NRK Meny
Normal

De kan «lett» skifte klubb etter EM

Talentspeider Stig Torbjørnsen mener U21-EM er det optimale utstillingsvinduet for store talenter - og trekker frem Marcus Pedersen (22) og Stefan Strandberg (22) som Norges speideryndlinger.

Stefan Strandberg

Marcus Pedersen (t.v.) spiller til daglig for nederlandske Vitesse, mens Stefan Strandberg er Rosenborg-spiller. Begge kan finne seg ny arbeidsgiver med godt spill i U21-EM, spår en av Norges fremste talentspeidere.

Foto: NTB Scanpix

– Marcus Pedersen får seg lett en ganske god klubb hvis han gjør to-tre mål i turneringen. Han har et potensial han ikke har fått ut ennå. Strandberg er også moden for å komme seg ut av Norge, sier talentspeider Torbjørnsen på spørsmål om hvem som er Norges heteste salgsobjekter i det kommende U21-EM-sluttspillet.

Torbjørnsen begrunner valget med at flere av de aller største stjernene på U21-laget, slik som Joshua King (Blackburn) og Håvard Nordveit (Borussia Mönchengladbach), allerede er i stallen til gode europeiske klubber.

– Strandberg er lagets kaptein, og trenger neppe mer enn en til to gode kamper før speiderne vil vise interesse, spår Torbjørnsen.

– Mer enn 100 klubber representert

Torbjørnsen er en av to heltidsansatte fotballspeidere i Norge, og har til oppdrag å finne verdens beste talenter til Rosenborg. Fotballmannen er klar på at U21-EM er talentspeidernes «lekegrind».

Stefan Johansen

Stefan Johansen har herjet på norske eliteseriebaner i vår. Nå gjenstår det å se om han takler nivået i et internasjonalt mesterskap.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Gjør du det godt i EM, er du nesten garantert å komme til en bedre klubb, sier Torbjørnsen til NRK.no.

Den norske speideren har selv overvært fire U21-EM på jakt etter nye talenter.

Denne gangen skal han ikke selv følge mesterskapet fra tribunen, men Torbjørnsen er godt kjent med talentspeidernes arbeidsvilkår nede i Israel.

– Det kryr av speidere. Jeg vil tro mer enn 100 klubber vil være representert, sier Torbjørnsen.

– Hvorfor er et U21-EM så populært for talentspeiding?

– Det er den beste arenaen å speide på. Guttene er i den perfekte alderen, og blir matchet mot god motstand. Som spiller trenger du nesten bare spille én bra kamp før interessen vil være der, sier Torbjørnsen.

Ekstra viktig for eliteseriespillere

Flere av de norske spillerne - slik som Stefan Strandberg - spiller til daglig i norsk eliteserie. Å speide under norske eliteseriekamper er vanskelig for internasjonale speidere, mener Torbjørnsen.

Derfor er troppens eliteseriespillere, slik som Stefan Johansen (Strømsgodset) og Jo Inge Berget (Molde), ekstra interessante for speiderne i Israel.

– Det er vanskelig å måle nivået i norske eliteserie, så dersom den samme spilleren gjør det godt mot England eller Italia i et U21-EM, får agentene bekreftet at spilleren holder høyt nivå, sier Torbjørnsen.

Håper spillerne skjermes for ryktene

Den norske U21-ledelsen er veldig klar over den voldsomme interessen som venter dem under mesterskapet, der Norge starter mot vertsnasjon Israel på onsdag kl 18.00.

Stig Torbjørnsen

Stig Torbjørnsen reiser verden rundt på jakt etter Rosenborg-talenter.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Trener Tor-Ole Skullerud har derfor gjort det klinkende klart overfor spillertroppen at agenter og overgangsprat får vente til etter mesterskapet.

– Vi har ikke lyst til at man skal løpe ned hotellet vårt med den type ting, sa Skullerud til NRK.no på søndag.

Torbjørnsen mener at størstedelen av ansvaret ligger hos agentene - ettersom det er de som mottar tilbudene.

– Det er agentene som får tilbudene. Det blir nok lite handling under selve EM - overgangsvinduet er jo ikke åpnet ennå - men dersom en agent får beskjed om at en toppklubb er interessert i hans klient, er det selvfølgelig fristende for den agenten å videreformidle interessen til spilleren, sier Torbjørnsen.

– Jeg håper agentene unngår å oppsøke spillerne sine under mesterskapet. Spillerne skal jo prestere best mulig, legger Torbjørnsen til.

– Hva er det speiderne ser etter når de sitter på tribunen?

– Det er veldig forskjell fra speider til speider. Noen liker 8'ern, andre liker 9'ern - det går på hva klubbenes behov er, og hva klubbene ser etter. De spillerne som er med i U21-EM, er nok allerede speidet på i flere år, sier Torbjørnsen.

VIDEO: Talentspeidere på plass i Israel

U21-sjef Tor Ole Skullerud vil holde spillernes agenter borte under EM. Speidere fra hele Europa er ventet til Israel - blant andre for å se nærmere på en duo fra Strømsgodset.

Reportasje: Talentspeiderne på plass i Israel. Reporter: Mads Håby.

Fotballnyheter