Hopp til innhold

Afrikas endelige gjennombrudd?

- Nå kommer Afrika. Dette har vi hørt siden Kameruns kvartfinale mot England for 20 år siden. Men gjennombruddet har latt vente på seg. Kommer det på hjemmebane i år?

Sør-Afrikansk jubel

Sørafikanerne kan få mer anledning til å juble når VM avvikles på deres hjemmebane

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / Afp

Fra afrikanske land kom med i VM for alvor i 1970 og fram til Kameruns nesten-sensasjon mot England i kvartfinalen i 1990, hadde landene fra dette kontinentet vist en jevn stigning. Og afrikansk fotballs høydepunkt er fortsatt denne varme julikvelden i Napoli:

Hele Afrika og hele den delen av verden forøvrig som ikke heiet på England, hadde begynt å tro på det de tidligere bare kunne håpe.

Kamerun hadde snudd kampen og ledet 2-1.

Bare sju minutter gjenstod. Så skar det seg. Den meksikanske dommeren dømte straffe til England.

Like før første ekstraomgang var slutt, fikk England et nytt straffespark. Gary Lineker var sikkerheten selv begge gangene, og Kamerun var eliminert.

Hva venter du deg av de afrikanske landene i årets VM? Stem og diskuter lenger nede i artikkelen.

Roger Milla

Kameruns Roger Milla er synonymt med afrikansk fotballs største øyeblikk, kvartfinalen mot England i VM i 1990

Foto: Scanpix / AFP

Kameruns innsats i 1990 betalte seg likevel. To afrikanske land i 1990 ble til fem i 2006. I år er det seks, fordi VM for første gang arrangeres i Afrika.

Og i løpet av de samme to tiårene har antallet internasjonale toppspillere og profiler fra det afrikanske kontinentet økt veldig.

Norges landslagssjef Egil Olsen tror de afrikanske landene har god sjanse til å nå langt i år.

- Både Elfenbeinskysten og Kamerun er gode nok til å nå en semifinale, sier Drillo til NRK.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Stagnasjon etter 1990

Senegal - Sverige

Senegal scorer seiersmålet mot Sverige i åttedelsfinalen i 2002 og sikrer en av Afrikas to kvartfinaleplasser i VM-historien

Foto: KEVORK DJANSEZIAN / AP

Men framgangen siden 1990 har uteblitt. I 2002 nådde Senegal også kvartfinalen, men ellers har det endt med skuffelse.

Fotball har vært spilt i Afrika siden slutten av 1800-tallet. Men spillet var importert av de europeiske koloniherrene, og det tok lang tid før det fikk skikkelig fotfeste i lokalbefolkningen.

Først etter den andre verdenskrigen begynte det å slå rot. Det hang sammen med den økende nasjonalbevisstheten og frigjøreingskrigene som fulgte. Da 1960-tallet opprant, var det fortsatt bare fire av Afrikas nasjoner som var selvstendige.

Nå er det 55 nasjoner med i det afrikanske fotballforbundet - flere enn i noen annen FIFA-føderasjon.

Fotball som nasjonsbygging

Nesten alle frigjøringsbevegelsene og de nye makthaverne gikk aktivt inn for å bruke fotball som en del av nasjonsoppbyggingen, vel vitende om at ikke mye forener mer enn et landslag med suksess.

Et eksempel er Algerie. Frigjøringsbevegelsen FNL stod i front i frigjøringskrigen mot Frankrike seint på 50-tallet og tidlig på 60-tallet. De beordret sine beste spillere, som alle spilte i Frankrike, til å forme et landslag. De hadde i utgangspunktet ikke noe land å spille i, men dannelsen av laget gav likevel ny kraft og entusiasme i krigen og seinere byggingen av nasjonen, som ble selvstendig i 1962.

Egypt deltok som første afrikanske nasjon allerede i 1934. Men først foran VM i 1966 fikk Afrika lov å kvalifisere seg. De takket imidlertid nei, ettersom de ikke fikk en garantert plass. De måtte spille kvalifisering mot Asia- eller Oseania-vinneren. Det godtok de ikke. Derfor kom de med "for alvor" først i 1970-VM.

Varselet kom allerede da. Marokko ledet lenge over mektige Vest-Tyskland. Men en sein scoring av Gerd Müller ødela dagen for afrikanerne, som tapte 1-2 i sin første kamp.

Men i VM-sluttspill etter dette har resultatene vært varierende, og bare i glimt har landene fulgt opp Kameruns 1990-resultat. Selv klarte de ikke å fornye seg til de påfølgende mesterskapene. Nigeria overtok hegemoniet i Afrika, men kom aldri lenger enn til åttedelsfinalen i 1994 og 1998.

