NFF vurderer regelverket etter å ha blitt stemplet som diskriminerende

Tirsdag ble NFF beskyldt for diskriminering. Nå vil forbundet se nærmere på eget regelverk.

Video Vålerenga bryter regelverket for å la barn spiller fotball

Etter at NFF ble stemplet som diskriminerende, er de villige til å endre på regelverket.

Det var Kirkens Bymisjon som ba likestillings- og diskrimeringsombudet se på Norges fotballforbunds regelverk.

Etter kampreglementet til NFF må barn over 12 år registreres for å delta i kamp, noe som ekskluderer alle barn mellom 12 og 18 år uten lovlig opphold i Norge.

Ombudet har sett på saken og konkludert med at NFFs kampreglement er i strid med diskrimineringsloven.

Svein Graff

Svein Graff i NFF sier praksisen er annerledes enn reglementet.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

– Vi har forståelse for at ombudet ved å vurderer regelverket isolert kan ha den oppfattelsen, men som vi påpeker i vårt tilsvar så har vi en annen praksis. Så er det vår utfordring å gjøre noe med regelverket, sier Svein Graff, informasjonssjef i NFF, til NRK.

De uskyldige rammes

Sturla Stålsett, generalsekretær i Kirkens Bymisjon, er svært kritisk til reglementet.

– En paragraf som krever oppholdstillatelse for barn for at de skal kunne spille fotball strider mot helt grunnleggende rettigheter. Det er også i strid med idrettens idé. Barn og unge er uskyldige i den situasjonen de befinner seg i, sier Stålsett til NRK.

Og fra ombud Sunniva Ørstavik ble NFFs regelverk stemplet som diskriminerende.

– I dag har barn uten lovlig opphold rett til helsetjenester og skolegang. Vi mener de også bør ha rett til å delta på alle fritidsaktiviteter, sier Ørstavik til NRK.

Hun påpeker at NFF jobber aktivt for integrering og mangfold.

– Jeg håper de vil se en gang til på dette regelverket, sier hun.

Saken fortsetter under videoreportasjen.

Video NFF beskyldes for diskriminering

NFFs regelverk stemples som diskriminerende fra likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

Ingen henvendelser til NFF

Selv om Graff og NFF skal se på reglementet, har de ikke fått saker på bordet om barn er rammet av dette.

– Vi har ikke fått en eneste henvendelse der barn og unge er blitt nektet å spille fotball fordi de ikke har lovlig oppholdstillatelse. Det er fordi vi har en klar praksis på at alle skal få lov å utøve idretten, sier Graff.

Morten Sandnæs, dalig leder i Vålerenga fotball, vet hvordan det er å forholde seg til forskjellen mellom regler og praksis. Det er ikke uproblematisk.

– Selv om NFF sier det kan man gjøre, er det ikke skrifltig nedfelt at et er sånn. Det blir litt som å jukse, du får i hvert fall den følelsen. Hadde reglementet vært tilpasset litt bedre, slik at du slipper å bekymre deg for om du bryter det, ville ting vært litt lettere, sier han.

Stålsett i Kirkens Bymisjon er fornøyd med vendingen saken har tatt.

– At de nå har blitt gjort oppmerksom på at det kan fungere ekskluderende og at de vil gjøre noe med det er veldig positivt. Jeg håper de stryker denne paragrafen og at de ikke bruker lang tid på å se det, sier han.

Fotball

Oppsummert

 • 19.00: FIFA kårer verden beste fotballspillere på både herre- og kvinnesiden. Erling Braut Haaland og Caroline Graham Hansen kan havne på årets lag.
 • Ekvatorial-Guinea videre etter straffesparkkonkurranse

  Ekvatorial-Guinea er klare for kvartfinale i afrikamesterskapet i fotball etter å ha slått Mali i straffesparkkonkurranse. Det var målløst etter 120 minutter spill.

  Begge lag brente to av de første fem straffene, og senere bommet Malis Falaye Sacko. Dermed røk hans lag ut av turneringen.

  Ekvatorial-Guinea får bryne seg på Senegal i kvartfinalen.

  Africa Cup of Nations - Round of 16 - Mali v Equatorial Guinea
  Foto: THAIER AL-SUDANI / Reuters
 • Salah sendte Egypt videre i afrikamesterskapet i straffedrama

  Stjernevingen Mohamed Salah satte inn det avgjørende målet da Egypt slo Elfenbenskysten i på straffer og tok seg til kvartfinale i afrikamesterskapet i fotball.

  Det måtte straffesparkkonkurranse til etter at lagene spilte 120 jevne og målløse minutter på arenaen i kamerunske Douala.

  I straffesparkkonkurransen dummet Manchester United-stjernen Eric Bailly seg ut. Lagene hadde scoret på to straffer hver da han satte et dårlig forsøk rett på keeper uten tilløp.

  Egypt scoret på alle sine forsøk og kunne dermed juble for avansement. Liverpool-stjernen Salah scoret på den avgjørende straffen. (NTB)

  Mohamed Salah
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Premier League gjør det vanskeligere å få utsatt kamper

  Fotballigaen Premier League tar grep for å unngå at klubber får utsatt kamper med mindre de har et betydelig smitteutbrudd i sine tropper.

  Den nye regelen er innført etter uenigheter og kritikk fra klubber og fans den siste tiden. Enkelte PL-klubber har fått utsatt kamper på grunn av korona- og skadeutsatte staller, mens andre har fått avslag på sine søknader.

  Onsdag fastslår Premier League at klubber som fra nå av søker om å få utsatt kamper på grunn av covid-19, må kunne vise til minst fire positive tilfeller i troppen sin.

  Regelendringer trer i kraft foran den neste kampen i ligaen, som spilles 5. februar. Da skal Burnley i aksjon mot Joshua Kings klubb Watford.

  Fra før har regelen vært at en klubb må kunne bevise at den har færre enn 13 utespillere og én keeper i A-lagstroppen tilgjengelig. Da har man ikke skilt mellom koronasykdom og andre årsaker til forfall.

  I desember og januar ble 22 kamper i den engelske toppdivisjonen utsatt på grunn av pandemien. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: David Cliff / AP
 • Martial leies ut til spansk klubb

  Manchester United har blitt enig med den spanske fotballklubben Sevilla om et utlån av den offensive spilleren Anthony Martial for resten av sesongen

  Det bekrefter klubben på sine nettsider.

  Innhoppet til franskmannen mot West Ham i Premier League i midten av januar blir de siste minuttene på fotballbanen for Martial i Manchester United-drakten, iallfall på en god stund.

  Det er ingen klausul i avtalen som kan gjøre Martial til permanent Sevilla-spiller, så franskmannen skal returnere til Manchester United etter sesongslutt.

  Martial har hatt en vanskelig sesong i United, etter at både Jadon Sancho og Cristiano Ronaldo kom inn i sommer, og i desember informerte han Manchester United-manager Ralf Rangnick om at han ønsket å forlate klubben. Nå er utlånet et faktum.

  Martials nåværende kontrakt med United løper fram til 2025 (2024 pluss opsjon på ett år).

  Premier League - Manchester United v Everton
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters