Hopp til innhold

Barcelonas vanskelige tid: Livet uten Messi

KOMMENTAR: Lionel Messis skade betyr at Barcelona nå må prøve å erstatte den uerstattelige. Hvor viktig er argentineren for laget?

Lionel Messi

DEN UERSTATTELIGE: Barcelona med og uten Lionel Messi er to forskjellige ting. Og nå må Barcelona klare seg uten sin mirakelmann i 7-8 uker

Foto: LLUIS GENE / Afp

En kan anse Lionel Messi som en inspirerende frontfigur i et band. Ikke bare spiller han gitar og synger. Han skriver også låtene. Han er den kreative drivkraften bak det vidunderlige samspillet som begeistrer oss alle, og som har gjort Barcelona til verdens beste lag.

Nå er han skadet i mellom syv og åtte uker. Dermed blir det naturlig å spørre hva fraværet betyr for Barça.

Første Barça-kamp uten Messi går mot Bayer Leverkusen i kveld:

Laster innhold, vennligst vent..

For selv i et så stjernespekket lag ligger Messi på et eget nivå. Siden 28-åringen fant formen i januar, har avstanden mellom verdens beste og nest-beste spiller blitt stor, spesielt etter Cristiano Ronaldos sjansesløsing de siste ukene.

En viktig del av harmonien i Barças angrepstrio er aksepten fra Neymar og Luis Suárez om at alt sirkulerer rundt Messi. Han er solen i lagets galakse.

Spesielt før sommeren utgjorde Messi forskjellen mellom en god og en historisk sesong. Det var han som drev Barça til trippelen. José Mourinho har gått så langt som å si at hele maktforholdet i europeisk fotball vil endre seg når angriperen legger opp, og både Chelsea-sjefen og Pep Guardiola har understreket sannheten som vil oppmuntre katalanernes motstandere de neste ukene:

Et godt lag som Barça er én ting. Et godt lag med Messi er noe helt annet.

Vinnerformelen

Liga Lionel Messi

BILDET BARCELONA MINST AV ALT ØNSKET Å SE: Lionel Messi ble skadet i kneet i kampen mot Las Palmas sist helg

Foto: Manu Fernandez / Ap

Det som gjør Messi spesielt vanskelig å erstatte nå, er det faktum at han aldri har vært mer sentral i lagets spill. Den spanske avisen El País fant nylig ut at Barça har vunnet 70% av sine kamper med Messi og 62.6 % uten, men dét gjenspeiler ikke den innflytelsesrike rollen han har hatt siden januar.

For akkurat nå finnes det få om noen i europeisk toppfotball som involverer seg i like mange faser av angrepet.

Dette har ikke alltid vært tilfellet. Da Guardiola ga Messi rollen som tilbaketrukken midtspiss i 2009/10, fikk spilleren en struktur rundt seg bestående av geniale playmakere, løpsvillige kantspillere og kjappe sidebacker.

Ballfordelingen ble overlatt til Xavi og Andrés Iniesta. Taktikkens design tillot ham å konsentrere seg om de siste 25 meterne.

Denne rollen forble i stor grad uforandret under Tito Vilanova i 2012/13 og Gerardo Martino i 2013/14, men systemet ble gradvis mer forutsigbart. Motstandere flokket seg rundt ham og klarte å markere ham ut av kamper. Spesielt under Martino var han langt unna sitt beste.

Så, mot slutten av 2014, tok Messi selv initiativ til å spille høyre kant. Dét omstrukturerte Barças angrepstrio og skapte oppskriften til trippelen.

Messi med babyfeiring

PAPP MESSI: Lionel Messi ble nyss pappa igjen. Da feirer man slik

Foto: GERARD JULIEN / Afp

Kreative kantspillere

Den praktiske effekten av dette er at det kreative ansvaret som før lå hos Xavi og Iniesta er nå lagt på Messis skuldre. Han spiller dypere. De 25 meterne har blitt til 50.

Som nevnt på disse sidene før, har Luis Enrique gjort angrepstrioen mer involvert i sjanseskapingen. Før styrte Xavi og Iniesta kampene, mens kantspillerne var løpegutter som skapte rom for Messi.

Selv kom Messi dypt og linket opp med midtbanen, slik at Barça hadde overtall sentralt. Nå er det indreløperne Iniesta og Ivan Rakitić som i større grad er støttespillere, mens kantspillerne dikterer. Ballen går direkte fra forsvar til angrep.

