Hopp til innhold

Barcelonas vanskelige tid: Livet uten Messi

KOMMENTAR: Lionel Messis skade betyr at Barcelona nå må prøve å erstatte den uerstattelige. Hvor viktig er argentineren for laget?

Lionel Messi

DEN UERSTATTELIGE: Barcelona med og uten Lionel Messi er to forskjellige ting. Og nå må Barcelona klare seg uten sin mirakelmann i 7-8 uker

Foto: LLUIS GENE / Afp

En kan anse Lionel Messi som en inspirerende frontfigur i et band. Ikke bare spiller han gitar og synger. Han skriver også låtene. Han er den kreative drivkraften bak det vidunderlige samspillet som begeistrer oss alle, og som har gjort Barcelona til verdens beste lag.

Nå er han skadet i mellom syv og åtte uker. Dermed blir det naturlig å spørre hva fraværet betyr for Barça.

Første Barça-kamp uten Messi går mot Bayer Leverkusen i kveld:

Laster innhold, vennligst vent..

For selv i et så stjernespekket lag ligger Messi på et eget nivå. Siden 28-åringen fant formen i januar, har avstanden mellom verdens beste og nest-beste spiller blitt stor, spesielt etter Cristiano Ronaldos sjansesløsing de siste ukene.

En viktig del av harmonien i Barças angrepstrio er aksepten fra Neymar og Luis Suárez om at alt sirkulerer rundt Messi. Han er solen i lagets galakse.

Spesielt før sommeren utgjorde Messi forskjellen mellom en god og en historisk sesong. Det var han som drev Barça til trippelen. José Mourinho har gått så langt som å si at hele maktforholdet i europeisk fotball vil endre seg når angriperen legger opp, og både Chelsea-sjefen og Pep Guardiola har understreket sannheten som vil oppmuntre katalanernes motstandere de neste ukene:

Et godt lag som Barça er én ting. Et godt lag med Messi er noe helt annet.

Vinnerformelen

Liga Lionel Messi

BILDET BARCELONA MINST AV ALT ØNSKET Å SE: Lionel Messi ble skadet i kneet i kampen mot Las Palmas sist helg

Foto: Manu Fernandez / Ap

Det som gjør Messi spesielt vanskelig å erstatte nå, er det faktum at han aldri har vært mer sentral i lagets spill. Den spanske avisen El País fant nylig ut at Barça har vunnet 70% av sine kamper med Messi og 62.6 % uten, men dét gjenspeiler ikke den innflytelsesrike rollen han har hatt siden januar.

For akkurat nå finnes det få om noen i europeisk toppfotball som involverer seg i like mange faser av angrepet.

Dette har ikke alltid vært tilfellet. Da Guardiola ga Messi rollen som tilbaketrukken midtspiss i 2009/10, fikk spilleren en struktur rundt seg bestående av geniale playmakere, løpsvillige kantspillere og kjappe sidebacker.

Ballfordelingen ble overlatt til Xavi og Andrés Iniesta. Taktikkens design tillot ham å konsentrere seg om de siste 25 meterne.

Denne rollen forble i stor grad uforandret under Tito Vilanova i 2012/13 og Gerardo Martino i 2013/14, men systemet ble gradvis mer forutsigbart. Motstandere flokket seg rundt ham og klarte å markere ham ut av kamper. Spesielt under Martino var han langt unna sitt beste.

Så, mot slutten av 2014, tok Messi selv initiativ til å spille høyre kant. Dét omstrukturerte Barças angrepstrio og skapte oppskriften til trippelen.

Messi med babyfeiring

PAPP MESSI: Lionel Messi ble nyss pappa igjen. Da feirer man slik

Foto: GERARD JULIEN / Afp

Kreative kantspillere

Den praktiske effekten av dette er at det kreative ansvaret som før lå hos Xavi og Iniesta er nå lagt på Messis skuldre. Han spiller dypere. De 25 meterne har blitt til 50.

Som nevnt på disse sidene før, har Luis Enrique gjort angrepstrioen mer involvert i sjanseskapingen. Før styrte Xavi og Iniesta kampene, mens kantspillerne var løpegutter som skapte rom for Messi.

Selv kom Messi dypt og linket opp med midtbanen, slik at Barça hadde overtall sentralt. Nå er det indreløperne Iniesta og Ivan Rakitić som i større grad er støttespillere, mens kantspillerne dikterer. Ballen går direkte fra forsvar til angrep.

Sjekker man statistikken fra La Liga forrige sesong, gjenkjenner man tendensen. Xavi hadde åtte målgivende, mens Iniesta kun hadde én. Samtidig herjet trioen helt fremme.

