Hopp til innhold

Afrikas endelige gjennombrudd?

- Nå kommer Afrika. Dette har vi hørt siden Kameruns kvartfinale mot England for 20 år siden. Men gjennombruddet har latt vente på seg. Kommer det på hjemmebane i år?

Sør-Afrikansk jubel

Sørafikanerne kan få mer anledning til å juble når VM avvikles på deres hjemmebane

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / Afp

Fra afrikanske land kom med i VM for alvor i 1970 og fram til Kameruns nesten-sensasjon mot England i kvartfinalen i 1990, hadde landene fra dette kontinentet vist en jevn stigning. Og afrikansk fotballs høydepunkt er fortsatt denne varme julikvelden i Napoli:

Hele Afrika og hele den delen av verden forøvrig som ikke heiet på England, hadde begynt å tro på det de tidligere bare kunne håpe.

Kamerun hadde snudd kampen og ledet 2-1.

Bare sju minutter gjenstod. Så skar det seg. Den meksikanske dommeren dømte straffe til England.

Like før første ekstraomgang var slutt, fikk England et nytt straffespark. Gary Lineker var sikkerheten selv begge gangene, og Kamerun var eliminert.

Hva venter du deg av de afrikanske landene i årets VM? Stem og diskuter lenger nede i artikkelen.

Roger Milla

Kameruns Roger Milla er synonymt med afrikansk fotballs største øyeblikk, kvartfinalen mot England i VM i 1990

Foto: Scanpix / AFP

Kameruns innsats i 1990 betalte seg likevel. To afrikanske land i 1990 ble til fem i 2006. I år er det seks, fordi VM for første gang arrangeres i Afrika.

Og i løpet av de samme to tiårene har antallet internasjonale toppspillere og profiler fra det afrikanske kontinentet økt veldig.

Norges landslagssjef Egil Olsen tror de afrikanske landene har god sjanse til å nå langt i år.

- Både Elfenbeinskysten og Kamerun er gode nok til å nå en semifinale, sier Drillo til NRK.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Stagnasjon etter 1990

Senegal - Sverige

Senegal scorer seiersmålet mot Sverige i åttedelsfinalen i 2002 og sikrer en av Afrikas to kvartfinaleplasser i VM-historien

Foto: KEVORK DJANSEZIAN / AP

Men framgangen siden 1990 har uteblitt. I 2002 nådde Senegal også kvartfinalen, men ellers har det endt med skuffelse.

Fotball har vært spilt i Afrika siden slutten av 1800-tallet. Men spillet var importert av de europeiske koloniherrene, og det tok lang tid før det fikk skikkelig fotfeste i lokalbefolkningen.

Først etter den andre verdenskrigen begynte det å slå rot. Det hang sammen med den økende nasjonalbevisstheten og frigjøreingskrigene som fulgte. Da 1960-tallet opprant, var det fortsatt bare fire av Afrikas nasjoner som var selvstendige.

Nå er det 55 nasjoner med i det afrikanske fotballforbundet - flere enn i noen annen FIFA-føderasjon.

Fotball som nasjonsbygging

Nesten alle frigjøringsbevegelsene og de nye makthaverne gikk aktivt inn for å bruke fotball som en del av nasjonsoppbyggingen, vel vitende om at ikke mye forener mer enn et landslag med suksess.

Et eksempel er Algerie. Frigjøringsbevegelsen FNL stod i front i frigjøringskrigen mot Frankrike seint på 50-tallet og tidlig på 60-tallet. De beordret sine beste spillere, som alle spilte i Frankrike, til å forme et landslag. De hadde i utgangspunktet ikke noe land å spille i, men dannelsen av laget gav likevel ny kraft og entusiasme i krigen og seinere byggingen av nasjonen, som ble selvstendig i 1962.

Egypt deltok som første afrikanske nasjon allerede i 1934. Men først foran VM i 1966 fikk Afrika lov å kvalifisere seg. De takket imidlertid nei, ettersom de ikke fikk en garantert plass. De måtte spille kvalifisering mot Asia- eller Oseania-vinneren. Det godtok de ikke. Derfor kom de med "for alvor" først i 1970-VM.