Sjekker man statistikken fra La Liga forrige sesong, gjenkjenner man tendensen. Xavi hadde åtte målgivende, mens Iniesta kun hadde én. Samtidig herjet trioen helt fremme.

Spesielt Messi var involvert i mye. Som forventet hadde han flest mål (43), skudd per kamp (4,9) og driblinger per kamp (4,6) – men også som playmaker var han dominant. Han hadde flest målgivende (18), flest nøkkelpasninger per kamp (2,5) og flest gjennombruddspasninger per kamp (0,9). Spillerne med nest flest stikkere i snitt var Xavi og Iniesta, med 0,3 hver.

De tre dimensjonene

Lionel Messi

SLIK VIL DE SE HAM: Messi med en presis pasning eller et velplassert skudd. Uansett er han megastjernen blant stjernene, og involvert i det meste

Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp

Galskapen med dette er den samme som gjelder for Messi generelt: Han er et lite mirakel statistisk sett, og likevel forteller tallene bare en liten del av historien. Det er umulig å uttrykke innflytelsen han har på kamper uten å prøve å beskrive det som ikke kan kvantifiseres. Og selv da er det vanskelig.

Så ofte er han gnisten som starter det offensive maskineriet. Så fort han får ballen er det farlig. Han kan sette fart langs kanten eller innover i banen, spille vegg og gå igjen; umiddelbart testes motstanderens lagstruktur. Løpene skaper rom for andre og utløser nye bevegelser. Han kan finne medspillere som er ledige, fordi så mange motspillere trekkes mot ham.

Han kan sende en tversoverpasning til Neymar 40 meter unna. Eller en stikker til Suárez. Eller en forløsende ball til Iniesta. Ofte får han ballen tilbake og gir den avgjørende pasningen. Andre ganger kjører han bare solo og scorer selv.

Mulighetene er så mange, fordi Messi besitter så mange dimensjoner som spiller. Det kan fint argumenteres at han er verdens beste pasningsspiller og dribler. Om Ronaldo er ute av form, kan en også ta med Messi som avslutter. Han kan alt, og den nye rollen tillater ham å vise det. Aldri før har ferdighetene hans kommet til syne på en like balansert måte.

Derfor kan du ikke erstatte ham med én spiller. Du trenger tre.

Viktigere enn Cristiano

Ronaldo og Messi

EL CLASICO UTEN MESSI? Barça og Real møtes til sesongens første El Clasico 22. november. Det kan fort bli uten Lionel Messi

Foto: DANI POZO / Afp

Ser man rundt på kontinentet, finnes det ingen andre spillere i toppsjiktet med samme innflytelse. Selv ikke Ronaldo er i nærheten.

De siste årene har de to gått i motsatt retning. Ronaldo var en teknisk ving som nå har blitt en ren avslutter. Messi er en målscorer som har utviklet seg til en mer klassisk playmaker.

Dette betyr at Messi påvirker kamper i større grad. Om ingenting annet fungerer for Barça, kan han komme ned på midtsirkelen og skape et angrep ved ett sving med tryllestaven.

Ronaldos bidrag består i stor grad av avslutninger: Mot Málaga i helgen traff han for eksempel med 27 pasninger og skjøt 14 ganger. Han trenger service: Innlegg, stikkere, pasninger i mellomrommet.

Får han ikke dette, er det lite annet han kan gjøre. Han kan avgjøre oppgjør ved å omsette sjanser, men selve kampbildet er det kun Messi som kan endre.

Dermed kan en hevde følgende: I Madrid glitrer Ronaldo når laget spiller bra. I Barcelona glitrer laget når Messi spiller bra.

Kan miste el clásico

Cam Nou

SAVNER DEN UERSTATTELIGE: Gutten skuer ut over Camp Nou og er nok bekymret over hva som skjer der nå når Lionel Messi ikke er der

Foto: CESAR MANSO / Afp

Ser man fremover må Barça nå klare seg uten slike ferdigheter. Luis Enrique har fortsatt Neymar, Suárez og Iniesta, men bak førsteelleveren er stallen syltynn.

Klubben kan som kjent ikke registrere nye spillere før i januar grunnet FIFA-straffen, og Rafinha er skadet ut sesongen. De siste årene har styret solgt flere vinger som hadde vært nyttige nå – Alexis Sánchez, Pedro, Adama Traoré, Gerard Deulofeu – og ferske akademispillere som Sandro Ramírez (20 år) og Munir El Haddadi (20) har til gode å overbevise.

