Ødegaard.

Fotball

  • Djurgården klager på lang Tokmac-utestengelse

    Tokmac Nguen er ilagt fire kampers karantene etter Allsvenskan-dramaet mot Malmö. Nå påklager Djurgården den lange karantenen.

    Det er Aftonbladet som tirsdag skriver om den siste utviklingen i saken mot den norske spilleren.

    Nguen ble utvist etter en duell med Malmös Derek Cornelius i den aktuelle ligakampen i forrige uke. I sekundene som fulgte, skallet han til Pontus Janssons brystkasse.

    (NTB)

    Tokmac Nguen
    Foto: Magnus Lejhall / TT / NTB
  • Lewandowski-hat trick reddet Barcelona

    Barcelona var i trøbbel hjemme mot Valencia, men så slo Robert Lewandowski til og snudde 1-2 til 4-2.

    Polakkens måltrippel kom etter pause mot et Valencia-lag som spilte hele 2.-omgangen med ti mann.

    På to cornere stanget Lewandowski inn 2-2 og 3-2. Han toppet det hele med en utsøkt frisparkscoring på overtid.

    Hat tricket sendte spissveteranen opp i 16 mål i La Liga. Det er tre bak toppscorer Artem Dovbyk (Girona), mens Alexander Sørloth (Villarreal) og Jude Bellingham (Real Madrid) har 17.

    Fermin Lopez scoret kampens første, før Hugo Duro og Pepelu snudde for gjestene. Så ble Valencia-keeper Giorgi Mamardashvili utvist da han stoppet ballen med hendene utenfor boksen.

    Mot ti spillere fikk Lewandowski finere arbeidsforhold og snudde kampen.

    Med fem kamper igjen har Barcelona grepet om 2.-plassen. Laget er to poeng foran Catalonia-naboen Girona. Det skiller elleve poeng opp til Real Madrid på tabelltoppen. (NTB)

    Robert Lewandowski i 4-2-seieren mot Valencia
    Foto: Joan Monfort / AP
  • Vardy-dobbel ga Leicester-gull

    Jamie Vardy (37) dunket inn de to første målene da Leicester slo Preston 3-0 og ble seriemester på nivå to i engelsk fotball.

    Tittelen var i boks få dager etter at klubben rykket opp til toppdivisjonen uten å spille selv.

    Med sine 97 poeng kan ingen ta igjen Leicester på tabelltoppen i mesterskapsserien. Ligamesterskapet kom åtte år etter at blåtrøyene sensasjonelt vant Premier League.

    Som i 2015/16-sesongen har Vardy hatt viktige bidrag på veien. Mandag tok 37-åringen seg opp i 18 seriemål.

    Bak Leicester er det fortsatt spenning om den siste direkte opprykksplassen. Både Leeds og Ipswich har 90 poeng, men sistnevnte har én kamp mindre spilt.

    Lagene som ender på tredje- til sjetteplass skal spille om den siste av de tre opprykksplassene. (NTB)

    Jamie Vardy jubler for scoring mot Preston North End
    Foto: Nick Potts / AP
  • Thorsby med praktfull heading i storseier

    I sin første kamp fra start siden januar, startet Morten Thorsby Genoa-festen med et mesterlig hodestøt i 3-0-seieren over Cagliari.

    Thorsby startet sist mot Lecce 28. januar. Siden hadde det blitt fem innhopp og seks kamper på benken for nordmannen, før han mandag var tilbake i startoppstillingen mot Cagliari.

    Da tok det bare et drøyt kvarter før han steg til værs i feltet og headet ballen kontant ned i hjørnet.

    Det var sesongens andre scoring for Thorsby. Den første kom mot Roma i september i fjor.

    Et par nordiske scoringer til sørget for storseieren. Danske Morten Frendrup doblet ledelsen, før islandske Albert Gudmundsson fastsatte resultatet til 3–0.

    Genoa har allerede sikret plassen i det som er deres første sesong etter opprykket til Serie A. For to år siden rykket klubben ned etter 15 sammenhengene sesonger på toppnivå i Italia.

    Med fire serierunder igjen ligger Genoa på 12.-plass med 42 poeng. Verre er det for Cagliari på 32 poeng, kun tre poeng over nedrykksstreken.

    Morten Thorsby etter scoring mot Cagliari i Serie A
    Foto: Tano Pecoraro / AP
  • BBC: Premier League vil innføre kostnadstak

    En forbruksgrense ligger an til å bli en realitet i Premier League. Forslaget fikk nok støtte blant klubbene på et toppmøte mandag.

    Det melder BBC. Vedtaket betyr at det for første gang skal settes tak på hvor mye PL-klubbene i framtiden kan bruke på overganger, lønninger og agenthonorarer.

    Detaljene er ventet å være på plass før årsmøtet i juni. Man må blant annet bli enige om størrelsen på kostnadstaket.

    Ifølge engelske medier har Premier League-flertallet stilt seg bak prinsippet om at ingen kan bruke mer enn et gitt antall ganger av det beløpet ligaens dårligste lag mottar i TV-penger.

    Formålet med begrensingen er å sikre at Englands øverste divisjon forblir konkurransedyktig. Mange frykter at ligaen vil bli dominert av én eller to superrike klubber om det ikke tas grep.

    Alle forslag på et aksjonærmøte i Premier League krever et klart flertall for å bli vedtatt. Minst 14 av 20 klubber må si ja.

    Fra før har Premier League innført en regel som begrenser klubbene til å bruke opptil 85 prosent av sine totale inntekter på lønninger og overganger. Ordningen gjelder fra 2025/26-sesongen. (NTB)

    Premier League - Manchester City v Chelsea
    Foto: LEE SMITH / Reuters
Erling Braut Haaland
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.