Varselet kom allerede da. Marokko ledet lenge over mektige Vest-Tyskland. Men en sein scoring av Gerd Müller ødela dagen for afrikanerne, som tapte 1-2 i sin første kamp.

Men i VM-sluttspill etter dette har resultatene vært varierende, og bare i glimt har landene fulgt opp Kameruns 1990-resultat. Selv klarte de ikke å fornye seg til de påfølgende mesterskapene. Nigeria overtok hegemoniet i Afrika, men kom aldri lenger enn til åttedelsfinalen i 1994 og 1998.

Senegal overrasket alle

Senegal overrasket alle med kvartfinaleplass mot Tyrkia i 2002, men tapte 0-1 etter ekstraomganger. Da hadde de åpnet med 1-0 over regjerende mester Frankrike med et lag bestående nesten utelukkende av proffer fra franske klubber. Og de slo Sverige i åttedelsfinalen.

I 2006 ble fire av fem slått ut i gruppespillet. Bare Ghana kom videre, og de tapte klart for Brasil i åttedelsfinalen.

Lagene fra det arabiske Nord-Afrika er vanligvis regnet som minst like gode, men i VM har nesten ingen av dem kommet videre fra gruppespillet. Unntaket er da Marokko spilte åttedelsfinale mot Vest-Tyskland i 1986.

Algerie - Vest-Tyskland

Alderie stod i 1982 for én av afrikansk fotballs største bragder ved å slå Vest-Tyskland 2-1

Foto: - / Afp

Best huskes nok likevel Algerie fra 1982. De innledet med 2-1 over "uovervinnelige" Vest-Tyskland, tapte for Østerrike, men slo Chile i siste gruppekamp. Dermed ville de gå videre hvis tyskerne ikke slo Østerrike med ett eller to mål i siste kamp. Vest-Tyskland vant 1-0 i en skandalekamp, og begge de to europeiske lagene gikk videre.

Konsekvensen av denne kampen ble at for all ettertid skulle de to siste kampene i hver gruppe spilles samtidig.

Store forhåpninger - igjen

Didier Drogba

Elfenbeinskystens Didier Drogba kan bli en av dem som løfter afrikansk fotball nærmere toppen

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Nå er det kanskje omsider duket for nye framganger for Afrika. For første gang er hele seks afrikanske lag med, og for første gang har de mesterskapet hjemme på sitt eget kontinent.

Sør-Afrika selv er en nokså ny VM-nasjon. Fram til 1962 deltok de ikke i kvalifiseringen, og fra 1966 til 1990 var de utestengt på grunn av apartheid-politikken. Bare i 1998 og 2002 kvalifiserte de seg, men ble slått ut i gruppespillet begge gangene. 1-0 over Slovenia i Sør-Korea i 2002 er eneste seier i en sluttspillkamp.

Totalt har afrikanske land spilt 90 sluttspillkamper mot lag fra andre verdensdeler. De har vunnet bare 19 av dem. 25 har endt uavgjort, mens 46 er tapt. Målforskjellen er 84-150.

De andre nasjonene som er med fra Afrika i år er Kamerun, Nigeria, Elfenbeinskysten, Algerie og Ghana.

Vil kopiere Milla

Alle har sine profiler. Kameruns Samuel Eto'o vil gjerne ta opp arven etter Roger Millas 1990-lag. Inter-spilleren var bare 17 år da han scoret seiersmålet mot Saudi-Arabia i sluttspillet i 1998 - den eneste kampen Kamerun har vunnet siden eventyret i 1990.

Elfenbeinskysten - med svenske "Svennis" på lagledebenken - stiller med Didier Drogba, som er toppscorer i Premier League og i sitt livs form. Han scoret igjen i oppkjøringskampen mot Paraguay nylig.

John Obi Mikel

Tidligere Lyn-spiller John Obi Mikel kan bli profilen på Nigerias lag

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Og hva med Nigeria, der Lars Lagerbäck er ved roret? De har også tidligere gjort enkelte gode VM-kamper, men uten å slå gjennom i sluttspill. Kan Lyns gamle kjenning John Mikel Obi bli deres fremste profil?

Ghana var Afrikas best lag for fire år siden, og det eneste som gikk videre fra gruppespillet. De fikk et stygt skudd for baugen da Michael Essien ble skadet og måtte trekke seg fra troppen nylig. Rosenborgs Anthony Annan er med i Ghanas VM-tropp.