I tillegg tapte Barça nylig 4-1 borte mot Celta Vigo. Og det var med Messi på banen.

De neste ukene vil by på flere oppgjør som bør vinnes greit, men det finnes unntak. Barça møter Leverkusen i kveld, og skal spille borte mot Sevilla og hjemme mot Villarreal, før de møter Real Madrid på Santiago Bernabéu. Det hersker tvil om Messi vil rekke den sistnevnte kampen.

Innen den tid blir det fascinerende å se hvordan Barça reagerer, både taktisk og mentalt. Tapet mot Celta ble etterfulgt av en 2-1-seier hjemme mot nyopprykkede Las Palmas på lørdag, og ikke alt har fungert som det skal. Denne perioden blir en stor test.

Pressekonferanse etter første kvartfinale i Serieligaen

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Pressekonferanse med Bodø/Glimt og Roma-manager José Mourinho.
 • Kolbotn kontrollert videre

  Det ble relativt komfortabelt for Kolbotn, som slo ut 1. divisjonslaget Grei i andre runde av NM for kvinner. De vant til slutt 2-0 på bortebane, og er dermed videre til tredje runde av cupen.

  Det var først Ingrid Kvernvolden, som hadde mange sjanser i løpet av kampen, som satte inn 1-0-målet.

  Etter hvilen sørget Sara Dyrehauge for det forløsende 2-0-målet, der hun banket ballen i nettaket.

 • Langtidsskade for Villa-stopper Konsa

  Aston Villa-midtstopper Ezri Konsa er ute i inntil fire måneder etter å ha blitt skadd i helgens Premier League-kamp mot Crystal Palace.

  Det opplyser manager Steven Gerrard foran torsdagens hjemmekamp mot Burnley. Konsa går glipp av de to siste seriekampene og muligens også starten på neste sesong.

  – Ezri Konsa har vært til undersøkelse, og det er bekreftet at han har en kneskade. Han er ute i inntil 16 uker. Det er ikke det verste tidspunktet om man først skal få en skade, for han går ikke glipp av så mye fotball, sier Gerrard.

  Villa ligger på 14.-plass i Premier League, men har mulighet til å klatre noen plasser torsdag kveld.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Nick Potts / AP
 • Bekreftet: Sverige uten Zlatan mot Norge

  Den svenske veteranspissen Zlatan Ibrahimovic er ikke med i landslagstroppen som skal møte Norge to ganger på kort tid i Nations League i juni.

  Det er skadeproblematikk som stopper 40-åringen, som i fjor gjorde comeback på landslaget etter nesten fem år utenfor.

  I tillegg til dobbeltmøtet med Norge 5. og 12. juni skal Sverige spille mot Slovenia (2/6) og Serbia (9/6).

 • Thorsby scoret i Sampdoria-seier

  Morten Thorsby scoret sesongens tredje seriemål da Sampdoria slo Fiorentina 4-1 i italiensk Serie A fotball mandag.

  Sampdoria hadde reddet plassen før avspark. Thorsby har spilt 34 seriekamper fra start for Genova-klubben denne sesongen. I tillegg til målene er det blitt ti gule kort, det siste i slutten av februar.

  Kristoffer Askildsen satt på benken hele kampen for Sampdoria mandag.

  Fiorentias tap gjør at deres sjanse til europacup-spill lever farlig.

  Sampdoria avslutter sesongen borte mot Inter søndag. Dermed kan Thorsby være med på å avgjøre kampen om ligagullet. Inter ligger to poeng bak Milan på toppen av tabellen.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Tano Pecoraro / AP
 • Pálsson fikk hjertestans igjen

  Sarpsborg-spiller Emil Pálsson forteller i et intervju med TV 2 at han fikk hjertestans for andre gang da han trente på Island.

  – Det er dårlige nyheter. I forrige uke fikk jeg ny hjertestans på trening da jeg var på Island, forteller han til kanalen.

  Det var i november at Pálsson falt om på banen da han var på utlån hos Sogndal og spilte kamp mot Stjørdals-Blink.

  Han er per nå tilbake i Sarpsborg, men har ikke vært på banen siden hjertestansen.

  Pressekonferanse med Emil Pálsson
  Foto: Christian Blom / NTB