NRK Meny
Normal

Bretter opp ermene for Dæhli

Mats Møller Dæhli har på rekordtid gått fra å bli omtalt som «talent» til «nøkkelspiller». Det overrasker til og med han selv.

Mats Møller Dæhli

Mats Møller Dæhli viste mot Malta hvorfor mange med rette omtaler han som en nøkkelspiller på landslaget.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

– Det føles som om det noen ganger blir lagt frem at jeg er rutinert, sier 19-åringen.

Den unge alderen betyr fint lite når det Mats Møller Dæhli tilfører det norske laget er av en unorsk og unik karakter. I Norges 3-0-seier på Malta skinte teknikeren med både fotrappe vendinger, utsøkte pasninger og sitt første landslagsmål.

Graver dypt for Dæhli

Per-Mathias Høgmo og Mats Møller Dæhli

Per-Mathias Høgmo har sett 19-åringen ta store skritt på kort tid, og ser stadig flere.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Så lenge han fortsetter å være den offensive trusselen, så godtar vi å ta et ekstra løp for ham hvis det er dét som trengs.

Ordene kommer fra landslagsstopper Vegard Forren. Han graver gladelig ekstra dypt i energien for å la 19-åringen dyrke kreativiteten i angrep.

– Han har mye å gå på defensivt, men er en type som først og fremst skal bidra offensivt, sier forsvareren, og får støtte av landslagssjefen:

– Mats har fått lov til å spille til tross for at vi kunne gitt ham kritikk for manglende defensiv kompetanse underveis, sier Per-Mathias Høgmo.

Overrasket over egen fremgang

Fra stempel som verdifull 15-åring i Ole Gunnar Solskjærs gamle klubb, og proffkontrakt som 17-åring, har Møller Dæhli kun brukt et par sesong på å bli en av de fremste nøkkelspillerne på landslaget. Selv er han forundret over hvor raskt ting har skjedd, ettersom han selv mener det er mye å gå på:

– Det er mange aspekter av spillet som må bli bedre, både defensivt og det å skåre flere mål. Du er en del av et A-lag, da er det ting som hører med. Det gjør man bare ved å spille kamper og være med på samlinger, forklarer Møller Dæhli, som tror tilværelsen i Cardiff er en nøkkel for å klatre ytterligere i prestasjonene:

– Championship er en fysisk liga, det merker jeg! Jeg har sjansen til å utvikle deler av spillet som ikke er så bra som det bør være ennå. Så det har vært bra for meg, sier Cardiff-proffen.

Mats Møller Dæhli

Bare 19 år gammel representerer allerede Mats Møller Dæhli store sko å fylle i det norske landslaget.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Tror utviklingen fortsetter

Selv om den offensive juvelen allerede har etablert seg som en nøkkelspiller på landslaget, ser landslagssjef Høgmo stadige forbedringer i alle spillets faser rundt 19-åringen:

– Nå ser vi han går ned og takler, har stor løpskapasitet, han kan bli målscorer, poenggjører og så videre, sier Høgmo, som ikke er alene om observasjonene:

– Mats er en ung gutt, men han har tatt store steg i hver kamp. Den dagen du slutter å utvikle deg, da spiller du bare for å spille. Så jeg håper han tar nye steg. Det vil være bra for oss, og bra for ham, sier landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.