Afrika-mesteren ikke med

Vinneren av de tre siste Afrika-mesterskapene, Egypt, klarte ikke å kvalifisere seg. Er det en styrke eller svakhet?

Egyptisk flaggbrenning

Afrika-mester Egypt ble slått ut i en dramatisk kvalifisering mot Algerie, to kamper som utløste flaggbrenning, uroligheter og politisk bråk

Foto: Ben Curtis / AP

Mange husker kanskje alle kontroversene omkring Egypts kamper mot Algerie i fjor høst - en duell som måtte avgjøres på nøytral bane, ettersom de endte helt likt i kvalifiseringen. Og det endte med algerisk seier og VM-plass, noe som utløste mye politisk ståhei.

Noe tyder på at matchen i nøytrale Sudan var et gyllent øyeblikk for Algerie. For etterpå har Egypt sikret seg Afrika-mesterskapet, blant annet etter solide 4-0 over Algerie i semifinalen. Algerie har på sin side ikke fått til stort i sine oppkjøringskamper.

Bare to uker før lagets første VM-kamp ble de utspilt av Irland og tapte 3-0. Landslagssjef Rabah Sadane har mye å rette på.

Hjemmelag gjør det godt

Sør-Afrika har historisk ikke vært noe tyngdepunkt i afrikansk fotball. Men hjemmebane gjør noe med et lag. "Alle" arrangørland gjør det godt. Uruguay, Italia, England, Vest-Tyskland, Argentina og Frankrike har alle vunnet hjemme.

Og det finnes flere eksempler på at arrangørene har gjort det godt også de siste årene: Tyskland (bronse 2006), Sør-Korea (fjerdeplass 2002), Italia (bronse 1990), Mexico (kvartfinale 1970 og 1986), Chile (bronse 1962) og Sverige (sølv i 1958) er eksempler.

Og Sør-Afrika ser ut til å ha benyttet oppbyggingen fram mot VM på hjemmebane godt - det er lenge siden de har tapt. De åpner hele ballet mot Mexico 11. juni.

Så i år igjen venter vi på Afrikas gjennombrudd.

Afrikas 19 VM-seirer

Dato

Afrikansk land

Motstander

Resultat

Runde

By

02.06.78

Tunisia

Mexico

3-1

Gruppe C

Rosario

16.06.82

Algerie

Vest-Tyskland

2-1

Gruppe B

Gijon

24.06.82

Algerie

Chile

3-0

Gruppe B

Oviedo

11.06.86

Marokko

Portugal

3-1

Gruppe F

Guadalajara

08.06.90

Kamerun

Argentina

1-0

Gruppe B

Milano

14.06.90

Kamerun

Romania

2-1

Gruppe B

Bari

23.06.90

Kamerun

Colombia

2-1 eo

Åttedelsfin.

Napoli

21.06.94

Nigeria

Bulgaria

3-0

Gruppe D

Dallas

30.06.94

Nigeria

Hellas

2-0

Gruppe D

Boston

13.06.98

Nigeria

Spania

3-2

Gruppe D

Nantes

19.06.98

Nigeria

Bulgaria

1-0

Gruppe D

Paris

23.06.98

Marokko

Skottland

3-0

Gruppe A

St. Etienne

31.05.02

Senegal

Frankrike

1-0

Gruppe A

Seoul

06.06.02

Kamerun

Saudi-Arabia

1-0

Gruppe E

Saitama

08.06.02

Sør-Afrika

Slovenia

1-0

Gruppe B

Daegu

16.06.02

Senegal

Sverige

2-1 eo

Åttedelsfin.

Oita

17.06.06

Ghana

Tsjekkia

2-0

Gruppe E

Köln

21.06.06

Elfenbeinsk.

Serbia og Monten.

3-2

Gruppe C

München

22.06.06

Ghana

USA

2-1

Gruppe E

Nürnberg

Ekspander/minimer faktaboks

Fotball

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener. Han leder laget mot Sarpsborg søndag.

    LSK er blitt enig med Manchester United om kompensasjon for Georgson, som ledet LSK i 18 kamper etter at han ble ansatt ved årsskiftet.