Senegal overrasket alle

Senegal overrasket alle med kvartfinaleplass mot Tyrkia i 2002, men tapte 0-1 etter ekstraomganger. Da hadde de åpnet med 1-0 over regjerende mester Frankrike med et lag bestående nesten utelukkende av proffer fra franske klubber. Og de slo Sverige i åttedelsfinalen.

I 2006 ble fire av fem slått ut i gruppespillet. Bare Ghana kom videre, og de tapte klart for Brasil i åttedelsfinalen.

Lagene fra det arabiske Nord-Afrika er vanligvis regnet som minst like gode, men i VM har nesten ingen av dem kommet videre fra gruppespillet. Unntaket er da Marokko spilte åttedelsfinale mot Vest-Tyskland i 1986.

Algerie - Vest-Tyskland

Alderie stod i 1982 for én av afrikansk fotballs største bragder ved å slå Vest-Tyskland 2-1

Foto: - / Afp

Best huskes nok likevel Algerie fra 1982. De innledet med 2-1 over "uovervinnelige" Vest-Tyskland, tapte for Østerrike, men slo Chile i siste gruppekamp. Dermed ville de gå videre hvis tyskerne ikke slo Østerrike med ett eller to mål i siste kamp. Vest-Tyskland vant 1-0 i en skandalekamp, og begge de to europeiske lagene gikk videre.

Konsekvensen av denne kampen ble at for all ettertid skulle de to siste kampene i hver gruppe spilles samtidig.

Store forhåpninger - igjen

Didier Drogba

Elfenbeinskystens Didier Drogba kan bli en av dem som løfter afrikansk fotball nærmere toppen

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Nå er det kanskje omsider duket for nye framganger for Afrika. For første gang er hele seks afrikanske lag med, og for første gang har de mesterskapet hjemme på sitt eget kontinent.

Sør-Afrika selv er en nokså ny VM-nasjon. Fram til 1962 deltok de ikke i kvalifiseringen, og fra 1966 til 1990 var de utestengt på grunn av apartheid-politikken. Bare i 1998 og 2002 kvalifiserte de seg, men ble slått ut i gruppespillet begge gangene. 1-0 over Slovenia i Sør-Korea i 2002 er eneste seier i en sluttspillkamp.

Totalt har afrikanske land spilt 90 sluttspillkamper mot lag fra andre verdensdeler. De har vunnet bare 19 av dem. 25 har endt uavgjort, mens 46 er tapt. Målforskjellen er 84-150.

De andre nasjonene som er med fra Afrika i år er Kamerun, Nigeria, Elfenbeinskysten, Algerie og Ghana.

Vil kopiere Milla

Alle har sine profiler. Kameruns Samuel Eto'o vil gjerne ta opp arven etter Roger Millas 1990-lag. Inter-spilleren var bare 17 år da han scoret seiersmålet mot Saudi-Arabia i sluttspillet i 1998 - den eneste kampen Kamerun har vunnet siden eventyret i 1990.

Elfenbeinskysten - med svenske "Svennis" på lagledebenken - stiller med Didier Drogba, som er toppscorer i Premier League og i sitt livs form. Han scoret igjen i oppkjøringskampen mot Paraguay nylig.

John Obi Mikel

Tidligere Lyn-spiller John Obi Mikel kan bli profilen på Nigerias lag

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Og hva med Nigeria, der Lars Lagerbäck er ved roret? De har også tidligere gjort enkelte gode VM-kamper, men uten å slå gjennom i sluttspill. Kan Lyns gamle kjenning John Mikel Obi bli deres fremste profil?

Ghana var Afrikas best lag for fire år siden, og det eneste som gikk videre fra gruppespillet. De fikk et stygt skudd for baugen da Michael Essien ble skadet og måtte trekke seg fra troppen nylig. Rosenborgs Anthony Annan er med i Ghanas VM-tropp.

Afrika-mesteren ikke med

Vinneren av de tre siste Afrika-mesterskapene, Egypt, klarte ikke å kvalifisere seg. Er det en styrke eller svakhet?

Egyptisk flaggbrenning

Afrika-mester Egypt ble slått ut i en dramatisk kvalifisering mot Algerie, to kamper som utløste flaggbrenning, uroligheter og politisk bråk

Foto: Ben Curtis / AP

Mange husker kanskje alle kontroversene omkring Egypts kamper mot Algerie i fjor høst - en duell som måtte avgjøres på nøytral bane, ettersom de endte helt likt i kvalifiseringen. Og det endte med algerisk seier og VM-plass, noe som utløste mye politisk ståhei.

