– Visste han var god, men ikke SÅ god

Når Italia og Spania møtes til gullkamp i U21-EM i kveld, er det med flere kommende superstjerner på laget - om vi skal tro ekspertenes spådommer.

Finale

Spanias Isco (f.v.), Álvaro Morata og kaptein Thiago Alcántara har alle briljert under U21-EM. Italias Lorenzo Insigne (t.h.) blir regnet som et av de største talentene hos de azurblå.

Foto: Reuters/AP

Tom Nordlie

NRKs fotballekspert Tom Nordlie har bitt seg spesielt merke i Spanias Isco.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

U21-EM i fotball handler nesten like mye om talentspeiding som å dele ut medaljer.

De foregående utgavene har brukt å gi en pekepinn på hvilke spillere som vil dominere internasjonal fotball de neste årene, og på forhånd ble mesterskapet kalt det perfekte utstillingsvindu.

Tirsdag kveld møtes Spania og Italia i finalen. Med fasiten i hånd mener ikke uventet fotballekspertene NRK.no har snakket at det er nettopp på disse to lagene man finner EMs beste enkeltspillere og største gjennombrudd.

– Visste Isco var god, men ikke god

En som har fått spesielt mye oppmerksomhet under U21-EM, er Spanias Isco. Han er allerede godt etablert på klubbladet Málaga, og flere mener han har vært den aller beste spilleren i Israel.

– Jeg tror nok de fleste er enige i at Isco er en vanvittig god spiller. Det visste man på forhånd også, men jeg tror ikke alle visste at han er god som han har vært i EM. Han har virkelig storspilt, sier Thore Haugstad, NRKs fotballskribent.

Også Tom Nordlie trekker frem den spanske angriperen.

– Han kan bekle mange roller, og har satt preg på alle kampene han har spilt. Han er i alle fall den jeg har bitt meg aller mest merke i, sier fotballkommentatoren.

Ønsket av flere storklubber

Isco var het på overgangsmarkedet også før EM, men interessen for ham har virkelig skutt fart de siste ukene. 22-åringen er ønsket både i Real Madrid og i Manchester City, hvor gamletreneren Manuel Pellegrinii nettopp er blitt manager.

Pellegrini

Nyansatt Manchester City-manager Manuel Pellegrini skal være interessert i flere stjerneskuddene fra Spanias U21-lag.

Foto: JOSE JORDAN / Afp

– Mesterskapet har nok gjort enda mer for ham. Han bytter nok klubb ganske så fort, sier Haugstad, som spår at spanjolen velger Manchester City til slutt.

Talentspeider Stig Torbjørnsen trekker frem en annen spanjol.

– Thiago Alcántara, jeg må nevne han. Jeg «forelsket» meg egentlig i ham under U21-EM for to år siden, da han også var med, og selv om han ikke har vært like suveren i år er han fortsatt en personlig favoritt. Han har unike ferdigheter med ballen og en spillestil jeg er veldig glad i, sier Torbjørnsen.

– Kan ha sikret fast plass på klubblaget

Barcelona-spiller Alcántara og Málagas Isco er kjente navn for fotballfrelste, men også noe mindre etablerte spillere har stått frem i Israel. Det kan fort bety forbedring av klubbsituasjonen når mesterskapet er over.

– Italias Lorenzo Insigne har ikke hatt helt fast plass på Napoli ennå, men prestasjonene hans i mesterskapet kan gjøre at han får det. Han scoret 1-0-målet mot England før han la på en målgivende i semifinalen, og har generelt vært veldig god, sier Haugstad.

Han tror også Spanias Álvaro Morata kan ende opp med å bytte klubb etter EM.

– Han er kanskje den som har slått aller mest gjennom i EM. Han begynte på benken, og fikk komme inn i tre kamper og starte én. På den tiden har han scoret fire mål, noe som er en vanvittig god prestasjon, sier Haugstad, og utdyper:

Mata

Chelseas Juan Mata ble kåret til U21-EMs beste spiller i 2011. Senere den sommeren ble spanjolen hentet til Chelsea fra Valencia.

