Det var Kirkens Bymisjon som ba likestillings- og diskrimeringsombudet se på Norges fotballforbunds regelverk.
Etter kampreglementet til NFF må barn over 12 år registreres for å delta i kamp, noe som ekskluderer alle barn mellom 12 og 18 år uten lovlig opphold i Norge.
Ombudet har sett på saken og konkludert med at NFFs kampreglement er i strid med diskrimineringsloven.
Svein Graff i NFF sier praksisen er annerledes enn reglementet.
Foto: Aas, Erlend / Scanpix– Vi har forståelse for at ombudet ved å vurderer regelverket isolert kan ha den oppfattelsen, men som vi påpeker i vårt tilsvar så har vi en annen praksis. Så er det vår utfordring å gjøre noe med regelverket, sier Svein Graff, informasjonssjef i NFF, til NRK.
De uskyldige rammes
Sturla Stålsett, generalsekretær i Kirkens Bymisjon, er svært kritisk til reglementet.
– En paragraf som krever oppholdstillatelse for barn for at de skal kunne spille fotball strider mot helt grunnleggende rettigheter. Det er også i strid med idrettens idé. Barn og unge er uskyldige i den situasjonen de befinner seg i, sier Stålsett til NRK.
Og fra ombud Sunniva Ørstavik ble NFFs regelverk stemplet som diskriminerende.
– I dag har barn uten lovlig opphold rett til helsetjenester og skolegang. Vi mener de også bør ha rett til å delta på alle fritidsaktiviteter, sier Ørstavik til NRK.
Hun påpeker at NFF jobber aktivt for integrering og mangfold.
– Jeg håper de vil se en gang til på dette regelverket, sier hun.
Saken fortsetter under videoreportasjen.
NFFs regelverk stemples som diskriminerende fra likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.
Ingen henvendelser til NFF
Selv om Graff og NFF skal se på reglementet, har de ikke fått saker på bordet om barn er rammet av dette.
– Vi har ikke fått en eneste henvendelse der barn og unge er blitt nektet å spille fotball fordi de ikke har lovlig oppholdstillatelse. Det er fordi vi har en klar praksis på at alle skal få lov å utøve idretten, sier Graff.
Morten Sandnæs, dalig leder i Vålerenga fotball, vet hvordan det er å forholde seg til forskjellen mellom regler og praksis. Det er ikke uproblematisk.
– Selv om NFF sier det kan man gjøre, er det ikke skrifltig nedfelt at et er sånn. Det blir litt som å jukse, du får i hvert fall den følelsen. Hadde reglementet vært tilpasset litt bedre, slik at du slipper å bekymre deg for om du bryter det, ville ting vært litt lettere, sier han.
Stålsett i Kirkens Bymisjon er fornøyd med vendingen saken har tatt.
– At de nå har blitt gjort oppmerksom på at det kan fungere ekskluderende og at de vil gjøre noe med det er veldig positivt. Jeg håper de stryker denne paragrafen og at de ikke bruker lang tid på å se det, sier han.