Noe tyder på at matchen i nøytrale Sudan var et gyllent øyeblikk for Algerie. For etterpå har Egypt sikret seg Afrika-mesterskapet, blant annet etter solide 4-0 over Algerie i semifinalen. Algerie har på sin side ikke fått til stort i sine oppkjøringskamper.

Bare to uker før lagets første VM-kamp ble de utspilt av Irland og tapte 3-0. Landslagssjef Rabah Sadane har mye å rette på.

Hjemmelag gjør det godt

Sør-Afrika har historisk ikke vært noe tyngdepunkt i afrikansk fotball. Men hjemmebane gjør noe med et lag. "Alle" arrangørland gjør det godt. Uruguay, Italia, England, Vest-Tyskland, Argentina og Frankrike har alle vunnet hjemme.

Og det finnes flere eksempler på at arrangørene har gjort det godt også de siste årene: Tyskland (bronse 2006), Sør-Korea (fjerdeplass 2002), Italia (bronse 1990), Mexico (kvartfinale 1970 og 1986), Chile (bronse 1962) og Sverige (sølv i 1958) er eksempler.

Og Sør-Afrika ser ut til å ha benyttet oppbyggingen fram mot VM på hjemmebane godt - det er lenge siden de har tapt. De åpner hele ballet mot Mexico 11. juni.

Så i år igjen venter vi på Afrikas gjennombrudd.

Afrikas 19 VM-seirer

Dato

Afrikansk land

Motstander

Resultat

Runde

By

02.06.78

Tunisia

Mexico

3-1

Gruppe C

Rosario

16.06.82

Algerie

Vest-Tyskland

2-1

Gruppe B

Gijon

24.06.82

Algerie

Chile

3-0

Gruppe B

Oviedo

11.06.86

Marokko

Portugal

3-1

Gruppe F

Guadalajara

08.06.90

Kamerun

Argentina

1-0

Gruppe B

Milano

14.06.90

Kamerun

Romania

2-1

Gruppe B

Bari

23.06.90

Kamerun

Colombia

2-1 eo

Åttedelsfin.

Napoli

21.06.94

Nigeria

Bulgaria

3-0

Gruppe D

Dallas

30.06.94

Nigeria

Hellas

2-0

Gruppe D

Boston

13.06.98

Nigeria

Spania

3-2

Gruppe D

Nantes

19.06.98

Nigeria

Bulgaria

1-0

Gruppe D

Paris

23.06.98

Marokko

Skottland

3-0

Gruppe A

St. Etienne

31.05.02

Senegal

Frankrike

1-0

Gruppe A

Seoul

06.06.02

Kamerun

Saudi-Arabia

1-0

Gruppe E

Saitama

08.06.02

Sør-Afrika

Slovenia

1-0

Gruppe B

Daegu

16.06.02

Senegal

Sverige

2-1 eo

Åttedelsfin.

Oita

17.06.06

Ghana

Tsjekkia

2-0

Gruppe E

Köln

21.06.06

Elfenbeinsk.

Serbia og Monten.

3-2

Gruppe C

München

22.06.06

Ghana

USA

2-1

Gruppe E

Nürnberg

Ekspander/minimer faktaboks

Fotball

 • Polen ble herjet med – trolig ute av EM

  Robert Lewandowski-comeback hjalp ikke for Polen, som tapte 1-3 mot Østerrike til slutt.

  Det betyr at det må et mirakel til for at polakkene skal ta seg videre til åttedelsfinalen i Tyskland.

  – Jeg tror Rangnick legger seg i kveld og er utrolig fornøyd med spillerne sine og hvordan de har opptrådd, sa TV 2s Yaw Ihle Amankwah om Østerrike og deres trener.

  Begge lag hadde en viktig kamp foran seg ettersom de tapte sine åpningskamper.

  Det var Østerrike som startet klart best og satte inn et voldsomt press fra start. Det skulle også betale seg i form av en scoring.

  Det var Gernot Trauner som stanget østerrikerne i ledelsen etter et hardt innlegg fra venstrekanten.

  Østerrike fortsatte å presse, men Polen var etter hvert mer og mer med i kampen. Etter halvtimen spilt dukket Krzystof Piatek opp på en retur og satte ballen enkelt i mål.

  Etter timen spilt fikk polakkene endelig se stjerna Robert Lewandowski på banen igjen, men det fikk ingen umiddelbar effekt.