Foto: OLLY GREENWOOD / Afp

– I Real Madrid sitter han mye på benken, og det er mange foran ham i køen. Han er allerede blitt linket til Liverpool, som sikkert vil være en veldig god overgang for ham.

– Norge er det største gjennombruddet

Torbjørnsen er imponert over hva unggutta fra Spania og Italia har prestert, men mener likevel Norge sto for det største gjennombruddet.

– På de andre lagene har de etablerte spillere fra klubber i La Liga, Premier League og så videre, mens de norske gutta kommer fra mindre klubber og imponerte stort likevel. Jeg tror de ble godt lagt merke til, hele laget, sier han.

Tidligere har spillere som Chelsea-spillerne Juan Mata og stjernekeeper Petr Čech fått sine gjennombrudd i U-21-mesterskap.

Tom Nordlie tror likevel det skal mye til før helt ukjente spillere havner i storklubber selv om de imponerer i mesterskap.

– Det er vanskelig å si så mye om hvor mye disse mesterskapene betyr, for de spillerne som blir fulgt med av store klubber følges stort sett over lengre tid. Det som er fordelen med et sånt mesterskap er at speiderne får se hvordan spilleren takler press og mye oppmerksomhet, sier Nordlie.

Fotball

Oppsummert

 • Her får du alt av fotballnyheter.
 • Sindre Tjelmeland ny Start-trener

  Sindre Tjelmeland (31) fra Etne er bekreftet som ny Start-trener. Han kommer fra Ull/Kisa etter kun fem kamper.

  Start opplyser ikke hvor lang kontrakt Tjelmeland har signert med klubben, men Fædrelandsvennen melder at kontrakten er ut 2024.

  Sindre Tjelmeland
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • HamKam tok over tabelltoppen

  Kjetil Rekdals HamKam tar helg på toppen av tabellen i 1. divisjon etter en sterk 1-0-seier over Fredrikstad fredag kveld.

  Rubén Alegre satte inn kampens eneste mål som sørget for at Rekdals gode start på sesongen fortsatte.

  Hamar-laget er dermed det eneste laget som ikke har tapt etter at samtlige lag har spilt seks kamper denne sesongen. HamKam topper divisjonen ett poeng foran kveldens motstander Fredrikstad. (NTB)

  1. divisjon fotball 2020: Tromsø - HamKam (3-1). Kjetil Rekdal.
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
 • Glimt-årsmøtet sa ja til VM-boikott

  Det ekstraordinære årsmøtet i Bodø/Glimt gikk mot styrets innstilling og gikk med klart flertall inn for norsk boikott av fotball-VM i Qatar.

  Boikottforslaget fra et klubbmedlem var utsatt fra det ordinære årsmøtet i vinter. Det gikk ut på at Glimt enten skal fremme forslag på fotballtinget om at Norge skal avstå fra deltakelse i mesterskapet, eller støtte tilsvarende forslag.

  Styret vurderte initiativet og engasjementet i forslaget som godt, men mente at det på nåværende tidspunkt ikke vil være riktig å støtte et forslag om boikott.

  De stemmeberettigede var ikke enige og gikk med stemmetallet 46–14 inn for boikott. Glimt vil dermed gå inn for det på lørdagens ekstraordinære fotballting. (NTB)

  Eliteserien fotball 2021: Bodø/Glimt - Haugesund (2-0)
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Milan kjøpte Chelsea-stopper

  Den lovende midtstopperen Fikayo Tomori fortsetter karrieren i Milan på permanent basis. Han er kjøpt ut av kontrakten med Chelsea.

  Tomori ble leid ut til Milano-klubben i januar, og han imponerte såpass i løpet av vårsesongen at Milan ønsket å ha ham med videre.

  Den 23 år gamle engelskmannen, som opprinnelig er fra Canada, har signert en kontrakt som gjelder til sommeren 2025, opplyser Milan.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Spada / AP