NRK Meny
Normal

Dere er avslørt, juksemakere!

BLOGG: Når 34 HD-kameraer følger hver eneste VM-kamp, blir spillernes tjuvtriks bare pinlig å se på.

Forsøk på filming kan kanskje lure dommere, men de vil aldri lure TV-kameraene.

AVSLØRT: Junior Diaz på Costa Rica kaster seg bakover som om han har fått en kraftig albue i ansiktet av Italias Thiago Motta. Reprisen viser noe annet.

Jeg skjønner ikke at de gidder en gang. Vi ser jo alt.

Vi ser at spilleren ikke får en hånd i ansiktet. Vi ser at han bestemmer seg for å løfte armene mot ansiktet likevel.

Vi ser at det voldsomme smertehylet bare er skuespill. At han jukser.

Skjemmer mesterskapet

34 kameraer filmer hver VM-kamp. På den måten slipper ingen unna. En VM-arena er like godt overvåket som en sveitsisk bank.

Hvert eneste lille forsøk på juks blir avslørt for oss TV-seere bare sekunder etter den angivelige skaden – i form av en reprise i «superslow-motion».

Fotball-VM i Brasil har vært et drømme-VM rent fotballmessig. Men jammen har ikke skuespilleriet florert også. Det skjemmer en ellers fantastisk turnering.

For skuespill er juks. Det er det motsatte av «fair play». Man forsøker å oppnå en fordel overfor motstanderen.

Og jeg snakker ikke bare om de endeløse forsøkene på å skaffe laget sitt straffespark ved å «oppsøke» motstanderens bein eller armer. Ofte har skuespillet til hensikt å få en motspiller utvist hvor som helst på banen. Finnes det noe mer ukollegialt? Blir man utvist i et VM, er mesterskapet gjerne over for den gjeldende spilleren.

Et rødt kort medfører at man blir suspendert til neste kamp, og spilleren kan fort ha spilt sin siste kamp i mesterskapet.

En guttedrøm lagt i grus av en umoralsk motspiller.

Eksemplene er mange.

Som i dette klippet, når Kameruns Joel Matip hevder seg truffet i bakhodet av den høye støvelen til Kroatias Mario Mandzukic. Reprisen viser imidlertid at Mandzukics spark aldri var i nærheten av Matips bakhode:

Forsøk på filming kan kanskje lure dommere, men de vil aldri lure TV-kameraene.

AVSLØRT: Reprisen viser at Kameruns Joel Matip bare later som at han er truffet i bakhodet av Mandzukics høye spark.

Når ble det ok?

«Det er en del av spillet», sier man. At vi bare må leve med det. Som når Robben svalestupte i gresset og fikk straffespark mot Mexico. «Han er jo borti foten hans».

– Jeg vil ikke kalle spillere som filmer for juksemakere, har tidligere England-kaptein Gary Neville til og med uttalt.

Her råder en logikk jeg har null forståelse for. Når ble det greit å jukse?

Det er og har aldri vært greit. Likevel jukses det over en lav sko i hver eneste VM-kamp.

Ja, det er blitt så ille.

Edvald Boasson Hagen

Syklister tar ære i å fullføre et ritt tross smerter og fall. Her er det Edvald Boasson Hagen som har fått et ublidt møte med asfalten.

Foto: Pascal Guyot / Ap

I hver eneste kamp så langt i mesterskapet har vi sett spillere som forsøker å jukse seg til fordeler, i større eller mindre grad.

Det blir mye omtalt når spillere som Neymar, Suarez eller Ronaldo deiser i gresset etter minimal kontakt. Men også mer ukjente spillere prøver seg (se videoklippet øverst i artikkelen!).

Millioner av TV-seere river seg i håret over det vi får se. Det som først så ut til å være en hodeløs albue i ansiktet. viste seg å bare være et spill for galleriet.

Det ser jo bare dumt ut.

Frispark-spray og mållinjeteknologi

Som TV-seer blir man irritert. Vi ser jukset, og føler oss lurt. Det er ikke dette vi betaler for. Det er ikke dette vi benker oss foran TVen for å se.

Og spillerne som jukser slipper som regel unna. Det er kun de aller dårligste skuespillerne som blir belønnet med gult kort.

Hvilket signal sender dette til neste generasjons stjernespillere?

Om bøter i etterkant eller andre sanksjoner er løsningen, vet jeg ikke. Men Luis Suarez ble jo ettertrykkelig straffet etter bruk av videobilder - så muligheten finnes.

Men bruksområdet er, inntil videre, forbeholdt de aller mest avgjørende øyeblikkene.

Men frispark-sprayen og mållinjeteknologi er kommet for å bli. Vi ser at det fungerer. Men selv dette tok tiår å få på plass.

Kanskje nyvinningenes suksess gir FIFA energi og motivasjon til å se på muligheter for å drepe fotballens største ugress også.

Forsøk på filming kan kanskje lure dommere, men de vil aldri lure TV-kameraene.

AVSLØRT: Brasils Marcelo kaster seg i gresset etter å ha fått en lett arm på skulderen mot Mexico. Dommeren lot seg ikke lure. Heldigvis.

  • Har du forslag til hva som kan gjøres for å bli kvitt filming i fotball? Del din mening i kommentarfeltet under!

Fotballnyheter