  For kort tid etter banket Christoph Baumgartner ballen i nettet etter å ha gjort et sugende løp inn i boksen.

  Vondt skulle bli til verre for Polen. Marcel Sabitzer ble felt av keeper Wojciech Szczesny og Østerrike fikk tildelt et straffespark. Marko Arnautovic var sikker fra ellevemeteren og satte inn 3-1.

  Med det har Polen null poeng etter to kamper og de møter Frankrike i siste kamp i gruppespillet. Den må helst vinnes med flere mål om det skal være noe håp.

  Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group D Poland v Austria
 • L'Équipe: Mbappé startar på benken mot Nederland

  Den franske storavisa L'Équipe melder at Frankrike si store stjerne Kylian Mbappé startar på benken EM-kampen mot Nederland i kveld.

  Spissen pådrog seg eit nasebrot i opningskampen mot Austerrike i gruppe D sist måndag. Sidan har det blitt laga ei ansiktsmaske som det er tenkt at han skal bruke resten av meisterskapen.

  Mbappé brukte maska på den siste treninga før kampen mot nederlendarane.

  Dei første 15 minuttane av treninga var open for media, og det var tydeleg at 25-åringen sleit med å få den skikkeleg tilpassa. Han var stadig oppe i fjeset og justerte den. Mbappé var berre med på dei enklaste delane av treninga, skreiv avisa La Parisien.

  Det er venta at Frankrike sitt angrep vil bestå av Antoine Griezmann og Marcus Thuram.

  (©NTB/NRK)

  Mbappe med maske
  Foto: Reuters
 • Sandnesposten: Høiland legg opp etter sesongen

  Fotballspelar og fargeklatt Tommy Høiland (35) er inne i sin siste sesong.

  Sandnes Ulf-spelaren har gjort seg til ein kjend figur i norsk fotball, og har tidlegare vore i klubbar som Viking, Molde og Lillestrøm.

  (©NTB/NRK)

  Tommy Høiland
  Foto: NTB
 • Sandnesposten: Høiland legg opp etter sesongen

  Fotballspelar og fargeklatt Tommy Høiland (35) er inne i sin siste sesong.

  – Eg informerte klubben tidleg om at denne sesongen kjem til å verte min siste. Eigentleg tok eg avgjersla allereie i fjor. Eg har valt å legge opp ved sesongslutt, seier Sandnes Ulf-kapteinen til Sandnesposten.

  Spissen har gjort seg til ein kjend figur i norsk fotball, og har tidlegare vore i klubbar som Viking, Molde og Lillestrøm.

  Denne sesongen har Høiland scora sju mål for Sandnes Ulf, som ligg nest sist i 1. divisjon.

  (©NTB/NRK)

  Tommy Høiland
  Foto: NTB
 • Spania parkerte Italia og sikret EM-avansement

  Spanjolene kjørte over Italia fra start til slutt da de vant 1–0 i Gelsenkirchen torsdag.

  Kun ett minutt var spilt før Spania kom til sin første store sjanse. Den spanske dominansen fortsatte i åpningsminuttene, men det gjorde også missene.

  Pedri, Nico Williams, 16-årige Lamine Yamal og PSG-kollega Fabián Ruiz var alle nære å score kampens første mål. Sistnevntes ball hadde en fart på 118 km/t fra 18 meter. Likevel sto det 0–0 i Gelsenkirchen flere sjanser senere, og det var utrolig nok uavgjort til pause.

  Spanjolene fortsatte presset i 2. omgang, men det gjorde også sjansesløseriet. Det måtte en italiener til for at Spania skulle gå opp i ledelsen. Selvmålet av Riccardo Calafiori kom etter 55 minutter.

  De iberiske spillerne spilte seg til flere gigantiske sjanser, men det ble med det ene målet og italienerne klarte aldri å utligne. Kampen endte 1–0.

  – Vi spilte veldig bra og prøvde å vokse inn i kampen. Jeg føler vi fikk vist at vi ønsker å oppnå noe stort i EM, sier Williams, som ble kåret til banens beste spiller.

  Rodri fikk også sitt andre gule kort i mesterskapet, og må stå over den siste gruppespillskampen mot Albania.

  Den er av liten betydning for Spania, som troner øverst i gruppe B og har sikret seg EM-avansement.

  Høydepunkter fra Spania - Italia.
Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group D Poland v Austria
Høydepunkter fra Spania - Italia.
Euro 2024 Soccer Scotland Switzerland
Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 1: Group D Austria v France