    – Det ble en veldg mye kortere tid enn jeg hadde tenkt meg i LSK, en klubb og en supporterskare som jeg raskt kjente at jeg kan identifisere meg med og virkelig ta til hjertet, sier Georgson til lsk.no.

    Også Manchester United bekreftet ansettelsen fredag kveld, gjennom en melding på X.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben.

    (NTB)

    Andreas Georgson og Gjermund Åsen
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Påtalenemnda anker KFUM-avgjørelse

    Påtalenemnda besluttet å iverksette sanksjonssak mot KFUM Oslo etter bruk av en ikke-spilleberettiget spiller i NM-kampen mot Sogndal 1. mai. Det skriver NFF i en pressemelding.

    De ønsker i stedet å kaste ut KFUM fra cupen.

    – Påtalenemnda anker herved beslutningen. Anken gjelder sanksjonsutmålingen. Prinsipalt anføres det også for ankeutvalget at KFUM Oslo må idømmes «tap av resultat» i NM-kampene mot Sogndal og Lysekloster, heter det i pressemeldingen.

    Den tidligere innstillingen fra Doms- og sanksjonsutvalget i NFF har vært at KFUM får fortsette i cupen, men at de ilegges en bot på 100.000 kroner.

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • RBK anker beslutning om tomme tribuner

    Rosenborg godtar ikke Norges Fotballforbunds vedtak om å spille den avbrutte seriekampen mot Lillestrøm uten publikum.

    Det melder klubben på egne nettsider.

    – Det er en beslutning Rosenborg har besluttet å påklage, sier Rosenborgs daglige leder, Tore Berdal.

    – De fleste av våre supportere deltok ikke i søndagens aksjoner, og dette blir da en kollektiv straff som rammer alt for mange som ikke har noe med denne saken å gjøre. Straffen blir derfor uforholdsmessig, sier Berdal.

    Sist helg ble oppgjøret mellom Rosenborg og Lillestrøm avbrutt flere ganger som følge av VAR-protester og gjenstander som ble kastet ut på banen. Til slutt ble aldri spillet gjenopptatt. (NRK/NTB)

    Eliteserien 2024: Rosenborg - Lillestrøm.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB
  • Brann holdt unna i Nederland – sikret sterkt resultat

    Mathias Dyngeland var i storform for Brann og kan ta sin del av æren for at de klarte 0-0 i Nederland mot Go Ahead Eagles i andre runde av Serieligaen-kvalifiseringen.

    Begge lag hadde sine sjanser, og det var ikke nødvendigvis en rolig affære til tross for at målene uteble.

    Det var de nederlandske vertene som var nærmest, og i sluttminuttene var Mathias Dyngeland god i Brann-målet og reddet en sen scoringsmulighet for Bobby Adekanye.

    Go Ahead Eagles-angriperen hadde flere sjanser i løpet av kampen, men han klarte ikke å få ballen i nettet.

    Helt på tampen skulle det bli tegn til drama likevel. Det var Blomberg som ble revet ned av Llansana. Dommer mente det var en åpenbar mulighet som ble fratatt og det resulterte i rødt kort.

    Brann tar imot Go Ahead Eagles på Brann Stadion torsdag 1. august. Nå vil de nok regnes som favoritter til å ta seg videre.

    Go Ahead Eagles ble nummer ni i nederlandsk æresdivisjon sist sesong og har ikke kommet i gang med 2024/2025-sesongen i hjemlig liga ennå.

    Tromsø og Molde har også levert sterkt i Europa torsdag kveld. I Serieliga-kvalifiseringen vant Tromsø 1-0 borte mot KuPS fra Finland, mens Molde vant 3-1 hjemme mot danske Silkeborg i kvalifiseringen til Europaligaen.

    Eliteserien i fotball 2024: Brann - Haugesund (1-1)
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
Kjernen på Lerkendal

Rosenborgs anker avgjørelse om tomme tribuner: – En kollektiv straff som rammer altfor mange

Olai Bjarke Bjørnsen

15-åring debuterte som hoveddommer på seniornivå: – Det er sjeldent

Det ble en spesiell demonstrasjon mot VAR i kampen mellom LSK og KFUM.