Spesielt Messi var involvert i mye. Som forventet hadde han flest mål (43), skudd per kamp (4,9) og driblinger per kamp (4,6) – men også som playmaker var han dominant. Han hadde flest målgivende (18), flest nøkkelpasninger per kamp (2,5) og flest gjennombruddspasninger per kamp (0,9). Spillerne med nest flest stikkere i snitt var Xavi og Iniesta, med 0,3 hver.

De tre dimensjonene

Lionel Messi

SLIK VIL DE SE HAM: Messi med en presis pasning eller et velplassert skudd. Uansett er han megastjernen blant stjernene, og involvert i det meste

Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp

Galskapen med dette er den samme som gjelder for Messi generelt: Han er et lite mirakel statistisk sett, og likevel forteller tallene bare en liten del av historien. Det er umulig å uttrykke innflytelsen han har på kamper uten å prøve å beskrive det som ikke kan kvantifiseres. Og selv da er det vanskelig.

Så ofte er han gnisten som starter det offensive maskineriet. Så fort han får ballen er det farlig. Han kan sette fart langs kanten eller innover i banen, spille vegg og gå igjen; umiddelbart testes motstanderens lagstruktur. Løpene skaper rom for andre og utløser nye bevegelser. Han kan finne medspillere som er ledige, fordi så mange motspillere trekkes mot ham.

Han kan sende en tversoverpasning til Neymar 40 meter unna. Eller en stikker til Suárez. Eller en forløsende ball til Iniesta. Ofte får han ballen tilbake og gir den avgjørende pasningen. Andre ganger kjører han bare solo og scorer selv.

Mulighetene er så mange, fordi Messi besitter så mange dimensjoner som spiller. Det kan fint argumenteres at han er verdens beste pasningsspiller og dribler. Om Ronaldo er ute av form, kan en også ta med Messi som avslutter. Han kan alt, og den nye rollen tillater ham å vise det. Aldri før har ferdighetene hans kommet til syne på en like balansert måte.

Derfor kan du ikke erstatte ham med én spiller. Du trenger tre.

Viktigere enn Cristiano

Ronaldo og Messi

EL CLASICO UTEN MESSI? Barça og Real møtes til sesongens første El Clasico 22. november. Det kan fort bli uten Lionel Messi

Foto: DANI POZO / Afp

Ser man rundt på kontinentet, finnes det ingen andre spillere i toppsjiktet med samme innflytelse. Selv ikke Ronaldo er i nærheten.

De siste årene har de to gått i motsatt retning. Ronaldo var en teknisk ving som nå har blitt en ren avslutter. Messi er en målscorer som har utviklet seg til en mer klassisk playmaker.

Dette betyr at Messi påvirker kamper i større grad. Om ingenting annet fungerer for Barça, kan han komme ned på midtsirkelen og skape et angrep ved ett sving med tryllestaven.

Ronaldos bidrag består i stor grad av avslutninger: Mot Málaga i helgen traff han for eksempel med 27 pasninger og skjøt 14 ganger. Han trenger service: Innlegg, stikkere, pasninger i mellomrommet.

Får han ikke dette, er det lite annet han kan gjøre. Han kan avgjøre oppgjør ved å omsette sjanser, men selve kampbildet er det kun Messi som kan endre.

Dermed kan en hevde følgende: I Madrid glitrer Ronaldo når laget spiller bra. I Barcelona glitrer laget når Messi spiller bra.

Kan miste el clásico

Cam Nou

SAVNER DEN UERSTATTELIGE: Gutten skuer ut over Camp Nou og er nok bekymret over hva som skjer der nå når Lionel Messi ikke er der

Foto: CESAR MANSO / Afp

Ser man fremover må Barça nå klare seg uten slike ferdigheter. Luis Enrique har fortsatt Neymar, Suárez og Iniesta, men bak førsteelleveren er stallen syltynn.

Klubben kan som kjent ikke registrere nye spillere før i januar grunnet FIFA-straffen, og Rafinha er skadet ut sesongen. De siste årene har styret solgt flere vinger som hadde vært nyttige nå – Alexis Sánchez, Pedro, Adama Traoré, Gerard Deulofeu – og ferske akademispillere som Sandro Ramírez (20 år) og Munir El Haddadi (20) har til gode å overbevise.

I tillegg tapte Barça nylig 4-1 borte mot Celta Vigo. Og det var med Messi på banen.

De neste ukene vil by på flere oppgjør som bør vinnes greit, men det finnes unntak. Barça møter Leverkusen i kveld, og skal spille borte mot Sevilla og hjemme mot Villarreal, før de møter Real Madrid på Santiago Bernabéu. Det hersker tvil om Messi vil rekke den sistnevnte kampen.

Innen den tid blir det fascinerende å se hvordan Barça reagerer, både taktisk og mentalt. Tapet mot Celta ble etterfulgt av en 2-1-seier hjemme mot nyopprykkede Las Palmas på lørdag, og ikke alt har fungert som det skal. Denne perioden blir en stor test.

Fotball

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten